ciasto mleko w proszku - 2535 przepisów (strona:98/169)

Wuzetka 398

proszek do pieczenia. Na końcu wrzucamy startą na małych oczkach czekoladę. Gotową masę wlewamy do formy i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170 °C . Pieczemy ok. 20 minut do "suchego patyczka" Wystudzony biszkopt przekrawamy wzdłuż na dwie części. Kremówkę ubijamy*, pod koniec dodając cukier puder i fix. Blaty biszkoptów nasączamy mlekiem. Na dolne ciasto wykładamy śmietanę (odrobinę można zostawić

Słodka Strona
MUFFINKI SNICKERS 1372

łyżeczki proszku do pieczenia -90g ksylitolu -225g mąki orkiszowej Składniki suche wymieszać w jednej misce. Składniki mokre: -1 jajko -150ml mleka -50ml oleju kokosowego(lub zwykłego) + 2 snickersy pokrojone na małe kawałki Składniki mokre wymieszać w drugiej misce. Następnie połączyć je ze składnikami suchymi. Do całości dodać pokrojone snickersy i zamieszać. Ciasto nakładać do formy

Smaczne Zdrowe
Krajanka piernikowa z marcepanem 150

Składniki: Ciasto: 3 1/3 szklanki maki 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki przyprawy do piernika szczypta soli 1/2 szklanki miodu 1 szklanka cukru 1/2 kostki masła 1 jajko 1/2 szklanki drobno posiekanych orzechów 1/2 szklanki skórki pomarańczowej Warstwa marcepanowa: 225g pasty migdałowej ( tej ) 1/2 szklanki cukru 2 żółtka 1/3 szklanki mąki 1 łyżka mleka(...)mieszankę mąki i orzechów mieszając.  Kiedy całość zacznie odchodzić od ścianek rondla zdjąć z ognia i przestudzić.  Do chłodnej masy dodać jajko i ponownie wymieszać. Jeszcze ciepłe ciasto podzielić na dwie części i rozwałkować na wymiary blaszki.  Jedną część wyłożyć na spód blachy.  Rozsmarować masę marcepanową zostawiają przynajmniej  1 cm brzeg.  Na masę posmarować

Sto kolorów kuchni
Makowiec z bezą 296

jajka 1 łyżka miodu 3/4 szklanki cukru (120 g) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia kilka kropel olejku migdałowego namoczone w rumie rodzynki lub posiekane orzechy włoskie (można pominąć) 4 białka jajek 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka mąki (skrobi) ziemniaczanej'; document.write(" "); Masa makowa: W rondelku podgrzewamy mleko z masłem oraz miodem. Zalewamy mak, przykrywamy i zostawiamy na 40 minut do napęcznienia(...)składników na spód. Można to zrobić ręcznie lub wrzucić wszystkie składniki do malaksera i zmiksować pulsacyjnie. Kulę z ciasta owijamy folią i wkładamy na 30 minut do zamrażarki. Blachę o wymiarach 36×24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto ścieramy na tarce o grubych oczkach i równomiernie rozkładamy na dnie blaszki. Bardzo lekko dociskamy, aby wyrównać powierzchnię. Wkładamy

Poezja smaku
Daktylowe ciasteczka z kleiku ryżowego (bez glutenu, mleka, jajek) 161

 Delikatne, chrupiące ciasteczka o waniliowo - daktylowym aromacie. Składniki: kleik ryżowy 1 torebka 170 g margaryna bezmleczna 1 kostka 200 g cukier waniliowy 1 torebka syrop

głodny alergik
Walentynkowe Red Velvet 173

szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru waniliowego 0,5 szklanki cukru   1 jajko 1 szklanka mleka 0,5 szklanki oleju 1 łyżka octu jabłkowego Czerwony barwnik spożywczy   Składniki na krem z twarożku   Czerwona i zielona masa cukrowa do dekoracji   Suche składniki mieszamy razem w misce. Dodajemy mleko, olej, jajko i ocet(...)pieca można upewnić się czy babeczki na pewno są upieczone za pomocą drewnianego patyczka do szaszłyków. Wystarczy wbić go w środek, po wyciągnięciu nie powinien mieć przyklejonego surowego ciasta. Czas kiedy babeczki są w piecu możemy wykorzystać do przygotowania kremu. Przepis na krem z twarożku znajdziecie tu. Do dekoracji babeczek oprócz kremu potrzebne będą ozdoby z masy cukrowej. Z czerwonej

Ciastkozercy
Proteinowe gofry karobowe :) 154

waniliowej 1 łyżka karobu 1 jajko 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 60 ml mleka 1 łyżeczka oleju kokosowego dodatkowo: masło migdałowe Przygotowanie: Żółtko oddzielić od białka, a białko ubić na sztywną pianę. Pozostałe składniki zmiksować wraz z żółtkiem. Dodać białko i delikatnie zamieszać. Gofrownicę rozgrzać i nasmarować olejem kokosowym. Wylać ciasto i piec 6 minut. Podawać z ulubionymi dodatkami

