ciasto bez pieczenia - 40061 przepisów (strona:515/2671)

Puchowa chmurka 66

Ciasto delikatne jak puch i do tego bez pieczenia. Idealny deser na każdą okazję. Składniki 0,5 kg twarogu z wiaderka 2 śnieżki 2 galaretki 0,5 l wody herbatniki 2 łyżki cukru pudru 0,5 l mleka Przygotowanie Galaretki rozrabiamy we wrzątku zostawiamy do lekkiego stężenia. W tym czasie ubijamy śnieżki z mlekiem, twaróg mieszamy z pudrem

Wasze Przepisy
Chleb Maryny 126

wysychaniu ciasta na powierzchni, dodatkowo tworzy się stabilna temperatura, która sprzyja fermentacji ciasta. W tym czasie ciasto powinno ładnie podrosnąć. Etap III Ciasto właściwe • Ciasto z etapu II, • 400g mąki pszennej typ 650, • 200g wody. Dosypujemy stopniowo mąkę i  wodę wyrabiamy aż ciasto będzie odchodzić od miski i ręki. Pozostawimy na 20 min, aby odpoczęło. Ciasto wyjmujemy na blat(...)przekładamy ciasto do foremki posmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką. U mnie ciasto podwoiło objętość po 2,5 godzinie.  Początkowa temp. pieczenia to 250st przez 10-15 minut, najlepiej w zaparowanym piekarniku, szczególnie wtedy, gdy chleb jest pieczony na kamieniu czy blasze z piekarnika. Jeśli pieczemy w foremce wystarczy spryskać ciasto przed włożeniem do piekarnika. Jeśli pieczemy bez

Leśny Zakątek
Domowy ekstrakt z wanilii 74

W wielu przepisach przeglądanych przeze mnie, dość często pojawiał się składnik : ekstrakt z wanilii. W sumie nigdy się nie zastanawiałam nad nim. Wydawało mi się, że

Moja Delicja
Ciasto drożdżowe 68

Klasyk w kuchni babci i mamy. Trudno wyobrazić sobie dzieciństwo bez ciasta drożdżowego. Oczywiście najlepsze prosto z pieca, pachnące i z dużą ilością kruszonki Dzisiaj drożdżowe z jagodami. Dla mnie to najlepsza wersja owocowa. Do przygotowania ciasta drożdżowego potrzeba trochę cierpliwości, ale opłaca się. Składniki na ciasto: 0,5 kg mąki pszennej 1 jajko i 2 żółtka(...)jajka i znowu mieszamy. Następnie mleko, mieszamy i na koniec rozpuszczone masło. Całość mieszamy najpierw łyżką, a następnie wyrabiamy ręką, aż ciasto będzie jednolite. Wyrobione ciasto przekładamy na blaszkę (30 cm x 25 cm) wyłożoną papierem do pieczenia lub nasmarowaną masłem. Odstawiamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 40 stopni, żeby podrosło. W tym czasie robimy kruszonkę. Wszystkie składniki umieszczamy

Słodki sentyment
Bułki bez drożdży 94

przepis na pyszne domowe bułeczki bez drożdży i bez zakwasu. Wystarczy wymieszać razem kilka podstawowych składników.  - tylko kilka składników - gotowe do pieczenia w 10 minut - bez wyrabiania i wyrastania ciasta

AniaGotuje.pl
CIASTO ZE ŚLIWKAMI 88

śliwek wszelakich odmian. Przepis na to ciasto to kolejny “ekspres” bez miksera, czyli mieszamy wszystko rózgą kuchenną do połączenia, wykładamy ciastem formę i pieczemy. Gotowe, wystudzone ciasto polecam oprószyć cukrem pudrem, podawać z radością do kawy, kakao lub kubka aromatycznej herbaty Będzie pysznie! Ciasto ze śliwkami SKŁADNIKI: 240 g mąki pszennej 2 jajka 150 ml śmietany(...)PRZYGOTOWANIE: Wszystkie składniki mieszam w misce za pomocą rózgi, krótko, do połączenia. Ciasto wkładam do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki, wyrównuję i układam (lekko wtykając) posiekane śliwki. Ciasto ze śliwkami piekę w temp. 180 st. C , grzanie góra plus dół, bez termoobiegu, na środkowej półce piekarnika przez ok. 45 minut lub do tzw. suchego patyczka. Gotowe studzę, posypuję

