ciasto kruche - 16116 przepisów (strona:856/1075)

KRUCHE RURKI ZE ŚMIETANĄ 174

Pyszne, kruche rurki. Co prawda ich przygotowanie zajmuje trochę czasu, ale zaręczam, że warto. Doskonałe jako dodatek do kawki lub na imprezach okolicznościowych. W moim domu znikają ekspresowo, kuszą zarówno wyglądem jak i smakiem. Do ich przygotowania wcale nie potrzebne są specjalne foremki, wystarczy zwykły papier zawinąć w cienki rulonik i owinąć go folią aluminiową. A takie domowe foremki(...)masła * 1 jajko * szczypta soli * brązowy cukier do obtaczania Na nadzienie: * 300 ml śmietany kremówki 36% * 2 łyżki cukru pudru Wykonanie: Ze wszystkich składników na rurki zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki.  Ciasto rozwałkować bardzo cienko, na około 2 mm. Wycinać z niego paski nie szersze niż 2 cm.  Paskami

Zrób to smacznie
Ciasteczka czekoladowo - kawowe 220

Ciasteczka te już kiedyś robiłam. Tym razem wersja z kawą tiramisu ze sklepu tea rebels . Ciasteczka obłędnie czekoladowe z nutą kawy. Wszystkim bardzo smakowały, kruche, delikatne, trzeba będzie niedługo znowu zrobić :-). Polecam i życzę miłego dnia :-). Składniki na około 20 sztuk: 100 g mąki ryżowej 20 g skrobi ziemniaczanej 110 g masła (temp. pokojowa) 80 g erytrolu/cukru trzcinowego/ksylitolu 1 jajko(...)żeby połączyły się z resztą. 4. Dodajemy kawę i posiekaną czekoladę, delikatnie miksujemy. 5. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. 6. Za pomocą łyżki nabieramy ciasto. W rękach formujemy kulkę, kładziemy na papier i lekko ugniatamy. Pamiętajmy o odstępach, bo ciasteczka zwiększą swoja objętość podczas pieczenia. Pieczemy około 15 minut. Studzimy na kratce. Smacznego

kruche babeczki
Bezglutenowe ciastka orzechowe - bez laktozy i jaj 232

Ciastka bez glutenu, laktozy i jajek - kruche, chrupiące i obłędne w smaku. Banalne w wykonaniu, choć przy wałkowaniu i wykrawaniu trzeba trochę delikatności.  Przepyszne z dodatkiem polewy czekoladowej. Spróbujcie, bo naprawdę warto! Przepis pochodzi z włoskiego magazynu "La Cucina Naturale". SKŁADNIKI na ok. 40 ciastek 140 g mąki ryżowej pełnoziarnistej 100 g skrobi kukurydzianej ( mazeiny) 40 g mąki gryczanej(...)kokosowe, płatki migdałowe, posypki itd. mąka kukurydziana do podsypania W misce wymieszaj mąki z proszkiem do pieczenia, cukrem oraz kakao. Dodaj margarynę, mielone orzechy i wrób gładkie i elastyczne ciasto. Uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i odstaw do lodówki na 2 godziny. Schłodzone ciasto rozwałkuj delikatnie na grubość ok. 1,5 cm - stół możesz podsypać lekko mąką kukurydzianą. Szklanką

Kuchnia bezglutenowa
Ciasteczka z prażonym słonecznikiem. 217

Dziś zapraszam na pyszne, kruche, maślane ciasteczka z dodatkiem uprażonych ziaren słonecznika w słodkiej, miodowej otoczce. Dzięki dodatkowi skórki pomarańczy zyskują wyjątkowego, odświeżającego aromatu. Myślę, że Mikołaj będzie równie zachwycony jak my ;) Bardzo polecam! Składniki na ciasteczka z prażonym słonecznikiem: na około 32 sztuki CIASTECZKA (takie jak Linzer ): 300 g mąki 200 g zimnego, pokrojonego w kostkę masła(...)dodajemy masło. Tłuszcz mieszamy z mąką i rozcieramy dokładnie palcami, aż otrzymamy drobną kruszonkę. Teraz dodajemy żółtko i pastę z wanilii lub ekstrakt waniliowy, mieszamy i szybko zagniatamy gładkie ciasto, zawijamy je w folię spożywczą i chłodzimy co najmniej 1 godzinę (ale w lodówce może czekać nawet do następnego dnia). Schłodzone ciasto wałkujemy na grubość 3-4 mm i wycinamy

