weekend, które zrobicie maxymalnie w 20 minut. Smakuje bardzo dzieciom. Chrześnica mojego męża stwierdziła wczoraj "jeszcze nigdy w życiu ciocia tyle nie zjadałam, a jabłecznik był git! " Hehehhehe SKŁADNIKI na dużą blachę CIASTO: - 150 g masła prosto z lodówki - 330 g mąki tortowej - 2 jajka - 1 żółtko - 120 g cukru pudru - 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia - ewentualnie łyżka śmietany - kilka
SMYKWKUCHNICiasto drożdżowe bez zagniatania to propozycja dla wszystkich leniuszków, którzy uwielbiają tak jak ja smak ciasta drożdżowego. To ciasto nie wymaga od Was zbyt wiele pracy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Węsiory to miejsce na Kaszubach gdzie znajdują się prahistoryczne, pogańskie kamienne kręgi. Tam też sprzedaje się jabłecznik domowej roboty i zwią go węsiorski. Ja znalazłam przepis
Moje Małe Czarowaniecieście powiedziała mi koleżanka w pracy, byłam zdziwiona że z tak małej ilości składników może powstać takie pyszne ciasto, wypróbowałam i okazało się że było warto. Jabłecznik jest bardzo pyszny a skórka obłędnie chrupiąca. Jabłecznik sypany Składniki: - 1,5 szklanki mąki - 1,5 szklanki cukru - 1,5 szklanki kaszy manny - 150 g masła - 2 łyżeczki cynamonu - 1,2 kg jabłek(...)jabłek wykładamy na mieszankę ciasta i posypujemy łyżeczką cynamonu. Na jabłka wysypujemy drugą część mieszanki i wykładamy pozostałe jabłka, posypując cynamonem. Na wierzch dajemy ostatnią część mieszanki i układamy cienko pokrojone masło lub starte na tarce, tak aby pokryło całą powierzchnię. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 60 minut w 180 stopniach. Jabłecznik jest pyszny na ciepło
Kulinarne życieJabłecznik… zapach jabłek prażonych z cynamonem… od razu ślinka mi cieknie z ust :D Uwielbiam to ciasto. W każdej postaci. A sama trochę poeksperymentowałam i dorzuciłam do tego jeszcze smak i zapach orzeszków ziemnych. I wiecie co? PYCHOTA! Dobrze że spróbowałam zaraz przed wyjściem z domu, bo pewnie sama zjadłabym całe ;P a i tak trudno było mi się
Jak gotować i nie zwariowaćsyna na co dzień (studiuje w Poznaniu) + ewentualnie 1 zaproszony gość (tata) wystarczy blaszka 23 x 23 cm, na 3 osoby wychodzą 3 duże kawałki ciasta + 1 kawałek do podziału. Polecam również: jabłecznik z migdałami, jabłecznik z bitą śmietaną, kruche babeczki z jabłkami , oraz mini jabłeczniki. Jesienna Szarlotka z jogurtowym lukrem i migdałami: 3 szklanki* mąki, 3 łyżki cukru pudru(...)Masło kroimy w kostkę. Wszystkie suche składniki składniki przekładamy do misy robota, mieszamy, dodajemy pokrojone masło, wbijamy jajko, dodajemy jogurt i za pomocą haka zagniatamy ciasto. Możemy to oczywiście zrobić ręcznie, ale ja wychodzę z założenia, że trzeba sobie ułatwiać pracę. Ciasto dzielimy na dwie części i każdą rozwałkowujemy na wielkość blaszki (23×23). Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniębyliśmy u znajomych na kolacji. Przygotowałam ciasto, które wzięłam w prezencie, szarlotkę z jabłkowym musem, na orzechowym spodzie, pod grubą czapą bitej śmietany. Uwielbiam jabłecznik , bo bardzo lubię jabłka. A jak już robię to ciasto z jabłkami to och nie żałuję. Moja szarlotka zawsze zawiera dużo jabłek. Do tej szarlotki przygotowałam jabłkowy mus, a więc jabłka lekko podgotowałam. Doprawiłam
codojedzeniaJesień zdecydowanie królują u nas jabłeczniki i szarlotki:) Zaraz po jabłeczniku z budyniem najbardziej lubimy szarlotkę z dużą ilością kruchego ciasta i chrupiącej bezy na wierzchu... Zresztą jak sama nazwa mówi, szarlotka jest po prostu wyśmienita... Ciasto:5 żółtek, 3 szklanki mąki pszennej, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 szklanki cukru pudru, 250g masła lub margaryny
Z miłości do słodkościSzarlotka sypana to chyba najprostsza szarlotka jaką znam. Nie trzeba nic zagniatać ani ubijać i nie dodaje się jajek, co może dziwić. Wystarczy wyłożyć na przemian
Oryginalny smakPowoli zbliża się już do nas jesień... A jesienią zawsze królują u nas jabłka. I nie może też zabraknąć naszego ulubionego jabłecznika z budyniem według przepisu mojej mamy. Bywało też tak, że piekłam go co tydzień:) Kruche ciasto, dużo jabłek i ciepły budyń, smaki moje dzieciństwa;):) Ciasto:4 szklanki mąki pszennej, szklanka cukru, 3 jajka,250g masła lub margaryny
Z miłości do słodkościHejka! Ci z was, którzy śledzą mnie od dłuższego czasu doskonale wiedzą, że mam słabość do ciasta marchewkowego, a w zasadzie omleta
fitolarun.blogspot.comSiemaneczko! Z fast foodów najbardziej lubię... ciasto, ale to wcale nie oznacza, że takiej pizzy to sobie czasem nie zjem.... A jak już ją sama zrobię
fitolarun.blogspot.comWitam was serdecznie! Dzisiaj mega prosty przepis na czekoladową tartę wegańską. Jest jeden mały haczyk, potrzebujecie blendera! :) To do dzieła! Wybaczcie, że bywam tak rzadko, ale
fitolarun.blogspot.comWitajcie moi Najmilsi! Dzisiaj kolejne 7 dni z planem od oxy! To był naprawdę udany tydzień! Udało mi się zrobić 4 treningi siłowe, 3 treningi biegowe
fitolarun.blogspot.comWitajcie moi kochani! Dzisiaj przedstawiam wam FITLOVEBOX, czyli pudełko z niespodzianką! Prezenty uwielbiam, a szczególnie te jedzeniowe, wiec szybko wzięłam się za moje ulubione zdrowe
fitolarun.blogspot.com