serek Wieluń, na razie nie znalazłam w marketach lepszego. Możecie też porządnie zmielić wiejski twaróg) 100 g białej czekolady 2 łyżki mąki (pszennej lub orkiszowej, z bezglutenową owsianą i kokosową też przetestowane) 3 jajka płaska łyżeczka przyprawy do piernika dobrej jakości spód: 150 g ciastek maślanych 50 g masła łyżka przyprawy do piernika dobrej jakości polewa: 60 g masła(...)wrzącą wodą). Studzimy w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. W rondelku roztapiamy masło, dodajemy mleko, cukier puder i kakao dokładnie łącząc składniki. Mieszamy przez chwilę, nie doprowadzając do zagotowania. Polewamy ciasto i ozdabiamy je piernikami. Smacznego :) Artykuł Sernik piernikowy pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogkosmetykach naturalnych np. mydło ziołowe czarne, mus do ciała Królewska czekolada, żel pod prysznic róża i kadzidłowiec i masę innych produktów. Kuchnię zaopatrzyłam w np. olej kokosowy czy pastę orzechową (którą zamierzam użyć do kruchych ciasteczek). Reasumując jestem zachwycona zarówno z katalogu produktów, łatwości robienia zakupów, cen, dostawy i przede wszystkim z jakości oferowanych produktów. W skali od jeden(...)odkładamy. Cukier, masło, mleko oraz aromat przekładamy do garnka, podgrzewamy do zagotowania i rozpuszczenia składników. Gorącą masę przelewamy do herbatników i mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Małą formę do ciasta lub pojemnik na żywność o płaskim dnie wykładamy folią spożywczą i wykładamy na nią ciepłą masę (masa powinna mieć grubość około 1 cm). Wygładzamy, dociskamy, przykrywamy folią i wkładamy
Rozpustne gotowanieniżej zamieszczam dokładny skład i wartości odżywcze, oraz moją krótką recenzję :) Zainteresowanych moją opinią zapraszam do lektury ! Opinia : Po otwarciu jogurtu wyraźnie poczułam zapach migdałów ( przypominający migdałowy aromat do ciasta ). W smaku może nie zachwycił tak jak pozostałe ale był smaczny , lekko słodkawy o cudownej kremowej konsystencji ( bez wody, która jest w przypadku np jogurtów "Provamel" czy "Valsoya"). SMAK(...)przeciwutleniacz (Ekstrakt bogaty w tokoferol, palmitynian askorbylu), aromat , witaminy (B12, D2, e), kultury jogurtowe (Str. thermophilus, L. bulgaricus). Opinia : Zdecydowanie mój faworyt ! W smaku przypominający rafaello z wyraźną kokosową nutą i lekką słodyczą. Tak jak pozostałe jogurty, jest gęsty i gładki. Jeśli będziecie mieć okazję to koniecznie spróbujcie :) SMAK : 5/5 KONSYSTENCJA : 5/5 ZAPACH: 4/5 Energia
Marcepanowa kuchniaobyło się bez porażek, ale najważniejsze nie poddawać się!!! Upiekłam pyszne ciasta robiłam makaron i naprawdę jest to łatwe, wystarczy parę zasad, których warto się trzymać a chleb czy ciasto zapewne się upiecze. Zacznę o tego że chleby bezglutenowe najczęściej się zapadają, kruszą się a następnego dnia są zwyczajnie niesmaczne, ale jak upieczecie ten chleb to się mocno zdziwcie(...)łyżka mielonego siemienia lnianego 15 g świeżych drożdży 1/2 łyżeczki miodu lub cukru 1/2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia 1 łyżeczka soli himalajskiej 250 ml mleka kokosowego lub wody (płyn musi być ciepły) 1 jajko 2 łyżki płynnego oleju kokosowego tłoczonego na zimno Sypkie składniki wymieszać ze sobą, drożdże zasypać cukrem i ostawić na 10 minut
