ciasto kruche - 16116 przepisów (strona:891/1075)

Orzeszki 11064

Pyszne kruche orzeszki to smak dzieciństwa. Miałam przepis ale nie miałam maszynki. Teraz jak mam już maszynkę to przepis mi gdzieś zaginął. Ale w internecie, na blogach kulinarnych znajdzie się to czego się szuka. I znalazłam przepis na orzeszki, wybrałam przepis z bloga   takietampichcenie . Zmieniłam troszeczkę, zamiast sody dałam proszek do pieczenia. Orzeszki wyszły super i sporo zjedliśmy(...)łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka octu 150 ml gęstej śmietany 18% Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem. Następnie dodać pozostałe składniki i zagnieść miękkie elastyczne ciasto. Następnie z ciasta uformować małe kuleczki o wielkośći pasującej do foremki. Ja posiadam maszynkę do wypieku i robiłam kuleczki z ciasta o wadze 5-6 g. Kuleczki wkładać do maszynki

Monia miesza i gotuje
Rogaliki krucho-drozdzowe- najlepsze 143

Przepis na te kruche rogaliki z dodatkiem drozdzy jest ze mna od zawsze .Uwielbiam je nie tylko ja, smakuja wszystkich .Niezwykle kruche i delikatne w smaku .Dlatego znikaja blyskawicznie.Ciasto w swoim skladzie nie zawiera cukru.Slodyczy nadaje im nadzienie i cukier puder,ktorym sa posypane.Ciasto bardzo proste,nieklopotliwe do przygotowania.Jako nadzienia najlepiej uzyc marmolady,czy wlasnorecznie zrobionych powidel,poniewaz zwykly dzem(...)posmarowania2 lyzki kwasnego mleka2 dkg drozdzy ( szczypta)powidla,ser lub makWykonanie:Do miski wsypac make, wlozyc maslo i posiekac nozem.Jajka,kwasne mleko oraz drozdze rozmieszac i polaczyc z ciastem ,poczatkowo przy pomocy widelca,pozniej wyrabiajac juz reka.Wstawic na 60 minut do lodowki.Podzielic ciasto na 3 czesci.Kazda z osobna rozwalkowac na cienki placek w ksztalcie kola,podzielic na 8 trojkatow.Na kazdym

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ciasteczka korzenne 214

Ciasteczka korzenne...Kruche, mocno aromatyczne.Z dużą ilością przypraw korzennych.Zapach i smak Świąt Bożego Narodzenia.Smacznego!Składniki:500 g mąki pszennej;250 g masła;200 g białego cukru;1/2 łyżeczki proszku do pieczenia;2 opakowania cukru wanilinowego (każde po 16 g);2 jaja;2 opakowania przyprawy do piernika (każde po 40 g);2 łyżki imbiru;2 łyżeczki cynamonu;1/2 łyżeczki gałki muszkatałowej(...)cukier wanilinowy, skórkę z cytryny oraz przyprawy (przyprawy do piernika, imbir, cynamon, gałkę muszkatałową) i dokładnie wymieszać łyżką.Następnie dodać pokrojone w kostki masło, miód i jaja i zagnieść ciasto (ja zagniatam robotem kuchennym za pomocą haka do ciasta drożdżowego).Gotowe ciasto owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki (dolna półka) na około 30 minut.Po tym czasie ciasto rozwałkować

Gospodyni Miejska
Muffiny z kremem czekoladowym i śliwkami 116

Dzień dobry :-) Sezon na śliwki jeszcze chwilę i będzie się kończył, polecam wykorzystać je do muffinek. My zrobiłyśmy z kremem czekoladowym a'la nutella i śliwkami

kruche babeczki
Tortilla kukurydziana 94

Coś dla fanów meksykańskiej kuchni (i nie tylko ) dzisiaj. Była PEŁNOZIARNISTA , to teraz będzie kukurydziana. Ta tortilla jest znacznie bardziej krucha i delikatna. Będzie świetna jako baza do meksykańskich dań, takich jak enchilada lub quesadilla. Można ją także podawać z sałatkami jako coś chrupiącego zamiast pieczywa. Śmiało spakujcie ją do swoich lunchboxów i zabierzcie do pracy. Czy to nie miłe(...)Pzygotowanie Do miski wsypujemy obie mąki oraz sól. Dodajemy olej i mieszamy wszystko łyżką, a następnie dolewamy gorącą wodę i zagniatamy całość w spójne i gładkie ciasto. Uważamy, tylko żeby się nie poparzyć. Gdyby okazało się, że ciasto jest zbyt miękkie, to dosypujemy odrobinę mąki (pszennej). Ciasto owijamy i odstawiamy na 15 minut. Kulkę ciasta dzielimy na 4 części. Każdą

