ciasto kruche - 16116 przepisów (strona:843/1075)

Bezglutenowe ciasteczka orzechowe 164

pyszne ciasteczka wykonałam na bazie przepisu Joasi . Zmieniłam trochę proporcje i składniki, ale i tak wszystko wyszło super. Ciasteczka są mega kruche, dlatego należy z nimi ostrożnie postępować zwłaszcza przed wystudzeniem. Oczywiście są szybkie w wykonaniu, więc nie trzeba być tytanem wypieków aby je uczynić - wystarczy Ci na to 20-30 minut i już będzie można wcinać te pyszności. BEZGLUTENOWE(...)cukru)    3/4 szklanki cukru trzcinowego Demerara    1 jajo    szczypta soli  himalajskiej Wszystkie składniki miksujemy do momentu uzyskania konsystencji mokrego piasku. Następnie wyrabiamy ciasto dłonią do całkowitego połączenia się. Formujemy kulki o średnicy około 2,5 cm i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko spłaszczamy dłonią, wykonujemy wzorek przy pomocy widelca. Pieczemy

peggiwkuchni
Cynamonowe choinki z czekoladą 108

Kruche, maślane, z czekoladą... ciasteczka którym nic nie brakuje.  Schowaj je głęboko bo znikną zanim się obrócisz ;) SKŁADNIKI: (na około 60 sztuk) 200 g masła 90 g cukru pudru 230 g mąki pszennej 70 g mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki cynamonu łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli na polewę czekoladową: 70g czekolady mlecznej 50g czekolady gorzkiej szklanka śmietany kremówki(...)masła SPOSÓB WYKONANIA: Wszystkie składniki ciasteczek umieścić w misie miksera i miksować aż uzyskamy gładka kulę. Ciasto zawinąć w folie spożywcza i chłodzić w lodówce przez około 30 minut. Ciasto rozwałkować na płat grubości około 3-4 mm. Wykrawać choinki. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach C przez 10-11minut. Polewa: W rondelku umieścić

Pyry na Gaz
Eger - miasto winem płynące 166

wtedy óczy, rze chej! Bardzo popularna zupa z dzika z estragonem. Ta wersja jest na bazie pomidorów i papryki słodkiej. Wg mnie lepsza jest zabielana zupa, aczkolwiek mięso bardzo kruche i naprawdę smakowe.  Propozycja placka po węgiersku, czyli to, co ma placek po węgiersku ale w naleśniku. Niczym nie podobny do polskiej odmiany, gdzie placek, to gąbką nasiąknięta tłuszczem(...)wieprzowa z kiełbasą i białą fasolą w ostrym sosie paprykowym. Brakuje czegoś, co przełamałoby ten monotonny kolor no ale cóż. Prawdziwą furorę zrobiły pierożki z płynnym, białym serem - rewelacja. Ciasto podobne do greckiego filo, aczkolwiek bardziej zwarte (pewnie dlatego, że pierożki te były smażone na głębokim oleju). Czas na wieczorne wyjście do winnic czyli do Doliny Pięknej Panny. Standardowo rozpoczynam

Right Behind The Kitchen
Ciasteczka paluchy wiedźmy 670

znalazłam na blogu: Moje Wypieki. Troszkę go zmieniłam (ze względu na mniejszą ilość ciastek) i od siebie dodałam lukier, który nadaje charakteru tym słodkościom. Oprócz ciekawego wyglądu - ciasteczka są kruche, maślane i smakują rewelacyjnie. Miałam mnóstwo zabawy w trakcie ich przygotowywania. (30 sztuk) Ciasteczka: 110g masła  50g cukru pudru 1 małe jajko 1 i 1/3 szklanki mąki(...)Dodatkowo: 15 sztuk migdałów Lukier: 5 łyżek cukru pudru (czubatych) 2 łyżki soku w czerwonym kolorze (użyłam syropu barmańskiego z granatu) Wszystkie składniki ciasteczek, posiekać i szybko zagnieść. Z ciasta uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie z ciasta formować paluszki (trochę mniejsze od ludzkich, ponieważ w piekarniku lekko podrosną

Di gotuje
Ciasteczka imbirowe 106

daaawno już nie piekłam ciasteczek. Dlatego trzeba było to nadrobić! Na dworze coraz chłodniej więc doskonale sprawdzą się kruche ciastka z dodatkiem miodu i imbiru, które są w nich bardzo wyczuwalne. Śmiało możemy je dać dzieciom do szkoły jako dodatek na drugie śniadanie:) Składniki:    350g mąki pszennej,  125g masła,  jajko,  200g cukru,  70g miodu(...)Wykonanie Masło oraz miód stopić i przestudzić. Mąkę przesiać wraz z sodą oczyszczoną. Dodać cukier, imbir oraz stopione masło. Na koniec dać rozkłócone jajko i sok z cytryny, zagnieść ciasto.  Formować kulki wielkości orzecha włoskiego, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczyć dłonią. Widelcem odcisnąć paski na każdym ciastku.  Piec około 15-20 minut

