Od chrztu już sporo czasu minęło, a przepis nabrał mocy urzędowej więc publikuję :) Biszkopt: na 1 jajko, 3 dkg mąki, 3 dkg cukru, szczypta proszku do
Państwo Wojtczuk gotująsłodkości ;) Są proste do zrobienia, nie wymagają skomplikowanych zabiegów cukierniczych, a swój wspaniały wygląd zawdzięczają różnicy temperatur. Na blogu jest już przepis na popękane ciastka z gorzką czekoladą - intensywnie czekoladowe, chrupiące na zewnątrz, mięciutkie w środku. Teraz pora na jasną wersję, o cytrynowym, świeżym smaku ;) Zapraszam! ;) Składniki: 100g białej czekolady 100g masła 2,5 szklanki mąki 2 duże(...)cukier i jeszcze chwilę ubijamy. Kolejno dodajemy cukier cytrynowy, skórkę z cytryny, masło z czekoladą i sok z cytryny, miksujemy. Na koniec wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto zagniatamy ręką lub mieszamy łyżką do połączenia składników. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Po tym czasie wyciągamy z lodówki i za pomocą łyżeczki
Czerwona PorzeczkaPomysł na ten deser chodził mi po głowie już od paru tygodni, ale jakoś nie mogłam się zabrać za jego realizację, aż wczoraj mówię
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćaksamitnym kremem kokosowym.Poniewaz smak i zapach mleka kokosowego jest bardzo ulotny,dodalam wiorki kokosowe,ktore ocalily delikatny kokosowy posmak.Babka pieknie urosla.Jest bardzo pulchna, mocno puchata,aromatyczna,pyszna a polewa czekoladowa zastapila u mnie przeslodzony lukier.Polecam!Skladniki:400 g maki pszennej70 g wiorkow kokosowych3 zoltka+ 1 cala jajko80 g cukru1 lyzka domowego cukru waniliowego1 paczuszka suchych drozdzy1/4 lyzeczki soli200 g mleka(...)bialy puszysty kogel-mogeldo ubitych jajek dodac reszte skladnikow przy pomocy haka i wyrobic okolo 10 minut na gladkie ciasto.Ostatnie 100 ml mleka kokosowego dodawac partiami,ale ostatecznie ciasto powinno byc bardzo luzne.Przykryc folia spozywcza,odstawic w cieple miejsce do podwojenia objetosciwyrosniete ciasto wylozyc na podsypany maka blat i przy pomocy "skrobaka"piekarskiego zlozyc ciasto kilkakrotnie.W razie potrzeby delikatnie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Będzie to szybsze i nie będzie wymagało mielenia już po ugotowaniu. Do tego należy mocno zmiksować składniki, dodać ubite białka i bakalie. A na koniec do makowca japońskiego oczywiście czekoladowa polewa, choć nie jest obowiązkowa. Zamiast tej klasycznej z gorzkiej czekolady możesz dodać czekoladę mleczną, białą lub zrobić inną polewę, lub krem na bazie mascarpone. Tu możesz zaszaleć! @import(...)jQuery;r(".ml-subscribe-form-2709473 .row-success").show(),r(".ml-subscribe-form-2709473 .row-form").hide()} Zapraszam do innych słodkich przepisów na Boże Narodzenie: – Masa makowa – ciasto makowe na biszkopcie – ciasteczka z pieczątkami – podstawowy przepis na pierniczki – ciasteczka migdałowe – ciasteczka z melasą – kruche ciasteczka świąteczne – muffiny piernikowe – zestawienie 12 potraw
nietylkopasta.pluwierzcie mi na słowo, smakują genialnie. To nieco prostsza wersja ciasteczek czekoladowych tak lubianych przez moją córkę, bez miksowania i ucierania. Wystarczy wymieszać w odpowiedniej kolejności składniki, upiec i cieszyć się pyszny deserem. Ja dodałam do nich posiekaną białą czekoladę, ale możecie użyć mlecznej lub gorzkiej albo kropelek czekoladowych. Proponuję upiec podwójną porcję bo na pewno znikną błyskawicznie, zwłaszcza(...)Dodajemy do suchych składników i ponownie mieszamy do połączenia. Biała czekoladę drobno siekamy i mieszamy z masą. Dużą blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia.Nabieramy ok 1 łyżki stołowej ciasta i ręcznie formujemy kulkę, która następnie spłaszczamy i umieszczamy na blaszce. Pomiędzy ciastkami należy zachować spore odstępy, gdyż mocno rosną. Pieczemy ok 15 minut w 180 st. C. Studzimy
Cynamonowe szczęściezarówno małym jak i dużym łasuchom. Ja najczęściej przygotowuję go z dodatkiem przyjemnie chrupiących orzechów laskowych i suszonej żurawiny, lub kawałków czekolady. Na blogu macie już przepis na czekoladowy chlebek bananowy oraz bezglutenowy , a takiego klasycznego bez udziwnień mi tutaj brakowało mimo, że wszyscy lubimy i dość często gości w naszej kuchni. Składniki: 4 jajka 1/2 szklanki cukru (możecie(...)pieczenia, sodę i sól mieszamy ze sobą, a następnie wsypujemy do zblednowanych bananów. Całość ponownie mieszamy, dodajemy orzechy i żurawinę. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy do niej ciasto. Pieczemy ok 1 godziny w 180 st. C do tzw. suchego patyczka
Cynamonowe szczęściecukier, następnie żółtka i powoli wlewamy olej cały czas miksując. Do puszystej masy jajecznej dodajemy w dwóch turach przesianą mąkę z kakao oraz proszkiem do pieczenia i mieszamy szpatułką. Ciasto przekładamy do foremki (ok. 22 cm średnicy, wyłożonej papierem do pieczenia samo dno). Pieczemy w ok. 160 st. C przez ok. 20-25 min. składniki na krem budyniowy(...)mleka. Gotujemy cały czas mieszając, aż powstanie gęsty budyń. Zestawiamy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Masło miksujemy, dodajemy stopniowo budyń i miksujemy na gładki krem. składniki na krem czekoladowo bakaliowy: 1/2 kremu budyniowego 1 łyżka kakao 30 – 40 g posiekanych orzechów włoskich 30 g posiekanej czekolady deserowej garstka posiekanych rodzynek opcjonalnie: alkohol do smaku wykonanie: Krem budyniowy miksujemy
Domowy Smak Jedzeniateż przedstawiamy naleśnikowe FAQ czyli najczęściej zadawane pytania. Czym są naleśniki? Naleśnik to nic innego jak placek ciasta naleśnikowego usmażony na patelni. Ciasto na naleśniki składa się z mąki, mleka, wody, jajek, soli i tłuszczu (według różnych przepisów oleju bądź masła). Ciasto na bazie wymienionych składników należy wymieszać a następnie usmażyć na patelni. Albo w naszej ulubionej cienkiej formie albo(...)dania podobne do naleśników? Jest kilka innych dań spokrewnionych bliżej lub dalej z naleśnikami. Warto wymienić tutaj gofry, które robi się z bardzo podobnego do naleśnikowego ciasta. Wymienić można też racuchy, czyli ciasto naleśnikowe z kawałkami owoców. Wspomnieć można też o naszych polskich krokietach, czyli naleśnikach obtoczonych w bułce tartej i usmażonych na patelni. Jaki farsz do naleśników? Naleśniki mogą
ProstePesto.pldelikatne w smaku. Chrupiąca skórka, mięciutki środek, udadzą się każdemu. Podaję je obsypane cukrem pudrem lub/i dowolnymi dżemami, marmoladami, konfiturami, nawet bitą śmietaną. Znam takich co smarują je masłem czekoladowym lub orzechowym, podpowiedź;-) Gotowe można (za pomocą szprycy) napełnić marmoladą lub dżemem, obtoczyć w cynamonowym cukrze. Ja już odrobiłam pracę domową, siadam z kawą, częstuję 22 sztukami i smakuję(...)mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Masa powinna być dość gęsta. Miksuję do połączenia. W szerokim garnku rozgrzewam olej – tak na wysokość 4- 6 cm. Sprawdzam małym kawałeczkiem ciasta czy olej jest wystarczająco gorący – jeśli skwierczy to zaczynam smażenie. Jeśli nie, czekam jeszcze chwilę z testem. Pączki będą chłonęły zimny olej. Łyżką nabieram porcje ciasta i zsuwam drugą
