ciasto kruche - 16116 przepisów (strona:252/1075)

Kruche ciasto ze śliwkami 215

Kruche zawsze najlepsze! Świetnie pasuje do sezonowych owoców :) Miękkie, aromatyczne i cudownie pachnące ciasto ze śliwkami - to coś czego nie może zabraknąć do kawy. Przepis prosty, zawsze się udaje :) Zapraszam! Kruche ze śliwkami Składniki: 2 szklanki mąki pół szklanki cukru 2 żółtka kostka margaryny łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki jogurtu naturalnego około 20-25 sztuk śliwek kilka łyżek cukru

Tagebuch po polsku
Drożdżowe ciastka z borówkami amerykańskimi i kruszonką 94

tartaletki z morelami i borówkami amerykańskimi   Frużelina z borówek amerykańskich Letnie owocowe śniadanie Biszkoptowe ciasto z porzeczkami i borówkami Ciasto drożdżowe z owocami lata Puchate ciasto z owocami Kruche ciasto z pianką i owocami Tarta z borówkami amerykańskimi Kruchy spód z lekką pianką i borówki Szwedzkie drożdżówki Jamiego Olivera Tarta z borówką amerykańską Sernik na zimno w kolorach lata(...)Dodatkowo: 350 g borówek amerykańskich Wykonanie: Drożdże rozkruszamy w misce, dodajemy do nich wystudzone masło, ciepłe mleko i jajko. Mieszamy, następnie dodajemy cukier i mąkę. Wszystko wyrabiamy na gładkie ciasto. Ciasto wkładamy do miski, przykrywamy i odstawiamy do podwojenia objętości. U mnie zajęło to 60 minut. Po tym czasie ciasto wykładamy na omączony blat, zagniatamy i wałkujemy na prostokąt grubości

Kulinarne przygody Gatity
Szarlotka Pani Ogonowskiej 103

ubijamy na sztywno białka i dodajemy do nich cukier puder . Na podpieczone ciasto nakładamy mus jabłkowy , na niego warstwę ubitych białek . Schłodzone w lodówce ciasto kruszymy i posypujemy na warstwę ubitych białek . Ciasto pieczemy przez ok. 35 minut w 180 stopniach (grzałka górna i dolna). Wyrośnięte ciasto pozostawiamy w piekarniku na pół godziny bez otwierania go, a następnie odstawiamy(...)innym musem lub mieszanką owoców takich jak jabłko, gruszka, pigwa. Szarlotka pochodzenie przepisu Ciasto to nazwę swą zawdzięcza królowej Charlottcie, a autorem ciasta był  Marie-Antoine Carême – francuski szef kuchni i cukiernik [1] . W wersji podstawowej szarlotka to ciasto półkruche lub kruche z dodatkiem owoców, najczęściej jabłek . Chociaż oryginalna szarlotka pochodzi z XIX wieku, to obecnie powstało

WegePrzepis
Lwowskie ciasto w cieście 131

Przepis na ciasto pochodzi z książki " Kuchnia lwowska" Andrzeja Fiedoruka , a ja znalazłam go u Angeli . Ciasto jest rewelacyjne, kruchy spód, kremowe wnętrze i beza na wierzchu. Idealne ciasto do kawy czy herbaty, polecam. Ciasto ze Lwowa. CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Słodko-słony sernik na zimno z borówką amerykańską 139

roku mam jej mnóstwo w ogródku, więc muszę ja dobrze zagospodarować 😋. Letnie owocowe śniadanie Biszkoptowe ciasto z porzeczkami i borówkami Ciasto drożdżowe z owocami lata Puchate ciasto z owocami Kruche ciasto z pianką i owocami Tarta z borówkami amerykańskimi Kruchy spód z lekką pianką i borówki Szwedzkie drożdżówki Jamiego Olivera Tarta z borówką amerykańską Sernik na zimno w kolorach lata

Kulinarne przygody Gatity
Letnie owocowe śniadanie 122

wykorzystaniem borówki. Co roku mam jej mnóstwo w ogródku, więc muszę ja dobrze zagospodarować 😋. Biszkoptowe ciasto z porzeczkami i borówkami Ciasto drożdżowe z owocami lata Puchate ciasto z owocami Kruche ciasto z pianką i owocami Tarta z borówkami amerykańskimi Kruchy spód z lekką pianką i borówki Szwedzkie drożdżówki Jamiego Olivera Tarta z borówką amerykańską Sernik na zimno w kolorach lata

Kulinarne przygody Gatity
Mazurek z konfiturą śliwkową 184

dzisiejszy dzień. Taki połamany i niedopracowany. Coś ostatnio nie mam szczęści do tart. Tak się chwaliłam, w którymś z wpisów, że mam je dopracowane, że chyba zapeszyłam :) Ciasto jest naprawdę kruche, co nie ułatwia wyjmowania go i prezentowania. No cóż, może za tydzień będzie lepiej. Składniki ciasto 1 szklanka mąki krupczatki 1/2 szklanki mąki pszennej 150g masła 3 żółtka(...)stopni. Przez ten czas rozwałkować 2 część ciasta i wykroić paseczki do ułożenia na wierzchu tarty. Upieczony spód wypełnić konfiturami i śliwkami w miodzie. Przykryć kratką z pasków kruchego ciasta. Piec kolejne 10-15 minut. Można podawać na ciepło z lodami

W kuchni wieczorem
Chrupiąca tarta z czekoladą, twarogiem i owocami, a może sernik z czekoladą i owocami. 153

jajka są dość duże, obejdzie się bez wody. Chwilę jeszcze formujemy, zawijamy i odkładamy do lodówki aby się schłodziło. Często padają pytania: a po co to schładzanie? Takie ciasta jak kruche, a zwłaszcza te bardzo kruche, muszą być robione krótko i z zimnych składników. Chodzi o to aby nie uwolnić glutenu, który jest odpowiedzialny za elastyczność wypieków(...)rękawa, a  spód razem z ciastem wkładamy do tortownicy. Taki trik ułatwi nam pracę, nic się nie klei, nie trzeba podsypywać mąką i smarować blaszki. Traktujemy ciasto widelcem, jak każdy kruchy wypiek, posypujemy obficie kakao, wykładamy ciasto  i do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni na około godzinę. . Nad garnkiem z wodą układamy miskę, wrzucamy połamaną czekoladę, oraz śmietanę

Dieta moja pasja
Wiśnie w czekoladzie na kruchym cieście 71

Czekoladowo-wiśniowy sernik na zimno z mascarpone, z dodatkiem masy wiśniowej a'la kisiel, przygotowany na kruchym spodzie. Wierzch ciasta obsypany jest gorzkim kakao oraz udekorowany wiśniami liofilizowanymi. Prawdziwa rozpusta! Kremowa, mocno czekoladowa masa z wyczuwalną nutą wiśni wykonana została z serka mascarpone, gorzkiej czekolady oraz kremu o smaku czekoladowo-wiśniowym. Dodatkowo w masie wyczuwalne są drobinki gorzkiej czekolady(...)mrożonych wiśni, o słodko-kwaśnym smaku, która świetnie współgra z deserową masą czekoladową. Znakomite połączenie czekolady i wiśni! Ciasto jest pyszne i bardzo proste w przygotowaniu. Jeżeli chcemy jeszcze bardziej przyśpieszyć i uprościć sposób jego wykonania, to zamiast ciasta kruchego możemy zrobić spód herbatnikowy - z mielonych herbatników i rozpuszczonego masła. Otrzymamy wtedy szybkie ciasto bez pieczenia. Do masy czekoladowej użyłam

Kuchnia MagdaLeny
Pełnoziarnista tarta ze śliwkami i cynamonem 165

krucha tarta, z mnóstwem śliwkowego nadzienia, które delikatnie wypływa po przekrojeniu ciasta. Do tego aromat rozgrzewającego cynamonu i można na chwilę zapomnieć o całym świecie ;) SKŁADNIKI (forma 26 cm) kruche ciasto 1,5 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej ( lub pszennej pełnoziarnistej) 150g zimnego masła 3 łyżki cukru muscovado 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 żółtka jaj nadzienie 20 średniej wielkości śliwek

DefinicjaSmaku
Kruchy spód, lekka pianka i borówki 193

mnie w dalszym ciągu krzaczki borówek uginają się od owoców. Upiekłam więc kolejne ciasto, tym razem wykorzystując przepis na kruche ciasto rabarbarowe . A ponieważ zostały mi białka z produkcji lodów, postanowiłam je dorzucić i zrobić więcej słodkiej pianki. Kruchy spód, lekka pianka i borówki Składniki na ciasto: 1 kostka margaryny 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku

Kulinarne przygody Gatity
Kruche ciasto z malinami i budyniową pianką 259

Dziś zapraszam Was na pyszne, kruche i delikatne ciasto z malinami i budyniową pianką. Przepis znalazłam na stronie „ Moje Wypieki.” I nie zawiodłam się, jest pyszne. Powiem Wam, że się w nim zakochałam i myślę, że bardzo(...)często będzie gościć w moim domu. Jestem pewna, że i Wam przypadnie do gustu. Zamiast malin można dać inne ulubione owoce: borówki, truskawki, jeżyny itp. Zapraszam!!!!   Składniki na kruche ciasto: 2,5 szklanki mąki pszennej (może być również mąka krupczatka), 250 g masła lub margaryny, zimnego, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 łyżki cukru pudru, 5 żółtek   Budyniowa

Passion of Cooking
Kruche ciasto z budyniem, borówkami i bezą 146

borówki amerykańskiej to wszystko składa się na naprawdę pyszne ciasto, które wbrew pozorom nie wymaga zbyt skomplikowanych przygotowań. Polecam! :) Składniki na blachę o wymiarach: 20x36 cm: (Inspiracja: " Kwestia smaku ") Kruche ciasto: 250 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 50 g cukru 200 g zimnego masła 4 żółtka  Budyń: 1 opakowanie budyniu śmietankowego 1,5 łyżki

Simply Food