Rozpustne gotowanie
Ciasteczka markizy 211

Markizy czyli kruche ciasteczka połączone słodkim kremem. Czyż nie są urocze? Te przygotowane własnoręcznie są o niebo lepsze od tych ze sklepu. Idealne do filiżanki kawy lub kubka zimnego mleka. Jeśli tak jak ja uwielbiacie kuchenne gadżety lub szukacie ciekawych foremek do ciastek to polecam Wam  foremki 3D . Ich kształty zachwycą każdego kuchennego gadżeciarza. Składniki: Ciasteczka: 300 g mąki(...)pudru 1/2 szklanki mleka w proszku 2 łyżki soku z cytryny Przygotowanie: Mąkę mieszamy z cukrem i kakao, dodajemy żółtka, pokrojone masło, 1-2 łyżki lodowatej wody i zagniatamy ciasto. Gdy składniki się połączą formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy przez 1 godzinę w lodówce. Schłodzone ciasto wałkujemy między dwoma arkuszami papieru do pieczenia i foremką wycinamy ciasteczka

Smakowity Blog Kulinarny
Orzechowe kruche ciasteczka z maszynki 276

Aromatyczne, urocze kruche ciasteczka, które wyglądem przypominające te kupowane w cukierni :) Może wyglądają na skomplikowane, ale są naprawdę proste i szybkie w przygotowaniu. Jeśli nie posiadacie maszynki do ciasteczek, można użyć rękawa cukierniczego z ozdobną tylką lub nakładać ciasteczka łyżeczką ,nie trzymając długo w dłoniach, ponieważ ciepło im nie służy. Składniki: 1/3 szklanki masła 1/2 szklanki masła orzechowego (z orzechów(...)soli Obydwa masła utrzeć ręcznym blenderem z cukrem. Dodać wodę oraz jajko, zmiksować. W trzech turach dodać mąkę wymieszaną z solą i sodą. Zmiksować tą samą końcówką co wcześniej. Ciasto uformować w wałek i schłodzić w lodówce 30-60 minut. Po tym czasie wyjąć, porcjami nakładać do maszynki lub rękawa* i wyciskać ciasteczka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec

Chocolate Muffin Blog
Kruchy placek z jabłkami 262

Pyszny, delikatny kruchy placek z warstwą rozpływających się jabłek to idealny deser na zimowe popołudnie. Bardzo szybki i prosty w wykonaniu, a ponadto bardzo smaczny. Kawałek placka podawany na ciepło idealnie komponuje się z kulką lodów waniliowych. Polecamy!Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera gluten.Ilość porcji ok. 12Składniki:2 szklanki mąki pszennej1/2 szklanki cukru pudru125g margaryny Palma spółki Bielmar(...)cukruMąkę pszenną wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy przez sito na blat. Dodajemy cukier puder, cukier waniliowy, margarynę, jogurt oraz żółtka. Całość siekamy nożem, a następnie wyrabiamy ręcznie, aż ciasto stanie się jednolite i sprężyste. Formujemy w kule, owijamy folią i wstawiamy na 30 minut do lodówki. W między czasie jabłka myjemy i kroimy w krążki. Ciasto wyjmujemy z lodówki

Kolizje Smaków
Kruche ciasteczka z dżemem dla Mikołaja 434

Mój Mikołaj w tym roku dostanie kruche ciasteczka z dżemem malinowym. Chrupiące, maślane, trochę waniliowe, wspaniałe do herbatki. Myślę, że Mikołaj będzie zadowolony. Do przełożenia ciasteczek możemy użyć ulubionego dżemu, a przed podaniem możemy posypać je cukrem pudrem. Idę zatem wyłożyć moje ciasteczka na talerz:) Polecam… Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji Star Bright .  Składniki(...)cukier wanilinowy, poszatkowane masło (zimne masło można zetrzeć na tarce z grubymi oczkami, podsypując kostkę masła mąką) i przez chwilę rozcierać palcami masło z mąką. Dodać jajko i zgnieść ciasto. Wstawić je do lodówki na około 45-60 minut. 2. Schłodzone ciasto krótko zagnieść i podsypując mąką, rozwałkować na grubość około 4mm. Z ciasta foremkami wykroić ciasteczka. W połowie ciasteczek