Z miłości do słodkości
Cytrynowe ciasteczka maślane do stempelków 171

której znalazłam przepis, pisze, że sok i skórkę z cytryny można zastąpić ekstraktem waniliowym, mielonym kardamonem lub dodatkiem kakao – ale mi cytrynowa wersja najbardziej pasuje. Zapraszam na kruche cytrynowe ciasteczka maślane. Cytrynowe ciasteczka maślane do stempelków Składniki (na 20-30 ciastek): 125 g masła (w miarę miękkiego) 125 g cukru pudru 1 jajko skórka z 1/2 cytryny (dałam skórkę(...)trochę więcej) szczypta soli Cukier zmiksować z miękkim masłem. Dodać jajko, sok i startą skórkę z cytryny i zmiksować. Na końcu dodać mąkę i szczyptę soli i wyrobić gładkie ciasto. (Ze względu na to, że moje masło było bardzo miękkie musiałam dodać trochę więcej mąki, żeby ciasto nie kleiło się do rąk) Zawinąć ciasto w folię i włożyć do lodówki

UgotujmyTo.pl
Kruche ciasteczka z wiórkami kokosowymi 222

smak wynagradza wszystko ! Delikatne, chrupiące, rozpływają się w ustach ! I niestety uzależniają, jak się człowiek przysiądzie do słoika to koniec :) Inspirację czerpałam z bloga  Kuchnia w zieleni . Kruche ciasteczka z wiórkami kokosowymi Składniki: 170 g miękkiego masła 160 g mąki pszennej 90 g cukru 140 g brązowego cukru 1 duże jajko 1 łyżeczka   domowej esencji waniliowej(...)masło z cukrami. Gdy cukier się rozpuści dodajemy jajko, miksujemy, a następnie dodajemy esencję waniliową i wiórki. Na koniec dodajemy mąkę wymieszaną z solą i sodą, mieszamy wszystkie składniki. Ciasto będzie kleiste, ale nie należy się tym przejmować.Ciasto na godzinę wkładamy do zamrażalnika. Po tym czasie ciasto wyjmujemy z zamrażarki i odcinamy kawałek, około 1/5 ciasta, resztę chowamy

Kulinarne przygody Gatity
O miotle, gadżetach i kwadratach. Lemon bars. 178

kolekcja mioteł, gdybym tak teraz stosowała ten sposób!  Czuję dyskomfort, gdy nie mam w domu cytryny. Zawsze kupują więcej i robię zapas. Cytryna musi być - do herbaty, ciasta drożdżowego, sosu, zupy, ryb, sałatki, czarnej kawy  przeciw migrenie, no i oczywiście przeciw gorączce. Nie wiem czy znacie ten sposób.  Moja Babcia zawsze kroiła cytrynę w plastry i okładała(...)muszę Wam powiedzieć, że to była doskonała decyzja. Uprażone wcześniej wiórki kokosowe dodają wspaniałego aromatu, świetnie komponują się z rześkością cytrynowej masy i powodują, że spód jest rozkosznie kruchy. Lemon bars nas oczarowały. Ich kolor i rześki smak wspaniale pasuje do wiosennej radości i energii, jakiej dostarcza nam każdy słoneczny dzień.  Bardzo Wam polecam.  Do przygotowania lemon bars

KUCHARNIA
Warzywa korzeniowe w akcji – dni otwarte Bejo Zaden Poland 199

kolorowe koktajle, sałatkę z pęczakiem, warzywami i serem owczym, szaszłyki z warzywami i boczusiem i pyszne coolwrapy z twarożkiem, suszonymi pomidorami i oliwkami. A na koniec podawaliśmy słodkości: ciasto marchewkowe i brownie z buraczkami, które były hitem wśród dorosłych a szczególnie wśród dzieci Wszystkie przepisy przedstawiam poniżej. KOKTAJL Z BOTWINKĄ Składniki: – 1 l soku jabłkowego – pęczek botwinki – 500 gramów malin(...)czarnych oliwek – spora garść świeżej rukoli – sól i pieprz do smaku Wykonanie: Ta kapusta ma specyficzne płaskie główki i doskonale nadaje się na wrapy. Jej liście są niezwykle kruche i delikatne, dlatego wystarczy je tylko odrobinę sparzyć wrzątkiem. Kapustę należy odpowiednio przygotować – obkroić ogrągłe boki do formy kwadratu. To spowoduje że będziecie mieli już gotowe liście do coolwrapów bez konieczności

karmelowy
Ciasteczka czekoladowo-orzechowe + filmik 88

masła orzechowego i do tego jeszcze kostka masła, to było za dużo, zbyt duża ilość tłuszczu powodowała, że ciastka się rozpadały, były miękkie i chrupiące, ale jednak zbyt kruche. Dlatego postanowiłam zmniejszyć ilość masła do 50 g, wtedy ciastka są zwarte, ale dla niektórych mogą wydawać się zbyt twarde (chociaż takie właśnie lubię). W związku z tym można albo zwiększyć(...)mieszamy. 4. Następnie dodajemy 100 g mąki pszennej, mieszamy. Kolejne 100 g mąki mieszamy z połową łyżeczki proszku do pieczenia i 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej, mieszamy, dodajemy do ciasta, mieszamy. 5. Przekładamy na blat i zagniatamy. Gdy ciasto będzie już zagniecione, to stopniowo dosypujemy zmielone orzeszki i dalej zagniatamy. Zagniecione ciasto przekładamy do miski. 6. Piekarnik nagrzewamy do temperatury