Zasmakuj Kuchni
BISZKOPCIKI, BISZKOPTY NA MĄCE Z PŁASKURKI I SAMOPSZY, Z CUKREM KOKOSOWYM 145

  Biszkopty to idealne ciacha dla najmłodszych. Nie zawierają pochodnych mleka, są dietetyczne, lekkostrawne. Dodatkowo uwielbiane przez najmłodszych. Dzisiejsze przygotowałam na bazie mąk z płaskurki i

Smaczne Zdrowe
Migdałowe Ciasteczka Na Białkach a'la Amaretti 129

powinna być rzadka, jeśli tak jest to jeszcze możemy dosypać troszkę migdałów. 3. Następie wykładamy na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia porcje ciasta formując ciasteczka. Pieczemy w 200 stop bez termoobiegu przez 10-12 minut do lekkiego ze złocenia. ciasteczka w środku mają być wilgotne i miękkie

Gotowanie...to proste !
Dutch baby – pieczony naleśnik 91

waniliowy. Wszystko dokładnie wymieszaj trzepaczką lub mikserem. Gotowe ciasto wlej na patelnię żeliwną lub formę do pieczenia (ja użyłam formy o średnicy 22 cm) i włóż do nagrzanego piekarnika. Piecz 15-17 minut w temperaturze 180 stopni C (bez termoobiegu). Ciasto będzie rosnąć, a po wyjęciu opadnie. Podawaj od razu po wyjęciu. Posyp cukrem pudrem, dodaj owoce. Możesz

Przepisy na widelcu
Ciasto ze śliwkami i kremową polewą 150

niż sernik- stwierdzili moi znajomi i zgodnie poprosili o przepis. Kruchy spód, gęsty, śliwkowy budyń i delikatna masa ze śmietanek są naprawdę przepyszne. Szybkie, łatwe ciasto, warte polecenia. Wszystko pieczone jest razem, bez konieczności wcześniejszego podpiekania spodu. Kremowe nadzienie jest z dwóch rodzajów śmietany: kremówki

dolcevitainmykitchen
Ciasto na zsiadłym mleku ze śliwkami i kruszonką 122

Niekwestionowany przebój lata, bardzo mięciutkie i wilgotne ciasto które można upiec bez problemu ze śliwkami i maślaną kruszonką. Pieczone na dużej blasze, podzielne , jest go naprawdę sporo i rośnie wysokie. Ciasto mało pracochłonne a bardzo smaczne. Polecam na weekend. Blaszka 25/30 cm lub większa Składniki: 4 duże wiejskie jajka 40 dag zsiadłego mleka 4,5 szklanki mąki tortowej używam(...)zawsze  Młynomag 1,5 szklanki cukru 1 szklanka oleju 2 opakowania cukru z prawdziwą wanilią 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu z cytryny Dr.Oetker Maślana kruszonka: 1 szklanka mąki tortowej 10 dag masła ½ szklanki cukru Dodatkowo: 45 dag śliwek węgierek Sposób przygotowania: Maślana kruszonka: Mąkę pszenną wymieszać w misce z cukrem dodać kawałki pokrojonego zimnego masła

Wanilia i Kardamon
Sernik na zimno z białą czekoladą i malinami (Cheesecake fredda con cioccolato bianco e lamponi) 130

Dzisiejszy dzień to wyjątkowa data dla wszystkich wielbicieli sernika, gdyż obchodzimy Międzynarodowy Dzień Sernika.  Z tej okazji przygotowałam sernik na zimno na ciasteczkowym spodzie z

La grande e la piccola cuoca
Galaretka porzeczkowa z musem czekoladowym 209

Sezon na porzeczki w pełni, a ja dostałam ich kilo więc jest u nas ostatnio bardzo porzeczkowo. Jednak jeżeli ich nie macie, a w lodówce macie

Czarnawisienka
Pascha daktylowo- orzechowa 172

Wszyscy pieką babki i mazurki a ja poszłam na łatwiznę i zrobiłam paschę daktylowo- orzechową. Niestety nie mam specjalnej foremki na paschę i robiłam ją w

