białek i cukru ubitą na sztywno. Po upieczeniu i wystudzeniu, na powierzchni ciasta układamy jagody oraz galaretkę . Sernik na zimno z truskawkami To wyśmienite ciasto będzie doskonałym pomysłem na deser w ciepły, letni dzień. Wygląda efektownie, ma niezrównany smak, a dodatkowo nie jest czasochłonny. Głównym elementem ciasta jest serowa masa , która powinna mieć odpowiednią konsystencję . Uzyskamy ją w odpowiedni sposób(...)truskawki , które następnie przykrywamy przygotowaną wcześniej galaretką . Tradycyjne ciasto z jabłkami Mówiąc o ciastach z owocami, nie można nie wspomnieć o królowej polskich wypieków, czyli szarlotce ! Mnogość przepisów na jej przygotowanie przyprawia o zawrót głowy – od klasycznych, opartych na kruchym cieście i cynamonie , po wyszukane , zaskakujące różnorodnością składników oraz sposobem wykonania. Szarlotka z bezą (szczegółowy przepis znajdziecie tutaj: https://akademiasmaku.pl
Moja smaczna kuchniaDeser gruszkowy z winem, budyniem i płatkami migdałowymi to nie tylko zwyczajny deser z nutką winnego posmaku. Oj nie! To prawdziwe alkoholowe szaleństwo, po którym poczujecie
Fill The Bowlsłodki, ale nieprzesłodzony. Przepyszny i wykwintny. Aha… zapomniałabym… tort nie powstałby gdyby nie pomoc koleżanek z czatu Moich Wypieków – Pozdrawiam Was dziewczyny!!! Oczywiście nie powstałby również bez blogu Moje Wypieki , z którego jest przepis na kakaowy biszkopt oraz frużelinę z gruszek . Składniki na formę 28 cm: Biszkopt kakaowy: 6 jajek 1 niecała szklanka cukru 3/4 szklanki(...)miksowali mikserem (nawet najniższych obrotach) biszkopt wyszedłby niższy, bardziej zbity Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Boków formy niczym nie smarować, papierem wykładamy tylko dno. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 – 170ºC około 30 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka). Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę
moj przepis nazamarło pod ciągłym znakiem zapytania, a ja już chciałabym postawić kropkę. Potok w ogrodzie po prostu wysechł ukazując smutną anatomię kamiennych wnętrzności, które z każdym dniem coraz bardziej szarzeją. Bez tego wodnego szeptania i kojących monologów wodospadu świat zdaje mi się niekompletny. Ciągle nie znalazłam czasu, żeby pójść na grzyby i zaczynam odbierać niepokojące przesłanki, że powinnam to marzenie(...)smaku 3-4 łyżki stopionego masła kilka małych, dojrzałych gruszek ok. 8 łyżek galaretki z pigwy nalewka z pigwy - kilka chluśnięć;) szczypta imbiru ew. sok z cytryny Przygotować tortownicę lub formę o średnicy 16 cm i wyłożyć spód papierem do pieczenia. Twarożek przełożyć do miski. Krakersy zmielić lub drobno pokruszyć, zmieszać z roztopionym masłem i wyłożyć nimi
KUCHARNIAczasie wykładamy spód blachy papierem do pieczenia, wylepiamy go ciastem i przed upieczeniem tworzymy w nim dziurki – np. widelcem. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 180*C około 15minut aż do "suchego patyczka". (Jeśli spód po upieczeniu będzie nieco odbiegał od ścian formy (co mogłoby doprowadzić potem do rozlania galaretki i masy serowej) należy rozdrobnić go w malakserze na pył(...)jest na najmniejszych obrotach miksera, a powstała masa jest bardzo lejąca. Boki formy smarujemy masłem lub innym tłuszczem, po czym masę serową wylewamy na upieczony (lub wylepiony) spód i pieczemy w 180*C ( funkcja termo obieg lub góra-dół) przez około 1h i 30/40min. Po upieczeniu masy serowej sernik przykrywamy lnianą ściereczką odstawiamy do całkowitego wystygnięcia (minimum na kilka
