Sernik na zimno jest chyba jednym z najbardziej popularnych letnich deserów, który nigdy się nie znudzi. Dziś w wersji dwu kolorowej różowo-białej i dwu smakowej
La grande e la piccola cuocamięsa mielonego i sosu pomidorowego. Bardzo często przygotowuje się lasagne bolognese. Jednak lasagne to nie tylko mięso i sos pomidorowy to również włoska mozzarella i beszamel. Lasagne jemy bez dodatków, wystarczy sama zapiekanka z mięsem mielonym i sosem. To danie tylko z pozoru wydaje się trudne i skomplikowane w przygotowaniu. Robiąc wszystko po kolei jak w przepisie na lazanie(...)gorącej wodzie i dopiero układam w naczyniu żaroodpornim. Następnie na przemian dajemy farsz, ser mozzarella i beszamel. Na moim blogu znajdziecie również inne włoskie przepisy. Sprawdzony przepis na ciasto na pizzę, czy klasyczny włoski makaron carbonara. Lasagne przepis prosty i warty przygotowania w domu. Prostota składników i szybkość przygotowania czynią z tego dania idealną propozycję na wykwintny obiad. Składniki
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Za oknem coraz więcej lata. Brzęczą czerwcowe chrabąszcze, obijające się o ściany bloku, wieczory już coraz cieplejsze i niezwykle jasne, a całość okryta zielenią, pachnącą maciejką
Kuchnia w Słońcu SkąpanaLekkostrawne obiady bez mięsa to doskonała alternatywa dla osób, które szukają zdrowego i łatwo strawnego jedzenia bez udziału mięsa. Taki rodzaj posiłków jest szczególnie ważny dla osób z wrażliwym układem pokarmowym, a także dla wegetarian i wegan . Wiele osób wybiera takie posiłki również ze względu na ograniczenie ilości mięsa w swoim jadłospisie. Aby uzyskać lekkostrawny posiłek, należy unikać(...)Leczo warzywne – bezmięsne leczo z fasolką szparagową Przepis na leczo warzywne z fasolką szparagową to pomysł nie tylko na pyszny obiad bez mięsa, ale również na ciepłą… ZOBACZ PRZEPIS Ziemniaki zapiekane w piekarniku – pieczone ziemniaki w mundurkach Ziemniaki zapiekane w piekarniku – to przepis na prostą i niezwykle smaczną potrawę! Tak przygotowane ziemniaki sprawdzą się zarówno
Via Gustobez cukru, robiłam i z cukrem i całość pakowałam do słoików na ciężkie zimowe dni. Teraz przyszedł czas na jabłka na ostro. Wcześniej, robiłam jabłka z cebulką do wątróbki, ale powiem szczerze, że dodatek ziół prowansalskich, bardzo poprawia smak całości. No i czosnek. Jabłka w takiej formie są świetnym dodatkiem zamiast przesłodzonej żurawiny do wszelkiego rodzaju pieczeni czy nawet(...)słoików, zakręcamy i pasteryzujemy 15 minut. 4.36 http://mieszamwgarnku.pl/przetwory/jablka-na-ostro-do-mies-z-czosnkiem-i-cebula/ MieszamWGarnku Artykuł Jabłka na ostro do mięs z czosnkiem i cebulą pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkuwięc cieniutkie, francuskie crepes , pulchniutkie, angielskie pancakes , a także nasze polskie, duże, ale nieco grubsze od francuskich. Mogą być słodkie lub wytrawne, klasyczne, kakaowe czy szpinakowe. Możliwości jest bez liku - tak naprawdę można by jeść naleśniki przez okrągły rok, i się nimi nie znudzić. Nie szalejmy jednak - wystarczy, że sięgniecie po nie dzisiaj. Naleśnikowa tradycja pochodzi z Irlandii(...)łyżeczka ekstraktu z wanilii Naleśniki: Jajka roztrzepać, dodać mleko i olej. Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem wniliowym i solą. Dodać do jajek, dokładnie połączyć, żeby nie było grudek. Odstawić ciasto na 30 minut. Po tym czasie na dobrze rozgrzanej patelni smażyć cienkie naleśniki. Ostudzić. Sos: Kremówkę zagotować. Żółtka ubić z cukrem na puszystą, jasną masę. Powoli wlewać śmietanę, cały czas
Pożeraczka, czyli raz adobrzeTaki tort w trzech smakach – kokos, czekolada i żelka mango. Każdy z kremów nie za słodki, delikatny, a wszystkie razem doskonale się komponują. Uwaga: szklanka
Słodki sentymentCytrynowe ciasto z jagodami. Ciasto wypełnione jagodami i cudownym smakiem cytryny . Jest to ciasto , którym możemy delektować się o dowolnej porze. To pyszne ciasto ma delikatny
Zdrowy Styl JoannyKolorowe, pachnące, wypełnione malinowym dżemem i aromatycznym budyniem, orkiszowo-twarogowe bułeczki. Słodkie i w dodatku zdrowe. Przygotowałam je dzisiaj z rana. Co mnie do tego
Smiling ShrimpŚwiatowy Dzień Pieczenia i 3 książki kucharskie Czy wiecie, że 17 maja obchodzi się Światowy Dzień Pieczenia? Piekarnik to bardzo ważny sprzęt przy wyposażeniu kuchni, w końcu przecież pieczenia to jedna z prostszych i efektownych technik obróbki termicznej dań. Możemy piec ciasta, pieczywo, ale też dania mięsne, zapiekanki itd Pomyślałam sobie, że dzisiejszy dzień to dobra okazja(...)Piszę o nie w dzisiejszym wpisie, chcąc się koniecznie z wami podzielić tym tytułem, jednak kuchnia tego kraju stosunkowo mało wspólnego ma z pieczeniem. Pięć podstawowych technik kucharskich w Japonii to nama (surowe, krojone), dania bez użycia gorąca takie jak sashimi, niru; yaku (grillowane), musu (gotowane na parze) i ageru (smażone na głębokim tłuszczu). Znajdziemy tu mnóstwo przepisów
Dorota Smakujezrobić domowe masło? Prawdziwe masło ze śmietany 30%. U nas w domu masło używamy do smarowania pieczywa, gotowania i pieczenia do wszystkiego. Jakoś przestaliśmy robić sami masło, bo w sklepach było go w bród, do tego masło było tanie! Ale od czasu gdy masło znacznie podrożało zaczęłam je ponownie robić samodzielnie ze śmietany 30% kupowanej w sklepie. Moja babcia(...)masło, odsączając maślankę. Z tej ilości wyszło 400 ml maślanki. Maślankę przelewamy do np. słoika i wstawiamy do lodówki – możną ją później wypić lub zrobić z jej dodatkiem koktajl, ciasto z owocami, proziaki lub naleśniki. Ma ona rzadszą konsystencję, niż kupiona w sklepie ale jest bardzo smaczna. Jak płuczemy masło? Odsączone masło skręcamy w gazie formując zwartą bryłę, którą wkładamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępalą. Ja nie stosowałam nigdy! Od teraz będę zawsze. Sekretem idealnych pączków jest długie i żmudne wyrabianie ciasta na pączki. Niestety ciasto się klei i nie jest to przyjemne ale włożony trud jest wprost proporcjonalny do smaku pączków, zatem warto. Ciasto nie może być ani zbyt gęste, ani zbyt rzadkie. Na każdym etapie należy kontrolować jego konsystencję. Przez dodatek drylowanych(...)Ciasto się klei, natomiast nie należy do niego dosypywać ani mąki, również nie należy dolewać mleka. Można wyrabiać ciasto w maszynie lub w robocie kuchennym z hakiem do ciasta drożdżowego. Ja wyrabiałam ręcznie, przez co wzmocniłam swoje mięśnie :) Na koniec wyrabiania dodaję rozpuszczone masło i całość dokładnie mieszam. Wyrobione, gładkie i elastyczne ciasto odstawiam do wyrośnięcia na około godzinę. Ciasto
Mango Papajaplastikowego pojemnika i owiń folią aluminiową. Kostkę warto podzielić na kilka porcji i zapakować dokładnie tak samo. W ten sposób będziesz mógł wykorzystać swoje zapasy w mniejszej ilości, bez konieczności rozmrażania całej kostki. Pamiętaj o tym, żeby nie trzymać masła obok innych artykułów spożywczych o intensywnym zapachu. Aby zachować jakość tłuszczu roślinnego domowej roboty, nie zamrażaj(...)bądź pozostawić na całą noc. Jeśli po tym czasie wciąż jest zbyt twarde, możesz spróbować je zmiękczyć, uderzając delikatnie tłuczkiem do mięsa lub wałkiem do ciasta. Najpierw przykryj masło kilkoma arkuszami papieru do pieczenia. Jednak, gdy nie masz tyle czasu, zetrzyj je na tarce o dużych otworach . Tarty produkt będzie też idealny do kruchych ciast, ponieważ małe kawałki łatwo
Rozdomowiona