Smaki Armine
Drożdżowe bułeczki z cynamonem 160

Drożdżowe bułeczki z cynamonem są mięciutkie, przepyszne i kryją w sobie mały sekret. Bułeczki są bez jajek. Moja babcia pewnie byłaby przerażona. Drożdżowe bez

dolcevitainmykitchen
Banan zapieczony z masłem orzechowym, syropem z agawy i migdałami 185

Macie ochotę na coś słodkiego? Ja miałam, ale że lato coraz bliżej i niekoniecznie potrzebuję dodatkowych złych i pustych kalorii, to staram się robić takie desery

Smaki Armine
Placek drożdżowy ze śliwkami i cynamonowo-migdałową kruszonką 187

Ciasto drożdżowe, bez wyrabiania jest świetnym pomysłem dla zapracowanych lub leniwych czy w ogóle niepiekących. Ciasto jest banalnie proste wystarczy ułożyć warstwami składniki i po trzech godzinach je wymieszać. Jest lekkie i puszyste. Do ciasta dodałam śliwki i słodką cynamonowo-migdałową kruszonkę. Polecam! Czytaj więcej

Ana Mari's world
ORZECHOWY DESER BEZ PIECZENIA 167

Jestem zwolenniczką słodkości które nie zawierają cukru:) Tak też staram się wymyślać desery bez cukru i bez mąki. Tym razem mocno orzechowe ciacho. Do

harrisa
Jagodowy sernik na zimno z tymiankiem 157

T en jagodowy sernik na zimno bez pieczenia to powiem Wam, że jest to sztos sztosów. Kiedyś przeglądając Instagrama, mignęło mi zdjęcie pokazujące podobne

Food Square
Ciasto drożdżowe z truskawkami łyżką mieszane 128

pieczenia  kruszonka do ciasta. 1/2 szklanki cukru, 1/2 szklanki mąki pszennej 1/4 kostki mocno schłodzonego, pokrojonego na małe kawałeczki masła Wszystkie składniki zmiksować blenderem (kruszonka jest wtedy bardzo drobna) lub ugnieść widelcem i do chwili posypania ciasta przechowywać w lodówce. Ciasto drożdżowe z truskawkami łyżką mieszane Jak zrobić ciasto drożdżowe z truskawkami łyżką mieszane Wszystkie składniki ciasta umieścić(...)wymieszać łyżką lub mikserem (używając haka do ciasta), aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Przełożyć ciasto do wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą formy, ułożyć na górze truskawki (duże owoce najpierw przekroić na pół) i posypać kruszonką. Pozostawić ciasto w ciepłym miejscu na około 25-30 minut do ponownego wyrośnięcia.  Piec bez termoobiegu w nagrzanym do temperatury 180 stopni

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Ciasto drożdżowe z truskawkami łyżką mieszane 129

pieczenia  kruszonka do ciasta. 1/2 szklanki cukru, 1/2 szklanki mąki pszennej 1/4 kostki mocno schłodzonego, pokrojonego na małe kawałeczki masła Wszystkie składniki zmiksować blenderem (kruszonka jest wtedy bardzo drobna) lub ugnieść widelcem i do chwili posypania ciasta przechowywać w lodówce. Ciasto drożdżowe z truskawkami łyżką mieszane Jak zrobić ciasto drożdżowe z truskawkami łyżką mieszane Wszystkie składniki ciasta umieścić(...)wymieszać łyżką lub mikserem (używając haka do ciasta), aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Przełożyć ciasto do wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą formy, ułożyć na górze truskawki (duże owoce najpierw przekroić na pół) i posypać kruszonką. Pozostawić ciasto w ciepłym miejscu na około 25-30 minut do ponownego wyrośnięcia.  Piec bez termoobiegu w nagrzanym do temperatury 180 stopni

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Jagodzianki 112

się do nich przyklei. Ułóżcie je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, odstawcie na pół godziny do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Pamiętajcie o odstępie, nasze drożdżówki będą rosły. Ja zawsze lekko nagrzewam piekarnik, wyłączam go i do środka wkładam ciasto do wyrośnięcia. Pieczcie na środkowej półce bez termoobiegu w temp. 180C około 20-25 minut. Gotowe możecie polać

Zasmakuj Kuchni
Śmietanowiec z galaretkami i borówką amerykańską 324

Smerfny ten deser i to bez pieczenia! Świetny na lato, ale sprawdzi się o każdej porze roku. Jest puszysty, śmietankowy i prawie jak sernik

Smaczna Pyza
Babka Wielkanocna piaskowa 176

mieszam już łyżką, nie mikserem. Piekarnik nagrzewam do 180C. Delikatnie mieszam i dodaję powoli wymieszane oba rodzaje mąk i proszek do pieczenia. Pod koniec dodaję aromat cytrynowy. Gotowe ciasto wlewam do formy. Piekę 50 minut bez termoobiegu, grzaniem góra-dół. Gotową babkę wyjmuję z piekarnika, studzę w formie, wyjmuję i polewam polewą, dekoruję. Przygotowanie lukru: Mieszam ze sobą

Zasmakuj Kuchni
BISZKOPT IDEALNY 556

   Biszkopt idealny, w wersji pszennej. Do swoich biszkoptów nigdy nie dodaję proszku do pieczenia i mąki ziemniaczanej, dzięki temu są super puszyste i

Smaczne Zdrowe
BISZKOPT IDEALNY 556

   Biszkopt idealny, w wersji pszennej. Do swoich biszkoptów nigdy nie dodaję proszku do pieczenia i mąki ziemniaczanej, dzięki temu są super puszyste i

Smaczne Zdrowe
BISZKOPT IDEALNY 556

   Biszkopt idealny, w wersji pszennej. Do swoich biszkoptów nigdy nie dodaję proszku do pieczenia i mąki ziemniaczanej, dzięki temu są super puszyste i

Smaczne Zdrowe
Seromakowiec na ciasteczkowym spodzie 613

herbatników, kakao i masła. Pyszne, proste ciasto, które trzeba wypróbować :) U nas królowało na świątecznym stole zaraz obok babki orzechowej i piernika staropolskiego :) Ciasto można przygotować również bez kruchego spodu (czas pieczenia taki sam). Składniki na b laszkę o wymiarach ok 25 x 36 cm : Masa makowa: 850-900 g gotowej masy makowej z puszki 3 jajka

Ze smakiem i z pasją
Torcik z orzechami, czekoladą i gruszkami 183

tortową, proszkiem do pieczenia, mielonymi migdałami i przyprawami Orzechy włoskie z posiekanymi migdałami mieszamy i odkładamy na bok dwie łyżki mieszanki do dekoracji Resztę orzechowej mieszanki wraz z czekoladą przekładamy do suchych składników Roztopione masło mieszamy z rozkłóconymi jajkami Składniki mokre wlewamy do suchych, mieszamy... ... i dodajemy gruszki Całość mieszamy i przekładamy do formy. Pieczemy(...)minut. Po tym czasie wyjmujemy z piecyka... ... i przykrywamy ciasto folią aluminiową Ponownie wkładamy doi piecyka, tym razem na 20 minut. Pieczemy do tzw. suchego patyczka. Ja piekłam nie 20 minut, ale 30, ponieważ po 20 minutach patyczek lepił się ciastem. Jednak dodatkowe 10 minut piekłam już bez folii aluminiowej Wyjmujemy z piecyka i studzimy. Przygotowujemy polewę: śmietanę wraz

Szczęśliwa kuchnia
Ciasto kokosowe ze śliwkami 143

Formę o średnicy 24 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto, wyrównać. W ciasto powciskać przepołowione śliwki (można je ułożyć na wierzchu rozcięciami ku górze lub jak ja - powkładać bokiem w ciasto). Piec w temperaturze 160- 180*C bez termoobiegu przez około 40 - 45 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, polukrować

Proste Potrawy
Jagodzianki 174

się do nich przyklei. Ułóżcie je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, odstawcie na pół godziny do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Pamiętajcie o odstępie, nasze drożdżówki będą rosły. Ja zawsze lekko nagrzewam piekarnik, wyłączam go i do środka wkładam ciasto do wyrośnięcia. Pieczcie na środkowej półce bez termoobiegu w temp. 180C około 20-25 minut. Gotowe możecie polać

