ciasto kruche - 16116 przepisów (strona:858/1075)

KRUCHE ZAWIJAŃCE Z DŻEMEM Z CZARNEGO BZU 175

Bardzo szybkie i bardzo proste kruche ciasteczka.  Przepis otrzymałam od znajomej, i musiałam prędziutko wypróbować, bo rekomendacja: robi sie szybko i są pyszne - jest dla mnie zawsze najlepszą rekomendacją :)) Możemy przygotować je z dowolnym nadzieniem: dżemem, powidłami, marmoladą czy nutellą. Mięciutkie po upieczeniu, i takie same na drugi dzień. Gorąco polecam! Aaa... i nie przejmujcie się, że robiąc(...)cukru 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier wanilinowy Dodatkowo: na nadzienie: 1 słoik dżemu lub powideł do posmarowania: białka (od żółtek) do posypania: cukier Wykonanie: Wszystkie składniki ciasta zagniatamy, aż do połączenia się. Formujemy kulę, zawijamy w folię spozywczą i wkładamy do lodówki w celu schłodzenia (ok. 1h). Po wyjęciu rozwałkowyjemy na prostokąt. Ucinamy długie paski. Na każdy

Walijskie Pichcenie
Greckie ciasteczka z orzechami nerkowca i pistacjami 168

www.facebook.com/Di.gotuje     http://digotuje.blogspot.com Przepis ze strony: Kuchnialidla.pl (wg Pawła Małeckiego). Ciasteczka są kruche, chrupiące i idealnie pasują do kawy czy herbaty. Osobiście - uwielbiam ich smak! (około 30 sztuk) 30 g masła/margaryny 80 g cukru pudru 1 żółtko 30 ml mleka 20 ml whisky (użyłam rumu) (*) 50g pistacji (drobno posiekanych; użyłam solonych) 50g orzechów nerkowca(...)końcu wsypać mąkę, proszek do pieczenia i cukier wanilinowy.  Całość wyrobić do uzyskania jednolitej konsystencji, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce (60 minut).  Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość około 5 mm i wycinać z niego okrągłe ciasteczka (mniej więcej o średnicy 5-6 cm).  Ciasteczka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.  Piec

Di gotuje
Placek z jabłkami i budyniem 312

dodatkowo traktuję budyń podczas gotowania mikserem.Dodatkowo: 7 dużych jabłek (szara reneta lub antonówka) i uwaga, to muszą być te właśnie jabłka, bo tylko one pasują do takiej kompozycji i ciasta 125g masła 200g orzechów włoskich pokruszonych drobno3 łyżki prażonych ziaren Słoneczne Pola od Ziarenkowo Ziarenkowo 3 jajka (białka i żółtka osobno) pół szklanki cukru pudruMasło rozpuścić dodać orzechy(...)ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne. Poukładać ściśle na przygotowanym, i schłodzonym spodzie. Zalać budyniem i wyrównać.Na wierzch wylać masę z orzechami włoskimi i ziarenkami.Wytworzy się taka super krucha i chrupiąca skorupka.Piec w temperaturze 180°C przez około 1 godzinę. Następnie wyjąć, ostudzić i schłodzić w lodówce. Przed podaniem posypac cukrem pudrem.Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
Ciasteczka owsiane z żurawiną 173

Bardzo kruche, pyszne ciasteczka owsiane z mąką razową i płatkami owsianymi, czyli ze sporą dawką błonnika. Nie wymagają dużego nakładu pracy. Można do nich dorzucić orzechy, ulubione suszone owoce lub kawałki czekolady. Polecam gorąco bo są naprawdę znakomite!Składniki:200 g miękkiego masła3/4 szklanki cukru brązowego1 jajko1/2 szklanki pszennej2 szklanki mąki pszennej razowej1 szklanki płatków owsianych błyskawicznych3/4 łyżeczki proszku(...)krem, po czym wsypujemy cukier i dalej miksujemy. Po chwili dodajemy jajko i nadal miksujemy. Na koniec wsypujemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy.Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Z ciasta robimy kulki wielkości orzecha włoskiego, spłaszczamy je łyżką lub dłonią. Układamy na blasze w sporych odstępach. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 15-20 minut, do lekkiego zbrązowienia. Chwilę

Smakowity Blog Kulinarny
Sernik nowojorski 259

Kiedyś myślałam o serniku jak o największym wrogu. Zawsze mama powtarzała, że ser opada w serniku, bo pęka, bo to i tamto. W pierwszym serniku świątecznym

