ciasto kruche - 16116 przepisów (strona:37/1075)

Szarlotka z kremem budyniowym 2111

Pieczone szarlotki na dwukolorowym, kruchym cieście przełożone cytrynowym kremem budyniowym. Składa się z kilku warstw, ale jest to proste i w miarę szybkie ciasto. Bardzo smaczne, niezbyt słodkie, owocowe ciasto w sam raz dla wielbicieli szarlotek :) 1 1/2 kg słodkich jabłek (waga po obraniu) 50 g masła 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią 1/3 łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki mielonych goździków(...)łyżeczka skórki otartej z cytryny CIASTO KRUCHE: 3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mąki krupczatki 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru drobnego 250 g masła 3 żółtka 2 jajka 2 łyżki śmietany 2 łyżki kakao KREM BUDYNIOWY: 1 opakowanie galaretki cytrynowej 1/2 szklanki wody 1 1/2 szklanki mleka 2 łyżki cukru 1 opakowanie budyniu śmietankowego

https:KKuchniaMniam
SERNIK NA KRUCHYM SPODZIE, Z OWOCAMI, BEZĄ I KRUSZONKĄ 150

dodatkowo wydzielała się z niego serwatka... cóż ktoś poszedł bardzo na cenę, nie na jakość...A kiedyś dawno temu bywał nawet, nawet... Proszek do pieczenia nie jest konieczny do kruchego ciasta, choć ja trochę daję, no chyba, że zapomnę, jak ostatnio... :-) Piekłam w tortownicy o śr.26cm Składniki: kruche ciasto: - 330g mąki orkiszowej typ750  (lub 300g typ450, typ700(...)konieczny) - 1-2 łyżki zimnej wody (dajemy pod koniec, gdy ciasto nie chce się sklejać)) Wszystkie składniki (z wyjątkiem wody) umieszczamy w misie miksera i przy pomocy haka wyrabiamy kruche ciasto. Można również zagnieść ciasto ręcznie. Pod koniec, gdy ciasto jest już rozdrobnione, ale nie bardzo chce się sklejać, dodajemy zimną wodę i zagniatamy do uzyskania kruchego (sklejającego się) ciasta

Smaczne Zdrowe
Kruchy placek z gruszkami, aronią i bezową pianką 198

zwykły placek z gruszkami, ale że akurat robiłam nalewkę z aronii, troszkę odsypałam, tak w razie czego :) I dobrze zrobiłam, bo zamiast mdłego gruszkowego placka, powstał słodko-kwaśny. Na kruchym cieście i cały pokryty cienką pierzynką z kokosowej bezy. Wyszło wybornie. Wszystkie smaki zrównoważyły się i powstał całkiem ciekawy placek. Składniki: kruche ciasto: 350 g mąki 100 g cukru(...)jednej cytryny 1,5 szklanki wody 4 łyżki cukru budyń waniliowy bezowa pianka: 2 białka pół szklanki cukru pół szklanki wiórek kokosowych szczypta soli Sposób przygotowania: Wszystkie składniki na kruche ciasto zagnieść na jednolitą masę. Blaszkę (20x20) wysmarować tłuszczem i obsypać mąką. Wykleić dno foremki ciastem i podpiec przez 15 minut w 170 stopniach. Gruszki obrać, wyciąć gniazda nasienne, pokroić

na moim stole...
Ciasto Malinowa Chmurka 83

Malinowa chmurka to pyszne ciasto, na które składa się połączenie kruchego spodu, bezy, malin, galaretki i kremu. Czas przygotowania:    2.5 godziny Ilość porcji:  >6 osób Trudność przygotowania:  średnie Cena:  przystępna SKŁADNIKI KRUCHE CIASTO: 200 g mąki tortowej (1,5 szklanki) 100 g masła lub margaryny 5 żółtek 3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka(...)śmietanki 30% 130 g cukru pudru (3/4 szklanki) 1,5 łyżki żelatyny 125 ml wody 1. Blachę (25 x 35 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Wszystkie składniki na kruche ciasto łączymy i ugniatamy na jednolitą masę. Wykładamy równomiernie na dno blachy i pieczemy w rozgrzanym do 180 ° C piekarniku przez 15 minut. Po tym czasie wyciągamy z piekarnika, wyjmujemy spód

