Dzisiaj mija 3 lata od momentu, kiedy zamieściłam pierwszy wpis na tym blogu, czyli rozpoczęłam moją przygodę z kulinarnym blogowaniem:) Czytaj więcej »
Zdrowa Kuchnia SowyBardzo dawno nie było u mnie nic słodkiego. Po marcowym wysypie słodkich przepisów nastała posucha;)Za to teraz będzie w końcu prawdziwe brownie, bo do tej
Zdrowa Kuchnia SowyNa ciasto:6 jaj1 szkl. cukru pudru250 g margaryny0,5 szkl. mąki pszennej0,5 szkl. ciemnego kakao1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżka mąki ziemniaczanejkilka listków siekanej
kolorowotorcikowopodpieczonego spodu, wstawiamy do piekarnika (takze 180 stopni) i po 10 minutach wyjmujemy i nakładamy na wierzch ciemną masę serową. Pieczemy ok. godzinę. Na następny dzień ozdobiłam ciasto polewą czekoladową: 6 kostek czekolady 70% kakao, 2 łyżki śmietanki 30%, łyżeczka miodu. Smaczego
Symfonia Smakówmasy. 3/4 masy rozsmarować na pierniczkach, przykryć drugim blatem ciasta. Wierzch posmarować resztą kremu i posypać 50g startej mlecznej czekolady. Ciasto przechowywać w lodówce. Ja dodatkowo ciasto udekorowałam czekoladowymi gwiazdkami i różowym cukrem błyszczącym. Smacznego
Z miłości do słodkościpowrotem do tego starego, gdyż pozostał mi przepis na sernik czekoladowy, który zagościł na moim świątecznym stole, a którego nie zdążyłam dodać w okresie poświątecznym. Jest to sernik mocno czekoladowy, lekko gorzki, zalicza się do tych wilgotnych, ciężkich, choć akurat to zależy od twarogu, jaki wykorzystamy. Ja najbardziej lubię serniki z tradycyjnego twarogu trzykrotnie mielonego i taki też jest(...)ciasto1 szklanka mąki pszennej7dag margaryny 3 łyżki cukru1 jajkoszczypta soli1 łyżeczka kakao masa serowa 1kg twarogu trzykrotnie mielonego15dag cukru4 jajka10dag margaryny3 łyżki mąki ziemniaczanej16dag czekolady deserowej Wykonanie:- składniki na ciasto przełożyć do miski lub na stolnicę, zagnieść gładkie ciasto, schłodzić 30minut w lodówce- ciastem wylepić spód wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy- spód podpiec w temperaturze 180-190 stopni przez
Smakołyki Berenikiksylitolu z prawdziwą waniliąDodatkowo:- 2-3 łyżeczki karobu (lub kakao)- u mnie płatki czekoladowe bez cukru (nie trzeba)- dowolne dodatki, np.kawałki czekolady, kawałki krówek, itp.W misie miksera umieścić mąkę, dodać pokrojone na mniejsze kawałki masło, jajko, wsypać ksylitol i ksylitol z wanilią i zagnieść kruche ciasto. Można zagnieść ciasto ręcznie. Mnie wyręcza w tej czynności mikser. Otrzymane ciasto podzielić(...)komorze 0*C lub w lodówce.W ten sam sposób postępujemy z drugą częścią ciasta jasnego i ciemnego. Do trzeciej części ciemnego ciasta po rozwałkowaniu dodałam płatki czekoladowe, które wwałkowałam w ciasto. Zawinąć w rulon, folię spożywczą i schłodzić. Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwijamy z folii i kroimy na plastry ok.0,5cm. które układamy na blaszce wyłożonej papierem
Smaczne Zdroweznalezionym przepisem na wypiek o mianie najlepszego ciasta, stwierdziłam, że koniecznie muszę je zrobić. I chodź sama może nie połakomiłabym się o to stwierdzenie - muszę przyznać, że ciasto jest wyśmienite. Bardzo czekoladowy spód z nutą migdałów w konsystencji i smaku przywodzące na myśl brownies. Natomiast góra ciasta puszysta, delikatna stanowiąca mus na bazie żółtek, białej czekolady i kremówki - Poezja(...)całkowitego schłodzenia.Następnie pozostałą część śmietanki ubijamy i bardzo powoli dodajemy zimną śmietankę z białą czekoladą - delikatnie mieszamy do otrzymania gładkiej konsystencji.Powstały mus wylewamy na czekoladowy spód (w tortownicy z obręczą). Ciasto pozostawiamy na całą noc w lodówce.Po tym czasie górę ciasta posypujemy podprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów i już możemy rozkoszować się "najlepszym ciastem świata".Moje
Słodka StronaObecnie na blogach królują jagodzianki i ciasta z truskawkami. Ja zaś się dzisiaj wyłamuję i piekę czekoladowy styropian. Oryginalny styropian smakuje jak sernik, ten smakuje jak czekoladowy sernik z posmakiem kokosów. To kruche ciasto dodatkowo uzupełniłam konfiturą wiśniową. Upieczcie i wydajcie opinię co sądzicie o tym cieście? Ja z czystym sumieniem mogę to ciasto polecić. Możecie też zainspirować się innymi(...)razem mieszamy delikatnie silikonową łyżką. Wykładamy masę na ciasto, posmarowaną wcześniej konfiturą. Na wierzch ścieramy drugą część ciasta. Pieczemy ciasto w temperaturze 160 stopni C ok. 50 minut. Posypujemy cukrem pudrem, kroimy na kawałki, dekorujemy owocami sezonowymi. The post Czekoladowy styropian appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmasa: 2 jajka 