Marmolada w spiżarni być musi. Niezastąpiona do przekładania ciasteczek czy nadziewania pączków. Warto poświęcić trochę czasu i przygotować ją samemu. Marmoladę możecie robić z jabłek z dodatkiem innych owoców ( np porzeczki, agrest ), możecie aromatyzować - skórką pomarańczową, cytrynową. Możecie pozostawić bez dodatków - sama marmolada jabłkowa. Możecie zrobić ją z dodatkiem płatków róży - czyli tak jak ja. Składniki: * 2 kg przecieru
kolorowotorcikowoszlify sztuki kulinarnej zdobywała u swojej mamy, obecnie mieszka nad jeziorem Bolsena i prowadzi własną winnicę. Książka zawiera 140 przepisów kulinarnych, podzielonych na kategorie tj., sztabki, bronie i ciasteczka; babeczki, ciasta i rolady, tarty, placki i inne wypieki; lody i desery na zimno; drinki i łakocie. Każdy przepis jest dość szczegółowo opisany, podane są czas przygotowania potrawy, czas
SMYKWKUCHNIRobiliście już pierniczki na Święta? Polecam Wam ten przepis, z którego od 5 lat robię pierniczki, są pyszne! http://smykwkuchni.blogspot.com/2013/12/pierniczki-korzenne-na-swieta-bozego.html Pozdrawiam cieplutko!
SMYKWKUCHNIRogaliki drodżowo- kruche z nadzieniem wiśniowym Składniki: - 25 g drożdży - 2 łyżki cukru - cukier waniliowy - 1 jajo - 1/4 szklanki mleka ciepłego - 250 g mąki - 1/2 masła
SMYKWKUCHNIMocno kruche spody i delikatny lekko orzeźwiający krem z dodatkiem borówek amerykańskich. Zwieńczone delikatnym kleksem z bitej śmietany. Piekąc latem kruche spody warto upiec więcej. Możemy
Ala piecze i gotujeCiasto francuskie ostatnio podbija moje serce:)) Ostatnio nie mam zbyt wiele czasu, więc takie gotowe ciasto wiele mi ułatwia. Tym razem proponuję pyszne ciasteczka, tak zwane sakiewki z nadzieniem serowym z dodatkiem kwaśnych wiśni. Całość wykańcza doskonale pasująca do całości kruszonka... Składniki: 225 g ciasta francuskiego, 150 g białego sera, 1/2 laski wanilii, 2 jajka
Z miłości do słodkościłyżki cukru waniliowego, szklanka jogurtu naturalnego, 50g gorzkiej czekolady. Wykonanie Serem mascarpone zmiksować z likierem Amaretto, cukrami oraz sokiem z cytryny. Dodać jogurt naturalny, zmiksować. Ciasteczka połamać na mniejsze kawałki, czekoladę posiekać. Porzeczki, umyć obrać i osuszyć. Do pucharków nałożyć warstwę pokruszonych ciastek i czekolady, posypać porzeczkami i przykryć kremem. Postępować tak długo, aż pucharki się zapełnią
Z miłości do słodkościPost Sernik na zimno z malinami (z serka mascarpone) pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl .
Kulinarne PrzebojeMalinowy sernik na zimno z mascarpone to deser wyjątkowo prosty. Tylko pięć składników i brak potrzeby włączania piekarnika są niewątpliwą zaletą tego serniczka. Maliny i biała
Poezja smakudlatego bardzo często goszczą one ostatnio w naszych deserach:) Tym razem wykorzystałam czarne porzeczki do przyrządzenia lekkiej i puszystej pianki, przypominającej nieco ptasie mleczko. Spód to nic innego jak ciasteczka z masłem, ale z dodatkiem masy krówkowej, dzięki czemu jest lekko "ciągnący":) Podsumowując pianka jest lekka, nie za słodka, łatwa w przygotowaniu i po prostu smaczna;)) Spód: 200g herbatników
Z miłości do słodkościuszkodzić. Na talerzu układamy nasze zamarynowane w miodzie i soku z cytryny półksiężyce jabłka tak aby tworzyły okrąg o średnicy większej niż sernika. Układamy ciastko posypujemy migdałami, układamy zwinięte półksiężyce z jabłka i maliny. Opcjonalnie polewamy golden syrupem. Smacznego! Bierzemy udział w konkursie "Blog ze Znakiem Smaku". (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName
Symfonia SmakówWreszcie udało mi się zrobić bezy, które się nie rozlewają i fajnie dają kształtować, więc pewnie jeszcze nie raz skorzystam z tego przepisu :) Składniki: - 5 białek
Zainspirowana w kuchniPost Piernikowe choinki z lukrem pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl .
Kulinarne PrzebojeCiasto o nazwie Styropian zna zapewne każdy, swoją nazwę zawdzięcza podobieństwu do styropianu budowlanego, który ma podobną porowatą powierzchnię i jest równie śnieżnobiały. Ten kto wymyślił
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięzmiksowane ciastka, docisnęłam popychaczami (dołączonymi do kompletu z obręczami). Deskę z obręczami wstawiłam do lodówki. W tym czasie czekoladę rozpuściłam w kąpieli wodnej. Wyjęłam deskę i na spodzie z ciasteczek poukładałam świeże maliny, które delikatnie polałam częścią rozpuszczonej czekolady. Drugą część czekolady wylałam na szklaną płytkę, rozsmarowałam cienko i wstawiłam do lodówki i czekoladę i deskę z obręczami. W następnej
Blondynka Gotuje