Kolejne ciastka na blogu. Tym razem nie jakieś mizernej wielkości, tylko konkretne. Wielkości, prawie dłoni. Idealne dla Cookie Monstera ;) Ciastka z masłem orzechowym i z gorzką
CookYourselfKopytka to doskonała potrawa, którą możemy nakarmić całą rodzinę. Świetnie sprawdzą się one zarówno jako dodatek do obiadu, jak słodki deser. W przygotowaniu kopytek najważniejsze są
Dieta bez mlekaMój nowy wynalazek! A dlaczego? Bo została mi kasza gryczana z obiadu, a zabrakło mojego chleba bezglutenowego i tak z
To co kochamNa to ciasto miałam już od dłuższego czasu ochotę. Zakupiłam potrzebne składniki i czekałam aż nadarzy się okazja, by go zrobić. W końcu dostaliśmy nieoczekiwany telefon
Smaki Na Talerzuspożywczego DODATKOWO: dżem malinowy (lub truskawkowy) cukier puder do posypania WYKONANIE: CIASTO: Masło pokrój w kostkę. Do misy miksera lub na stolnicę wsyp mąkę, cukier puder, wbij żółtko i dodaj masło i skórkę cytrynową. Zagnieć mikserem lub ręcznie gładkie ciasto - w połowie zagniatania dodaj 2 łyżki zimnej wody. Ciasto wyjmij z misy i podziel na dwie części(...)części (1/3) dodaj czerwony barwnik i zagnieć ponownie hakiem lub ręcznie ciasto, by powstał jednolity kolor. Ciasta zawiń osobno w folię spożywczą i schowaj na 30-40 minut do lodówki. Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C (góra - dół). Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. SKŁADANIE: Jasne ciasto rozwałkuj na placek grubości około 3 mm i potnij
Słodko-Słony Świat IlonyJeżeli szukasz pomysłu na drugie śniadanie na wynos do pracy lub do śniadaniówki dziecka, wystarczy przygotować tę szybką pieczoną owsiankę z bananem, masłem orzechowym i czekoladą
Fabryka pomysłówpłaskie łyżeczki mielonej wanilii Ponadto: cukier puder połówki orzechów włoskich Pokruszone herbatniki mieszamy razem z roztopionym tłuszczem i wykładamy tą masą formę wyłożoną papierem do pieczenia (forma o średnicy 24 cm). Kiedy spód ciasta mamy wyrównany, zabieramy się za dalszą część przygotowywania sernika. Orzechy lekko siekamy. W rondelku umieszczamy golden syrup, cukier, jaja, roztopione masło, sól i wanilię. Całość(...)wyrównujemy. Twarożek miksujemy razem z cukrem, jajami i wanilią. Miksujemy krótko, aby masa nie nabrała zbyt dużo powietrza. Wylewamy ją na warstwę orzechową. Sernik pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni C przez 60 minut. Wystudzony sernik przyozdabiamy połówkami orzechów i posypujemy cukrem pudrem. Wioleta Gargula
MamaOskarkaSkładniki na blachę (tortownicę) 24 cm: 1 szklanka kaszy jaglanej 2 duże słodkie jabłka 10 daktyli 5 łyżeczek rodzynek 1 łyżeczka oleju kokosowego plus do posmarowania
Szkrab Je Sammaślanki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli 2 szklanki owoców * Wykonanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce, przestudzić ( ma pozostać płynna ). W jednym naczyniu wymieszać składniki suche: przesianą mąkę i kakao, cukier, sól, proszek do pieczenia oraz sodę oczyszczoną. W drugim naczyniu(...)krótko wymieszać. UWAGA : Ciasto wyjdzie gęste i tak powinno być, ale jeśli okaże się, że jest zbyt gęste należy dodać więcej maślanki lub w razie braku dolać mleka. Formę do muffinów wyłożoną papilotkami lub foremki silikonowe napełnić ciastem do mniej więcej 3/4 ich wysokości. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i piec około 20 minut, do suchego patyczka