Wypieki Uli
Słodka tarta na powitanie 272

upiekłam dla najbliższych słodką tartę. Po wizycie koleżanki męczyły mnie o przepis, teraz będą mieć go zawsze, kiedy tylko zapomną ;) Mam nadzieję, że i wam przypadnie do gustu! Smacznego! Krucha tarta z kremem w towarzystwie agrestu, malin i moreli   Składniki na tartę: 250g mąki krupczatki 2 żółtka 100g masła 82%tł. 100g cukru szczypta soli Składniki na krem: 200g serka(...)folię i przechowywać około pół godziny w zamrażarce. W tym czasie rozpuścić w kąpieli wodnej czekolady, po czym ostudzić. Ostudzone połączyć z mascarpone. Odstawić. Po połowie godziny oczekiwań na ciasto wyjmujemy je z zamrażarki, po czym wykładamy na blaszkę do tarty. Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy ok. 15-20 minut (najlepiej obserwować, żeby było rumiane). Upieczone

Sajkofanka smaku
Ciasteczka kruche z białą czekoladą. 124

Pyszne kruche ciasteczka z dodatkiem białej czekolady. Proste w przygotowaniu.  Przechowywane w puszce, lub słoiku pozostają świeże 2-3 tygodnie.  Warto poświęcić trochę czasu i zrobić domowe ciasteczka, żeby mieć je pod ręką,  zawsze kiedy przyjdzie nam ochota, lub kiedy pojawią się niespodziewani goście.  Składniki: 120 g. masła 70 g. cukru pudru 250 g. mąki pszennej(...)jajko.  Zagnieść robotem lub mikserem z hakami. Jak zacznie się kleić, dodać czekoladę.  Zagnieść jeszcze kilka sekund i przełożyć na stolnicę.  Ponownie zagnieść i uformować z ciasta kulę. Zawinąć ją w folię spożywczą  i schłodzić 10 minut w zamrażarce.  Po tym czasie ciasto przełożyć na stolnicę podsypaną mąką.  Rozwałkować i wycinać dowolne kształty

Agusiowe smakołyki
Kruche ciasteczka choinkowe z cukierkowym witrażykiem 159

pojawiają i szybko ze stołu znikają. Jeśli fajnie wyglądają, to szczególnie dzieci je zjadają. Wygląd ma kusić, ale to smak wygrywa, i serca łasuchów zdobywa. Moje ciasteczka są delikatne, kruche, lekko dosłodzone, bo w środku cukierkiem są osłodzone. Forma zależy od foremek jakie posiadamy i jaką okazję mamy. Ja w klimacie świątecznym przygotowałam, ciasteczkowe choinki do których witraże z cukierka(...)równocześnie mieszając z mąką. Dodajemy cukier puder, roztrzepane jajka i całość zagniatamy, szybko i energicznie. Rada: wielkość jajek, jakich użyjecie może być różna, dlatego ilość mąki jest + lub -. Z ciasta formułujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą, odstawiamy do lodówki, do schłodzenia na ok. 30 min. Piekarnik nastawiamy do temp. 175°C. Schłodzone ciasto, rozwałkowujemy na grubość ok.0

Moniki Smakołyki
Kruche babeczki z kremem waniliowo-cytrynowym (z serka homogenizowanego) 140

samym co jakiś czas przygotowuję je z przeróżnymi nadzieniami. Krem na bazie serka homogenizowanego również Wam opisywałam, a teraz chciałam Wam pokazać jak prezentują się moje idealnie kruche babeczki nadziane pyszną waniliowo-cytrynową masą. Całość nie tylko bardzo ładnie wygląda, ale również jest przepyszna! Polecam!   (około 30 małych babeczek) Babeczki: 1,5 szklanki mąki pszennej (najlepiej krupczatki - 315g; zwyklej(...)cukrem pudrem oraz szczyptą soli.  Suche składniki posiekać z dobrze schłodzonym masłem. W powstałej kruszonce zrobić dołek i wbić w niego zimne żółtka. Całość szybko zagnieść. Z ciasta uformować kulę, którą należy owinąć folią spożywczą i następnie włożyć do lodówki na około 60 minut. Po tym czasie ciasto cienko rozwałkować (w razie potrzeby podsypując mąką) i powykrawać z niego

Di gotuje
Sernik na zimno z bananów i serków homogenizowanych 144

Sernik na zimno z serków homogenizowanych to fajny i prosty pomysł na deser o tej porze roku. Sernik z truskawkami, zawsze cieszy się dużym powodzeniem. Ja lubię to "ciasto" za prostotę wykonania. Wystarczy kilka składników, blender i gotowe. Sernik na zimno z bananów i serków homogenizowanych przepis: - 5 x serek waniliowy homogenizowany po 150 g każdy - 300 ml mleka (dowolne(...)wrzątku rozpuść żelatynę. Przelej do misy blendera dodaj banany, mleko, serki i ser biały zmiksuj dokładnie.  Do średniej wysokiej tortownicy lub dużej niższej, na dno włóż kilka kruchych ciasteczek lub biszkoptów, możesz też zrobić sernik bez spodu. Wylej masę i wstaw do lodówki na godzinę. - 3/4 szklanki zmiksowanych truskawek i wiśni (użyj dowolnych owoców mogą być mrożone

