Wiele opinii usłyszałam i czytałam na tema masy z soku Kubuś. Zdania były bardzo podzielone, oczywiście musiałam sama się przekonać. I tak jak dla mnie masa smaczna ale jednak to nie to co budyniowa, śmietanowa czy inna. Ciasto ogólnie smaczne ale czy masa jest taka wow ? Obawiam się, że nie. Chłopcom oczywiście ciacho smakowało, bo Oni wszystko lubią. Ja osobiście(...)wolę ciasta przekładane innymi masami. Biszkopt : 4 jajka 4 łyżki mąki pszennej typ 500 3 łyżki mąki ziemniaczanej 16 g cukru waniliowego 4 łyżki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa kubusiowa : 950 ml soku Kubuś ( może być dowolny smak ) 1 szk wody 3 budynie śmietankowe ( po 30 g ) 3 łyżki cukru Masa śmietanowa : 350 ml śmietany
Ewa w kuchniShreka przygotowałam już drugi raz. Oczywiście w oryginalnej zielonej wersji, bo w różnych konfiguracjach kolorystycznych przy użyciu innych smaków Pysia i Kubusia też mi się zdarzało, ale wówczas nadawałam ciastu inną nazwę, kojarzącą mi się z jego barwą. Shrek jest dość czasochłonny, ale wart zachodu, bo dobrze smakuje i pięknie prezentuje się na stole. Trzeba tylko uważać na wrzący
Kuchenne zapiski EdytyCiasto bardzo proste do przygotowania i w smaku bardzo dobre. Można zrobić masę kubusiową z ulubionego smaku Kubusia, ja zrobiłam Kubusia o smaku banan, jabłko, brzoskwinia. Składniki: biszkopt: 3 jajka, 100 g cukru, 80 g mąki pszennej, 40 g mąki ziemniaczanej, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia. masa kubusiowa: 2 budynie waniliowe bez cukru, 700 ml Kubusia (banan,jabłko,brzoskwinia(...)stopniach. masa kubusiowa: 3/4 Kubusia gotujemy, do pozostałej części soczku wsypujemy budynie i cukier. Gdy Kubuś zacznie się gotować, wlewamy rozpuszczone budynie i mieszamy do zgęstnienia. Odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Następnie dodajemy miękką kostkę masła i ucieramy. Masę wylewamy na biszkopt. Ciasto chowamy do lodówki. masa śmietanowa: Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywną pianę z cukrem i śmietan fixem. Śmietanę wylewamy
Aga w kuchniłyżek mąki pszennej - 2 łyżki mąki ziemniaczanej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 2 łyżki oleju - kilka kropel aromatu cytrynowego do ciast Masa I: - Duża butelka Pysia lub Kubusia zielonego (kiwi jabłko banan) - 3 budynie śmietankowe (lub 2 duże) Masa II: - 400 mln śmietanki deserowej 30% - 1 galaretka agrestowa(...)gorącej wody i pozostawić aby lekko stężały. Następnie wylać na masę. Przed wylaniem galaretki, można na górę ułożyć połówki zielonych winogron bez pestek. Ciasto wstawić do lodówki, aby wszystko zastygło. Przepis na dużą prostokątną formę. Składamy: biszkopt, masa I, Delicje, masa II, winogrona, galaretka
Kuchcik gotujeJeszcze jedno kremowe ciasto z truskawkami. Podobne do Lambady, Shreka i Kubusia. Biszkopt z 6 jajek upieczony wg dowolnego przepisu Masa owocowa: 3 szklanki soku przecierowego (u mnie Pycholandia z Biedronki o smaku banan-kiwi) 1 duży budyń śmietankowy (64g) 2 łyżki cukru Masa śmietankowa: 3 opkowania serka Bieluch 200 ml mleka 2 opakowania Śnieżki 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo(...)truskawki 1 opakowanie (400g) kremu czekoladowego np. Nutella 150 g rodzynek Na soku owocowym ugotować budyń. Gorący wylać na ciasto, posypać obficie rodzynkami. Połowę przygotowanego kremu czekoladowego lekko podgrzać, następnie oblać strużkami rodzynki. Śnieżkę ubić z 200 ml mleka dodając cukier puder. Połączyć z serkami. Gotowy krem wyłożyć na ciasto. Ułożyć owoce, po czym oblać je pozostałym kremem czekoladowym