Kawa z mlekiem
Mięso ze strusia - zdrowie na talerzu 128

Mięso ze strusia - zdrowie na talerzu  Od setek lat ludzie polowali na strusie ze względu na ich wyjątkowo delikatne i smaczne mięso, pióra i skóry

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Tarta śmietankowa ze szpinakiem 56

przygotować wcześniej i później odgrzać, równie dobrze smakuje na zimno. U mnie podana ze szczypiorkiem i świeżo mielonym pieprzem. Polecam! Składniki na formę do tarty o średnicy 30 cm: Ciasto: 300 g mąki (u mnie po 100 g ryżowej, orkiszowej pełnoziarnistej i zwykłej pszennej) 150 g zimnego masła 1 całe jajko 1 żółtko 1/4 łyżeczki soli Formę do pieczenia wysmarować(...)godzinę. Po tym czasie ciasto wyjąć z lodówki, wstawić do rozgrzanego piekarnika, podpiec spód około 15 min w 200 st. Ciasto wyjąć. Farsz: 500 g szpinaku (może być mrożony) 2 łyżki oleju rzepakowego 4 duże ząbki czosnku 1 pęczek dymki ze szczypiorkiem 400 g śmietany 18% 3 jajka (można dodać również białko, z ciasta) 150 g sera Lazur, pokrojonego

moj przepis na
Tarta śmietankowa ze szpinakiem 120

szpinaku (może być mrożony) 2 łyżki oleju rzepakowego 4 duże ząbki czosnku 1 pęczek dymki ze szczypiorkiem 400 g śmietany 18% 3 jajka (można dodać również białko, z ciasta) 150 g sera Lazur, pokrojonego w kostkę 1 łyżeczki soli lub mniej do smaku pieprz do smaku dymka do przystrojenia, drobno pokrojona Świeży szpinak, umyć, drobno posiekać, odparować na patelni(...)przesmażyć na złoto przeciśnięty przez praskę czosnek, następnie, drobno pokrojoną dymkę. Wyłączyć gaz, dodać śmietanę, jajka, rozbełtać do połączenia, przyprawić solą i pieprzem, dodać szpinak, wymieszać, odstawić. Na podpieczony kruchy spód wyłożyć farsz, wyrównać. Posypać serem. Wstawić do rozgrzanego do 180 st. piekarnika, piec 20 min, do momentu aż boki tarty się zezłocą. Wyjąć, lekko przestudzić, posypać dymką, świeżo zmielonym

moj przepis na
CIASTECZKA MAŚLANE + FILMIK 82

Pyszne, kruche ciasteczka maślane, w dodatku błyskawiczne w przygotowaniu. Pyszne i pachnące, idealne do kawki. SKŁADNIKI :   200 g masła 4-5 łyżek cukru 2 szklanki mąki tortowej (280 g ) 1 cukier waniliowy szczypta proszku do pieczenia 1 łyżka kwaśnej śmietany orzechy do dekoracji(...)cukier i miksujemy na puder  10 s/o 10 ( lub wsypujemy puder ), następnie dodajemy masło, miksujemy 20 s/o 5. Następnie wsypujemy resztę składników. miksujemy 30 s / o 6-7. Ciasto jest miękkie, wykładamy je na talerz i odkładamy na 1 godzinę do lodówki. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko rozpłaszczamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem. Ewentualnie

Kulinarne Fantazje Marioli
ciasteczka owsiane 124

Misia te ciasteczka polubiła najbardziej, owsiane ale słodziutkie, bo tym razem cukier poszedł w ruch. Są one pyszne i kruche. Te ciasteczka długo się nie utrzymają w pojemnikach, więc nawet nie powiem jak długo utrzymują świeżość :)  Jak ktoś chce zaszaleć to można jeszcze oblać je czekoladą, ale ja już aż tak nie szalałam. Składniki: 100 g mąki(...)pieczenia szczypta soli 100 g masła Przygotowanie: płatki owsiane zmielić blenderem - Thermomix czas 30 s/ obr 7 dodać pozostałe składniki i wymieszać - czas 45 s/ obr 5-6 ciasto powinno być gładkie i lekko wilgotne  ciasto zawinąć w folię i odstawić do lodówki na ok 15-20 min po tym czasie formować ciasteczka  piec w piekarniku rozgrzanym

Gotowanie z pasją