Delicious TitbitsWiosną i latem chętniej sięgamy po ciasta bez pieczenia, zwłaszcza w ciepłe dni, kiedy nie chce nam się stać przy piekarniku. Rafaello to dość popularne ciasto, próbowałam go już w kilku wersjach ale tym razem doszłam już chyba do ideału. Jest nie za słodkie, lekkie, z delikatną nutka alkoholu. To na herbatnikach bardziej mi smakowało niż na krakersach(...)rozpuszczoną w odrobinie wrzątku. Na herbatniki wyłożyć jedną czwartą masy i przykryć kolejnymi ciastkami. Przekładać aż będą po cztery warstwy ciastek i cztery warstwy masy. Ostatnią warstwę kremu kokosowego posypać wiórkami czekoladowymi i pozostałym kokosem. Odstawić do schłodzenia, kroić najlepiej na drugi dzień po upieczeniu
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniakakao 2 łyżki miodu 1 łyżeczka sody oczyszczonej Przygotowanie ciasta Miód i margarynę rozpuścić i przestudzić. Mąkę wymieszać z sodą oczyszczoną, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na 6 równych części. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, placki piernikowe są bardzo cienkie, wystarczy im 15-20 minut pieczenia w temperaturze 180 stopni. Zaraz po upieczeniu blaty(...)łyżki śmietany 3 łyżki kakao 4 łyżki cukru pudru Przygotowanie polewy Składniki połączyć w rondelku, zagotować mieszając do uzyskania jednolitej konsystencji. Tort można posypać orzeszkami, wiórkami kokosowymi, lub tym, co aktualnie przyjdzie do głowy
Kulinaria - potrawy z różnych stron światalepsza... :-)Składniki:- 1kg wołowiny bez kości- 1l bulionu (lub wody)- 350ml czerwonego, wytrawnego wina lub wody- 1kg ziemniaków- 4 ząbki czosnku- 3 cebule- 2 łyżki smalcu (u mnie olej kokosowy) lub 6 łyżek oliwy + 1/2 łyżki do podsmażenia warzyw- 1,5-2 łyżeczki ostrej papryki w proszku- po strąku papryki żółtej, zielonej i czerwonej- sól- szczypta chilli (nie trzeba)Łazanki(...)przecisnąć przez praskę. Warzywa podrumienić na tłuszczu . Podlać pozostałym bulionem i gotować ok.10 minut. Połączyć z mięsem i doprawić solą. Z mąki, jajka i soli zagnieść dość twarde ciasto (można dodać odrobinę wody). Rozwałkować i odstawić do wyschnięcia. Pokroić na szerokie łazanki. Do gotującej się zupy dodać łazanki , zamieszać i gotować aż łazanki wypłyną na powierzchnię. Można doprawić szczyptą chilli
Smaczne ZdroweJuż wszystko gotowe? Tak, na pewno... Baranek z masła, kiełbasa, baby i serniki, żur, galareta, pasztet i pieczenie,sos do jaj, szynka w galarecie, sałatka
W kuchni Karmel-itkiroślinne) ½ szklanki wody gazowanej 3 łyżki cukru brązowego 2 jajka 2 łyżki stopionego masła 1¼ szklanki mąki ( u mnie orkiszowa typ 600) ¾ łyżeczki cynamonu szczypta soli olej kokosowy albo masło klarowane do smażenia SOS OWOCOWY 250 g mrożonych lub świeżych owoców ( u mnie wiśnia i resztka mieszanki leśnej) 2-3 łyżki miodu albo cukru brązowego ½ łyżeczki mąki ziemniaczanej SEREK(...)gotować na wolnym ogniu ok 10 min. Mąkę wymieszać z 2 łyżkami wody, dodać do owoców i mieszając gotować aż całość zgęstnieje. Naleśniki smażyć z obu stron, delikatnie przewracając ( ciasto jest delikatne). Smarować w środku serkiem, podawać z ciepłymi owocami. 3.5.3226 The post Marchewkowe naleśniki z serkiem i owocami appeared first on Cooking for Emily