Zdrowie na języku :P
Ciasto makowo - budyniowe 1010

dodawać kolejno żółtka. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, połączyć z makiem. Mieszankę dodać do ciasta, delikatnie wymieszać szpatułką. Dodać przestudzoną, płynną margarynę. Ciasto przelać na formę wyłożoną papierem do pieczenia i piec około 30 minut w temp. 170st. Ostudzić i przekroić. Krem budyniowy: 250g margaryny Kasia Extra, litr mleka, 3 budynie śmietankowe, 3/4 szklanki cukru.W

Z miłości do słodkości
Biszkoptowa tarta żurawinowa 164

komponuje się z gałką lodów waniliowych (cóż lody są świetne ze wszystkim :) ) albo z gorącą czekoladą (tylko błagam nie z proszku!). Dla bardziej świątecznego efektu, do ciasta można dodać szczyptę cynamonu, albo domowej przyprawy piernikowej. Składniki:Kruche ciasto:2 żółtkajajko150 g masła3 szklanki mąki pszennej100 g cukruMasa biszkoptowa:2 jajkapół szklanki cukrułyżeczka ekstraktu waniliowego3 łyżki mleka80 g mąki pszennejdodatkowo(...)przygotowanej masy dosypujemy mąkę i ugniatamy. Przygotowane ciasto zawijamy w folie spożywczą i wstawiamy do lodówki na około godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy i układamy w formie na tartę. Wstawiamy do rozgrzanego do 180`C piekarnika na 10-14 minut.Przygotowujemy masę biszkoptową:Do wysokiej miski wbijamy jajka, dodajemy cukier, mleko, ekstrakt i ucieramy do białości. Pod koniec ubijania dosypujemy

Słodkie Przyjemności
Ciasto Aniołek 1101

śmietankowego 2 łyżeczki  amoniaku 1 łyżeczka proszku do pieczenia   Amoniak namoczyć w śmietanie. Zagnieść ciasto i  podzielić na 4 równe części, rozwałkować na cieniutkie placki. Każdy placek piec oddzielnie około 10 minut w 180 st. C, placki nie powinny się zbyt zrumienić. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Masa: 3 szkl mleka ¾ margaryny ¾  szkl cukru Zagotować 2,5 szkl

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Muffinki bananowo – czekoladowe 172

naczyniu mieszamy suche składniki (mąka , kakao, cukier , proszek , sól , migdały). Dodajemy do nich pokrojonego banana. W drugim naczyniu roztrzepujemy jajko z mlekiem i roztopionym masłem. Dodajemy olejek migdałowy. Mokre składniki dodajemy do suchych i lekko mieszamy – tylko do połączenia składników. Foremki do muffinek ( u mnie jak zawsze silikonowe! )wypełniamy ciastem ( do ok. 3/4 wysokości ). Pieczemy w temperaturze 190ºC, przez

Ostra na Słodko
Puchaty sernik Helenki 521

żółtka  3 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka cukru 1 masło roślinne  Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Składniki na masę serową : 1 kg sera białego półtłustego 1 szklanka cukru 1 budyń śmietankowy lub waniliowego 1/2 szklanki oleju 2 żółtka + 3 całe jajka 2 szklanki mleka, a jeśli ser wilgotny to mleka mniej 1 paczka

Proste Potrawy
Puchate naleśniczki z borówkami 171

odtłuszczonej miski. Do żółtek dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Dolewamy mleko, wsypujemy cukier, i za pomocą łopatki mieszamy do uzyskania jednolitej masy.  W międzyczasie ubijamy na sztywno białka, a następnie delikatnie mieszamy z masą żółtkową. Na patelni rozgrzewamy odrobinę masła. Przy pomocy małej chochli nakładamy kilkucentymetrowe okręgi z ciasta naleśnikowego na patelnię. Na każdy, jeszcze surowy okrąg

W mojej holenderskiej kuchni
Muffiny - przepis podstawowy 161

misce bardzo dokładnie mieszam suche składniki (mąkę, sól, proszek do pieczenia i cukier). 2. W drugiej misce mieszam dokładnie mokre składniki (mleko, jajka i masło). 3. Do miski z suchymi składnikami wlewam mokre składniki, dorzucam wybrane dodatki i całość mieszam bardzo szybko i niedokładnie - tylko do połączenia się składników, w cieście mogą  pozostać małe grudki (zbyt długie i dokładne

Kulinarny Pamiętnik
Szafranowe babeczki 139

puszystą masę. Mąkę przesiać z solą i proszkiem do pieczenia, szafran wymieszać z letnim mlekiem. Do masy maślanej dodać kolejno jajka, po każdym dokładnie miksować masę. Cały czas miksując, na wolniejszych obrotach dodawać 1/3 składników suchych, następnie po chwili połowę mleka, ponownie 1/3 składników suchych, mleko, kończąc na ostatniej porcji mąki. Ciasto przełożyć do foremek lub formy na małe babeczki.Piec

Moje domowe kucharzenie