wafle (wafel-masa-wafel-masa, itd.) Gdy już ułożymy nasz torcik przygniatamy całość czymś ciężkim i pozostawiamy na noc. Następnego dnia kroimy na prostokąty/romby/kwadraty, a do ciastka najlepsza jest herbata . Ja wybrałam herbatę Richmont - Forrest Fruits, która cudownie "rozpachniła" mój dom. Smacznego
Brzuszki Łakomczuszkisię nad tym dlaczego tym ciastem zachwyca się cały świat. Jestem pewna, że każdy kto raz spróbuje tego deseru z pewnością się w nim zakocha. Składniki: 350 gram ciasteczek digestive (ja użyłam czekoladowych herbatników i też jest pycha!) 125 gram masła 3 średnie banany kilka łyżek soku z limonki lub cytryny 500 gram masy krówkowej 100 gram gorzkiej czekolady(...)użyłam mlecznej, a co!) 2-3 łyżki kakao 400 ml śmietany kremówki fix do śmietany łyżka cukru pudru Masło roztapiamy i odstawiamy do wystygnięcia. Ciasteczka kruszymy na proszek (ja zrobiłam to w blenderze ale może być wałek) i mieszamy z rozpuszczonym masłem, dość dokładnie aż uzyskamy coś w stylu mokrego piasku. Układamy masę ciasteczkową na blaszce, uciskamy łyżką
Mango Papajaczegoś słodkiego. Oczywiście całe szczęście taka tarta musi się chłodzić cały dzień więc posmakować ją mogłam dopiero rano. A co z tego wyszło sami widzicie. Pyszny, kruchy spód z ciasteczek Oreo, do tego krem budyniowy z mascarpone... i jagody. Tarta prosta, bez pieczenia , jednak wymaga dość długiego chłodzenia- najlepiej całą noc. Nie jest za słodka, jest chłodna, idealna na takie(...)letnie dni. Spokojnie można się nią pochwalić znajomym, rodzicom, teściom.. myślę, że będą zachwyceni! Składniki: 2 szklanki jagód 200 gram ciasteczek Oreo 150 gram masła 1 budyń śmietankowy 3 szklanki mleka 2 jaja 2 łyżki mąki pszennej 5 łyżek cukru pudru 250 gram serka mascarpone cukier puder, mięta.. do ozdoby Oreo miksujemy w blenderze
Mango PapajaOd dłuższego czasu przymierzałam się do ciasta z zapiekanym kremem, a gdy zobaczyłam ostatnio te tartatelki na blogu Crispy Biscuits wiedziałam, że muszę je zrobić. Tym
Fabryka pomysłówmarcepan i na blogu Domowe-Wypieki.pl znalazłam ten przepis . Zmieniłam proporcje i tym sposobem wyszedł mi chlebek marcepanowy o wadze 220g, który przyda mi się do marcepanowych ciasteczek. Składniki: 100g płatków migdałowych 100g cukru pudru (u mnie firmy Kupiec) 1/2 łyżeczki aromatu migdałowego 3 łyżki wody różanej (można zastąpić likierem amaretto lub brązowym rumem) Przygotowanie: Płatki migdałowe(...)dolać kilka kropli wody różanej jeśli masa nadal się rozsypuje. U mnie nie było to konieczne. Masę przechowujemy w lodówce. Idealnie nada się do wszelkich ciast i ciasteczek
Ze smakiem i z pasjąmnie trwało to ponad 2 godziny. Po tym czasie dzielimy ciasto na 4 części i każdą wałkujemy na grubość min 1 cm. Wycinamy dowolne kształty. Ja użyłam foremki do ciastek w kształcie serca. Wycięte pączuszki układamy na blachach wyłożonych papierem do pieczenia zachowując odstępy, bo pączki trochę urosną. Odkładamy blachy z pączkami w ciepłe miejsce na minimum godzinę. Następnie
Ze smakiem i z pasjąWstęp do mojego artykułu jest cytatem właśnie z tej książki. W mojej ulubionej książce pani Lucyny "Baby, placki i mazurki: praktyczne przepisy pieczenia chleba, bułek, placków, mazurków, tortów, ciastek, pierników i tp." (wydawnictwo Jan Fiszer, Warszawa 1909) znaleźć można szereg naprawdę interesujących przepisów na wypieki, np. przepis na mazurek daktylowy cukierkowy: " Funt zwyczajnych, dobrych, świeżych daktyli pokrajać
Przepisy AleksandrySmak ciastek sezamowych kojarzy mi się z ... "Władcą Pierścieni". Na każdej premierze trylogii pałaszowałam moje ulubione ciastka, które kupowałam w małym warzywniaczku koło mojego
Przepisy Aleksandrywyborem przepisów i ich różnorodnością. To nie jest kolejna książka, w której znajdziemy takie same przepisy, jak w tysiącu innych. Autorka zebrała receptury na mniejsze słodycze (np. praliny, nugat, ciastka, bezy) z różnych krajów świata. Prawie 300 stron czaruje czytelnika i zadziwia. Pierwszym przepisem, który postanowiłam wypróbować, jest receptura na podstawowy marcepan i chociaż jego blok mogę kupić
Przepisy AleksandryJeżeli, tak jak ja, zaczynacie myśleć o upieczeniu pierników na parę dni przed świętami, to mam dla Was naprawdę genialny przepis. Ciastka nie zrobią się twarde i do tego są przepyszne! W przepisie należy użyć Golden Syrup. Wiem, że ten produkt jest trudno dostępny w Polsce. Można go zrobić samemu - ręczę, że przyda się jeszcze nie raz. Przepis można
Przepisy AleksandryCzyli błonnik, błonnik i jeszcze raz błonnik :). Przepis dostałam od koleżanki mojej mamy. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij
Przepisy Aleksandrynajwiększym powodzeniem. Rok temu także przygotowałam podobne zestawienie: KLIK! (Po kliknięciu na zdjęcie otworzy się drugie okienko z przepisem). Sernik z kruchym ciastem kakaowym Enchiladas z kurczakiem i fasolą Ciastka ze skwarkami Gołąbki z włoskiej kapusty Ciasto "Pijane rodzynki" Sałatka jarzynowa Paszteciki z pieczarkami Karpatka Ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką Sernik "Złota rosa" Tort różano-wiśniowy Ciasto "Shrek
Przepisy Aleksandry( Recipe in English ) Bliskowschodnie słodkości są wyjątkowe, często bardzo słodkie. Po zjedzeniu kawałka baklavy rzeki endorfin wypełniają nasze dusze. Czym pachną kraje Lewantu? Oczywiście pistacjami, miodem
Przepisy AleksandrySerniczki Oreo robiłam jeszcze podczas wakacji w Polsce. Wszystkim bardzo smakowały, ale u mnie i tak pierwsze miejsce mają serniki z owocami. Poniższy przepis jest na
Przepisy AleksandryKokosanki upiekłam w podzięce dla mojej koleżanki z pracy Angie. Zrobiła mi niedawno ogromną niespodziankę i w taki słodki sposób chciałam się jej odwdzięczyć. Makaroniki to jedne z najstarszych ciastek na świecie (prawdopodobnie znane były już w IX w.). Wersja kokosowa jest bardzo popularna w krajach anglosaskich i Holandii. Przepis ze zdjęciami krok po kroku. Jeżeli przygotowałaś
Przepisy Aleksandry