karolgotuje
Parmezanowa tarta z pieczarkami, cebulką i boczkiem 147

Kruche ciasto jest wg mnie dość kapryśne i nie gości u mnie zbyt często, ale gdy już się pojawia, to najczęściej w wersji wytrawnej. Dziś propozycja na pyszny obiad lub kolację! :) Uwielbiam pieczarki i bardzo lubię przygotowywać je na to coraz nowsze sposoby, dziś moja propozycja na smaczną tartę. Do pieczarek obowiązkowo cebula i trochę boczku do smaku - pycha! Kruche(...)ciasto zagniotłam wraz z dodatkiem parmezanu, dzięki czemu jest aromatyczne i pyszne. Śmiało nada się do wielu innych tart z dodatkiem kurczaka lub innych warzyw. Polecam! :) Parmezanowe kruche ciasto: 180 g mąki pszennej (lub odrobinę więcej jeśli ciasto jest zbyt klejące) 50 g drobno startego parmezanu 1 łyżeczka soli drobnoziarnistej (np. himalajskiej) 1 jajko 150 g zimnego masła

Cooking Monster
Kruche ciasto czekoladowe z konfiturą i bitą śmietaną 55

mleczka, gorzka, deserowa) Przygotowanie: Ciasto: Wszystkie składniki szybko zagnieść. Ciasto rozwałkować na kształt formy (cm x cm) wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 30 minut do lodówki. Na ciasto włożyć papier do pieczenia i wysypać groch. Piec przez 20 minut w 190 stopniach, następnie usunąć groch i piec kolejne 15 minut. Ciasto wystudzić. Masa: Śmietanę kremówkę ubić(...)Upieczone kruche ciasto dobrze posmarować konfiturą i odstawić na jeden dzień, aby zmiękło. Krok po kroku: 1. Zagnieść składniki na ciasto 2. Rozwałkować ciasto 3. Wyłożyć fasolę na ciasto 4. Upiec ciasto 5. Wysmarować ciasto dżemem 6. Zrobić masę śmietanową 7. Wyłożyć masę na ciasto 8. Posypać ciasto startą czekoladą Poprzedni 1 z 8 Następny Artykuł Kruche ciasto czekoladowe

KuchniaWeDwoje.pl
Kruche ciasto czekoladowe z konfiturą i bitą śmietaną 282

Proste kruche ciasto czekoladowe z bitą śmietaną przełożone konfiturą z owoców leśnych. Czas wykonania: 2 h Ilość porcji: 20 kawałków (forma 20 x 30 cm) Składniki: Kruche ciasto: 2 1/2 szklanka mąki 2 łyżki kakao 2 łyżki cukru pudru 200 g masła 2 żółtka 3 łyżki wody Masa śmietanowa(...)sztywno, na koniec dodać do niej cukier puder wymieszany z usztywniaczem. Ciasto wysmarować konfiturą, następnie wyłożyć masę śmietanową i całość udekorować startą czekoladą. Rada: Upieczone kruche ciasto dobrze posmarować konfiturą i odstawić na jeden dzień, aby zmiękło. Krok po kroku: 1. Zagnieść składniki na ciasto 2. Rozwałkować ciasto 3. Wyłożyć fasolę na ciasto

KuchniaWeDwoje.pl
Babeczki bakaliowe 247

połączenie bardzo słodkie, babeczki nie są przesłodzone i jeśli ktoś nie liczy kalorii, śmiało może zjeść na raz więcej niż jedną. Babeczki można przygotować jednego dnia lub etapami - zafoliowane ciasto kruche można przechować w lodówce przez 1-2 dni, a upieczone babeczki wytrzymają tyle samo, z tym że poza lodówką i pod przykryciem. Przyrządzenie kremu czekoladowego nie trwa długo(...)najdłuższą czynnością jest posiekanie wszystkich bakalii. Z podanego przepisu można przyrządzić 12 niedużych babeczek (moje foremki mają 7,5cm średnicy i 3cm wysokości). Babeczki bakaliowe Składniki: ciasto kruche 165g mąki pszennej 100g masła 50g cukru pudru 1-2 łyżki kwaśnej śmietany krem czekoladowy 2 jajka 70g czekolady deserowej 30g czekolady mlecznej 50ml soku wyciśniętego z pomarańczy skórka otarta z pomarańczy