Opowieści z piekarnikaCiasto przygotowane naprędce mając więc niewiele czasu sięgnęłam bez wchłania po "Plenty More", czując, że i tym razem mnie nie zawiedzie. Zachęcam was do przygotowania tego ciasta, nie tylko dlatego, że sezon na morele trwa, ale również dlatego, że połączenie moreli, lawendy i orzechów to jedno z ciekawszych połączeń, ciasto jest bardzo wilgotne, a morele dodatkowo przyjemnie odświeżają(...)włoskie, mąkę, ekstrakt, skórkę z cytryny, 1 łyżeczkę lawendy i sól, mieszamy 6. Formę do ciasta o śr ok 21 cm smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy masę, na wierzchu układamy połówki moreli, dość ciasno 7. Pieczemy ok 80 minut, jeśli ciasto zbyt mocno się rumieni przykrywamy papierem do pieczenia 8. Przygotowujemy lukier, polewamy
Słodki Kompromiskurzych jaj oraz cukru pudru. Beza używana jest do ciast i tortów. Wykonanie idealnej oraz pysznej bezy jest trudne. Nie przejmujcie się, że nawet używając ciągle tego samego przepisu one nigdy nie wychodzą takie same. Bezy są kapryśne. Zapraszam do zapoznania się z moim przepisem i nauki wyrabiania idealnej bezy. AmpedSense.OptimizeAdSpot('PL'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('PC'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('PR'); Składniki: 4 jajka (oddzielone(...)rzadka i bezy z niej nie wyjdą. Większość cukru musi się rozpuścić. Idealna piana powinna być gęsta, sztywna i lśniąca. Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Gotową masę bezową przekładamy do rękawa cukierniczego. Na blachę wyciskamy okrągłe beziki, wielkość bezików możemy sami dowolnie ustalać wedle uznania. AmpedSense.OptimizeAdSpot('3L'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('3C'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('3R'); Bezy pieczemy w piekarniku (najlepiej
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnechwalić, ale ten sernik wyszedł naprawdę fenomenalny. Spróbujcie koniecznie! I nie martwcie się, że już po sezonie na czarny bez. Jeśli macie sok - wykorzystajcie go do zrobienia musu. Będzie tak samo pysznie! Sernik z musem z owoców czarnego bzu i dżemem figowym Składniki: (na tortownicę o średnicy 26 cm) spód: 190 g ciastek digestive 45 g masła masa serowa(...)owoców czarnego bzu: 120 g owoców czarnego bzu 75 g cukru sok z 1/2 cytryny 50 ml wody 3 listki żelatyny 350 ml śmietany kremówki (38%) dodatkowo: 185 g dżemu figowo-winogronowego dekoracja: 3 figi 12 ciemnych winogron Ciastka dokładnie pokruszyć. Masło rozpuścić, przestudzić, wymieszać z ciastkami. Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie masą ciasteczkową, ugniatając
Pożeraczka, czyli raz adobrzeT o podwójnie kukurydziane ciasto! Nie tylko upiekłem je na mące kukurydzianej, ale także zalałem solidną porcją miodowego bourbonu, który nadał niepowtarzalnego aromatu. Dodatek whiskey ma
Food SquareUwielbiam banany w połączeniu ze smakiem kakao. Oba te smaki można zamknąć w waflach i uzyskać pyszny deser bez pieczenia :) Jeden z przepisów na
Weekendy w domu i ogrodzieminut mieszając często. Ryż powinien wchłonąć cały płyn, dlatego pilnujcie go i często mieszajcie, a gdy wchłonie już niemal całe mleczko kokosowe możecie dodać odrobinę wody (jeśli ryż będzie jeszcze twardy). Chlebek naan: 500 g mąki ok. 300 ml mleka 2 łyżeczki suszonych drożdży 2 łyżeczki czarnuszki lub sezamu pół łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżeczki soli(...)garnuszku podgrzewamy mleko do temperatury pokojowej. Do mąki dodajemy drożdże, sezam lub czarnuszkę, proszek do pieczenia i sól. W drugiej miseczce mieszamy jogurt, jajko, olej oraz ok. 250 ml mleka i dokładnie mieszamy. Reszta mleka powinna posłużyć Wam w przypadku, gdy ciasto jest zbyt suche. Ciasto wykładamy na oprószoną mąką stolnicę i ugniatamy przez ok. 5 minut, by stało
Cooking Monster