Analiza Smaku
Chipsy z jabłek 118

powinna znaleźć się w tornistrach naszych dzieci, zamiast niezdrowych słodyczy. Polskie jabłka są najsmaczniejsze i warto z nich korzystać w kuchni w różny sposób. Jabłka najczęściej wykorzystuję do robienia ciast i przygotowuję z nich dżemy. Tym razem jednak wysuszyłam je i powstały zdrowe i bardzo smaczne chipsy. Suszone jabłka przede wszystkim kojarzą się z kompotem, który przygotowujemy na Wigilię(...)kasz podawanych na śniadanie lub kolację. Wygląd i czas suszenia chipsów z jabłek zależy od rodzaju użytych jabłek. Inaczej schną jabłka soczyste i kwaśne, a inaczej słodkie i bardziej kruche. Do suszenia wybierać jabłka jędrne i bez uszkodzeń. Kroić je tuż przed włożeniem do suszarki. Jabłka przed suszeniem można oprószyć odrobiną cynamonu, wtedy chipsy będą smakowe. Osobiście wolę chipsy

Kuchcik gotuje
Delikatne pączki nadziewane konfiturą z gorzkich pomarańczy. 87

Dziś przepis na pyszne, kruche pączki. Idealne na tłusty czwartek lub karnawałowe przyjęcie. :) Składniki: - 500 g mąki pszennej tortowej - 80 g cukru pudru - 100 g masła - 6 żółtek - 50 g świeżych drożdży - łyżeczka cukru - 3/4 szklanki ciepłego mleka - szczypta soli - 50 ml ciemnego rumu - 1/2 łyżeczki pasty z wanilii - skórka z 1 cytryny - olej kokosowy Do przybrania:  - konfitura(...)ciepłe miejsce.  100 g masła roztapiamy. Do dużej misy przesiewamy mąkę z solą. Dodajemy cukier puder, żółtka, rum, pastę waniliową i skórkę cytrynową oraz spienione drożdże.  Wyrabiamy ciasto stopniowo dolewając płynne mleko, a następnie masło.  Prawidłowo przygotowane ciasto powinno odchodzić od ścianek miski. Formujemy z niego kulę i umieszczamy w naczyniu wysypanym mąką. Przykrywamy i odstawiamy

DominikaDolci
Cynamonowe ciasteczka z kleiku ryżowego z białą czekoladą 94

Przepis autorski (mój). Uwielbiam ciasteczka na bazie kleiku ryżowego , więc często wypiekam je w przeróżnych wersjach. Ostatnio kilkakrotnie robiłam cynamonowe z białą czekoladą. Są po prostu przepyyyszne, takie mocno kruche, delikatne i obłędnie pachną! Przyznam, że sama jednorazowo potrafię zjeść ich całą partię, dlatego bywa, że piekę je z potrójnej lub poczwórnej ilości składników. Naprawdę! Lubię też jak stoją(...)/margarynę z cukrami utrzeć do puszystości i nie przerywając miksowania - wbić jajko. Do powstałej masy dodać cynamon, a na końcu wmieszać (najlepiej za pomocą dłoni) posiekaną czekoladę. Z ciasta uformować kulki o wielkości małego orzecha włoskiego. Każdą kuleczkę lekko spłaszczyć i ułożyć (zachowując niewielkie odstępy) na blasze wysłanej papierem do pieczenia/ Całość wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec

Di gotuje
CZEKOLADOWE KRUCHE CIASTECZKA 137

CZEKOLADOWE I KRUCHE CIASTECZKA  są idealne do popołudniowej kawy. W wykonaniu są naprawdę szybkie i proste. A co najważniejsze wiesz co jesz;-)  Pysznie czekoladowe! I o to chodzi, jeśli chce się zjeść słodkości. Składniki: 200 g gorzkiej czekolady 30 g kakao 150 g mąki pszennej 125 g miękkiego masła  70-80 g cukru ( idealnie żeby był brązowy(...)Dodałam jajko i ekstrakt z wanilii.    Połączyłam masę z suchymi składnikami. Mąką,sodą,kakao i szczyptą soli. Starłam pozostałą część czekolady na wiórki.   Wsypałam je do ciasta i wszystko wymieszałam drewnianą łyżką. Z masy wyszło mi 20 ciasteczek. Układałam je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pamiętajcie o odstępach pomiędzy nimi. Można je nakładać np. łyżką

