proszku (instant)- 1 galaretka cytrynowa- 200ml wrzątku do rozpuszczenia galaretki- ekstrakt waniliowy Dodatkowo:- 10 śliwek- 3 łyżki cukru brązowego- 3 łyżki wody- 1 łyżka masła Kruche ciasto zagniatamy zgodnie z przepisem, jak na jabłecznik z budyniem. Ponieważ miałam do zużycia 2 kostki margaryny, zarobiłam więcej ciasta. Dzielimy na porcje, przekładamy do woreczków na mrożonki i wkładamy do zamrażarki. Wyjmujemy tyle
mojewypiekiinietylkoowocami. A jesienią królują jabłka. Mnóstwo jabłek. Małe, duże, czerwone, żółte, słodkie czy kwaśne. W rodzinnym sadzie mam ich mnóstwo. I dlatego nie mogło się obejść bez jabłecznika. Bardzo fajne i kruche ciasto i masa jabłkowa z mnóstwem bakalii (wersja dla mnie, bo M nie lubi). Jesienna kwintesencja. Skorzystałam z tego przepisu na ciasto, nadzienie lekko zmodyfikowałam ( klik ). Składniki
My simple kitchenPołączenie kruchego ciasta i prażonych jabłek chyba zna każdy i jak większość pewnie bardzo lubi, ale połączenie kruchego ciasta, prażonych jabłek i gałki zimnych lodów pewnie
Ciasteczkowy PotwórIdealny czas na ciasta z jabłkami. Były już: szarlotka , tarta z jabłkami , jabłecznik , ciasteczka z jabłkami , biszkoptowe , a dziś kolej na ciasto drożdżowe z prażonymi jabłkami. Miałam z ubiegłorocznych zapasów słoik prażonych jabłek, idealnych do szarlotki. Użyłam ich do strucli drożdżowej i był to strzał w dziesiątkę. Puszyste, pachnące cynamonem, maślane i pełne jabłek. Ja zawinęłam jabłka w cieście
potrawyregionalneNajłatwiejsze ciasto w świecie, jak napisała Mama Alergika. I w pełni się z nią zgadzam, nie dość iż bardzo łatwe, to jeszcze bardzo smaczne
Smaczne ZdroweSkładniki na biszkopt:-5 jajek(osobno białka i żółtka)-3/4 szklanki ksylitolu(może być cukier)-1 szklanka mąki orkiszowej(lub pszennej)Białka ubić na pół
Smaczne Zdrowecałym domu unosi się cudowny zapach jabłecznika. Nuty jabłek, cynamonu i kruchego ciasta wdzierają się w każdy zakamarek oraz na klatkę schodową. Może doczekam się niespodziewanych gości, kto wie?:) Już od kilku dni chodzi za mną ciasto z jabłkami i powstrzymuję się, aby nie zjeść jeszcze ciepłego :) Ale co ja Wam będę tutaj opowiadać o jabłeczniku skoro mowa dzisiaj będzie
My simple kitchennimi zrobić. Dostaliśmy w międzyczasie duży słoik musu jabłkowego. Połowę zużyliśmy do naleśników, a resztę postanowiłam dodać do ciasta, żeby się nie zepsuło. Wykorzystałam swój przepis na ciasto kruche, które zrobiłam do jabłecznika , nieco je modyfikując. Przede wszystkim zamiast 3 żółtek dałam 1 jajko (rozmiar L), bo nie chciało mi się bawić potem z białkami. I wyszło super. Trochę spód
Anioszek w kuchniSzarlotka sypana - czyli najprostszy przepis na ciasto z jabłkami :)SKŁADNIKI
Moje Kuchenne RewelacjeCześć! Ten jabłecznik jest wręcz obłędny w smaku! Jabłka z dodatkiem powideł stanowią bardzo dobraną parę. Fajny pomysł na święta czy na weekend do kawy. Składniki na ciasto: * 2,5 szklanki mąki * 1 margaryna * 1 jajko * 150 g serka homogenizowanego waniliowego * 2 łyżki cukru pudru * 1 opakowanie cukru waniliowego * 2 łyżeczki proszku do pieczenia Na górę ciasta(...)prostocie właśnie tkwi cały jego smak! Użyłam tu dużych i soczystych jabłek. Trochę się obawiałam czy ciasto mi nie popłynie. Nic takiego się nie stało :) Także proszę nie zrażać się tym, że traficie na jabłka "nie szarlotkowe". Zrobiłam ten jabłecznik właśnie z takich i wyszło mi bardzo dobre :) Polecam i smacznego życzę :) Lidka
Pieprzyć z FantazjąBabka z mielonymi orzechami włoskimi i jabłkami, posypana cynamonowym cukrem pudrem. Mięciutka, pachnąca, nieskomplikowana i bardzo smaczna. Zawsze się udaje! Sprawdzi się na każdą okazję lub
Oryginalny smakbardzo smaczna, z dużą ilością jabłek i kremem więc zaspokoi wielu miłośników słodkości. Będzie idealnym deserem na specjalną okazję i ozdobą stołu w świąteczny dzień. Szarlotki i jabłeczniki są bardzo mile widzianymi ciastami w naszym domu. Wszyscy je lubią, zarówno domownicy jak i zaprzyjaźnieni gości. I dlatego bardzo lubię je przygotowywać. Unikasz ciast z powodu nietolerancji glutenu? Upiecz szarlotkę
Smaczna PyzaUwielbiam wszystkie ciasta z jabłkami. Do wszelkich jabłeczników i szarlotek moim zdaniem najlepiej nadaje się szara reneta, ale na tą trzeba jeszcze trochę poczekać. Użyte przeze mnie owoce były wyjątkowo drobne i soczyste, stąd rozgotowałam je ze skórką a następnie przetarłam przez sito. Tak powstały mus zagęściłam mąką ziemniaczaną, choć dobry efekt uzyska się, dodając kisiel o wybranym smaku. Rzecz(...)jasna, gdy używamy mniej soczyste jabłka, wystarczy je obrać, pokroić w plasterki i ułożyć na cieście. Można zaszaleć z dodatkami- u mnie padło na orzeźwiającą miętę ;) Składniki: kruchy spód: 225g mąki 4 żółtka 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 100g masła masa jabłkowa: 1-1,5 kg soczystych jabłek pół szklanki wody 3 łyżki mąki ziemniaczanej gałązka mięty
Wrzosowa PolanaSzarlotki, jabłeczniki... jest ich cała masa i wszystkie smaczne! Ten przepis znalazłam w pewnym magazynie, trochę go zmodyfikowałam i wyszło całkiem smaczne ciasto! To co, zapraszam! Składniki na ciasto; 50 dag mąki pszennej 15 dag masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 ml mleka Nadzienie; 2 kg jabłek 15 dag suszonych moreli Skworcu 15 dag kandyzowanej chińskiej pomarańczy (kumkwat
Radość kipiąca uśmiechem.ładnie wyglądają i mogę w nich dowolnie zestawiać warstwy. Jabłka na cieście biszkoptowym zatopione są w galaretce, jednak smak galaretki nie jest odczuwalny. Górną warstwę jabłecznika stanowi bita śmietana posypana gorzką czekoladą. Ciasto jest smaczne i nie jest zbyt słodkie. Czytaj dalej
Przepisy Kulinarne