ciasto bez pieczenia w 10 minut - 18500 przepisów (strona:892/1234)

KRUCHE CIASTO ZE ŚMIETANĄ I JEŻYNAMI 153

   Maślany, dwukolorowy kruchy spód, warstwa śmietany i galaretka z jeżynami. Całość utworzyła delikatne, orzeźwiające, pyszne ciasto. Idealne na letnie dni, tym bardziej gdy mamy

Smaczne Zdrowe
Kukurydziane quiche z kabanosem i warzywami 204

Zapiekana kasza kukurydziana z kabanosem, awokado i pomidorkami koktajlowymi to smaczna propozycja na śniadanie. 2/3 szklanki kaszki kukurydzianej 2 szklanki wody 1 łyżka masła sól oliwa

https:KKuchniaMniam
Ciasto kruche z kremem czekoladowym 210

Jedno chce Brownie, a drugie ciasto kruche. W tym przypadku ja obstawiałam za drugą opcją Co zrobić żeby obydwoje byli zadowoleni? Postanowiłam zrobić ciasto kruche ale

Relaxtime
Śnieżny puch na biszkopcie 200

Delikatny , puszysty, lekko kwaskowy  i mega pyszny sernik na zimno.  Bardzo łatwy, szybki do zrobienia i co najważniejsze, że ciasto zawsze  się

magiczna kuchnia Kasi
Bezglutenowa babka z musem jabłkowym 89

Choć prezentowaną babkę przypisałam do kategorii słodkości, to w rzeczywistości nie należy do wypieków o dużym stopniu słodyczy. Wyglądem przypomina chleb, chociaż niektórym przypomina również pasztet

Szybko Tanio Smacznie
Drożdżówka bez zagniatania 169

   Zupełnie inne ciasto drożdżowe.Nie trzeba go zagniatać, ale nie należy też się martwić, że coś się nie uda.O każdej porze roku może być

Maminek kulinarny
Ryżowe ciasto z jabłkami i cynamonem 193

Dietetyczne, bezglutenowe, przepyszne ciasto ryżowe. Z dużą ilością jabłek i konfiturą morelową. Uwielbiam ten smak!.  Najwyższej jakości foremki firmy Guardini znajdziecie na stronie homemart.pl Składniki

Apetyczna babeczka
PROSTE CIASTECZKA MAŚLANE 139

  Banalnie proste, obłędnie pyszne. Bardzo maślane, bardzo kruche i bardzo pyszne... :-) To wprost poezja smaku. Jednym słowem najlepsze i najprostsze ciasteczka maślane, jakie jedliśmy. Dodam

Smaczne Zdrowe
Tort bezowy z rabarbarem i truskawkami 219

T ruskawkowy szał czas zacząć! A dla wszystkich świętujących dziś dzieciaków mam nie lada gratkę - tort bezowy cud-miód-palce-lizać! Cztery chrupiące bezowe blaty tradycyjnie

Food Square
BISZKOPT CZEKOLADOWY RZUCANY / IDEALNY / BEZ PROSZKU DO PIECZENIA 392

Tytuł mówi sam za siebie – tak jest to biszkopt IDEALNY!Często pytacie mnie jak zrobić biszkopt , by mieć całkowitą pewność , że pięknie wyrośnie i będzie

Ostra na Słodko
Serniczki bez sera z oreo i pigwą. 158

Witajcie :) Dzisiaj postanowiłam upiec lekkie oszukane serniczki bez sera :) Jako spód użyłam pysznych ciasteczek Oreo a masę serkową zrobiłam z jogurtu naturalnego, serka waniliowego i

Sama słodycz i szczypta chili
Muffiny z masłem orzechowym 520

Muffiny z masłem orzechowym skrywają w swoim wnętrzu mnóstwo drobno posiekanych orzeszków ziemnych, dzięki temu mają mocno orzechowy smak i wielbicielom orzechów ciężko będzie poprzestać na

