Jest to jedno z pierwszych ciast jakie nauczyła mnie robić mama. Moje ulubione jest wtedy gdy masy jabłecznej jest więcej niż biszkoptu. Na wierzchu ciasta koniecznie musi być bita śmietana :). Yakie ciasto zawsze się obroni. Zdjęcia wykonałam w pięknych, jesiennych promykach słońca :) Składniki na ciasto na blachę 30x40cm: 4 jajka 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 1 łyżeczka proszku
Bon Appetit Małgorzatyciasto snickers od dłuższego czasu namawiał mnie mój mąż – i w sumie racja, czego tu nie lubić? Puszyste biszkopty czekoladowe, bita śmietana, masło orzechowe i masa krówkowa :) Jestem pewna, że Wam też zasmakuje! Ciasto piekłam w dużej wysokiej formie o wymiarach 40×25 cm Składniki na 1 spód biszkoptowy (będą potrzebne 2) 4 jajka 12 łyżek cukru(...)łyżki masła orzechowego 1 puszka masy krówkowej (kajmaku) ok. 500 g 500-600 ml śmietany kremówki 3 łyżki cukru 3 saszetki Śmietan Fix 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej orzeszki ziemne Biszkopty (można upiec je dzień wcześniej) przygotowujemy według przepisu . Można upiec jeden biszkopt od razu z 8 jajek, ja wolę podzielić sobie go na dwie tury, dzięki temu nie mam już
CiastkozercyPyszny delikatny kakaowy biszkopt, śmietana i truskawki :) Ciasto: 3 jajka 1/2 szkl cukru 3/4 szkl mąki pszennej 3 łyżki wody 4 łyżki oleju 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę, do żółtek dosypujemy proszek do pieczenia, wlewamy olej i wodę, powstałą masę wlewamy do ubitych białek. Delikatnie(...)mieszamy. Dosypujemy porcjami kakao i mąkę mieszając do połączenia składników. Pieczemy ok 20 min w 160 stopniach Masa śmietankowa 0,5 l śmietany 30% 1 bita śmietana w proszku 3 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny troszkę wody do rozpuszczenia żelatyny 2 szkl truskawek W ciepłej wodzie rozpuszczamy żelatynę i studzimy. Do śmietany dosypujemy bitą śmietanę w proszku, cukier
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaMakowiec śnieżny - kuchnia podkarpacka Makowiec śnieżny to niespotykana wersja makowca. Składa się on z 4 warstw i polewy z wiórkami kokosowymi. Spód ciasta stanowi biszkopt, na który wykłada się usmażony mak z bakaliami. Kolejną warstwę stanowi bita śmietana, a ostatnią maślana masa orzechowa. Ciasto podawane w temperaturze pokojowej jest delikatne, słodkie i kremowe. Przepis pochodzi od Koła Gospodyń Wiejskich Ujazd
Trzeci talerzStrasznie dawno nie pisałam, co więcej pichcę też rzadko. Moich dwóch synów póki co zabiera mi większość doby, mam nadzieję, że z czasem proporcje czasu wolnego
Z butelką mleczka w tlewiedziałam że muszę je zrobić. I nie zawiodłam się. Ciasto jest pyszne, wilgotne, efektowne przełamane lekko kwaśnym smakiem z powideł śliwkowych. Ja zrobiłam biszkopt według swojego ulubionego i wypróbowanego przepisu oraz pominęłam nasączanie biszkoptu ponieważ my nie lubimy mokrych biszkoptów. Zachęcam Was do upieczenia bo warto. Składniki: Biszkopt 5 jajek 5 łyżek cukru 3 łyżki mąki pszennej(...)cukier puder i chwilkę zmiksować. Żelatynę rozpuścić w letniej wodzie i wlewać wolnym strumieniem do ubitej śmietany cały czas miksując na średnich obrotach. Przełożenie ciasta: biszkopt, krem, warstwa herbatników, posmarować cienko powidłami, druga warstwa herbatników, bita śmietana. Schłodzić i przed podaniem oprószyć kawą i wiórkami z czekolady