Praktyczna plbudyniowej ugotowana na musie z melona, następnie warstwa bitej śmietany z żelatyną, sezonowe owoce i kolorowa posypka. Zamiast zmiksowanego melona można wykorzystać jakiś sok typu Kubuś. Warstwę budyniową robi się podobnie jak w ciastach Shrek czy Fiona. Jednak polecam moją wersję ze zmiksowanego melona, bo jest bardzo owocowa, zdrowa i smaczna. Zamiast upiec biszkopt, możecie wyłożyć dno tortownicy okrągłymi biszkoptami
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięWróciły upały, polecam szybkie przepyszne koktajle: kawowy z pianką, wiśniowy oraz sok Kubuś Koktajl Wiśniowy Garści umytych wydrylowanych wiśni włożyć do wysokiego naczynia zalać szklanką zimnego
RAROSSAprzepis na ciacho do popołudniowej kawki. Najwięcej czasu zajmie upieczenie biszkoptu, ale jak już mamy gotowy blat biszkoptowy - cała reszta pójdzie szybciutko. Ciasto nie jest mocno słodkie, lekko orzeźwiające, bo budyń ugotowany na Kubusiu ma kwaskowy smak, a śmietana ubita z cytrynowymi galaretkami również nie jest "ciężka" w smaku :) Biszkopt: 6 jajek 3/4 szklanki mąki pszennej 6 łyżek(...)przez około 35 – 45 minut (do suchego patyczka i złotego wierzchu ciasta). Odstawić do całkowitego ostygnięcia (najlepiej na całą noc). następnego dnia biszkopt kroimy na 3 części (lub 2 jeśli lubimy więcej spodu) i 1 część wykorzystujemy do śmietankowca. Zielona masa budyniowa: 1 duży sok zielony ,,Kubuś" 2 budynie śmietankowe 40g bez cukru 1 budyń śmietankowy
Walijskie PichcenieCiasto Grób to przyciągający wzrok wypiek składający się z murzynka, masy z soku typu Kubuś i polewy czekoladowej. Dekoracje uformowane na kształt nagrobków, które układamy na wierzchu sprawiają, że wygląda upiornie i koszmarnie. Jeśli lubicie zabawy halloweenowe to taki deser z pewnością przypadnie do gustu wszystkim uczestnikom imprezy. Składniki na Ciasto Grób: Murzynek: 2 szklanki mąki (260 g) szklanka(...)wody (szklanka ma 220 ml) 4 łyżki czarnego kakao 200 g masła 4 jajka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Masa pomarańczowa z galaretką: 1 l soku typu Kubuś w kolorze pomarańczowym np. marchewka-jabłko-truskawka 1,5 opakowania galaretki brzoskwiniowej (po około 70 g) 2 opakowania budyniu śmietankowego (po około 40 g każdy) Polewa czekoladowa
e-PrzepisyKulinarneCiasto witaminka to fajny pomysł na wykorzystanie pysznych owocowych soków takich jak „Witaminka” lub „Kubuś”. Proste w przygotowaniu i zarazem bardzo fajne w smaku (nie jest strasznie słodkie). Sprawdzi się idealnie na każdą okazję i zaskoczy nie jednego łasucha (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: Biszkopt: 5 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka maki 1/2 szklanki oleju Łyżeczka(...)proszku do pieczenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Masa: Sok witaminka bądź Kubuś 900 ml 2 budynie śmietankowe 3/4 szklanki cukru 2 śnieżki 400 ml zimnego mleka 1 galaretka wiśniowa lub truskawkowa 1 opakowanie herbatników w czekoladzie (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Biszkopt : Ubijamy białka na sztywna pianę, cały czas miksując dodajemy cukier, następnie żółtka oraz olej Do ubitej masy dodajemy mąkę
Blog kulinarny S9.PLbiszkopta z masą z budyniu na bazie soku i bitą śmietaną na wierzchu. Ciasto jest pyszne, polecam. Składniki: Biszkopt: 200 g cukru 300 g mąki tortowej 6 dużych jajek 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia łyżka octu Krem: 900 ml soku przecierowego typu Kubuś o ulubionym smaku (u mnie marchew, jabłko, pomarańcza) 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru(...)wyciśnięty z połówki cytryny łyżka cukru Przygotowanie Przygotowujemy biszkopt: jaja ucieramy z cukrem. Następnie, cały czas miksując, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, na końcu dolewamy ocet. Ciasto wlewamy na blaszkę wysmarowaną tłuszczem lub wyłożoną papierem do pieczenia (moja ma wymiary ok 24x28cm). Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy ok 30 minut. Sprawdzamy wykałaczką czy ciasto