Zasmakuj Kuchni
Szarlotka bez jajek 264

Szarlotka z tartych jabłek ułożonych pomiędzy cienkimi warstwami ciasta. Ciasto przygotowane jest bez jajek i proszku do pieczenia. Czytaj więcej

Przepisy Kulinarne
Babka twarogowa pieczona w keksówce. 149

Znalazłam ten przepis w mojej starej gazecie. Zaciekawił mnie bo niby to sernik, a tak dużo mąki. Byłam ciekawa smaku. Konsystencja lekko wilgotna. Smak zupełnie inny

Kuchnia Pokoleń
Tort kawowo-bezowy. Bez glutenu, bez pieczenia 134

Ten tort to rodzinny przepis mojej przyszywanej cioci, po kilku małych modyfikacjach. Pamiętam jego smak z dzieciństwa… Od małego lubiłam bezy, ale kawa i alkohol były

Karo in the Kitchen
Kokosowe ciasto z dżemem porzeczkowym 275

małą blaszkę (29x23cm). Schładzamy w lodówce na czas robienia bezy. Białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier i mąkę ziemniaczaną. Na kruche, schłodzone ciasto wykładamy dżem porzeczkowy, na wierzch bezę. Pieczemy w temperaturze 180st przez około 30 minut

Gotowanie moimi oczami
Francuskie rurki nadziewane 188

metalowych rureczkach  przeznaczonych do wypieków rurek ( pamiętajcie że rurki metalowe trzeba dobrze tłuścić). Każdą rurkę smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy cukrem. Pieczemy jak ciasto francuskie w rozgrzanym piekarniku bez termoobiegi do 20 minut, jak zobaczycie, że ciasto się zarumieni to gotowe :)  masa 3/4 mleka mieszamy z jajkiem dodajemy dodajemy budyń, mąkę  i cukier, wszystko

Niezły Młynek
Pyszny chleb z suszonymi pomidorami 91

przyznać, że jest banalnie prosty w przygotowaniu i zawsze się udaje. Jego niewątpliwą zaletą jest także to, że ciasto nie potrzebuje zbyt wiele czasu na wyrastanie, wystarcza 2 godziny, pieczenie 45 minut i wspaniały, aromatyczny i mięciutki chlebuś jest gotowy. Przepis na ten chleb zaczerpnęłam z bloga Kwestia Smaku . Składniki: 400g mąki pszennej 1 czubata łyżeczka suszonych drożdży(...)ciepłe miejsce na 2 godziny. Gdy ciasto wyrośnie zamieszać je łyżką, aby ponownie opadło. Do piekarnika wstawić żeliwny garnek (nadaje się także żaroodporne naczynie lub naczynie do casserole) i zacząć nagrzewać piekarnik do 220-230 stopni. Gdy piekarnik i naczynie będą mocno nagrzane, przełożyć ciasto do garnka. Piec przez 5 minut bez przykrycia, następnie przykryć i piec przez

Codzienne Gotowanie
Pizza z pomidorami i cukinią 187

cukinię, bez podsmażania, układamy na cieście i do pieca .... Składniki na ciasto: 250 g mąki orkiszowej 140 ml wody 2 łyżki oliwy 1 płaska łyzeczka cukru 1 płaska łyżeczka soli 1 łyżeczka drozdży instant Składniki na nałożenie: 4 pomidory 1 cukinia 1 cebula oregano suszone i świeże sól, pieprz 2-3 ząbki czosnku Wykonanie: wszystkie składniki na ciasto umieścić(...)misie robota i zagnieść gładkie, nielepiące się ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia czosnek obrać i posiekać. Cebulę obrać. Pomidory i cukinię pokroić w plastry  wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części. Rozwałkować na posypanej mąką macie, następnie przełożyć na papier do pieczenia. Na plackach rozłożyć pokrojone pomidory i cukinię. Równomiernie między oba placki podzielić czosnek i krążki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
TORT CZEKOLADOWY ZE ŚMIETANĄ I TRUSKAWKAMI 269

   Ten tort zrobił u nas niesamowitą furorę, był przepyszny. Delikatny biszkopt czekoladowy z tego przepisu , który miał być docelowo bazą do tortu z wiśniami