Mała Cukierenka
Pizza z patelni 360

Za zrobienie tej pizzy zabierałam się już dobrych kilka miesięcy. Ciągle zapominałam i jak już chciałam zrobić okazało się, że nie mam odpowiedniej patelni z pokrywką

kruche babeczki
Roladki ze szpinakiem i łososiem 204

Hej jak tam po Świętach ?? U mnie leniwe były, sylwester też w domu, ale tak nam odpowiadało, na spokojnie :) Przed Świętami i w trakcie złapałam mały

kruche babeczki
Pierwsze moje muffinki 200

   Te śliczne i przepyszne (jak się okazało!) muffinki, powstały z przepisu Kasi, zamieszczonego na blogu "Kate's Pie Hole". Wybrałam je z kilkudziesięciu przepisów

Kuchnia Prezydentowej
Ciasteczka czekoladowe z karmelowym nadzieniem 205

Składniki: 1 op 200g karmelków waniliowych 2 tabliczki gorzkiej czekolady 1 kostka miękkiego masła 0,5 szkl cukru pudru 0,5 szkl cukru muscovado 2

Luźna Kuchnia
TWAROGOWE ROGALIKI Z NUTĄ POMARAŃCZY 263

twarogowe z dodatkiem masła oraz skórki z pomarańczy, dzięki której zyskały wyjątkowy smak oraz aromat. Składają się tylko z 5 składników i są banalnie proste w przygotowaniu. Rogaliki są kruche o twarogowym posmaku i z wyczuwalną nutą pomarańczy. Smakują tak dobrze, że nawet nie trzeba ich nadziewać i trudno im się oprzeć. Oczywiście, chętni mogą je również nadziać przed zwinięciem(...)przez sito. Dodajemy cukier z wanilią oraz twaróg przeciśnięty przez praskę i skórkę z pomarańczy. Wszystko dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy zimne masło pokrojone w małą kosteczkę i zagniatamy ciasto, do momentu aż stanie się jednolite. Ciasto formujemy w kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około 30 min. Ciasto wyciągamy z lodówki i dzielimy na trzy

Kuchnia MagdaLeny
Kotlety schabowe w panierce jogurtowej 583

Kotlety schabowe w panierce jogurtowej Ciekawy pomysł na inną niż zwykle panierkę do kotleta. Dodatek jogurtu i musztardy oraz moczenie mięsa w mleku powodują, że staje się ono bardzo kruche i delikatne, a panierka jest chrupiąca i pięknie rumiana.       Składniki: ok 0,5 kg schabu sól i pieprz 1 cebula 1 szklanka mleka 1 jajko 3 łyżki(...)papierowym i przyprawiamy z dwóch stron solą i pieprzem *** *** Do miseczki wbijamy jajko oraz przekładamy jogurt i musztardę *** Wszystko razem dokładnie mieszamy *** *** Kotlety obtaczamy najpierw w mące, potem w cieście jogurtowym, a następnie w bułce tartej *** *** Kotlety smażymy na rozgrzanym tłuszczu, na średnim ogniu z dwóch stron na rumiano *** *** SMACZNEGO ***     POLECAM TAKŻE: POMYSŁY NA SZYBKI, TANI I ŁATWY

Blog z Apetytem
POLĘDWICA WIEPRZOWA POD KRUSZONKĄ Z POMIDORÓW SUSZONYCH 200

polędwiczka wieprzowa pod kruszonką z suszonych pomidorów to niebanalny pomysł na pyszny obiad, a na zimno, idealnie sprawdzi się jako wędlina do chleba. Jest doskonała! Mięso jest soczyste oraz kruche i rozpada się zarówno pod widelcem, jak i ustach 😉 Kruszonka z suszonych pomidorów nadaje daniu wspaniałego smaku oraz aromatu, a także dzięki niej mięso się nie wysuszy podczas pieczenia. Przygotowanie(...)Wykonanie: Kruszonka z pomidorów suszonych:  Pomidory suszone wrzucamy do rozdrabniacza i mielimy na miałko. Przenosimy do miski, dodajemy oregano oraz bułkę tartą i wyrabiamy rękami jak kruszonkę do ciasta. Polędwicę wieprzową myjemy, osuszamy, oczyszczamy z błonek i przyprawiamy solą oraz pieprzem. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i obsmażamy polędwicę z każdej strony po kilka minut. Następnie polędwicę przekładamy

Kuchnia MagdaLeny

Proponowane wyszukiwania