Dzień dobry :-) Mam nadzieję, że lubicie gnocchi i pesto. My pesto uwielbiamy, ja jem go samo łyżeczką, jestem jego wielką fanką. Lubię z suszonych pomidorów i
kruche babeczkimnie coś przyjemnego i miłego... dziewczyny nominowały mnie do Versatile Blogger Award:) Za miłą niespodziankę dziękuję beti - Kruche babeczki i Joli - ABC Mojej Kuchni. Tak się składa, że obie dziewczyny są moimi krajankami, co mnie cieszy podwójnie:) Jeszcze raz Wam Kochane bardzo dziękuję i serdecznie pozdrawiam:) Poniżej zasady zabawy: nominować 15 blogów, które Twoim zdaniem(...)Lubię pieczenie;; 2. Mam dwa zawody i nie jestem pewna, który z nich bardziej mnie pociąga; 3. Uwielbiam upały; 4. Kocham podróże; 5. Nie przepadam za czekoladowymi ciastami; 6. Mam psa i... kury, hehe...; 7. Uwielbiam Filipka i Roberta
In my kitchenCroissanty , francuskie rogaliki o maślanym smaku i kruchej, ale miękkiej strukturze, chodziły za mną od bardzo, bardzo dawna. Idealne do kawy latte, czy szklanki ciepłego mleka z cynamonem - albo jeszcze lepiej latte z cynamonem . Ten wypiek jest tak popularny w Paryżu, jak w Poznaniu Rogale Świętomarcińskie na 11 listopada. Przechodząc uliczkami można na każdym kroku spotkać siedzących przy(...)Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku. Odstawić, by lekko napęczniały. Na stolnicę wsypać mąkę, cukier puder oraz sól. Na środku zrobić wgłębienie i wlać rozczyn. Szybko, koniuszkami palców zagnieść ciasto. Następnie odłożyć je na godzinę, przykrywając je, by nie obeschło. Wyjąć z naczynia, przerobić, by odgazować, zawinąć w folię i schować do lodówki na 30 minut. Schłodzone ciasto
Poezja Smaków - blog kulinarnysłodkie minki i rączki, uporczywie zaciskające się w piąstki; sama rozkosz. Małe dzieci są cudowne! Bardziej dla jej rodziców, niż dla niej samej, przygotowałam ciasteczka. Niby takie zwykłe, kruche, ale jednak zupełnie wyjątkowe za sprawą dekoracji z lukru królewskiego. I owszem - to zabawa na długie, wieczorne godziny (niepolecana, gdy następnego dnia trzeba wstać o czwartej nad ranem), ale warto(...)barwnik spożywczy w paście odrobina wody Cukier puder i mąkę przesiać, dodać skórkę z cytryny, wymieszać. Dodać masło, posiekać, a następnie rozetrzeć palcami. Dodać jajko i żółtko, zagnieść gładkie ciasto. Uformować z ciasta kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut. Ciasto rozwałkować na grubość 3 mm, wycinać foremkami koła i serca. Ciastka układać na blasze
Pożeraczka, czyli raz adobrzełyżeczki soli zamiast szczypty i więcej pikantnych przypraw do tej ostrej wersji. A tę cebulkową polecam upiec w formie krakersów, bo ten smak najbardziej przypominają! Są też nieco bardziej kruche niż te ostre, pewnie za sprawą większej ilości tłuszczu. Za to wszystko długo zachowują świeżość i kruchość. Ba, mąż mi dziś powiedział, że z każdym dniem są coraz lepsze(...)Przygotowanie: Śmietanę wymieszaj porządnie w misce z majonezem lub masłem i z jajkiem. Wsyp mąkę, szczyptę soli, pieprzu i papryki słodkiej oraz ser żółty i proszek do pieczenia. Zagnieć ciasto do całkowitego połączenia składników. Możesz to zrobić ręcznie lub w malakserze. Podziel ciasto na pół. Do jednej części dodaj usmażoną cebulkę, cukier i 1-2 łyżki mąki. Możesz tez dodać
Anioszek w kuchniKruche ciasteczka z brzoskwiniowym środkiem i orzechami ... czego chcieć więcej? Ja wiem jak osłodzić sobie życie - do kawki czy ciepłego mleka idealne ! :) Przepis znalazłam w internecie, ale nie pamiętam dokładnego źródła. Robiłam je pierwszy raz i niestety dałam za mało galaretki do musu brzoskwiniowego, przez co galaretka do końca mi nie stężała, ale i tak szybko się rozeszły. Polecam zrobić(...)Dodajemy zwykły cukier, skórkę z cytryny, aromat, jajko oraz pokrojone na małe kawałeczki masło - rozetrzeć rękami aby nie było grudek margaryny i całość dokładnie zagniatamy do czasu uzyskania jednolitego ciasta. Gotowe zawijamy w folię spożywczą lub wkładamy do woreczka śniadaniowego i wkładamy do lodówki na 60 min lub do zamrażarki na 30 min. Po tym czasie wyjmujemy ciasto
charlotte gotujeKurcze miałam Wam tu w nocy sprezentować przepis na ciasteczka, ale Adaś nie pozwolił. Tak się tłukł, wiercił i spał niespokojnie, że Matka w końcu musiała
