szklanki (150 g) drobnego cukru do wypieków 1 kostka (200 g) masła 5 jajek 1,5 tabliczki (150 g) czekolady mlecznej 1 duże opakowanie (64 g) budyniu czekoladowego, toffi, lub o smaku „krówki” 0,5 łyżeczki (2 g) proszku do pieczenia szczypta soli Spód: 100-120 g herbatników 0,25 kostki (50 g) masła 1 łyżeczka kakao Polewa(...)Piec 60-70 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (do piekarnika w momencie jego włączenia włożyć na dno naczynie żaroodporne z wodą, powinno to zapobiec pękaniu). 9) Upieczone ciasto studzić w wyłączonym, lekko uchylonym piekarniku. 10) Przygotować polewę: do rondelka dodać mleko oraz połamaną na kawałki białą czekoladę. Podgrzewać cały czas mieszając do momentu całkowitego rozpuszczenia czekolady. 11) Wystudzony
Fitsweet.meNastępnie dodać śmietanę (double cream) i klarowane masło. Wszystko wymieszać bardzo dokładnie i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Ciasto będzie dość luźne, ale po godzinie odrobinę zgęstnieje. Dodać aromat. Smażyć na rozgrzanej patelni przetartej odrobinką oleju - na złoty kolor. Informacja dla emigrantów(...)uważając, aby nie uszkodzić owoców. Lekko podgrzewać ale nie gotować bo żelatyna straci swoje właściwości. Wystudzić. Można też włożyć do wyparzonych słoiczków zakręcić i zapasteryzować . Przepis na domową masło czekoladowo-orzechowe znajdziecie Tutaj Przepis na frużelina znalazłam na blogu Moje wypieki- lekko ją zmodyfikowałam
Piekarz-Kucharz-GarkotłukUmieszczam w zasadzie dla porównania z tym przepisem Gordona Ramsay’a . Bo konsystencja, smak bardzo porównywalny, wykonanie trochę inne. Ale porównując styl gotowania Nigelli Lawson
gutfutNAJLEPSZE CIASTKA W CAŁEJ GALAKTYCE. (I nie jest to wyłącznie moje zdanie.) Zostały zjedzone co do jednego. Chyba po raz pierwszy w życiu było mi tak
wcinaj toniemiecki pierniczki. Każdy się nimi zachwyca, a ja? Ja nawet nie wiedziałam jak smakują, więc podwinęłam rękawy i zrobiłam te słynne Lebkuchen. Szczerze, to ja jednak wolę alpejskie, katarzynki i czekoladowe, choć i te Lebkuchen są całkiem smaczne ;) W tym roku w moim świątecznym pieczeniu swój wkład chciała mieć firma HELIO, do tego przepisu wykorzystałam skórkę kandyzowaną pomarańczową i cytrynową(...)miód. Jak masło się rozpuściło, odstawiłam do przestudzenia. Kiedy miód z masłem był już tylko lekko ciepły wlałam go do suchych składników, dodałam posiekane skórki kandyzowane i wymieszałam mikserem. Ciasto wyszło lepiące, a takie właśnie miało wyjść, odstawiłam je do wystudzenia. Po wystudzeniu z ciasta robiłam kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczyłam łyżką i piekłam w piekarniku nagrzanym
Blondynka GotujeJakiś czas temu recenzowałyśmy Wam nowości na wegańskm rynku, czyli batoniki z tofu. Postanowiłyśmy pokazać Wam najnowsze dwa smaki tych batoników i dużo osób je zachwalało
Candy Pandasdaktyle, figi, śliwki, krążki jabłek, suszone morele. Ciastka, kulki owsiane Polecam ciasteczka kruche, niezbyt słodkie, krakersy, gorzką czekoladę połamaną na kawałki, praliny kawowe lub z dodatkiem chałwy, mocno czekoladowe ciastka do pochrupania, wszelakie kulki z płatków owsianych, ciasteczka owsiane z żurawiną i bananami. Owoce Do deski serów polecam szczególnie bezpestkowe kolorowe winogrona, posiekany melon, gruszki i śliwki – idealnie komponują(...)hummus, guacamole, pesto czerwone i zielone, pasta warzywna ajvar – z pieczonych papryk i bakłażana. Wszelakie ciekawe w smaku pasty sprawdzają się jako smarowidło na pieczywo, krakersy, przekąski z ciasta francuskiego. Pieczywo Do deski serów podawaj bagietki, chlebki, włoskie paluszki – grissini, bułeczki, bruschetty, cebularze, tosty, chlebki pita, chlebki naan, tureckie chlebki, pokrojone tortille, grzanki z pesto, chleb z oliwkami
Zasmakuj Kuchnirogaliki Składniki: 500g mąki tortowej 200g masła 200g gęstej śmietany 18% 4 żółtka 150g cukru 2 łyżeczki proszku 2 łyżeczki cukru waniliowego Szczypta soli Opcjonalnie marmolada lub krem czekoladowy. U mnie domowy mus z pigwy Przygotowanie: Mąkę wsypać do miski wraz z cukrami i proszkiem do pieczenia , wymieszać łyżką. Do produktów suchych dodać schłodzone, starte na jarzynowych oczkach Normal(...)minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} masło, rozkłócone żółtka oraz śmietanę. Dokładnie zagnieść gładkie ciasto. Podzielić na dwie części/kulki i każdą włożyć do osobnego woreczka po czym schłodzić w lodówce około 1 godziny. W między czasie nastawić piekarnik na 180stopni, góra/dół
