Nie wyobrażam sobie Wigilii bez czerwonego barszczu z uszkami, bo odkąd siegam pamięcią zawsze gościł na wigilijnym stole w mojej rodzinie. Prawdę mówiąc
To co kochamTak, tak, wiem, nudna już jestem z tymi biscotkami . Obiecuję, że w tym tygodniu to już ostatnie. Nie mogę się opanować - uwielbiam te chrupiące ciasteczka, a
Pożeraczka, czyli raz adobrzeW naszym domu zapachniało Świętami. Choć przed nami jeszcze miesiąc wyczekiwania, sprzątania, planowania i dekorowania to myśli już coraz częściej krążą wokół tych
Rozpustne gotowaniePewnie już mówiłam, że uwielbiam ten przedświąteczny klimat ;) Zapach piernika, mnóstwo klejącego się lukru, wszystko słodkie jak wata cukrowa. Ale to jest właśnie to! Ma być
Czerwona PorzeczkaCałkiem niedawno zostałyśmy zaproszone do poprowadzenia charytatywnie warsztatów kulinarnych dla dzieci. Pomysł nam się spodobał, ale uświadomiłyśmy sobie wówczas, że znamy się od wielu, wielu
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiJak na fankę bananowych słodkości przystało, na blogu nie mogło zabraknąć przepisu na jakiś świąteczny wypiek z tym owocem. Padło na pierniczki, które okazały się rewelacyjne
Healthy food explorerNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
Kuchnia Bon AppetitSą Święta… jest sernik. Podobnie i tym razem, ale dla odmiany sernik z dodatkiem mlecznej czekolady, uwieńczony polewą z białej i udekorowany czekoladowymi cukierkami Schoko
Fitsweet.meW Małej Cukierence bardzo czekoladowo i piernikowo. Zapach przypraw korzennych od tygodnia unosi się w całym domu i jak na razie końca nie widać :). Dzisiaj zapraszam
Mała CukierenkaNie wiedziałam co z tego wyjdzie. Ba! Nigdy nie wiem… ups wydało się. Mój blog to jeden wielki eksperyment. Tak jak ja w kuchni. Lubię
KrupeczkiOstatnio naszło mnie na pierniczki i testowałam kilka przepisów. Zaczęło się od tego, że szefowa wróciła z Göteborga z wielką paczką kupnych szwedzkich ciastek cynamonowych w
Ugotowane pozamiataneMiały być pierniki brukowce a wyszły hmm ciężko nazwać „śnieżne brukowce” w oryginalnym przepisie są nieco większe i polane lukrem kawowym, co nadaje im charakterystyczny
RAROSSAPierniczki odrazu pulchne i mięciutkie. Pachnące przyprawami. Rozpływają się w ustach. Mimo kilku etapów robienia są naprawdę szybkie do zrobienia. Zapraszam... Skala smaku 10/10- RADY 1
Kubki smakuNie wiem jak Wy, ale my doskonale widzimy jak bardzo mocno i gruntownie zakorzeniają się w naszej kulturze obyczaje anglosaskie. W pogoni za dorównaniem Zachodowi czasami
W kuchni KatieBoże Narodzenie bez makowca? Nie w naszym domu A jak makowiec to i masa makowa. Brzmi strasznie? Zupełnie niepotrzebnie. Ja wiele lat kupowałam gotową masę, bo kto by kręcił mak w maszynce. Mąż za to kręcił nosem, jak natrafił na rodzynki w masie, ale co tam. Pewnie byłoby tak dalej, gdybym jakiś czas temu nie trafiła(...)ubijamy na pianę. Dodajemy delikatnie pianę. 4.5.2.15 http://mieszamwgarnku.pl/dania-bezmiesne/masa-makowa-do-makowca-pierogow/ MieszamWGarnku Artykuł Masa makowa – masa do makowca, pierogów z makiem pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnku