ciasto bez pieczenia z masą - 7000 przepisów (strona:361/467)

Bułki faszerowane pieczarkami i suszonymi pomidorami 192

łyżki ciepłej wody, jeśli masa jest zbyt zwarta - mój dodatek mąki pełnoziarnistej na to wpłynął. Leniwiec kuchenny, może przy wyrabianiu ciasta pomóc sobie mikserem - ale z mieszadłami hakowymi, NIE trzepakami . W końcowej fazie zagniatania lepiej posłużyć się ręką, bo ciasto wychodzi dość zwarte - jeśli nie będzie kleić się do rąk, ciasto będzie dostatecznie już wyrobione . Miskę od zagniatania opruszyć lekko(...)solą i pieprzem do smaku. Wyrośnięte ciasto zbić kilka razy pięścią - w ten sposób się je odgazowuje . Podzielić je na 8 równych kawałków. Z każdego uformować kulę, którą następnie należy rozwałkować na owalny placuszek. Na każdy nakładać łyżkę lub więcej nadzienia. Dokładnie zlepić, formując podłużną bułkę. Układać na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia, zlepieniem do dołu - w ten sposób

Grunt to przepis!
Tort ananasowy z kremem straciatella 346

Byłam bardzo zadowolona z tego tortu, nie tylko dlatego, że był smaczny, ale że udało mi się go zrobić z produktów, które akurat miałam w domu

Kuchnia domowa Ani
Klasyczne brownies, Magiczne smaki 184

bardzo kaloryczne, czekoladowe i słodkie. Ale to nie pora, aby oszczędzać na kaloriach i tracić na smaku. Nie zmniejszajcie więc ilości masła, cukru ani czekolady. P.S. Ciasto jest niskie i nie wyrasta, ale tak ma być:). Zapewniam, że podbije wasze podniebienie. Przepis na ten amerykański deser dostałam od… angielskiej rodziny, u której kiedyś mieszkałam. Składniki: 2 tabliczki gorzkiej czekolady(...)sztywno. Następnie dodaj żółtka, ubij krótko. Teraz dodawaj naprzemiennie cukier i mąkę i mieszaj. Rozgrzej piekarnik do 200°C. Dodaj do masy ostudzoną czekoladę z masłem i orzechy, dokładnie wymieszaj. Wyłóż pergaminem blachę z piekarnika. Piecz brownies 16-20 minut. Wyjmij, ostudź i pokrój na kwadraty. Świetnie smakują z zimnym mlekiem. Przepis dodaję do akcji

Qlinarnie i Qlinarnie
Słodko - makowo i bakaliowo :) 224

najmniejszych oczkach. W oddzielnej misce ubijamy żółtka na gładką masę, po czym dodajemy cukier puder i dalej miksujemy na gładką masę. Na koniec dorzucamy miód i ponownie miksujemy. Bakalie parzymy wrzątkiem, po czym studzimy. Kroimy na mniejsze kawałki. Orzechy włoskie prażymy na patelni i obieramy z łusek.  Do masy makowej rzucamy bakalie, po czym dodajemy żółtka z miodem oraz(...)łyżki kaszy manny.   Na koniec ubijamy pianę z białek i delikatnie mieszamy z makiem, najlepiej drewnianą łyżką, żeby masa nie opadała. Pieczemy godzinę w 180 stopniach C.  Dekorujemy dowolnie. Smacznego

Sajkofanka smaku
SERNIK CASTINGOWY -NAJLEPSZY SERNIK NA ŚWIECIE! 220

Ten sernik to jest najlepszy sernik jaki kiedykolwiek jadłam i kiedykolwiek robiłam. A robię go często! Pojawia się kilka razy w miesiącu do popołudniowej kawki i

Ostra na Słodko
TARTA PANNA COTTA Z MUSEM TRUSKAWKOWYM 2567

Można jeszcze kupić w dobrej cenie smaczne truskawki, dlatego chciałam wykorzystać już te ostatnie chwile z moimi ulubionymi owocami i upichciłam pyszną tartę o smaku

Słodko-Słony Świat Ilony
Zapp -kolorowy śmietanowiec z ciepłymi lodami 199

Zapp, kolorowe i smaczne ciacho.  Do jego "stworzenia" przyczyniły się ciepłe lody, znalezione w kuchennej szafce. Galaretki zawsze mam "pod ręką " więc pomysł sam się

Takie tam pichcenie
Mini serniczki z masłem orzechowym na piernikowo- orzechowym spodzie z polewą z masła orzechowego 174

uśmiechem na ustach przy stole. Przygotowana by w pełni, zupełnie bez stresu, w rodzinnej atmosferze, z pięknie przystrojonym mieszkaniem i przy przepysznych potrawach przeżywać Święta. By umilić Wam ten czas mam dla Was przepis na najlepszy serniczek świąteczny jaki do tej pory udało mi się przygotować. Pyszna masa serowa z masłem orzechowym o aromacie skórki pomarańczowej na spodzie(...)masę. Obręcze cukiernicze lub tortownicę smaruję masłem. Na dno obręczy lub tortownicy wykładam i mocno ugniatam zmiksowaną masę, która ma stanowić kruchy spód. Umieszczam w lodówce. Twaróg miksuję z serkiem homogenizowanym, żółtkami, skórką oraz sokiem z pomarańczy, cukrem pudrem, masłem orzechowym oraz przyprawą do sernika na jednolitą, gładką masę. Przygotowaną masę wylewam na kruchy spód i umieszczam ciasto

Mango Papaja
Sernik z rabarbarem 228

się niepotrzebnie napowietrzy.  Tak przygotowaną masę serową wylewamy na wcześniej przygotowany spód.            FRUŻELINA RABARBAROWA : 0,5 - 1 kg rabarbaru (Do samego "malowania" wzorów na cieście potrzebne nam będzie około 0,5 kg rabarbaru, jednak polecam przygotować większą ilość frużeliny i wykorzystać ją potem do dodatkowego smarowania ciasta według własnych upodobań) 15 łyżek cukru(...)blachę z wodą. Wszystko to wstawiamy do piekarnika i pieczemy według instrukcji. Podczas pieczenia należy kontrolować ilość wody w blaszce i ewentualnie ją dolewać.  Sernik wbrew pozorom jest prosty i naprawdę bardzo smaczny :) Można jeść równie dobrze z dodatkową porcją frużeliny rabarbarowej, ale i bez niej. Jest delikatny, wilgotny i orzeźwiający (jak wszystkie rabarbarowe cudeńka). Gorąco polecam

Jedzeniomania
ZAKWAS ŻYTNI, PEŁNOZIARNISTY, KROK PO KROKU 214

   Z zamiarem opublikowania przepisu na zakwas "nosiłam" się już od dłuższego czasu, ale jakoś tak zawsze odkładałam to na później. Aż nadszedł chyba ten

Smaczne Zdrowe
Migdałowo-bananowe muffinki jaglane, czyli kolejna wariacja na temat wegańskich deserów 206

Kolejny post zawierający dwa kluczowe słowa "wegański" i "deser" chyba nie jest już dla nikogo zaskoczeniem. Nie jestem w stanie nic na to poradzić- wprost zakochałam

peanutbuttermonster
CHLEB ZIARNO PRZY ZIARNIE, ORKISZOWO-ŻYTNI, NA ZAKWASIE, BEZ DODATKU DROŻDŻY 380

   Chleb pełen ziaren, to jeden z pierwszych chlebów, od których zaczynałam swoją przygodę z wypiekaniem chlebów na zakwasie. Jest on z olbrzymią ilością ziaren

Smaczne Zdrowe
Makowiec 131

makowej, a do tego proponuję wersję bez cukru i nadprogramowej ilości tłuszczu. Obiecuję, że i tak będzie pysznie! A domową masę makową można spokojnie zrobić wcześniej i zamrozić albo użyć zmielonego maku, który dostępny jest w sklepach. Makowiec przygotowałam na bazie przepisu Róży z bloga ciastkozercy.pl . Troszkę go zmodyfikowałam i użyłam domowej masy makowej. Polecam zajrzeć do Róży(...)mieszamy dokładnie. Kiedy ciasto wyrośnie rozwałkowujemy je i staramy się, aby miało prostokątny kształt. Na ciasto przenosimy masę makową i rozkładamy tak aby zostawić na krawędziach ok. 2 cm przerwy. Ciasto zawijamy bardzo delikatnie. I odstawiamy na 30 minut jeszcze do wyrośnięcia po ściereczką. Nastawiamy piekarnik na 160 stopni. Makowiec zawijamy w papier do pieczenia i zawiązujemy końcówki sznurkiem