Smaczne Zdrowe
Torcik z orzechami, czekoladą i gruszkami 187

tortową, proszkiem do pieczenia, mielonymi migdałami i przyprawami Orzechy włoskie z posiekanymi migdałami mieszamy i odkładamy na bok dwie łyżki mieszanki do dekoracji Resztę orzechowej mieszanki wraz z czekoladą przekładamy do suchych składników Roztopione masło mieszamy z rozkłóconymi jajkami Składniki mokre wlewamy do suchych, mieszamy... ... i dodajemy gruszki Całość mieszamy i przekładamy do formy. Pieczemy(...)minut. Po tym czasie wyjmujemy z piecyka... ... i przykrywamy ciasto folią aluminiową Ponownie wkładamy doi piecyka, tym razem na 20 minut. Pieczemy do tzw. suchego patyczka. Ja piekłam nie 20 minut, ale 30, ponieważ po 20 minutach patyczek lepił się ciastem. Jednak dodatkowe 10 minut piekłam już bez folii aluminiowej Wyjmujemy z piecyka i studzimy. Przygotowujemy polewę: śmietanę wraz

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Muffiny snickers – z karmelem i orzechami 244

proszkiem do pieczenia , solą i cukrem. W drugiej umieszczamy wszystkie „mokre” składniki , czyli jajko, mleko, olej i olejek waniliowy. Mieszamy do połączenia składników. Mokre składniki dodajemy do suchych. Dodajemy posiekanego snickersa i jeszcze raz delikatnie mieszamy – tak by tylko połączyły się składniki. Przygotowanym ciastem napełniamy foremki do 3/4 wysokości. Pieczemy BEZ TERMOOBIEGU ok. 25 minut

Ostra na Słodko
SERNIK OREO 368

roztopionym wcześniej masłem – dokładnie mieszamy. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia , a następnie pokrywamy masą ciasteczkową i ugniatamy. Wkładamy na ok. 5 minut do piekarnika nagrzanego na 180C. MASA SEROWA: Zmielony ( conajmniej 2-krotnie ) ser wkładamy do miski, dodajemy masę wyciągniętą z Oreo, cukier i olejek do ciast – miksujemy. Wsypujemy mąkę ziemniaczaną i jeszcze raz dokładnie mieszamy(...)przestudzony lekko spód. CAŁOŚĆ: Wkładamy do nagrzanego na 180 C piekarnika i pieczemy ok. 55-65 minut ( wszystko zależy od mocy piekarnika! ). Jeśli zobaczymy, że pod koniec ciasto za bardzo się rumieni wyłączamy termoobieg , albo zmniejszamy temperaturę. Mój piekł się 50 minut z termoobiegiem + 10 minut bez termoobiegu. Upieczone ciasto MUSI całkowicie wystygnąć … a następnie chłodzimy

Ostra na Słodko
Tarta z malinami 321

domu więc na pewno sporo przepisów z malinami w roli głównej postaram się zamieścić. Zaczynamy od popularnego przepisu na tarte z malinami. Do tego spód ciasteczkowy bez pieczenia czyli szybko takie ciasto można zrobić.   Składniki 2 opakowania markiz czekoladowych 50g masła 50 g mlecznej czekolady 250 serka mascarpone 250g słodkiej śmietanki 30% 4 łyżki cukru 2 opakowania

zjem to blog kulinarny
Jagodowy sernik na zimno 333

Sernik na zimno na bazie sera twarogowego. Bardzo jagodowy, orzeźwiający , na upalne dni , które mam nadzieję , że jeszcze będą tego lata :) Jagody jeszcze są , chociaż niebawem

Słodkości i nie tylko
Torcik budyniowo-śmietankowy z jabłkami i cynamonem 414

Dziś proponuję Wam lekki i przyjemny torcik z masą budyniową i śmietankową. Nie wymaga on pieczenia, a jedynie mocnego schłodzenia w lodówce. Jest to przepis