e-PrzepisyKulinarneCiasto Shrek to popularne ciasto w zielonych kolorach, przygotowywane na zielonym soku typu Kubuś czy Pysio. Składa się z biszkoptu (choć w wersji bez pieczenia można go zrobić na biszkoptach), masy budyniowej, pianki śmietanowej, delicji i galaretki. Bardzo ładnie prezentuje się na stole i dobrze smakuje. Biszkopt: 4 jajka 5 łyżek drobnego cukru 5 łyżek mąki pszennej 1-2 łyżki(...)oleju Masa budyniowa: 3 op. budyniu śmietankowego bez cukru 1 l zielonego soku typu Kubuś/Pysio 2 łyżki cukru Pianka śmietanowa: 1 op. zielonej galaretki 400 ml śmietanki 36% Dodatkowo: 2 małe op. delicji z czekoladzie (wykorzystamy 1,5 opakowania) 2 op. zielonej galaretki Całe jajka ubijamy wraz z cukrem na jasną i puszystą masę (około 7-10 minut). Wlewamy
Smaki Na TalerzuBrzoskwiniowa fantazja, to bardzo smaczne, lekkie ciasto o słonecznych kolorach. Podczas składania ciasta, pomyślałam sobie, że jednak trzeba było wykorzystać tylko jedną puszkę brzoskwiń, pod galaretkę, ale podczas jedzenia wcale nie uważałam, by było ich za dużo. Jeśli lubicie ciasta z brzoskwiniami, to ciasto powinno również przypaść Wam do gustu Biszkopt: 4 jajka 4 kopiate łyżki mąki pszennej 4 łyżki(...)cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Masa budyniowa: 500 ml soku typu Kubuś o smaku marchew-jabłko-brzoskwinia 5 łyżek cukru 2 budynie waniliowe bez cukru 100 g masła Masa jogurtowa: 600 g jogurtu naturalnego 2 galaretki brzoskwiniowe 1 puszka brzoskwiń Dodatkowo: 3 galaretki brzoskwiniowe 1 puszka brzoskwiń Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Stopniowo dodajemy cukier
Smaki Na Talerzupewno pamiętacie słynną wypowiedź Shreka o tym, że ogry mają warstwy. No właśnie :D Tak samo jest z tym ciastem, które ma ich aż 4! Na samym spodzie znajduje się mięciutki biszkopt, potem warstwa budyniowa na bazie zielonego soku „Kubuś” (lub „Pysio”), następnie bita śmietana z galaretkami agrestowymi i na wierzchu zielona galaretka (agrestowa lub kiwi) :) Dodatkowo między warstwą śmietanową(...)delicja). Ciastem najlepiej zajadać się podczas upalnych dni, ponieważ wspaniale orzeźwia. Przypadnie do gustu również dzieciaczkom :) Składniki: Biszkopt: 5 jajek (w temperaturze pokojowej) 5 łyżek cukru 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli kilka kropli aromatu cytrynowego (opcjonalnie) Zielona masa budyniowa: 1 butelka (900 ml) zielonego soku „Kubuś
MyCookBook.plCześć Kochani, dziś przychodzę do Was z na prawdę rewelacyjnym przepisem na ciasto, które zachwyca smakiem i wyglądem. Mowa o cieście Wiosna. Składa się z biszkoptu, kremu na bazie soczku Kubuś, śmietanki z kolorowymi galaretkami i galaretki jest bardzo pyszne, orzeźwiające, rozpływa się w ustach a dodatkowo pięknie, kolorowo wygląda. Idealnie nada się też na zbliżające się święta wielkanocne(...)SKŁADNIKI *blaszka 25x35cm *używam szklanki 250ml BISZKOPT -4 jajka -pół szkl mąki pszennej tortowej -łyżeczka proszku do pieczenia -łyżka mąki ziemniaczanej -5 łyżek cukru KREM -900ml soku kubuś lub dowolnego soku marchewkowego -3 budynie śmietankowe bez cukru -200g masła -cukier do smaku (ok 0,5 szkl cukru pudru) WARSTWA GALARETKOWA -galaretka brzoskwiniowa -galaretka malinowa -3 szkl
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku