Zgodnie z zapowiedzią dziś rusza w mojej kuchni festiwal przepisów świątecznych. Oczywiście w poprzednich latach pojawiało się ich na blogu bardzo wiele, ale w tym roku
W mojej kuchnisernikach jest coś, co mnie fascynuje. Z jednej strony nie przepadam za kalsycznym, domowym sernikiem z polewa czekoladową i (najgorzej!) z rodzynkami, a z drugiej strony mamy sernik toffie, sernik Oreo, sernik Snickers, sernik z suszonymi śliwkami w czekoladzie, sernik z Nutellą, sernik z białą czekoladą, i mnóstwo innych serników, które powodują, że na samą myśl o nich cieknie(...)utrzeć z oboma rodzajami cukru, dodać 300g masy kajmakowej (w puszcze jest ok 500g, resztę zostawiamy na polewę. Tak samo robimy, jeśli gotujemy puszkę zagęszczonego mleka słodzonego- 300g do ciasta, a resztę odkładamy na polewę), jajka, ser i mąkę. Wszystko dobrze miksujemy. Konsystencja masy zależy od sera, którego używacie. Może wyjść naprawdę rzadka, ale jeśli dodacie mąkę ziemniaczaną, po upieczeniu
Zawsze głodna!przetwory trwa w najlepsze, tak jak i sezon na owoce, dlatego dzisiaj przychodzę do Was z kolejnym przetworowym przepisem Tym razem będzie to przepis na zdrowszą alternatywę dla gotowych, czekoladowych kremów do kanapek. Jako dziecko, bardzo lubiłam powidło śliwkowe mojej Babci. Później, moja Mama wynalazła gdzieś przepis na domową nutellę ze śliwek , którą nazywano również czekośliwką lub śliwką w czekoladzie(...)była bardziej gładka I to wszystko. Nasza domowa nutella śliwkowa jest już gotowa. Najlepiej smakuje na domowym chlebie, choć idealnie nadaje się również jako dodatek do naleśników, gofrów lub ciast Jak Wam się podoba taka zdrowsza alternatywa dla gotowych kremów do kanapek? Smacznego! Na moim blogu znajdziecie również przepisy na: Chleb bezglutenowy Bezglutenowe gofry Bezglutenowe naleśniki Artykuł Domowa
Okiem Blondynki by McBlondiprzetwory trwa w najlepsze, tak jak i sezon na owoce, dlatego dzisiaj przychodzę do Was z kolejnym przetworowym przepisem Tym razem będzie to przepis na zdrowszą alternatywę dla gotowych, czekoladowych kremów do kanapek. Jako dziecko, bardzo lubiłam powidło śliwkowe mojej Babci. Później, moja Mama wynalazła gdzieś przepis na domową nutellę ze śliwek , którą nazywano również czekośliwką lub śliwką w czekoladzie(...)była bardziej gładka I to wszystko. Nasza domowa nutella śliwkowa jest już gotowa. Najlepiej smakuje na domowym chlebie, choć idealnie nadaje się również jako dodatek do naleśników, gofrów lub ciast Jak Wam się podoba taka zdrowsza alternatywa dla gotowych kremów do kanapek? Smacznego! Na moim blogu znajdziecie również przepisy na: Chleb bezglutenowy Bezglutenowe gofry Bezglutenowe naleśniki Artykuł Domowa
Okiem Blondynki by McBlondiDokładnie rok temu dodałam mój pierwszy kulinarny post ! ! ! kto by pomyślał! ;) nie sądziłam, że pomysł z blogiem w ogóle wypali ! mam najczęściej słomiany zapał, zwłaszcza
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćOstatni weekend przed końcem ferii zimowych (moich ferii, w poniedziałek wracam na studia :) ) a na dworze +11`C. Nic tylko chodzić na długie spacery, przesiadywać
Słodkie Przyjemnościzapomnijcie ło ni na jake 2 tydnie- kebyjście umieli ło ni zapōmnieć na dużi 9 , to nawet bydzie lepi. Jak już tyn czas minie, to odłōżcie śliwki do jakego ciasta (recept już niydugo ), a tyn śliwkowy sznaps idzie na nastympny poziōm naszego szpilu 10 ;). Joł mōm blynder i w takim łonym to wszyske ajerkōniako-podobne sznapsy sie zrobiōm(...)brud 14 wódka 15 kilka 16 dorzućcie 17 przejmujcie 18 rozpuści 19 można 20 nazwie Artykuł Ło śliwce, co niy macała gorzołki, ale sie zegziōła ze szokoladōm (Likier czekoladowy aromatyzowany śliwką) pochodzi z serwisu Chop w kuchni
Chop w kuchniAwokado świetnie łączy się z czekoladowym smakiem, więc warto je wykorzystać przy przygotowywaniu deserów. Nigdy wcześniej nie myślałam by wykorzystać je w deserze, gdyż sam smak awokado jak dla mnie był mało kojarzący się ze słodyczami. Jakże się myliłam, owoc ten jest wprost stworzony by dodawać go do kremów i pałaszować nie myśląc ile to złego tłuszczu się zjada. Wszak(...)kremowa konsystencja. Krem jest już przygotowany do spożycia, przed podaniem można schłodzić go w lodówce i posypać płatkami migdałowymi lub orzechami. Gdy krem ma być przeznaczony do przełożenia ciasta, to koniecznie dodać olej kokosowy (krem bardziej zastygnie) i po schłodzeniu ciasto będzie lepiej się kroić
Kuchcik gotujeJeżeli lubicie mocno czekoladowe ciasteczka polecam Wam mój dzisiejszy przepis. Ciasteczka z wyczuwalną nutk ą cynamonu, zachwyc ą Was smakiem i oryginalnym wyglądem. Idealne na ostatnie (przynajmniej mam tak ą nadziej ę ) zimowe długie wieczory, kiedy mamy ochotę schrupać coś słodkiego ;) **** Se nutrite un amore irrefrenabile verso i dolci al cioccolato(...)miękkie masło z cukrem trzcinowym do otrzymania gęstej i puszystej masy. Dodajemy rozpuszczoną czekoladę i jajko, miksujemy. Stopniowo dolewamy mleko a na koniec wsypujemy mąkę z dodatkami. Ciasto dokładnie mieszamy do połączenia się składników. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na ok. 4 godziny. **** PRZYGOTOWANIE Tagliate grossolanamente il cioccolato fondente e fatelo sciogliere
La grande e la piccola cuocaJeszcze jedna propozycja na Halloweenową imprezę:) Aromatyczne babeczki korzenne z dekoracją z mascarpone i czekoladowych pająków, zrobionych z pralinek Ferrero Rocher. Nogi to zwykła gorzka czekolada roztopiona, a następnie zamrożona w postaci liter "V". Babeczki zrobiłam na bazie Obrzydliwe Pysznych Babeczek z Glistami, jednak dodałam do nich jogurt, by były bardziej wilgotne. Babeczki są pyszne i pięknie pachną przyprawą(...)całe jajka na puszystą masę, dodając pod koniec ubijania, miękkie masło, jogurt lub śmietanę oraz ekstrakt.Wymieszaj suche składniki z mokrymi.Do formy na muffinki włóż papilotki. Każdą napełnij do połowy ciastem. Na środek nałóż po łyżeczce powideł i przykryj resztą ciasta.Piecz babeczki przez około 25 minut, do tzw. suchego patyczka. Gotowe wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygniecia.KREM:Mascarpone zmiksuj
Słodko-Słony Świat Ilonychorób serca czy schizofrenii. Mleko migdałowe, ma bardzo dobry smak, lekko orzechowy, a z dodatkiem miodu zasmakuję nawet najmłodszym alergikom. Dostępne są również w sprzedaży, smaki takie jak truskawkowy, czekoladowy i waniliowy. Mleko z migdałów, świetnie nadaje się dla osób chcących utrzymać prawidłową masę ciała. Szklanka niesłodzonego mleka migdałowego to tylko 30 kcal !! Migdały to również znakomite źródło witaminy(...)się moczyły miksujemy blenderem przez około 2 minuty. Całość wylewamy na sitko wyłożone gęstą gazą i bardzo dokładnie wyciskamy jej zawartość. Miąższ, który pozostanie wykorzystujemy jako dodatek np. do ciast i deserów albo składnik farszu do naleśników. Mleko przelewamy do szklanej butelki i wkładamy do lodówki. Najlepiej go spożyć w ciągu dwóch dni, później kwaśnieje. Mleko migdałowe można dodawać