250 g mascarpone, 200 śmietanki 30 %, 200 g chałwy waniliowo kakaowej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 opakowanie budyniu, 40 g 40 g kamyczków czekoladowych DECORADA Delekta. Przygotowanie: Ciasto: Wszystkie składniki na kruche ciasto zagniatamy do uzyskania jednolitej masy, w razie potrzeby dodajemy łyżkę wody, lub mąkę. Ciasto przenosimy do formy i dokładnie wylepiamy(...)minut na najwyższych obrotach, następnie dodajemy rozkruszoną chałwę, serek mascarpone i całość dokładnie miksujemy. Pod koniec dodajemy budyń z proszkiem do pieczenia i miksujemy. Masę przelewamy na ciasto i posypujemy je kamyczkami czekoladowymi. Tarte przez pierwsze 10 min pieczemy w temperaturze 180°C, następnie skręcamy do 160°C i pieczemy ok. 20 min. Skręcamy całkiem temp. i tarte pozostawiamy
Moniki SmakołykimasłaMasa Śmietanowa:400 ml mocno schłodzonej kremówki 30%2 fixy do ubijania śmietany2-3 łyżki cukru pudruPolewa Czekoladowa:100 g czekolady mlecznej (lub 50 g gorzkiej i 50 g mlecznej)50 g masłaok. 300-350 g herbatników (miękkich, jeden - 5 g)Ciasto "3 Bit" - Bez Pieczenia - Sposób przygotowania:Masa Budyniowa:Do miski odlać ok. pół szklanki mleka i dodać budyń(...)warstw powinna być następująca: masa krówkowa, herbatniki, masa budyniowa, herbatniki, masa śmietanowa, herbatniki.Ważne: Aby uniknąć "zapadnięcia się ciasta" po dodaniu każdej z mas ciasto powinno spędzić kilkanaście (lub więcej) minut w lodówce.Polewa Czekoladowa:Połamaną czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej wraz z pociętym na mniejsze kawałki masłem. Gdy czekolada ulegnie roztopieniu delikatnie mieszamy do otrzymania gładkiej konsystencji, zdejmujemy
Słodka Stronazupełnie nieuzasadnione. Na pierwszy raz postanowiłam wypróbować przepis z bloga Kwestia Smaku. Piekłam w nieco większej formie dlatego zwiększyłam ilość użytego sera (pozostawiając tę samą ilość pozostałych składników). Ciasto polałam polewa czekoladową. Polecam bo jest bardzo smaczne. Sernikobrownie Temperatura pieczenia: 170oC | Czas pieczenia: 1 h 15 min. (brownie 20 min, masa serowa 55 min.)| Blacha: 30 x 24 cm.| Źródło(...)woda a po upieczeniu i wystudzeniu dość gęsta). Wstawić do piekarnika, zmniejszyć temperaturę do 160 stopni i piec ciasto przez 35 minut. Studzić w uchylonym piekarniku. Wstawić do lodówki na około godzinę bez przykrycia. Pokroić na kwadraty.Polewa czekoladowa. W garnuszku na bardzo małym ogniu rozpuścić masło i czekoladę cały czas mieszając. Dodać mleko skondensowane. Całość wymieszać. Jeśli masa jest
coolinarnastrefa.blogspot.comteraz spójrzcie na zegarki :) Jeśli do godziny 5 po południu pozostało jeszcze trochę czasu, to możemy zabrać się do pracy i przygotować cudownie czekoladowe i przepełnione aromatem rumu ciasteczka do popołudniowej herbaty Będą gotowe na... 5 o'clock! Składniki 420 g mąki pszennej 200 g miękkiego niesolonego masła 140-160 g drobnego brązowego cukru(...)ucierać przez chwilę, po czym wsypać wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę i dokładnie zmiksować. Z misy miksera wyjąć połowę ciasta. Do pozostałej części ciasta dodać kakao i krem (lub syrop) czekoladowy, wyrobić do uzyskania jednolitego koloru. Oba ciasta zagnieść ręcznie. Po połączeniu ciasto będzie wyglądało, jakby ktoś pomalował je nierównomiernie pędzelkiem. Z ciasta uformować wałek
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataCiasto: 300 g mąki 50 g kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody oczyszczonej ¼ łyżeczki soli 80 g czekolady, min. 70% kakao 100 g kremowego serka typu Philadelphia 100 g masła w temperaturze pokojowej 150 g cukru pudru 2 duże jajka 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1 łyżka likieru pomarańczowego ( Cointreau ) 180 ml wody Trufle czekoladowe(...)zacznie gęstnieć, pokrywamy nim tort. Przygotowanie W formie, w której piekło się ciasto ułóż pierwszy blat. Pokryj go równomiernie połową kremu cytrynowego. Następnie ułóż drugi blat ciasta i pokryj kremem czekoladowym. Kolejno ułóż trzeci blat i polej pozostałym kremem cytrynowym. Przykryj czwartym kawałkiem ciasta i wstaw na kilka godzin do lodówki (przynajmniej 3). Po tym czasie przygotuj polewę. Polewa czekoladowa
Food Squaresię składników. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Na blachę wylać ciasto - rozprowadzić równomiernie po blaszce. Piec ok. 40 minut w temperaturze 170 stopni. Ciasto wystudzić. Polewa czekoladowa: 200 gram masła 1,5 szklanki gęstej śmietany 18% 13 łyżek cukru 5-6 łyżek kakao Wszystkie składniki zagotować do rozpuszczenia masła i uzyskania jednolitej masy. Wystudzone
Kuchnia smaków