Ala piecze i gotujeszklanki gorącej wody 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soku z cytryny BITA ŚMIETANA: 500 ml śmietanki 30% lub 36% 2,5 łyżeczki żelatyny(śmietanka 30%) lub 2 łyżeczki żelatyny (36% śmietanka) 3 łyżki cukru pudru + owoce (ja dodałam troszkę poziomek, malin, borówek amerykańskich i zwykłych borówek) WYKONANIE: CIASTO: Ubijamy białka i dodajemy cukier oraz szczyptę soli. W oddzielnej miseczce(...)galaretkę w 400 ml wody, gdy będzie zimna możemy włożyć do lodówki tak, aby stężała. PONCZ: Łączymy wszystkie składniki i odkładamy do ostudzenia. Kiedy ciasto będzie już gotowe i poncz będzie zimny, możemy nasączyć biszkopt. BITA ŚMIETANA: Rozpuszczamy żelatynę w gorącej wodzie i pozostawiamy do ostygnięcia. Ubijamy bitą śmietanę, dodajemy cukier puder oraz ostudzoną żelatynę. Wykładamy na ciasto biszkoptowe
Serce zamknięte w formie pysznościzrobić to ciasto w dużej prostokątnej blaszce. Bardzo smaczne, z miłym śliwkowym akcentem, dzięki którym bita śmietana nie jest mdła. Polewa czekoladowa jest miękka i pięknie się kroi. Ciasto doskonałe na wszelkie uroczystości. Polecam! Składniki: (na blaszkę o wymiarach 35x25 cm) Biszkopt: 6 jajek 1 i 1/4 szkl cukru 10 łyżek mąki pszennej 2 łyżki(...)rozgrzanym do 170 st.C piekarniku przez około 30 minut do tzw. suchego patyczka (jeśli wbity do ciasta patyczek będzie suchy, oznacza to, że biszkopt jest upieczony). Wyjąć i pozostawić do całkowitego wystudzenia. Bita śmietana: Żelatynę zalać zimną wodą, a po chwili umieścić w mikrofalówce na kilka sekund, by rozpuścić żelatynę. Przestudzić. Schłodzoną śmietankę ubić
Nastoletnie WypiekanieCiasto wiśniowe na makowym biszkopcie jest proste w przygotowaniu i bardzo pyszne. Krem wiśniowy na bazie śmietany i mascarpone świetnie się łączy z makowym biszkoptem i
Passions hobbies lifeSpód tego ciasta to biszkopt , środkowa warstwa to pianka zrobiona z bitej śmietany wymieszanej z zieloną galaretką. Ciasto zalane jest galaretką, w której zatopione są plastry
Przepisy KulinarneKocham to ciasto :) jest delikatne ,aksamitne ,lekko kawowe ,delikatnie słodkie.... orzeźwiające dzięki nucie alkoholu i jeszcze setki smacznych słów pcha mi się na język :) ale jedno
Wypieki Reneodmierzam dokładnej ilości tych składników robię to na oko ;) Gdy wszystko nam się już rozpuści dodajemy czerwony barwnik wedle uznania. Polewamy na ciasto lekko wystudzoną. Ciasto składamy w następujący sposób: biszkopt dżem malinowy bita śmietana biszkopt polewa z czekolady SMACZNEGO
Słodkie ciachoupalne popołudnie, do pysznej kawy z ekspresu lub po prostu żeby mieć dobry humor :) Bita śmietana, serek mascarpone, ulubione owoce i biszkopty. A jeśli jeszcze te owoce samodzielnie zostały zerwane.. Nic tylko marsz do sklepu, a potem do kuchni ;) I na deser będzie jak znalazł... Mnie z podanej porcji wychodzi 6 porcji;) Letni deser z owocami Składniki: opakowanie biszkoptów
Lawendowe Nieboubijamy na sztywno z fruktozą, dodajemy mascarpone a następnie przestudzoną żelatynę, mieszamy. Czekoladę trzemy na tarce na dużych oczkach. Składamy tort - biszkopt - brzoskwinie w galaretce - biszkopt - dżem truskawkowy rozsmarowujemy na całej powierzchni - bita śmietana około połowę, przykrywamy trzecim biszkoptowym i całość obsmarowujemy pozostałaś bitą śmietaną z mascarpone. Wierzch dekorujemy tarta czekoladą, układamy wisienki. Odstawiamy na minimum 4h do lodówki
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiEksperymentalne połączenie smaków (przynajmniej w moim wykonaniu). Efekt mile mnie zaskoczył. Kawa, orzeźwiająca mięta, czekolada i bita śmietana... Moje ulubione smaki w komplecie. Polecam. 1. Ciasto: Biszkopt z 5-6 jajek 2. Krem kawowy: 2 szklanki mleka 2 szklanki likieru kawowego 2 budynie śmietankowe 6 łyżek cukru 2 żółtka Zagotować mleko z cukrem. Zmiksować likier kawowy z żółtkami
Praktyczna pl