W garach u Gosirogaliki Składniki: 500g mąki tortowej 200g masła 200g gęstej śmietany 18% 4 żółtka 150g cukru 2 łyżeczki proszku 2 łyżeczki cukru waniliowego Szczypta soli Opcjonalnie marmolada lub krem czekoladowy. U mnie domowy mus z pigwy Przygotowanie: Mąkę wsypać do miski wraz z cukrami i proszkiem do pieczenia , wymieszać łyżką. Do produktów suchych dodać schłodzone, starte na jarzynowych oczkach Normal(...)minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} masło, rozkłócone żółtka oraz śmietanę. Dokładnie zagnieść gładkie ciasto. Podzielić na dwie części/kulki i każdą włożyć do osobnego woreczka po czym schłodzić w lodówce około 1 godziny. W między czasie nastawić piekarnik na 180stopni, góra/dół
W garach u Gosiprzygotowania. Majonez w cieście pełni funkcję tłuszczu, który sprawia, że ciasto jest wilgotne w środku (używamy go jako zamiennik masła/oleju). W cieście majonez jest całkowicie niewyczuwalny. Babka z tego przepisu wychodzi bardzo puszysta i wilgotna w środku. Dodatkowo wierzch babki polałam pyszną polewą z białej czekolady. Polecam ten przepis(...)szklanki Majonez Kielecki -1 szklanka mąki pszennej -0,5 szklanki mąki ziemniaczanej -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia -ulubiony aromat (śmietankowy, waniliowy) lub sok wyciśnięty z połowy cytryny Polewa czekoladowa: -80 g białej czekolady -30 ml śmietanki 30 % -dowolna posypka Przygotowanie --> Całe jajka i cukry ubijamy na wysokich obrotach miksera przez 5 minut (na puszystą masę). Dodajemy majonez (łyżka
Marta Gotujeoraz 1/3 szklanki oleju rzepakowego. Dodajemy także mus bananowy, 2 łyżeczki naturalnego kakao oraz kilka łyżek karmelu daktylowego do smaku. Całość mieszamy, w razie potrzeby dosypując więcej mąki. Ciastem wylepiamy spód i boki tarty, a następnie podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. * Karmel daktylowy uzyskujemy miksując namoczone wcześniej daktyle (ok.70-80g) z łyżką masła orzechowego. marchewkowe nadzienie: szklanka(...)serową" i delikatnie rozprowadzamy łopatką. Wstawiamy na kolejne 30-40 minut do piekarnika. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach. Przed rozkrojeniem schładzamy przez kilka minut w lodówce. Obowiązkowo podajemy z polewą czekoladową - gorzka z orzechami nada się tutaj idealnie! Smacznego! ❤ ✩✩✩ Instagram | Facebook | YouTube
Kuchnia Elliemożna dodać do niego jeszcze łyżkę ksylitolu). Ciasto owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na ok 1 godz. Formy na tarty wyłożone na dnie papierem do pieczenia wylepić ciastem i piec w 180’C ok 15 minut. GALARETKI KOKOSOWE Wszystkie składniki wymieszać w garnuszku i pozostawić na 5 minut do napęcznienia agaru. Po tym czasie doprowadzić całość do wrzenia(...)można delikatnie naciąć galaretkę nożykiem i wbić spiczastą częścią uszy). Oczy i nosek „powiesiłyśmy” na galaretce poprzez wbicie w odpowiednich miejscach cienkich drewienek od wykałaczek, na ich końcówkach umieściłyśmy czekoladowe elementy
Candy PandasNa sobotnie śniadanie przygotowałam panacakes (robiłam z tego przepisu) z bananem i płatkami owsianymi. By jeszcze sobie dogodzić, tą górkę naleśników podałam rozpuszczoną czekoladą. Jak dla
Pink EnvelopeWczoraj, jak zwykle leciałam przez centralny do roboty i jak zwykle musiałam przejść obok Donatów ☹☹☹☹☹ Piękne były, różowe, fioletowe, białe, czekoladowe do wyboru do koloru mniam mniam mniam już byłam blisko, sięgnęłam po portfel i zamarłam 4,70 za malutkie kółko z dziurką!! No way!! Jestem chytruską, to fakt ale bez przesady. Po pierwsze(...)godzinę. W bloku takie miejsce znajduję przy kaloryferze a w domu na wsi na piecu kaflowym. Po tym czasie przełożyć na stolnicę, rozwałkować z miłością ( delikatnie a nie jak ciasto na kluski)na ok. 1 cm i wykrawać szklanką kółka a kieliszkiem w środku kółeczka. Układać na blacie wyłożonym papierem śniadaniowym czy gdzie tam chcecie ale w delikatnej odległości
pieprzny smaczek