Smakołyki Bereniki
Deser truskawkowy 3223

truskawek. Sezon truskawkowy trwa w najlepsze, a choć pogoda do tej pory była mało czerwcowa i nas nie rozpieszczała, coraz chętniej będziemy sięgać po ciasta lub desery przygotowywane bez pieczenia i podawane na zimno. Taki jest właśnie proponowany w tym przepisie deser, do tego jest prosty i szybki w przygotowaniu, więc nie pozostaje nic innego, tylko skusić się

Smakołyki Bereniki
Cytrynowa tarta bez pieczenia 826

Tak, wiem w ciągu ostatnich dni prezentuję Wam już drugą tartę, ale po prostu je uwielbiam, a Wy chyba równie jak ja podzielacie ten mój entuzjazm

Fabryka pomysłów
Smażone ciastko francuskie z owocami 232

Oto moja walentynkowo-karnawałowa propozycja, która wygrała w Gotowanie za głosowanie dosłownie jednym głosem! Smażone ciastko z owocami to przepis, który może być ciekawą odmianą od

Fabryka pomysłów
1513. Zestaw foremek Zenker -test 155

była tortownica..w której piekłam dwa blaty ciasta do pysznego  kinder pingui ..Blaszkę wystarczy posmarować masłem, posypać mąką lub bułką tartą..i mamy pewność , że ciasto nie przywrze do blaszki i bez problemu wyjmiemy je z blaszki..wcześniej w innych moich starych blaszkach nic nie pomagało i musiałam foremki dodatkowo wykładać papierem do pieczenia..Mycie takiej foremki(...)już więcej nie użyję swoich starych blaszek, a tylko te będę dalej "testować"..no chyba, że będę piekła ciasto ciut "mniejsze", bo tortownica ma 28 cm średnicy, a czasem potrzeba jest na mniejsze ciasto..no ..chyba, że można zwiększyć składniki i piec w takiej.. Ogólnie podsumowując..zestaw foremek przypadł mi do gustu i to bardzo..i cieszę się

Moje domowe kucharzenie
Zdrowe przekąski na imprezę – moje TOP 10 80

przepisy na słono 1. Pieczone ziemniaczki To hit każdej imprezy! Takie ziemniaczki są fit przekąską, ponieważ nie smażymy ich w tłuszczu, tylko pieczemy w piekarniku. Zamiast klasycznych ziemniaków można użyć też batatów. Banalnie proste do wykonania, a efekt WOW gwarantowany. Ja zwykle podaję je z jakimś dipem o wyrazistym smaku. Tutaj znajdziesz przepis na pieczone ziemniaczki z sosem Tzatziki(...)zarówno przepis na klasyczne gofry , jak i przepis na gofry bez jajek i bez cukru , jak również przepis na pyszne gofry w wersji wytrawnej – gofroplacki . 3. Chlebek marchewkowy Ciasto chlebek marchewkowy to pyszna, dietetyczna przekąska bez białego cukru. Takie ciasto jest wygodne do podzielenia, bo piecze się w keksówce. Swój słodki smak ciasto zawdzięcza dodatkom, takim

Wiszniówka
Kostka alpejska 1286

wyłożyć papierem do pieczenia. W misie miksera umieścić białka. Rozpocząć ubijanie. Ubić do sztywności. Dodawać cukier, łyżka po łyżce, stopniowo, cały czas ubijając. Po zakończeniu ubijania dodać żółtka i ponownie ubić. Wyłączyć mikser. Dodać przesianą mąkę z kakao i delikatnie wymieszać szpatułką. Gotowe ciasto biszkoptowe wyłożyć do formy, wyrównać. Piec w temperaturze 175ºC (bez termoobiegu) przez około

Świat Ciasta
Kawowe sernikobrownie 118

czekoladowym brownie. Spód to mocno czekoladowe i gliniaste brownie, natomiast górna warstwa to kremowa masa serowa o smaku kawowym przygotowana z sera twarogowego, jogurtu greckiego oraz śmietanki kremówki. Wierzch ciasta to czekoladowe ganache, czyli krem czekoladowy powstały z połączenia gorzkiej czekolady ze śmietanką kremówką, który również świetnie się sprawdza jako polewa. Dla ozdoby można wykonać rozetki z bitej śmietany(...)skomplikowane w przygotowaniu czy pracochłonne. Potrzebujemy około 15 min. na masę brownie i drugie 15 min. na masę serową. Brownie i masę serową pieczemy jednocześnie, bez wcześniejszego podpiekania spodu. Czyli po około 30 minutach pracy ciasto wkładamy do piekarnika i tu musimy uzbroić się w cierpliwość, gdyż najdłuższy to jest czas pieczenia i chłodzenia ciasta... Składniki: Brownie