SMYKWKUCHNI
Ciasteczka orzechowo-kakaowe 216

Ciasteczka orzechowo-kakaowe to małe, bardzo kruche krążki, które przygotowałam z dodatkiem majonezu. Ten składnik sprawia, że ich struktura jest wyjątkowo delikatna i krucha. Spora ilość orzechów włoskich nadaje ciasteczkom smak głównie orzechowy, choć dodatek kakao jest również wyczuwalny. Ciasteczka należy przechowywać w szczelnym pojemniku, żeby zachowały swoją kruchość. Z poniższego przepisu przygotujecie około 20 sztuk . Ciasteczka orzechowo-kakaowe Składniki(...)orzechy włoskie rozdrobnić w malakserze na drobne kawałeczki, dodać do innych składników - do składników suchych dodać pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło i majonez - wszystko razem posiekać, zagnieść gładkie ciasto - ciasto podzielić na 20 części - każdą uformować w kulkę wielkości orzecha włoskiego - ciasteczka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach od siebie - blachę z ciasteczkami schłodzić przez około

Smakołyki Bereniki
Ostatkowe kokardki 158

Było jeszcze coś, co chodziło mi po głowie ostatnio i postanowiłam, że uda mi się to jeszcze zrobić przed Środą Popielcową. Kokardki. O tym jak szybko

Kuchnia w czekoladzie
Sernik na zimno jagodowo-malinowy 170

Wspaniały i iście letni sernik, niczym mus z jagód z dodatkiem malin i kruchych ciasteczek. Smakuje tak wspaniale. Składniki: 700g białego sera śmietankowego 800g serków homogenizowanych waniliowych (użyłam 4 opakowania) 500g jagód + garść na wierzch 200g malin + garść na wierzch 5 łyżek cukru 4 galaretki malinowe 500ml wrzątku 200g herbatników biszkoptowych (2 opakowania) 3 galaretki rozpuszczamy w 100ml wrzątku (dodatek(...)Dodajemy 100g pokruszonych herbatników i łączymy za pomocą szpatułki, by mikser zbyt nie rozdrobnił ciastek. Spód tortownicy wykładamy pozostałymi 100g herbatników, wlewamy masę serową i wstawiamy do lodówki. Wierzch ciasta zdobimy jagodami i malinami, zalewamy tężejącą galaretką

Gotowanie i blogowanie
Ciasteczka owsiano-migdałowe 127

Pyszna i zdrowa przekąska, która trafi w gusta niejednej osoby. Ciasteczka są kruche o wyraźnym smaku migdałów i kokosu. Z poniższych składników wychodzi 8 dużych ciasteczek. SKŁADNIKI 80 g płatków owsianych 50 g migdałów 20 g płatków migdałowych 25 g kokosu 50 g cukru trzcinowego 10 g otrębów gryczanych 10 g otrębów orkiszowych 50 ml oleju rzepakowego 1 kopiasta łyżka(...)orkiszowe, płatki migdałowe, wlać olej rzepakowy i dodać jogurt naturalny. Wszystkie składniki zagnieść razem.  Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 ° C, blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Z gotowego ciasta robić średniej wielkości kulki, po czym każdą spłaszczyć i ułożyć na blaszce. Piec na środkowej półce piekarnika około 13 minut. Gotowe ciasteczka wyciągnąć z piekarnika i zdjąć od razu z blaszki

Passions hobbies life
Pierniki z przyprawą garam masala i świeczniki z piernika 314

przypraw garam masala :) Pomysł okazał się strzałem w dziesiątkę, pierniczki są cudownie aromatyczne, lekko pikantne. Ich smak podbija cukier z melasą i oczywiście wspaniały polski miód :) Na początku są kruche i twarde, ale z czasem miękną i są przepyszne. Idealnie nadają sie do dekorowania i powieszenia na choince, klejenia piernikowej chatki, czy fantazyjnych piernikowych świeczników, o których nieco więcej(...)garam masala, oraz sodę. Do sypkich składników powoli wlewać przestudzoną mieszankę miodową i mieszać. Wbić jajko i mieszać dalej. Mieszamy do momentu aż powstanie jednolita masa (można zmiksować).  Ciasto będzie luźne, należy wstawić je do lodówki na kilka godzin (moża na całą noc). Ciasto w tym czasie stężeje i będzie się świetnie wałkowało. Stolnicę orpószyć mąką i wałkować ciasto

DefinicjaSmaku