Smakołyki Bereniki
Ryżowe pole 86

koniec ubijania dodaję powoli cukier a następnie po jednym żółtku. Mąki mieszam i dodaję powoli do jajek mieszając delikatnie łopatką. Ciasto wykładam na blaszkę (30cmx20cm) i piekę w temperaturze 170 stopni około 30 minut (do suchego patyczka). Teraz przygotowuję krem czekoladowy: Śmietankę zagotowuję, ściągam z ognia i wrzucam do niej połamaną czekoladę. Odstawiam na chwilę, aż czekolada się roztopi(...)rozpuszczoną czekoladę, cukier waniliowy, szpinak i żelatynę i wszystko mieszam. Krem szpinakowy wylewam na ciasto i wstawiam ponownie na ½ godziny do lodówki. Kiedy krem stężeje, wylewam na niego drugą część tężejącej galaretki i posypuję malinami. (opcjonalnie możecie ułożyć biszkopty na galaretce, u mnie bez tej warstwy. Polewę zrobiłam bezpośrednio na galaretkę) Polewa: 150 g śmietanki 30% 200 g czekolady

Słodki sentyment
Pieczony camembert z paróweczkami w cieście francuskim  110

czyli bez wyrabiania ciast i skomplikowanego skręcania . Pieczony camembert z paróweczkami w cieście francuskim to kolejna fenomenalna przystawka na przyjęcia ze znajomymi. Prosta w przygotowaniu, a wygląda bardzo efektownie. Każdy fan camemberta będzie w siódmym niebie . Pieczony camembert z paróweczkami w cieście francuskim Składniki: 1 ser camembert w drewnianym opakowaniu 6-8 parówek duże opakowanie ciasta francuskiego(...)dokładnie i ładnie poukładane, u mnie niektóre były po skosie i dzięki temu potrawa ładniej wyglądała. Parówki w cieście smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy sezamem. Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C z termoobiegiem i pieczemy około 30-35 minut, aż ładnie się zezłocą. Podajemy gorące, najlepiej w towarzystwie dobrego wina Smacznego Artykuł Pieczony camembert z paróweczkami w cieście

PatiGotuje
Piernik czekoladowy z marcepanem 101

porter. Dlatego z powodzeniem możecie zastąpić napój piwem, bo porter bez problemu można kupić w każdy sklepie. Ciasto jest puszyste, słodkie i długo trzyma wilgoć. Dlatego piernik jest zawsze pierwszym ciastem, które piekę na święta. Piernik zazwyczaj piekę w prostokątnej formie ale dzisiaj zaprezentowałam go w kształcie babki. Ciasto udekorowałam lukrem i czerwoną posypką z naturalnych owoców. Piernik(...)Przesiej mąkę z kakao. Dodaj jajko, wymieszaj. Na koniec dodaj przesianą mąkę z kakao, czekoladę, utarty marcepan i wymieszaj. Prełóż masę do formy wyłóżonej papierem do pieczenia. Piecz ciasto przez około 45 minut. Wyjmij i ostudź. W garnuszku utrzyj cukier puder z rumem na lukier. Udekoruj lukrem ciasto i posyp owocami liofilizowanymi. Pokrój piernik na kawałki. Smacznego

codojedzenia
Ryżowe pole 74

koniec ubijania dodaję powoli cukier a następnie po jednym żółtku. Mąki mieszam i dodaję powoli do jajek mieszając delikatnie łopatką. Ciasto wykładam na blaszkę (30cmx20cm) i piekę w temperaturze 170 stopni około 30 minut (do suchego patyczka). Teraz przygotowuję krem czekoladowy: Śmietankę zagotowuję, ściągam z ognia i wrzucam do niej połamaną czekoladę. Odstawiam na chwilę, aż czekolada się roztopi(...)rozpuszczoną czekoladę, cukier waniliowy, szpinak i żelatynę i wszystko mieszam. Krem szpinakowy wylewam na ciasto i wstawiam ponownie na ½ godziny do lodówki. Kiedy krem stężeje, wylewam na niego drugą część tężejącej galaretki i posypuję malinami. (opcjonalnie możecie ułożyć biszkopty na galaretce, u mnie bez tej warstwy. Polewę zrobiłam bezpośrednio na galaretkę) Polewa: 150 g śmietanki 30% 200 g czekolady