Cooking for EmilyPrzestałam się lubić ze słodkimi śniadaniami. Omlety, owsianki, ciasta.. powoli odchodzą ale nie na stałe, są w moim jadłospisie raz na jakiś czas. Nadeszła nowa era. Powróciły różnorodne sery, szynki, salami, boczek i jaja. Oczywiście w umiarze. Miałam ochotę na coś innego, sycącego i wytrawnego. Jajecznica się znudziła, kanapki też.. Więc umieszałam i upiekłam takie coś. Powiem(...)szklanka mleka 2 łyżki stopionego masła klarowanego 3 łyżki jogurtu 10 plastrów salami pokrojonych w kosteczkę 1 kulka mozzarelli (rozdrobniona) + 2 jajka + 2 łyżki parmezanu + Olej kokosowy + mąka owsiana do obsypania keksówki Przygotowanie: Wszystkie składniki (od mąki do mozzarelli) wymieszać. Przełożyć 3/4 masy do obsypanej keksówki. Wbić dwa jajka, nałożyć resztę masy i posypać parmezanem. Piec
CzarnawisienkaSkładniki: (temp. pokojowa)Spód1 i 3/4 szklanki krupczatki175 g margarynyjajkołyżeczka sodycukier waniliowyłyżka kakaoMasa serowa1 kg sera trzykrotnie mielonego100 g margaryny6 jaj1/2 szklanki cukru pudrucukier waniliowy2.5
Moje pyszne gotowanieShare Pinterest Print Kolejny przepis na wykorzystanie świeżej żurawiny. Owsianka pomarańczowa z żurawiną to pomysł na pożywne, zdrowe i pyszne śniadanie. To zastrzyk energii na dobry
Oryginalny smakśmietankowym z żelką mango oraz w drugiej wersji z malinami. Możemy upiec jeden biszkopt i podzielić go na 4 blaty lub pokombinować tak jak u mnie z różnymi rodzajami ciasta. Ozdoby z masy cukrowej wycinamy ręcznie i przyklejamy do tortu otynkowanego ganache. Wzorek deseczek możemy wykonać za pomocą specjalnego szablonu, lub oddusić go odręcznie tępym nożem. Małe buteleczki z alkoholem(...)żelatyny (2 płaskie łyżeczki) 2 łyżki zimnej wody 10g cukru 1 łyżka soku z cytryny Krem śmietankowy do przełożenia: 250ml śmietanki kremówki 36% 200g serka mascarpone 1 princessa kokosowa w białej czekoladzie 2-3 łyżki cukru pudru do smaku pół szklanki mrożonych malin Krem czekoladowy do przełożenia: 200g śmietanki 36 % 120g mlecznej czekolady 30g gorzkiej czekolady 50g serka mascarpone Tynk
Blog z Apetytemktóre będą mi odpowiadały. Na pierwszy rzut poszły wiórki kokosowe z których zrobiłam mleko kokosowe, a potem migdały, z których powstało mleko migdałowe. Migdałowe podeszło mi znacznie bardziej, niż kokosowe (ale to na pewno dlatego, że nie jestem fanką kokosu), ale nadal szukam najlepszego. W planach jest jeszcze mleko jaglane, owsiane i ryżowe. A Wy macie swoje ulubione mleka roślinne(...)najgorszym wypadku można zamoczyć na noc płatki migdałowe zamiast całych migdałów. Na sito wyłożyć gazę i przelać mleko do dzbanka. Odcisnąć masę. Pozostałą masę można wykorzystać np. do ciasta, do naleśników. Mleko p rzechowywać do 3 dni w lodówce w szklanej butelce (najlepiej z korkiem). Wykonanie w Thermomixie: Migdały obrać ze skórki (chyba, że mamy
Mania WypiekaniaJeśli chcecie skorzystać z sezonowych produktów, to właśnie czas na młodą kapustę i aromatyczny świeży koperek, który wykorzystałem w dzisiejszej potrawie. Od kiedy
kulinarnyJazastępuje kakao i czekoladę. Melasę możemy traktować jako naturalny słodzik do ciast, sosu czekoladowego, pieczywa (zarówno słodkiego jak i wytrawnego) oraz napojów. Proszek natomiast to możemy wykorzystać do wypieku ciast i przygotowywania polewy (np. do piernika). Karob nadaje potrawom i napojom ciemniejszą barwę. Jest bogatym źródłem magnezu, żelaza, wapnia, potasu, fosforu, sodu oraz witamin B1, B2, B3 i E. Można(...)przepisach należy zwiększyć ilość płynów. Można zastąpić mąką pszenną pełnoziarnistą (jak najdrobniej zmieloną) przesianą przez jak najgęstsze sitko mąką razową wymieszaną w proporcjach 1:1 z mąką pszenną Mąka kokosowa Można zastąpić mąką ryżową Mąka maida Mąka maida to drobno mielona, wysoce rafinowana, a tym samym pozbawiona większości składników odżywczych mąka pszenna. Podobnie jak mąka atta jest wykorzystywana do roti