Kuchnia w czekoladzieZ okazji zbliżających się Andrzejek postanowiłam przygotować chińskie ciasteczka z wróżbą. Przepis na nie znalazłam u Book Me a Cookie. Co z tego wyszło zobaczcie sami
Miksturownikmini poczęstunek lub elegancki upominek. Pachnące cynamonem, gałką muszkatołową, kardamonem po prostu piernikiem..pachnące domem w chłodne jesienne dni.. Uwieńczone polewą czekoladową i kruchymi ciasteczkami w mlecznej czekoladzie...małe piernikowe elegantki kryjące w sobie słodką tajemnicę..ulubioną marmoladkę lub konfiturę. Przepis jest bardzo prosty.. Tak naprawdę najwięcej czasu zabiera wykończenie muffinek niż ich upieczenie. Porcja na 24 muffinki(...)Wymieszać szybko za pomocą widelca. Nie rozbijajmy grudek - babeczki będą wtedy fajnie wilgotne. Formę do muffinek lub foremki ( u mnie silikonowe) wyłożyć papilotkami. Do każdej wkładać 1,5 łyżki ciasta, nałożyć marmoladę, przykryć płaską łyżką ciasta. W sumie nie może być nie więcej ciasta niż 3/4 wysokości foremki, gdyż podczas pieczenia może wypłynąć. Piec ok. 25 minut
kawawszklanceFantastyczny sernik na zimno z borówkami amerykańskimi na kruchym spodzie herbatnikowym przygotowany na bazie serków homogenizowanych , może stanowić świetny deser lub podwieczorek. .Prostota wykonania sernika , mała pracochłonność a co najważniejsze obłędny smak jest jego główną zaletą. składniki na tortownicę 23 cm 200 g herbatników 50 g margaryny 3 opakowania serka homogenizowanego po 200 g 2 łyżki cukru pudru 4 łyżki(...)wszystko jeszcze raz dokładnie miksujemy. Tak przygotowaną masę serową wykładamy na herbatniki i dokładnie rozprowadzamy. Wierzch sernika ozdabiamy borówkami amerykańskimi, lekko dociskając aby delikatnie wbiły się w masę serową. Ciasto wkładamy na 3 godziny do lodówki
Smakowite Daniazrobić ciasteczka wałkiem zdobione? Dziś mam dla Was przepis na proste i szybkie ciasteczka wałkiem zdobione. Pyszne, kruche, idealne do wycinania i wzorków. Zdjęcia nie oddają nawet połowy uroku tych ciasteczek. Moje dzieci uwielbiają takie ciasteczka i oczywiście dzielnie pomagają w wałkowaniu wzorków. Dla nich to najlepsza zabawa A skąd mamy taki fajny wałek z wzorami różnych zabawek? Wałek znajdziecie(...)ulubionego aromatu (można pominąć) Przygotowanie: Rady: Masło wyjmujemy około 30 min wcześniej z lodówki. Opcjonalnie może być margaryna, ale polecam masło. Wszystkie składniki dodajemy do miski, masło siekamy. Zagniatamy ciasto, formujemy kulę i schładzamy przez 30 minut w lodówce. Ciasto rozwałkowujemy zwykłym wałkiem na około 3-4 mm. Następnie wałkujemy wałkiem z grawerem, dociskając go. Wycinamy kształty, przekładamy ciasteczka
Słodkie okruszkiSkładniki na 10 porcji : Kruchy spód: 1,5 szkl mąki owsianej lub zmielonych na mąkę płatków owsianych 4 łyżki masła orzechowego Masa czekoladowa: 1 duży batat (650g) upieczony około 30 minut w 200st C i przestudzony 3 łyżki kakao 4 duże kostki czekolady gorzkej 95% 2 łyżki mąki kukurydzianej 1 szklanka mleka roślinnego (u mnie sojowe) Polewa: 6 kostek(...)polewę: kostki czekolady przełożyć do rondelka, dodać 2 łyżki wody oraz mleko roślinne i całość podgrzewać na małym ogniu do momentu uzyskania gładkiej polewy. Od razu wyłożyć na przestudzone ciasto, wyrównując brzegi i powierzchnię ciasta, na koniec udekorować orzechami nerkowca. Smacznego
Banana SmilesCiacho i szklanka mleka? Cudownie! Maślane, kruche i lawendowe, mmmm! W lawendowych ciasteczkach zakochałam się już kilka lat temu, na blogu są już dwa przepisy na lawendowe, a teraz dorzucam trzeci przepis. Tak naprawdę chciałam się pobawić wałkiem od STODOŁA , znowu :) Ten wałek uzależnia, nie chciałam zwykłych maślanych, które znalazłam na Moje Wypieki , więc dorzuciłam lawendę :) Nie każdy lubi(...)zimne masło pokrojone na małe kawałeczki. Masło rozcierałam palcami razem z mąką, aż powstały maleńkie grudki, następnie wbiłam jajko roztrzepane z pastą z wanilii i wszystko razem zagniotłam, z ciasta uformowałam kulę, owinęłam folią i włożyłam do lodówki. Ciasto w lodówce powinno być co najmniej godzinę, ale ja zagniotłam sobie ciasto rano, a piekłam ciastka wieczorem :) Schłodzone ciasto rozwałkowałam
Blondynka GotujeKoniecznie musicie wypróbować ten prosty przepis na te pyszne ciastka pomarańczowe. Ciasteczka robią się ekspresowo, a znikają jeszcze szybciej. Miękkie i delikatne w środku pokryte słodką
Smaki Armine