Dzisiaj dzieci miały w szkole Wigilię. Moja córka z wielka radością w poniedziałek oświadczyła wychowawczyni na godzinie wychowawczej, że "mamusia zrobi ciasto"... No to mamusia nie
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comRogaliki z budyniem obtoczone w mieszance cukru i cukru waniliowego domowej roboty klik . Są bardzo kruche, mocno waniliowe i pyszne. Z ciastem bardzo dobrze się "pracowało
Ala piecze i gotujeBanany i czekolada w duecie - a powiedziałabym nawet w kwartecie , bo ta sama nuta smakowa pojawia się zarówno w cieście jak i w jego
Malinowa Kawiarenkacukrem pudrem... Idealne na jesienne posiedzenia z herbatką, Boże Narodzenie czy Walentynki (w końcu serduszka, co nie?). Do przełożenia możecie użyć w sumie wielu rzeczy. Masła orzechowego, dżemu, czekośliwki, nutelli (ciii...) czy tak jak ja kremu owocowego, który jest kwaśny i świetnie przełamał słodycz ciasteczek. Standardowo, jeżeli ciasto nie chce się lepić - dodajemy jogurt. Jeżeli jest
Czarnawisienkamną chodziły,ale nie miałam odpowiednich foremek.Przed świętami Bożego Narodzenia wreszcie udało mi się je nabyć.Minęło tyle miesięcy a one leżały tak bezużytecznie.Otwierając dzisiaj szufladę dosłownie do mnie przemówiły,przyszła więc odpowiednia pora.Żałuję,że wcześniej ich nie używałam,było tyle odpowiednich okazji. Przepis na ciasto wykorzystałam z książki s Anastazji Ciasto 1/2 kg mąki
Niespełnione zdolności kulinarneskładniki: 300 g mąki 150 – 170 g cukru 100 g masła, miękkiego 3 jajka 150 g zmielonych migdałów lub orzechów 80 g posiekanych migdałów lub
Domowy Smak Jedzeniaskładników, użyłam mojego miodu z mniszka lekarskiego. Miałam jedną porcję bardziej gęstą i ciemniejszą. Powiem Wam, że z tym miodem smakują cudownie. Zmieniłam też proces przygotowania pierniczków. Zamiast wałkować ciasto, wykrawać foremkami kształty, to zrobiłam kulki i spłaszczyłam je mokrą łyżką. Pierniczki są bardzo korzenne z wyczuwalną nutą kardamonu, cynamonu i imbiru. Można je jeść od razu po upieczeniu(...)takie pozostają przez długi czas. Przechowywać je należy w blaszanej puszce. Kto jeszcze nie ma pomysłu na pierniczki, to polecam skorzystać z tego przepisu. Można je piec tuż przed Bożym Narodzeniem, bo nie wymagają leżakowania. Ściskam gorąco i pozdrawiam. FIŃSKIE PIERNICZKI KORZENNE. Składniki na 50 - 60 sztuk: 200 g miękkiego masła
Zakątek rozkoszy kulinarnychDla miłośników makowców przedstawiamy pyszną wersję makowego smakołyku, którym można delektować się cały rok, dzięki dostępnej, gotowej masie makowej. Przez co znacznie ułatwiamy sobie pracę
kgwjanczewoPrawda, jak wspaniale wyglądają takie pierożki, namawiamy, by się nieco potrudzić i robić je samemu naprawdę warto! Wydaje się, że wszyscy lubią pierogi, prawda, że każdy
kgwjanczewozamiłowanie do kwaśnych akcentów w deserach. W tym miejscu chciałabym wystosować apel do wiadomo kogo ;) z prośbą o obdarowanie koleżanki słoiczkiem lemon curdu . Mogę nawet poczekać do świąt Bożego Narodzenia, żebym przypadkiem nie została posądzona o wywieranie presji ;) PS. Po ciekawe inspiracje zapraszam na kobieceporady.pl Składniki: Spód: 225 g mąki pszennej krupczatki 150 g masła(...)jajka 200 ml śmietany kremówki (30 lub 36 %) 2/3 szkl. soku z cytryny 120 g drobnego cukru do wypieków skórka otarta z jednej cytryny Wykonanie: Składniki na ciasto szybko zagnieść. Wyrobione ciasto owinąć folią spożywczą i odłożyć do lodówki na 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkować na stolnicy oprószonej mąką. Przełożyć do formy na tartę wysmarowanej tłuszczem, następnie ponownie wstawić
zadanie-gotowanieSmorodinówka nadaje się do serwowania najwcześniej na Boże Narodzenie, ale roczna czy dwuletnia smakuje rewelacyjnie. 10. Porzeczek, po zlaniu nalewki, można nie wyrzucać. Należy wsypać do nich 500 g cukru i odstawić w ciepłe miejsce, aż puszczą sok, wtedy otrzymamy smaczny, słodki likier idealny np. do nasączania ciast. Smacznego
W mojej kuchniŚwięta tuż tuż. Tradycyjnie na Boże Narodzenie w Polsce jada się makowce. Mój ukochany brat po prostu je uwielbia. Tak je kocha, że nawet nauczył się je robić. Ja przyznam się szczerze nie jestem ich wielką fanką. Szczególnie tych gdzie jest mało maku a dużo ciasta. Jednak tarta makowa to zupełnie inna historia. Po pierwsze ciasto jest bardzo
Wypieki i Rumieńcewszystkie pozostałe przepisy proponowane przeze mnie dania na Święta Bożego Narodzenia. Łazanki z kapustą i grzybami są bardzo proste w przygotowaniu, jeśli ktoś chce maksymalnie skrócić czas przygotowania może wykorzystać gotowy makaron łazanki, dla mnie to jednak byłaby profanacja tego wigilijnego dania. Jak zrobić łazanki z kapustą i grzybami? Ciasto na łazanki jest identyczne jak w przepisie na kluski
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięJakić czas temu na blogu Co na obiad wynalazłam przepis na piernik z automatu...szczerze mówiąc żadnego ciasta w automacie oprócz drożdżowego jeszcze nie piekłam..więc
Moje domowe kucharzenieskładniki: 250 g mąki 125 g masła 1 jajko 2 łyżki miodu, płynnego 90 g cukru pudru 1 i 1/2 łyżki przyprawy do piernika dodatkowo: migdały
Domowy Smak Jedzenia