Symfonia Smakówgładkiego ciasta bez grudek. Papierem do pieczenia wyłożyć tylko dno obu tortownic (boki formy nie powinny być niczym smarowane ani przykrywane). Wlać ciasta na przemiennie łyżkami aby stworzyć łaty i piec przez około 30 minut w temperaturze 170’C (można sprawdzić czy ciasto się dopiekło przy pomocy patyczka). Piec bez termoobiegu i unikać uchylania drzwiczek piekarnika(...)podgrzać w mikrofali lub kąpieli wodnej i mieszać do rozpuszczenia. Wlać żelatynę do masy truskawkowej i dokładnie wymieszać (włożyć do lodówki i co jakiś czas mieszać i sprawdzać stan galaretki). Kiedy masa zacznie się ścinać można obkładać nią pyszczek. 7. Gorzką czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać sproszkowany węgiel i wymieszać. Na foli formować łaty i narysować oczy oraz rogi
Candy PandasJutro ważny dzień. Panowie pod krawatami, a przynajmniej w prawie wyprasowanych koszulach, ustawiają się w długaśnych kolejkach w kwiaciarniach i cukierniach. Bukiety wiele mówiących, czerwonych róż
Pożeraczka, czyli raz adobrzemałe półokrągłe foremki o pojemności 150 ml) biszkopt: 3 jajka 3/4 szkl cukru szczypta soli 3/4 szkl mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyża oleju galaretka kawowa: 3 łyżki kawy rozpuszczalnej (najlepiej espresso,sam proszek) 2 łyżki cukru 1,5 łyżeczki żelatyny 1 szkl gorącej wody mus czekoladowy: 300 ml śmietany(...)oraz olej. Do masy przesiewamy mąki oraz proszek do pieczenia i mieszamy łyżką. Masę przelewamy do formy i pieczemy przez ok. 25 minut w 170 stopniach (do suchego potyczka). Upieczony biszkopt studzimy,a następnie odcinamy przyrumieniony spód i wierzch. Z biszkopt u wycinamy obręczą cukierniczą krążki. galaretka kawowa: Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Kawę mieszamy z cukrem
Bon appetit mon amiePyszny sernik na zimno z musem mango na spodzie z herbatników z dodatkiem kardamonu. Orzeźwiający, aromatyczny i aksamitny. Cudowny! I ma ładny kolor. Jestem pewna, że
Oryginalny smakamouse bouche fot.: Karmel-itka . / mus z białej czekolady Menu kolacji: - polędwiczka wieprzowa sous vide z trawą żubrową i galaretką z czerwonej kapusty - krem buraczany z pieczonym kozim serem - amuse bouche - barwena na purée z pieczonej marchewki, paluszki ziemniaczane w cieście filo z czarnym sezamem - mus z białej czekolady i orzecha laskowego z palonym cukrem trzcinowym i żelką żurawinową(...)winegret i pomidorkami konkase z chipsem serowym - zupa z podkarpackich kurek - schab z dzika marynowany w jałowcu i tymianku podany z puree z jabłka i selera z sosem śliwkowym - bez migdałowa, mrożony krem mascarpone z kandyzowanymi pomarańczami i orzechami w karmelu 16.03.2014, niedziela Czas w drogę! Po śniadaniu wyruszyliśmy dość wcześnie, aby jak najprędzej znaleźć się w domu
W kuchni Karmel-itkiW sobotę wyjeżdżam nad morze na zasłużony wypoczynek. Będą to pierwsze wakacje ze Spinsonem. W zeszłym roku jakoś nam się nie złożyło migrować w celach rekreacyjnych
Kuchnia po mojemuOd ładnych paru lat nie jadłam sernika na zimno. Ostatnio, po prośbie pewnego Wujka, postanowiłam zrobić sernik na zimno. Ale nie taki typowy (na serkach homogenizowanych
CookYourselfMieliście udany weekend? Moje plany się kilka razy wywróciły do góry nogami, jakbym robiła beczkę samolotem. Ostatecznie zostałam w Gdyni i wybrałam się na Red Bull
Pełny talerzczasach prekolumbijskich.Przez wieki uzywano nasion chia jako podstawowego pozywienia Indian z poludniowo-zachodniej czesci dzisiejszego Meksyku.Mogli oni spozyc zaledwie 1 lyzke dziennie i maszerowac 24 godziny na dobe bez przerwy. Slowo chia pochodzi od slowa "Chian"co w jezyku nahuatl znaczy oleisty.Sa coraz powszechniej stosowane w Europie.W roku 2009 roku zostaly zatwierdzone przez Unie Europejska jako produkt spozywczy(...)tanszym. Z CZYM TO SIE JE ? To kwestia wyobrazni i upodoban.Istnieja dziesiatki sposobow na wykorzystanie ich w codziennej diecie.Na przyklad: - do salatek,omletow i ryzu - zmielone do pieczenia chleba i ciast w polaczeniu z maka - zmiksowane z koktajlami owocowymi - zmiksowane z nutella lub maslem orzechowym -do codziennej porcji platkow owsianych lub jogurtu - sproszkowane jako zageszczacz do zup - zmielone
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!