potrawyregionalne
Na psi rozum. I biscotti z psem niezwiązane 127

się uzupełniają, a jednocześnie każdy z nich jest znakomicie wyczuwalny. Następnym razem dałabym jeszcze całe migdały, i piekłabym nieco dłużej - pieczone dokładnie według poniższego przepisu będą smakowały bardziej jak kruche biszkopty, niż prawdziwe biscotti. Niemniej - pyszne są. A jeśli dodacie łyżeczkę przyprawy do piernika, idealnie nadadzą się do świątecznej puszki.Migdałowe biscotti na białkachSkładniki:(na keksówkę 11x30(...)sztywną pianę. W dwóch partiach dodać do masy maślanej, wymieszać delikatnie, ale dokładnie.Masę przełożyć do keksówki wysmarowanej masłem.Piec w 160 st. C. przez 30 minut.Przestudzić.Ciasto wyjąć z formy, pokroić na plastry grubości 1,5-2 cm. Ułożyć na balsze wyłożonej papierem do pieczenia.Piec w 120 st. C. przez 50 minut, w połowie pieczenia obracając na drugą

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Bezowa tarta truskawkowa z migdałami i palonym masłem 193

którą znalazłam na blogu Peta Grey . Tarta inna niż wszystkie, trochę bezowa, jakby z zakalcem, a jednak nie. Niesamowita w smaku. Cudownie zapada się do środa i jest niezwykle krucha, ale tak jak beza, a nie jak prawdziwa tarta. Składniki: 180 g masła 1 laska wanilii 5 białek szczypta soli 300 g cukru pudru 110 g mąki pszennej(...)masę do formy do tarty (24 - 26 cm). Na wierzch wyłożyć pokrojone truskawki i posypać płatkami migdałów. Rozgrzać piekarnik do 160 stopni (z termoobiegiem). Piec przez około godzinę, aż ciasto będzie sprężyste. Wyjąć tartę z piekarnika i ostudzić w formie. Tarta zapadnie się na środku

Sto kolorów kuchni
Błyskawiczne ciasteczka 110

Składniki: -200 g miękkiego masła -1 żółtko -50 g cukru pudru -parę kropli aromatu waniliowego lub ekstrakt waniliowy -250 g mąki ryżowej -50 g drobno posiekanych

I LOVE LIFE
Strogonow drobiowy z moskolami 162

Przepis na to pyszne danie znalazłam w książce " ABC gotowania 3 " Mariety Mareckiej. Tak jak pisałam w recenzji jest to świetna książka z przepisami, które w

kruche babeczki
Ciasteczka kwiatuszki z kajmakiem 104

wegański? Ja nie jestem weganką, ale mam kilku znajomych, którzy są tym faktem zachwyceni. Taki kajmak można z powodzeniem wykorzystać do przygotowania wegańskich deserów. Ja użyłam go do tradycyjnych kruchych ciasteczek wyciskanych z maszynki i … jestem zachwycona jego kokosowym smakiem i konsystencją. Zresztą tak jak i moi bliscy. Ciasteczka kwiatuszki z kajmakiem przygotowywałam z myślą o jutrzejszej zabawie sylwestrowej(...)grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Do miski wsypujemy mąkę pszenną, dodajemy cukier puder, ekstrakt waniliowy lub cukier wanilinowy, masło (siekamy je nożem) i wbijamy całe jajko. Zagniatamy składniki. Uwaga! Ciasto będzie klejące i takie ma być. Przygotowujemy blaszkę / blaszki. Nie wykładamy ich niczym. Ciasto nakładamy do maszynki do wyciskania ciastek. Wyciskamy ciastka na blaszkę, robiąc między nimi małe odstępy

Słodkie okruszki
Wiosenna tarta parmezanowa 108

Wami przepisem. Tym razem miały powstać zdjęcia, jednak podczas przygotowań stwierdziłam, że może zrobię wersję bezglutenową. Trochę się przeliczyłam, bo ciasteczka okazały się niewypałem. Upiekły się tak bardzo kruche, że od razu po dotknięciu, zostawała z nich kruszonka. Za to ich smak…mmm, ale to było pyszne! W moim domu nie marnuje się jedzenia (oczywiście, jeśli coś spalę(...)spróbujecie :D ciastka na spód: 200 g mąki owsianej bezglutenowej 180 g masła 70 g tartego parmezanu 3 łyżki zimnej wody 3 żółtka spora szczypta soli spód tarty: pokruszone ciasta z ww przepisu 2 łyżki naturalnego, gładkiego twarożku dodatki: 3 łyżki naturalnego, gładkiego twarożku łyżeczka pudru buraczanego (liofilizowany burak) ogórek rzodkiewki rzeżucha Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Z podanych składników

Mienta blog