Kulinaria - potrawy z różnych stron światasłodkości... Kto ich nie lubi? Batoniki orzechowe bez oleju kokosowego. Jest to świetna opcja dla osób uwielbiających orzechy/ masło orzechowe. Powyższa wersja batoników z pewnością zaspokoi Twoje zmysły, zadowoli kubki smakowe ale to nie wszystko! Również doda energii. Czy lubisz bardzo orzechy i mógłbyś/aś jeść je bardzo często? To zdecydowanie idealna wersja batoników dla Ciebie(...)Orzechy zblenduj na mniejsze kawałki (nie na mąkę). 3) Masło orzechowe rozpuścić z miodem, wymieszaj dokładnie z płatkami owsianymi i orzechami. 4) Następnie dodaj odżywkę białkową, wyrób ciasto. Konsystencja będzie zabita, w przypadku kiedy będzie sucha, dodaj odrobinę wody. Wyrób na jednolitą masę. 5) przełóż wyrobioną masę do keksówki nie wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównaj i dociśnij
Być w dobrej formie i tryskać pozytywną energią przez cały czasciepłe miejsce na ok. 1,5 godziny do wyrośnięcia. Racuchy smażymy na głębokim tłuszczu. W szerokim garnku rozgrzewamy olej rzepakowy. Łyżką do lodów maczaną w oleju nabieramy porcje ciasta i kładziemy na rozgrzany olej. Smażymy z obu stron na rumiano na średniej temperaturze kuchenki (zbyt wysoka spowoduje, że racuchy z zewnątrz się przypalą, a wewnątrz nie dosmażą). Gotowe odsączamy(...)żurawiną i jabłkami Racuchy drożdżowe jak pączki Racuchy drożdżowe na zsiadłym mleku Racuchy jak pączki, z jabłkami Bezglutenowe racuszki z twarogu Racuszki ryżowo jabłkowe Racuszki szarlotkowe Racuszki twarogowo kokosowe Racuszki z twarogu Racuszki bananowe Racuchy z twarogu z budyniem bananowym Wydrukuj przepis The post Racuchy drożdżowe appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko
mojewypiekiinietylkowilgotna. Polecam ją nie tylko na Wielkanoc:) Polecam również przepisy na inne babki wielkanocne: Kulicz twarogowy Kulicz cruffin Kulicz - rosyjska babka wielkanocna Babka drożdżowa parzona Babka kokosowa Babka 3 kolory Babka orzechowo-czekoladowa Babka migdałowa (najlepsza) Babka cytrynowa (z gotowaną cytryną) Składniki: 150g masła 4 jajka 1 duża cytryna (najlepiej niewoskowana, ekologiczna) skórka(...)łyżki cukru. Masło utrzeć z pozostałym cukrem na puch, stopniowo dodając po jednym żółtku. Dodać zblendowane cytryny, zmiksować. Wsypać przesianą mąkę z proszkiem i sodą, zmiksować. Do ciasta dodać 1/3 białek, delikatnie wymieszać łopatką lub łyżką. Dodać połowę pozostałych białek, znów delikatnie wmieszać do ciasta. Tak samo wmieszać resztę białek. Piekarnik nagrzać do 170stC. Ja dodatkowo wstawiam
Obiad gotowyDzień Dobry, Wracamy do poniedziałkowych słodyczy? Sam sobie odpowiem No pewnie! Szczególnie jak są bez „ zbóż, glutenu i nabiału „! U nas ciągle dylemat czy
PaleoLifeJak przyrządzić szybki deser? Pamiętacie cupcakes z bezą i czekoladą, hi hat? W weekend nabrałam ochoty na słodkie. Miałam białka do wykorzystania, czekoladę i czekoladowe ciastka
codojedzeniaD zisiaj ostatni przepis z potraw przygotowanych na tegoroczną Wielkanoc, czyli pyszny wilgotny tort makowo- migdałowy. Nie wiem dokładnie co sprawiło, że biszkopt wyszedł tak wilgotny
Gosia gotuje