Słodki sentyment
Migdałowo-bananowe ciasto z malinami i czekoladą 88

konkretnie dotlenianie. No a potem zjedliśmy ciasto z malinami Print Ciasto migdałowo-bananowe z czekoladą i malinami .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Pyszne, wilgotne ciasto migdałowo-bananowe z czekoladą i malinami. Bezglutenowe Prep Time 15 minutes Cook Time 45 minutes Ingredients 250 g migdałów 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 2 banany(...)mąkę, wymieszać z proszkiem do pieczenia i cynamonem. W misce rozgnieść banany. Dodać jajka, syrop z agawy, i stopiony olej kokosowy, wymieszać. Zmieszać mokre składniki z suchymi. czekoladę pokroić w kosteczkę, wmieszać do ciasta, dodać maliny i delikatnie wymieszać. Przełożyć do podłużnej formy, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni

Cooking for Emily
Mazurek z karmelizowaną skórką pomarańczową 133

karmelizowaną skórką pomarańczową to jeden z najlepszych słodkich wypieków. Wykwintne połączenie goryczkowej skórki pomarańczowej z kruchym ciastem i czekoladą. Bez tego ciasta nie wyobrażam sobie Wielkanocy     Ciasto (spód): 250 g mąki Basi Tortowej Extra 1 łyżka mąki ziemniaczanej 180 g masła 90 g cukru pudru 2 żółtka szczypta soli   Masa(...)mieszając. Po tym czasie dodaj konfiturę pomarańczową lub brzoskwiniową. Dokładnie wymieszaj. Odstaw do przestygnięcia.   Schłodzone ciasto rozwałkuj na cienki placek, około 6-7 mm grubości. Ja wykładam 2/3 ciasta na blachę pokrytą papierem do pieczenia, przykrywam folią spożywczą i wałkuję małym wałkiem, tak aby rozprowadzić ciasto równomiernie na całej blasze

kuron.com.pl
Tarta z porzeczkami w kratkę 137

bardzo pyszna. Ciasto bez dodatku jajka jest wyjątkowo smaczne i niebiańsko kruche. Między owocami, a ciastem znajduje się warstwa kokosowa, także niezależnie od ilości dodanych owoców ciasto pozostaje idealnie kruche. Winne, kwaskowate porzeczki idealne komponują się z kruchym ciastem. Super do wakacyjnej kawy na tarasie lub w ogrodzie! Przepis znalazłam  tutaj . Polecam! Składniki na ciasto: 250 g maki(...)cukrem, mąką i roztopionym masłem formę na tartę 34x13 lub okrągłą o średnicy 23-24 cm wysmarować masłem ciasto podzielić na 2 części, jedną większą od drugiej. Pierwszą większą część ciasta rozwałkować na stolnicy między folią spożywczą i papierem do pieczenia. Zdjąć folię i trzymając ciasto papierem do góry wyłożyć nim spód i boki formy. Wstawić do lodówki. Resztę

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ciasto drożdżowe z czekoladą i kruszonką 205

wyszło pyszne i miękkie. Dodałam też czekoladę gorzką, bo tylko taką mój alergik może jeść. Normalnie możecie dodać mleko, całe jajko i prawdziwe masło, ale nawet bez tych produktów ciasto wychodzi rewelacyjnie. Ciasto : 20 g. świeżych drożdży 1/3 szklanki cukru niepełna szklanka ciepłej wody (lub mleka) 2 żółtka 120 g. masła roślinnego (lub zwykłego) 3,5 szklanki mąki szczypta(...)roślinnego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto : Zrobić zaczyn: drożdże zasypać 2 łyżkami cukru, rozetrzeć, dodać ciepłą wodę (lub mleko). Masło roztopić i pozostawić do przestygnięcia. Mąkę przesiać, żółtka rozmieszać z resztą cukru, dodać do mąki. Dodać zaczyn i szczyptę soli. Wyrabiać krótko. Następnie dodać ciepłe, rozpuszczone masło i wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie (ok. 10 minut). Ciasto pozostawić

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Bezglutenowe ciastka imbirowe 144

łyżeczka proszku do pieczenia. Sposób przygotowania bezglutenowych ciastek imbirowych: Nasiona chia miksuję z 1/3 szklanki wody i odstawiam. Miękkie masło ucieram z cukrem pudrem i miodem na jednolitą masę. Dodaję zmiksowane chia i dalej ucieram. Po chwili dodaję wszystkie pozostałe składniki i dalej miksuję aż do uzyskania jednolitej masy. Ciasto powinno być dość gęste(...)podobną do ciastoliny. Formuję kulki wielkości orzecha włoskiego, układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i spłaszczam je zwilżonym spodem szklanki.     Bezglutenowe ciastka imbirowe - sposób przygotowania Piekę w rozgrzanym do 180 o C piekarniku (opcja z termoobiegiem) przez około 15 minut aż ciasteczka się lekko zarumienią. Po upieczeniu studzę na kratce. Bezglutenowe ciastka imbirowe gotowe

Gotuj Się Kto Może
Bezglutenowa pizza 150

wodę oraz olej i zaczynamy wygniatać ciasto - oczywiście nie wyjdzie tak elastyczne ciasto jak przy przygotowaniu ciasta z mąki pszennej, ale po chwili ugniatania powinno być zwarte i miękkie - można w miarę potrzeby dodać troszkę mąki kukurydzianej, aby się nie lepiło, - ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 30 min do wyrośnięcia, - gdy ciasto rośnie przygotowujemy sos - przecier podgrzewamy, dodajemy(...)podgrzewamy aż do zagotowania sosu, - blachę od ciasta posypujemy mąką kukurydzianą - ciasto wałkujemy (będzie dość kruche, więc po chwili najlepiej przenieść ciasto na blachę i dokończyć wałkowanie na blaszce), - na ciasto dodajemy sos do pizzy, a następnie ulubione składniki - całość wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 15-20 minut i pieczemy w 180 stopniach, - po wyjęciu posypujemy pizzę świeżą rukolą

MintTaste
Lubella i płatki śniadaniowe / tarta z jabłkami pod kruszonką z mlekołaków cynamonowych 112

proszku do pieczenia 1/2 szkl cukru brązowego 2 łyżeczki cynamonu 2 jajka 1/4 szkl kawy (najlepiej świeżo mielonej z ekspresu) 1/4 szkl mleka 2 łyżki oleju 1 jabłko zblendowane 2 jabłka pokrojone w kostkę Składniki na kruszonkę: 2 szkl płatków Lubella Mlekołaki Cinisy 2 łyżki masła Wykonanie: Do jednej mąki przesiać mąkę, dodać cukier, proszek do pieczenia(...)składniki dodać do suchych i wymieszać łyżką. Dodać pokrojone w kostkę jabłka i jeszcze raz przemieszać. Ciasto wyłożyć do tortownicy. Przygotować kruszonkę, wymieszać ręką płatki z roztopionym masłem (najlepiej je rozkruszyć). Kruszonkę wysypać na ciasto. Piec w temperaturze 180 stopni ok 30-40 minut. Smacznego

Trufelkowo
Pogaca - tureckie bułeczki z serem feta i natką pietruszki 230

czarnuszka lub mak na posypkę Drożdże wymieszać z mlekiem i cukrem, zostawić na 10-15 minut. Dodać pozostałe składniki ciasta i wyrobić ręcznie lub mikserem przez kilka minut. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne. Przykryć i zostawić w ciepłym miejscu na 45-60 minut do wyrośnięcia (do podwojenia objętości). W tym czasie przygotować nadzienie. Natkę pietruszki posiekać i dokładnie wymieszać(...)śmietany. Soli nie musimy dodawać ponieważ sam ser jest już wystarczająco słony. Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 równych części. Bułeczki można formować i nadziewać w dowolny sposób. Ja robiłem je w kształcie spiralek "ślimaczków" tak jak pokazuję na zdjęciach poniżej. Uformowane układać na papierze do pieczenia. Zostawić na ok. 20 minut, aż trochę się napuszą. W tym czasie nagrzać

Przepisy na domowy ser i chleb
Tort orzechowo-marchewkowy z kremem kokosowym i karmelizowanymi marchewkami (bez laktozy, cukru białego, wegańskie) 172

ziaren możecie znaleźć pod znakiem Bakal 😍 Składniki (śr: 18cm): Ciasto marchewkowo-orzechowe -160g mąki orkiszowej pełnoziarnistej drobno mielonej -100g mąki arachidowej Bakal -100g mix 4 ziaren Bakal - ½ szkl. ksylitolu - ¾ szkl. gładkiego musu ze słodkich jabłek - ½ szkl. oleju kokosowego -1 ½ szkl. drobno startej marchewki -płaska łyżeczka proszku do pieczenia na kamieniu winnym -mniej niż pół łyżeczki sody(...)niej wystrugać mniejsze marchewki) -syrop klonowy CIASTO MARCHEWKOWO-ORZECHOWE Mąki, mix ziaren, proszek, sodę i marchewkę wymieszać razem. Płynny olej kokosowy, mus jabłkowy i ksylitol również wymieszać osobno. Następnie połączyć suche składniki  mokrymi. Ciasto wlać do wyłożonej na dnie papierem do pieczenia tortownicy i piec w 180’C ok 50-60 minut (sprawdzić patyczkiem czy w środku jest

Candy Pandas
Murzynek z dżemem porzeczkowym 360

dłużej utrzymuje świeżość. Naprawdę nie jestem w stanie powiedzieć ile kawałków zjadłam...;). Może to dlatego, że już od dawna chodziło za mną takie proste ciasto, bez żadnego kremu, bez przekładania. Nie mogłam się więc od niego oderwać ;). Możecie tu użyć innego kwaskowego dżemu, np. wiśniowego. I najlepiej gdyby ten dżem był domowej roboty ;). Polecam :). Składniki: 400 g mąki(...)pieczenia i sodą, mieszając rózgą kuchenną po każdym dodaniu, tylko do połączenia. Następnie dodawać jajka, jedno po drugim, mieszając rózgą kuchenną do dokładnego połączenia masy z każdym kolejnym jajkiem. Na koniec dodać dżem porzeczkowy i dobrze wymieszać. Ciasto przelać do formy o wymiarach dolnych około 22 x 33 cm, wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. Piec w temperaturze

Opowieści z piekarnika
dietetyczne muffiny z malinami 207

pszennych 8 łyżek otrębów owsianych łyżka mąki pszennej pełnoziarnistej łyżeczka proszku do pieczenia 4 jaja szczypta soli 4 łyżki jogurtu greckiego 5 łyżeczek stewii 2 łyżki oliwy skórka otarta z cytryny ok 1 szkl malin (lub innych drobnych owoców). Otręby, mąkę i proszek do pieczenia wymieszać razem. Żółtka roztrzepać z dodatkiem stewii. Dodać oliwę, skórkę z cytryny(...)wymieszać. Białka ubić z dodatkiem soli. Do mokrych składników wsypać suche, lekko wymieszać, dodać maliny na końcu delikatnie wmieszać piane z białek. Formę muffinkową napełniać ciastem do 3/4 wysokości. Piec ciastka ok 30 minut (do tzw. suchego patyczka). Wystudzić na metalowej kratce

6niebo
Ciasto Otulona Brzoskwinka 173

Niezbyt wysokie, bardzo wyraziste w smaku, eleganckie, o zachęcającej nazwie i w dodatku bez pieczenia! W domu ciasto to znalazło swojego wielbiciela (mojego Tatę), który na pojemniku z ciastem znajdującym się w lodówce postawił karteczkę z napisem "Nie ruszać" tak, by sam mógł zjeść całość ;). Otulona Brzoskwinka składa się z ciasteczkowego spodu, kokosowej warstwy z masła, wiórek(...)cukru pudru, następnie znajdujemy tytułową brzoskwinkę, która pokryta jest delikatną warstwą śmietankową z serkiem ricotta. Ciasto uwieńczyłam podprażonymi na suchej patelni płatki migdałowymi. Zdecydowanie udany eksperyment! Kto poszukuje ciasta na Wielkanoc lub Komunię, właśnie je znalazł! ;)     Składniki: (na blaszkę 25x35 cm) Spód: 300 g herbatników lub kruchych ciastek 140 g masła 2 łyżki jogurtu naturalnego

Nastoletnie Wypiekanie
Brownie na wafelkach Lusette z truskawkami i żurawiną 216

jajka (średnie M) lub 3 duże 200 g czekolady deserowej/gorzkiej (min. 40% kakao) 100 g masła 100 ml oleju 150 g czekolady mlecznej z całymi orzechami lub bez orzechów, może być też gorzka - grubo posiekana nożem 50 g mąki pszennej pełnoziarnistej 30 g mąki tortowej 120 g cukru (lub mniej) 1 małe op. cukru wanilinowego (lub połowę całego cukru(...)mąkę wraz z drobinkami z sitka i wymieszaj, do połączenia.Wrzuć posiekaną czekoladę z orzechami i żurawinę, przemieszaj. Ciasto brownie wylej na wafelki i wyrównaj. Na górze rozłóż truskawki. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w 160°C przez 22 minuty (20-25 minut). Ciasto ma mieć miękki środek, nie może być ani mocno wypieczone, ani surowe. Test suchego patyczka

Anioszek w kuchni
Ciasteczka dyniowe z nadzieniem 165

roku na Halloween. Wyszły bardzo smaczne, a i samo ich przygotowanie poszło mi całkiem sprawnie. Ciasteczka dyniowe z nadzieniem Ciasteczka te są bardzo aromatyczne i bez wątpienia można je piec nie tylko z okazji Halloween. Niedługo będziemy mieć Swięta Bożego Narodzenia i to też jest dobra okazja na ich wypróbowanie. Do pomocy można włączyć dzieciaki. One uwielbiają tego typu(...)pestek z dyni, słonecznika i żurawiny. Ciasto jest dość lepkie więc w momencie formowania ciasteczek podsypujmy dłonie na bieżąco mąką. Ciasto nabieramy łyżką po czym delikatnie spłaszczamy na dłoni. Na środek kładziemy odrobinę masy czekoladowej, zamykamy ciasteczko formując kulkę. Gotową kulkę ponownie lekko spłaszczamy. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni Celsjusza. Pieczemy przez 40 minut. Smacznego! Ja nie używam puree

mecooks
PASZTET SOCZEWICOWY Z DYNIĄ (wegański, bezglutenowy, bez tłuszczu) 125

Obecnie wszystkie blogi kulinarne pękają od przepisów na dania z użyciem dyni. Sezon na nią w pełni, więc występuje w roli głównej w daniach obiadowych, deserech, ciastach, zupach, powidłach, itp. W naszej kuchni wykorzystywana jest ostatnio niemal codziennie. Uwielbiamy jej smak, doceniamy za bogactwo odżywcze. Witaminy: A, B6, C, E, K oraz minerały: cynk, wapń, żelazo, magnez, potas, sód(...)miękkości. Do ugotowanej kaszy, soczewicy i dyni dodajemy przyprawy. Wszystko blendujemy na gładką masę, którą wylewamy do foremki o wymiarach 12 cm x 30 cm. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 45 minut.  Kroimy po całkowitym ostudzeniu! Smacznego

Jeść, by żyć w zdrowiu
Babka wielkanocna 108

To nasza pierwsze Święta Wielkanocne na blogu i postaramy się, aby do tego czasu, pojawiło się kilka przepisów na ten szczególny czas. Zaczynamy od baby, która

Ania i Marcin gotują
Zakręcone ciasteczka cynamonowe 178

małe aromatyczne krążki, przygotowane bez dodatku masła, za to z mąką krupczatką, która sprawia, że konsystencja ciasteczek nie jest zbita, a lekko sypka i krucha. Brak masła w przepisie skutkuje nie tylko mniejszą kalorycznością ciasteczek, ale też sprawia, że z ciasta łatwiej uformować cienkie wałeczki, które zawinięte w ślimaczki, nie rozpływają się podczas pieczenia i utrzymują swój kształt(...)łyżeczka ekstraktu z wanilii 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie: - mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać cukier puder, śmietankę, żółtko, ekstrakt z wanilii i cynamon, składniki wymieszać, zagnieść ciasto - ciasto może się nieco lepić, nie należy jednak dosypywać mąki - ciasto można schłodzić lub od razu formować ciasteczka - z ciasta urywać niewielkie kawałki, formować z nich palcami cienkie