rabarbarowo
Tarta miodowa 165

pierwszym upieczeniu będzie chciał piec ponownie - jakiś składnik doda, inny odejmie, a może zmniejszy proporcje. Co ja bym zmieniła? Dała więcej  cukru pudru  do  kruchego   ciasta (zamiast 2 łyżek to 3-4). Zmniejszyłabym ilość bułki tartej do 100 gramów i dała trochę więcej śmietanki. Na bazie tego kruchego ciasta mam w planach zrobić tartę z jabłkami(...)wykrojenia wzorku z ciasta i ozdobienia nim tarty Ze składników na ciasto zagniatamy ciasto kruche. Trochę ciasta odrywamy (naprawdę niewiele), i odkładamy na bok. Z niego wytniemy wzorki (u mnie kwiatuszki)  Formę do tarty smarujemy margaryną Wykładamy ciastem formę, a dno ciasta nakłuwamy widelcem i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut Z reszty ciasta, tego, które odłożyliśmy, należy

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
KRUCHE ROŻKI PIWNE Z POWIDŁAMI I NUTELLĄ 187

   Rożki piwne z powidłami i nutellą, czyli dla każdego coś dobrego. Dla moich łasuchów rogaliki z nutellą, za którą przepadają (na szczęście mają dozowaną

Smaczne Zdrowe
FLAMICHE – WIEDŹMIN 3: DZIKI GON KREW I WINO – tarta z porami 232

dosypujemy szczyptę cukru i ucieramy do powstania płynnej masy. Dolewamy do tego letniej wody (nie może być zbyt ciepła bo zabije drożdże, ok. 30-35 stopni C), mieszamy. Wsypujemy mąkę oraz sól. Mieszamy wszystko widelcem, a następnie dokładnie ugniatamy ciasto do uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji przez ok. 5 min. Na początku ciasto może się trochę kleić, możecie ewentualnie dodać(...)zacznie sprawniej odchodzić od ręki i stanie się miękkie oraz elastyczne. Pod koniec wyrabiania dodajemy łyżkę oliwy i ugniatamy do połączenia składników. Z ciasta formujemy kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić swoją objętość w około 1-1,5h w zależności od temperatury otoczenia. 3. KARMELIZOWANIE PORA (10 min) Z pora odcinamy mocno zieloną

Nerds Kitchen
Pomarańczowa tarta z marakują 175

ciasto rozwałkować na placek o grubości ok. 3 mm i wyłożyć nim spód i boki formy do tarty o średnicy 21-23 cm. Idealnie by było zostawić ok. 1 cm ciasta wystający ponad brzeg foremki (dzięki temu boki tarty nie obniżą się podczas pieczenia). Ciasto gęsto ponakłuwać widelcem, wyłożyć papierem do pieczenia, obciążyć kulami ceramicznymi do pieczenia(...)spód tarty do rozgrzanego pieca i piecz przez 15 minut . Następnie zdejmij obciążenie i piecz kolejne 5 minut . Wyciągnij i odstaw do ostudzenia. Zmniejsz temperaturę w piekarniku do 150C. W miedzy czasie rozpuść w kąpieli wodnej 40 g gorzkiej czekolady i gdy lekko przestygnie (ale będzie lekko ciepła i lejąca) , rozsmaruj po jeszcze ciepłym cieście. Odmierzony i zredukowany sok zmiksuj

Moja Delicja
Słodkie maleństwa z poziomkami 208

Większość słodkości, które przygotowuję w mojej kuchni, to ciasta; zdecydowanie rzadziej desery, a małe, słodkie pralinki to już w ogóle rzadkość. Są dość praco- i czasochłonne, ale efekt wizualny i smakowy wynagradzają każdą poświęconą minutę. Dlaczego więc tak rzadko po nie sięgam? Nie wiem. Szczerze - często się nad tym zastanawiam, i nie umiem odpowiedzieć na to pytanie. Przecież lubię spędzać(...)czekolada obcieknie, następnie układałam na papierze do pieczenia, posypywałam kawałeczkami liofilizowanych truskawek i zostawiałam w spokoju, sięgając po kolejną kuleczką... Tak - to zajmuje trochę czasu. Ale mina i komentarz C. wynagrodziły wszystkie trudy. Stwierdził, że kiedy myśli, że już go niczym nie zaskoczę, serwuję mu coś takiego ... Zjadł pięć od razu, bez zająknięcia. Jeśli więc chcecie wywołać efekt

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Suflet czekoladowy, który zawsze się udaje. 219

Dziś przepis na przepyszny suflet z gorzkiej czekolady, czyli klasyka. Idealny suflet powinien wyrosnąć ponad formę, a wbita w niego łyżeczka powinna delikatnie opadać. Krąży przekonanie

DefinicjaSmaku