Kuchnia MagdaLeny
Hucułka 84

blaty, dżem i bezę, ale zupełnie inny krem i dodatek orzechów włoskich stanowią o jego wyjątkowości. To jedno z lepszych ciast jakie ostatnio upiekłam i na pewno zrobię je jeszcze nie raz. Mogłoby się wydawać, że jest bardzo skomplikowane ale to nie prawda wymaga jedynie odrobinę czasu. Ciasto: 4 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki cukru(...)rozpuści. Na końcu wsypujemy kisiel i dokładnie miksujemy Przygotowane ciasto wyjmujemy z lodówki, układamy w blaszkach, smarujemy dżemem i posypujemy posiekanymi orzechami. Na to wykładamy ubitą bezę, dzieląc ją po połowie na oba placki. Pozostałe części ciasta wyjmujemy z zamrażarki i ścieramy na dużych oczkach tarki na wierzch bezy. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 C przez ok. 30 minut

Cynamonowe szczęście
Szybki biszkopt z jabłkami pod bezową chmurką. 151

kroimy w kostkę. Tortownicę o średnicy 26 cm. wykładamy papierem a dno smarujemy masłem. Wykładamy ciasto , wyrównując  wierzch. A następnie rozsypujemy niedbale po wierzchu jabłka. Delikatnie dociskając je do środka.  Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok 30 min. W tym czasie robimy bezę. Białka ubijamy na sztywną pianę(...)dodajemy cukier i ubijamy do rozpuszczenia. Na samym końcu dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. Po 30 min. na wierzch ciasta wykładamy bezę, robiąc po wierzchu ślimaka trzonkiem od łyżki. Wkładamy na około 10 min. zmniejszamy temp do 160C i pieczemy około 10-15 min. Do momentu aż beza lekko się przyrumieni i usztywni. Taka uwaga - jabłka najlepiej wybrać

Radość kipiąca uśmiechem.
Kruche z jabłkiem i pianą 74

białka ½ szklanki cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Przygotowanie: Składniki na ciasto zagnieść i podzielić na 3 części. 1/3 ciasta zawinąć w folię aluminiową i schować do zamrażalnika na 1 godzinę (ja dodatkowo dzielę go na 3 części, aby później łatwiej było mi zatrzeć ciasto na tarce). Resztę ciasta również zawinąć w folię i włożyć do lodówki. Jabłka obrać i pokroić(...)miksować, aż powstanie jednolita sztywna beza. Następnie wsypać mąkę i jeszcze chwilę miksować. Wyciągnąć ciasto z lodówki, rozwałkować i przełożyć do formy (forma 20 cm x 30 cm). Na ciasto ułożyć jabłka, a na nie wyłożyć bezę. Następnie wyjąć resztę ciasta z zamrażalnika, zetrzeć na tarce z grubymi oczkami i równomiernie posypać bezę. Piec 50 minut w 180 stopniach. Krok

KuchniaWeDwoje.pl
Kruche z jabłkiem i pianą 156

łyżeczki mąki ziemniaczanej Przygotowanie: Składniki na ciasto zagnieść i podzielić na 3 części. 1/3 ciasta zawinąć w folię aluminiową i schować do zamrażalnika na 1 godzinę (ja dodatkowo dzielę go na 3 części, aby później łatwiej było mi zatrzeć ciasto na tarce). Resztę ciasta również zawinąć w folię i włożyć(...)formy (forma 20 cm x 30 cm). Na ciasto ułożyć jabłka, a na nie wyłożyć bezę. Następnie wyjąć resztę ciasta z zamrażalnika, zetrzeć na tarce z grubymi oczkami i równomiernie posypać bezę. Piec 50 minut w 180 stopniach. Krok po kroku: 1. Przełożyć wszystkie składniki na ciasto do miski 2. Wyrobić ciasto

KuchniaWeDwoje.pl