Smakołyki Bereniki
Czerwcowe doskonałości, czyli kruche ciasto z truskawkami i pianką 101

czereśnie, które kojarzą się z wakacyjną spontanicznością. No i oczywiście truskawki, którymi można bezkarnie objadać się bez końca. Do tych doskonałych rzeczy, które prowadzą do doskonałych impresji, należy też kruche ciasto z truskawkami i pianką – które sprawia, że czerwiec nabiera autentycznego smaku i sensu. Truskawkowe wspomnienia Dzisiejszy przepis pochodzi z pierwszego zeszytu z przepisami Agaty, która ciasto z truskawkami(...)kawałka truskawkowego rarytasu Agaty. Kulinarne impresje mają swoją historię, którą warto opowiadać wciąż na nowo w kuchennej przestrzeni. Wyjątkowo smaczna i pachnąca to będzie opowieść. Przekonajcie się sami… Kruche ciasto z truskawkami i pianką Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki (ok. 500 g) 1 szklanka cukru (220 g) 5 żółtek cukier waniliowy 1 kostka masła (200 g) 2 łyżeczki proszku

KulinarneImpresje.pl
Waniliowa szarlotka w kratkę 169

kratką, tak jak piekły nasze babcie J Gdyby nie kalorie mogłabym jeść ją codziennie, najlepiej smakuje jeszcze ciepła a podana z lodami czy bitą śmietaną to istna smakowa poezja! Ciasto kruche na okrągłą formę o Śr 26 cm 40 dag mąki pszennej Młynomag 30 dag masła 82% 15 dag cukru pudru ½ łyżeczki proszku do pieczenia 2 żółtka 1 łyżeczka ekstraktu(...)trzcinowego cukru z cynamonem Dr.Oetker 1-2 łyżki   mąki ziemniaczanej(zależy jak soczyste są jabłka) 2 łyżki płatków migdałowych 1 jajko+1 łyżka mleka do posmarowania Sposób przygotowania: Ciasto kruche: Mąkę pszenną przesiać na stolnicę, wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem   i żółtkami, dodać zimne z lodówki, pokrojone na kawałki masło zagnieść szybko kruche, jednolite ciasto. Przekroić

Wanilia i Kardamon
Torcik Gruszkowo-Jabłkowy 150

Ponieważ ma on dopiero roczek, mama musiała mu troszeczkę pomóc. Oboje stwierdziliśmy, że torcik powinien być wyjątkowy i inny niż wszystkie inne. Tata lubi gruszki i jabłka i uwielbia kruche ciasta,  więc stanęło na tym, że zrobimy kruche ciasto wypełnione owocami. Rezultat wyszedł fantastycznie. Torcik wygląda ciekawie, a gdy już się go rozkroi to mamy niespodziankę, mnóstwo owoców. Smakuje(...)też niesamowicie i na pewno jest wart wysiłku który trzeba włożyć by go przygotować. W przepisie ilości składników na tortownicę o średnicy 25 cm. Składniki na kruche ciasto: 300 g mąki pszennej 150 g masła 4 łyżki kakao 100 g cukru pudru 3 łyżki kwaśnej śmietany 3 żółtka szczypta soli Składniki na nadzienie: 1 kg  gruszek