Zasmakuj Kuchnigrubym dnie, bez tłuszczu – orzechy zrobią się bardziej kruche i nabiorą mocniejszego aromatu. Ostudzone orzeszki wsypujemy do foliowego woreczka i miażdżymy na drobne kawałki, rolując je wałkiem do ciasta. To samo robimy z krakersami – potrzebne nam krakersowe okruszki które zagęszczą masę serowo-orzechową. Twarożek Mój Ulubiony, odważoną porcję masła orzechowego, pokruszone krakersy, 1/3 pokruszonych orzeszków i cukier dokładnie mieszamy łyżką(...)tłusta i spoista, idealna do lepienia w dłoniach. Gotowe kulki układamy na desce i wstawiamy do lodówki na 3-4 godziny – przed dalszą pracą powinny się porządnie schłodzić. Polewa czekoladowa to nic innego jak rozpuszczona czekolada. Czekolada gorzka – jeśli jesteście koneserami wytrawnych słodyczy, mleczna – jeśli jesteście łasuchami. Połączenie obu według mnie było najbardziej trafne – trufle nie są ani za słodkie
Karo in the Kitchengrubym dnie, bez tłuszczu – orzechy zrobią się bardziej kruche i nabiorą mocniejszego aromatu. Ostudzone orzeszki wsypujemy do foliowego woreczka i miażdżymy na drobne kawałki, rolując je wałkiem do ciasta. To samo robimy z krakersami – potrzebne nam krakersowe okruszki które zagęszczą masę serowo-orzechową. Twarożek Mój Ulubiony, odważoną porcję masła orzechowego, pokruszone krakersy, 1/3 pokruszonych orzeszków i cukier dokładnie mieszamy łyżką(...)tłusta i spoista, idealna do lepienia w dłoniach. Gotowe kulki układamy na desce i wstawiamy do lodówki na 3-4 godziny – przed dalszą pracą powinny się porządnie schłodzić. Polewa czekoladowa to nic innego jak rozpuszczona czekolada. Czekolada gorzka – jeśli jesteście koneserami wytrawnych słodyczy, mleczna – jeśli jesteście łasuchami. Połączenie obu według mnie było najbardziej trafne – trufle nie są ani za słodkie
Karo in the Kitchenmalinami. Ja przygotowałam Crumble z malinami i borówkami z przepisu Doroty , zamieniając morele na borówki. Ania , Mirabelka i Ania również przygotowały coś słodkiego z malinami... Składniki na kruche ciasto: 150 g mąki pszennej 100 g masła, w temperaturze pokojowej 60 g drobnego cukru do wypieków 1 łyżeczka ekstraktu z migdałów W naczyniu umieścić miękkie masło, mąkę, cukier i ekstrakt(...)przez około 30 minut lub do zrumienienia się kruszonki. Nadzienie owocowe w środku będzie się wyraźnie gotowało. Wyjąć, chwilę przestudzić. Można podawać ciepłe, np. z lodami czekoladowymi lub waniliowymi
Czerwień i błękitSkładniki (tortownica o średnicy 16 cm) - 2 banany - 60 g masła orzechowego - 10 g wiórek kokosowych - szczypta sody oczyszczonej - 1 łyżka syropu klonowego* - 10 g słonecznika Krem czekoladowy - 150 ml mleczka kokosowego z puszki - 70 g gorzkiej dobrej czekolady - 30 g masła orzechowego - 30 g syropu klonowego* *Zamiast syropu klonowego można użyć innego słodzidła. Wykonanie Spód Banany wraz(...)rozpuszczamy czekoladę oraz masło orzechowe. Dodajemy mleczko kokosowe oraz syrop klonowy. Całość mieszamy do rozpuszczenia i połączenia się składników. Lekko przestudzony krem wylewamy na spód . Kiedy całkowicie przestygnie wkładamy ciasto do lodówki. Wierzch ciasta można udekorować na przykład wiórkami kokosowymi lub posypką. Ciasto jest lekko wilgotne ale po leżakowaniu w lodówce nie problemu, żeby go pokroić. Smacznego
Health-Fit-Liferozrabiamy w ciepłej wodzie lub rozpuszczamy w mikrofali. Całość łączymy i wylewamy na schłodzony spód. 3. W ten sam sposób przygotowujemy masę malinową. Wylewamy ją na tężejącą masę czekoladową i ponownie wstawiamy do lodówki. Chłodzimy. Następnie wykładamy drugą połowę masy ciasteczkowej wyrównujemy i umieszczamy w lodówce. 4. Galaretkę o smaku agrestowym rozpuszczamy w 250 ml gorącej wody(...)Stężały Wierzch masy jogurtowo -agrestowej delikatnie posypujemy intensywnie niebieskim cukrem, a następnie zalewamy tężejącą rubinową galaretką. 6. Mascarpone ucieramy i przekładamy do rękawa cukierniczego. Kokosem ozdabiamy brzegi ciasta. Z kremu wyciskamy zgrabne rozetki na wierzch kładziemy kawałki brzoskwini. Rozetki posypujemy kolorowym cukrem. Gotowe
vaniliowoczekoladowa