Smakołyki Bereniki
Zdrowe brownie (bez glutenu, cukru i laktozy) 332

Pysznie czekoladowe brownie raczej kojarzy się niestety z dużą ilością cukru niż z czymś zdrowym. Czy można inaczej? Można! Gorzka czekolada zawiera dużo magnezu, potasu, poprawia

maniapieczenia
ciasto Pani Marzeny (jabłkowo-kokosowe z chałwową polewą) 123

przepis wyprzedził około dwadzieścia innych stojących w kolejce do pieczenia. Zapraszam Was więc kochani na znakomite ciasto jabłkowo-kokosowe, a Pani Marzenie dziękuję za przepis. *blaszka 29*34 cm Składniki: na ciasto: 7 jajek 1 kostka margaryny (lub 250 g masła) 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 1 szklanka cukru na wkładkę kokosową(...)ucierać. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i pianę ubitą z białek. Ciasto podzielić na dwie części, do jednej dodać kakao. Formę do pieczenia wyłożyć papierem. Wylać jasną część ciasta do formy. Wkładka kokosowa: Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, dodać kokos. Powstałą masę rozsmarować na jasnym cieście. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Jagodzianki czyli drożdżówki z borówkami 106

rozczyn, ciepłe mleko oraz cukier, jajko i ekstrakt waniliowy. Polecam wyrabiać ręcznie ok. 10-15 minut, ale oczywiście można także wyrobić mikserem z końcówką z hakami przez ok. 5 minut. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę (dopóki ciasto nie podwoi swojej objętości). Wykonanie farszu: Borówki opłukać na sicie i odstawić do odcieknięcia wody(...)ciasta ciąg dalszy: Wyrośnięte ciasto zagnieść na stolnicy posypanej mąką. Rozwałkować na placek o grubości ok. 0,5-1cm grubości i wykrajać z niego krążki o średnicy 9-10cm. Ja otrzymałam 15 takich krążków.Na środek każdego krążka położyć łyżkę jagód i zlepiać jak pierogi chowając zlepienie na spód (by się nie rozklejało). W razie gdyby brzeg ciasta

Mania Wypiekania
Placek do barszczu 165

taką alternatywę, np. na przyjęcie dla gości. I wcale nie musi być jak w tytule - do barszczu. Ja jadłam bez barszczu, z keczupem, a nawet popijając herbatą... Bo dla mnie to taki jakby pasztet w cieście :) Przepis na ciasto podaję zmodyfikowany, ponieważ (ja blondynka;)) zamiast pół kilo mąki z rozpędu dałam cały kilogram :) wszystkie składniki już były zmieszane(...)białka 1 łyżka proszku do pieczenia 2 łyżki kwaśnej śmietany 1 zupa ogonowa Farsz: 70 dag mięsa mielonego 70 dag kg pieczarek 3 cebule 1 całe jajko 8 jajek ugotowanych na twardo 3 kopiate łyżki bułki tartej 2 kostki rosołowe Sposób przygotowania: Ciasto: Mąkę przesiewamy, dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy gładkie ciasto. Nie powinno kleić się do rąk. Dzielimy

Kolorowy Przepisownik
Tarte tatin 177

lodami lub schłodzony. Ciasto najlepiej smakuje tego samego dnia, kiedy je piekliśmy ;) Składniki ciasto francuskie (polecam od razu okrągłe) 5 jabłek (golden delicious, gala) połowa cytryny 1 szklanka cukru 50g masła Sposób przygotowania Jeśli macie naczynie do tarty lub patelnię, na której możecie jednocześnie smażyć i piec to podsmażcie w nim jabłka, a potem nakryjcie je ciastem w tym samym(...)minut obracając co jakiś czas. Mają oblepić się karmelem, a sos ma zgęstnieć.  Ciasto francuskie ma mieć kształt koła, a jego promień ma być ok. 2cm większy od promienia naczynia, w którym będziemy piec tartę (2cm większe z każdej strony). Jeśli pieczemy w naczyniu, na którym smażyliśmy jabłka to przykrywamy jabłka ciastem w tym naczyniu. Jeśli będziemy piec

W kuchni wieczorem