Mama Gotuje
Łosoś zawijany w kruche ciasto z wkładką :) 125

położyć kawałki łososia. Smażyć dosłownie chwilkę, tylko lekko powinien się zarumienić i ciągle musi być surowy w środku. Kalafior ugotować w osolonej wodzie na pół twardo. Odcedzić. Użyłam gotowego ciasta kruchego, czasami trzeba sobie ułatwić. Był to płat ciasta kruchego, tylko trzeba go rozwinąć i jest gotowe do użytku. Żaroodporne naczynie posmarować cienko masłem i wyłożyć połową ciasta kruchego(...)widelcem. Następnie rozłożyć połowę potartej mozzarelli i cebulki. Na górę rozłożyć kawałki łososia, skropić go sokiem z cytryny. Teraz znowu mozzarella i cebulka i dodatkowo kwiatki kalafiora. Drugą częścią kruchego ciasta przykryć dokładnie wszystkie składniki i zlepić brzegi. Górę wysmarować rozmąconym żółtkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 C i piec 40-45 minut. U góry ciasto musi być ładnie

Kuchnia Pokoleń
Kruche ciasto z jagodami i kremem cytrynowym 144

zbyt długiego przebywania w lesie. Zatem w tym roku nie wybrałam się do lasu po jagody, ale ciasta z jagodami nie mogłam sobie odmówić. Na urodziny Emilki wymyśliłam kokosowe, kruche ciasto z jagodami zapieczonymi w cytrynowym kremie i tak mi to połączenie smaków posmakowało, że postanowiłam powtórzyć w ostatni weekend i zrobić zdjęcia na bloga, bo przepis i te smaki(...)warte, żeby się nimi podzielić. Zatem pieczcie i korzystajcie:) Kruche ciasto z jagodami i kremem cytrynowm   Drukuj Prep time 30 min Cook time 40 min Total time 1 godzina 10 min   Kruche, kokosowe ciasto z jagodami zapieczonymi w cytrynowym kremie. Świetne połączenie smaków, idealne na letni deser Author: Cooking for Emily Ingredients Ciasto 230 g mąki

Cooking for Emily
Galette z porzeczkami i malinami – tarta rustykalna 89

pyszną “ Tartę z porzeczkami i truskawkami “. Jeśli interesują Was inne ciasta z owocami, to zapraszam do działu “ Ciasta z owocami “. Polecam również proste ciasta bez miksera – ciasta łyżką mieszane, takie jak: “ Ciasto z truskawkami “, “ Ciasto z rabarbarem i kruszonką “, “ Ciasto cytrynowe ” czy najpopularniejsze na blogu “ Ciasto bananowe “. Składniki ciasta kruchego: 250 g mąki pszennej 1/4 płaskiej łyżeczki soli (używam domowej(...)porzeczki (100 g) 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki cukru 2 łyżki soku z limonki skórka otarta z 1/2 limonki (dobrze wyszorowanej) Przygotowanie Tarty z porzeczkami i truskawkami: Przygotować ciasto kruche: Mąkę przesiać do miski, wymieszać z solą i cukrem pudrem. Dodać zimne masło pokrojone w kawałki. Krótko zmiksować w malakserze z zamontowanymi nożami do ciasta kruchego (lub posiekać nożem

Moja Delicja
Tarta migdałowa z morelami 73

krucha tarta jest pysznym połączeniem kremu migdałowego z soczystymi morelami. Kruche ciasto zrobicie w łatwy sposób łącząc ze sobą mąkę, cukier, masło oraz żółtka. Tak przygotowane ciasto na kilka minut ląduje w lodówce, po wyjęciu jest wałkowane i podpiekane przez kilka minut w piekarniku. Podpieczone ciasto wypełniane jest płynnym kremem na bazie mąki migdałowej, masła, mleka oraz jajek. W kremie(...)żółtka i wyrobić ciasto. Gotowe ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki. Formę na tartę wysmarować margaryną i oprószyć mąką. Ciasto wyjąć z lodówki, wyłożyć na stolnicę i rozwałkować. Ciasto można odrobinę podsypać mąką w trakcie wałkowania jeśli jest takowa potrzeba. Kolejno, wyłożyć spód oraz brzegi formy rozwałkowanym ciastem. W kilku miejscach ciasto nakłuć widelcem

MeCooks

Proponowane wyszukiwania