Moja Mama GotujeBez czekolady nie potrafię ostatnio żyć i choć waga pokazuje +4 to dieta wydaje się być kompletnie nieosiągalna. dzisiaj mam dla Was pocieszycielskie BROWNIE... Prawdziwe BROWNIE
Dzieje kuchennej WiewióryPRZEPIS NA BEZĘ (z książki "Nie...zwykła kuchnia, bo każdy jest inny" Kinga Paruzel) SKŁADNIKI: 6 białek w temperaturze pokojowej 350 g cukru drobnego do
ClauditteMissCookingPo dłuższej przerwie wracam do blogowania. W końcu mam prawidłowy dostęp do internetu i mogę podzielić się z wami swoimi przepisami, a przez miesiąc trochę się
ciastkarnia na kruchym spodziegości dla mających ochotę trochę pobrudzić kuchnię wraz ze swoim dzieckiem Składniki na bazę ciasteczkową: 400g pokruszonych herbatników lub innych ciastek (np. digestive bez czekolady) mogą być także resztki ciasta (bez mas) 125g sera mascarpone 50g białej czekolady 2–3 łyżki miękkiego masła 1 łyżka kakao 1 łyżeczka cukru waniliowego Składniki na dekorację: 200g mlecznej lub gorzkiej czekolady (u mnie(...)naklejać na nią dekorację (np. oczy czy nosy renifera). Poroże wykonać z przeciętego ostrym nożem precelka. Precelki wbić w reniferowe główki. Pozostawić całość do całkowitego zastygnięcia. Uśmiechy namalowa łam czekoladowym pisakiem, ale można to zrobić za pomocą roztopionej czekolady. Również oczy można wykona ć z czekolady lub z gotowych cukrowych cukierków . Życzę dobrej zabawy przy ozdabianiu! Z przepisu otrzymamy
Mania WypiekaniaKolejne ciasto z bananami w roli głównej :) Puszysty biszkopt, masa bananowa i śmietanowa, ciasto jak marzenie... Pięknie się prezentuje a i w smaku jest rewelacyjne. Smakuje wszystkim, a dzieci je po prostu uwielbiają. Świetne na co dzień, jak i na rodzinne uroczystości. My je bardzo lubimy :) Mam nadzieję, że zasmakuje i Wam. Polecam! Powoli zaczynam rozglądać się za meblami(...)cytrynową. Odstawić. Śmietanę ubić na sztywno, połączyć z tężejącą truskawkową galaretką. Na biszkopt wyłożyć masę bananową, na nią poukładać plasterki pozostałych bananów, na to wyłożyć masę śmietanową. Udekorować wiórkami czekoladowymi. Smacznego
Domowa cukiernia Ewymoże oprzeć się małym, kruchym cudeńkom przełożonym mocno czekoladowym kremem z dodatkiem kawy? Niestety nikogo takiego nie znam:) Tym razem zapraszam na mini makaroniki przygotowane klasyczną metodą francuską. Choć makaroniki przygotowane tym sposobem nie są najłatwiejsze w przygotowaniu to warto poświęcić czas na ich pieczenie. Wysiłek i serce włożone w ich przygotowanie zostaną w stu procentach wynagrodzone efektem końcowym:) Mają(...)krążki o średnicy 2 cm. Jeżeli na początku krążki nie będą wychodziły Wam równe i okrągłe nie przejmujcie się - praktyka czyni mistrza:) Blaszki odstawiam na około 20 minut aby ciasto ustabilizowało się a na wierzchu ciasteczek powstała skorupka. Dzięki temu w trakcie pieczenia ciasteczka nie będą się rozlewały i powstaną ładne stopki. Po tym czasie pierwszą blachę wkładam do piekarnika
Magiczna kuchnia Darii