cukru 5 jajek kilka kropel aromatu koksowego (opcjonalnie) ¾ szklanki wiórków kokosowych 100 g białej czekolady z kokosem (można pominąć lub użyć tradycyjnej) Wierzch: polewa czekoladowa (opcjonalnie) Przygotowanie: Masło roztapiamy. Ciasteczka mielimy w blenderze. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni. Tortownice o średnicy 25 cm lub mniejszą blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasteczka łączymy z masłem i wykładamy nimi dokładnie dno blaszki
Mania Gotowaniawaniliowego ½ szklanki mleka skondensowanego słodzonego 1/2 szklanki cukru (można dodać więcej ale mleko również dodaje sporo słodkości) 5 białek 5 żółtek aromat waniliowy lub ekstrakt waniliowy Przygotowanie: Masło roztapiamy. Ciasteczka i orzechy mielimy w blenderze. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni. Tortownice o średnicy 25 cm lub mniejszą blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasteczka łączymy z masłem i wykładamy nimi
Mania Gotowaniaciasteczka (usteczka, buziaczki, całuski) to wyjście awaryjne dla niespodziewanych gości lub niespodziewane zachcianki rodziny na coś słodkiego. Dzisiaj właśnie był taki dzień. Nie planowałam piec nic słodkiego, ale apetyt na słodkie męskiej części rodziny pojawił się niespodziewane. Zawsze mam w zapasie opakowanie ciasta francuskiego, papierówek jest pełno, więc nie zastanawiałam się długo, do niedzielnej popołudniowej kawy przygotowałam Ekspresowe całuski(...)składamy ciasto na pół, dociskając na obu krańcach, po to by jabłko lekko zamknąć w środku. Pieczemy całuski w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C ok. 20 minut. Wyjmujemy ciasteczka i posypujemy cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem. The post Ekspresowe całuski z ciasta francuskiego appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSpód: 200g herbatników, 200g masła, 50g wiórków kokosowych, 1,5 łyżki brązowego cukru. Herbatniki zmielić w blenderze na pył. Masło stopić z cukrem, dodać do ciastek wraz z wiórkami kokosowymi, krótko zmiksować. Rozłożyć równomiernie na dnie i bokach formy na tartę o śr. 27cm. Schłodzić. Nadzienie: 500g malin, 150g cukru pudru, skórka
Z miłości do słodkościtarta cytrynowa! Jest mega prosta i taka przyjemna w smaku...to jest to o co mi chodziło i krążyło po głowie...to TEN smak! Składniki na spód: 2 opakowania ciastek owsianych ( lub 1 op owsianych i 1 herbatników Petit) 200 g masła Składniki na masę: 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego 4 żółtka sok z 4 cytryn + skórka
Olikowa kuchniaSkładniki: 2,5 szklanki mąki uniwersalnej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 120 g masła 1 szklanka cukru 1 łyżeczka esencji zapachowej (cytrynowa) 1 duże jajko ponadto
SMYKWKUCHNIspędzoną z kubkiem pysznej kawy i rozpływającego się w ustach, dopieszczającego kubki smakowe deseru o niezapomnianej nucie cynamonu i kardamonu... Chwila kawowej przyjemności! SKŁADNIKI NA 2 KOKILKI: - 4 kruche ciasteczka (najlepiej z kawałkami czekolady) - płaska łyżka masła - 100 g serka ricotta - 100g jogurtu greckiego - laska cynamonu - ziarna kardamonu lub kardamon mielony - 1/2 łyżeczki brązowego cukru - tabliczka czekolady mlecznej - łyżka żelatyny(...)WYKONANIE: - w blenderze zmiksuj ciastka z masłem - kokilki wyłóż folią spożywczą - na dno kokilek ułóż masę z ciasteczek - w osobnej misce wymieszaj serek Ricotta i jogurt, dodaj cukier, cynamon i kardamon (kawałeczek laski ścieramyna tarce, ziarna kardamonu mielimy w młynku lub rozdrabniamy w moździerzu, możemy też użyć cynamonu i kardamonu już w postaci sypkiej) - w kubku rozpuść w jaknajmniejszej ilośći
SMYKWKUCHNIprzepis na granolę tym razem owocową, bardzo zdrowy, pełny witamin i składników odżywczych posiłek. Granolę możemy używać jako dodatek do mleka, jogurtu, deserów, ciast czy jako bazy do wypieku ciastek. Szczerze polecam! składniki: - płatki owsiane - opakowanie - płatki jęczmienne - opakowanie - po 3 garście rodzynek, suszonych śliwek, moreli, daktyli (pokroić na małe kawałki) - 4 łyżki pestek z dyni - 4 łyżki
SMYKWKUCHNImigdałowym maczać dosłownie na chwilę biszkopty i układać w żaroodpornym naczyniu. Wiśnie wypestkować, odsączyć i zasypać cukrem. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem, dodać mascarpone. Zmiksować. Na ciastka wyłożyć warstwę śmietanki, przykryć warstwą wiśni i kolejną cienką warstwą śmietanki. Ponownie ułożyć namoczone biszkopty, śmietankę, resztę wiśni i resztę śmietanki. Posypać startą czekoladą. Deser przechowywać
Z miłości do słodkościDziś szaro, buro i sentymentalnie za oknem. Z sentymentu, wspominając dzieciństwo zrobiłam pyszne szyszki z ryżu preparowanego. Oryginalny przepis zawiera cukierki krówki, ja z córami ułatwiłam
kolorowotorcikowoSezon truskawkowy zakończyłam takimi oto słodkimi małymi tartami. Na blogu było bardzo truskawkowo. Truskawkowe zapasy zrobione a teraz czekamy na następny sezon.składniki:kruche ciasto250 g
Monia miesza i gotujeprostokątnej foremki i piec 30 minut na złoty kolor w 180 stopniach. Masa budyniowa : * 900ml soku przecierowego zielonego * 3 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru * dodatkowo duże opakowanie ciastek typu delicje - około 30 sztuk Przygotowanie : Budyń przygotować według zaleceń producenta, tylko zamiast mleka ugotować go na soku. Będzie gęsty. Wylać masę na ostudzony biszkopt. Ułożyć delicje. Schłodzić. Masa śmietanowa
Magiczne Życie MartyŚwieżutkie i pyszne bułeczki drożdżówki dzisiaj Wam przedstawiam . Ze smakowitym nadzieniem, soczystymi owocami i chrupiącą kruszonką. Najlepsze były jeszcze ciepłe, ale ostatnia, zjedzona następnego dnia do
Smaczna PyzaByło clafoutis z truskawkami a tym razem z typowym dodatkiem czereśni. Nieco w innej formie bo w małej wersji kakaowej jednak tak samo pysznej.składniki
Monia miesza i gotujeznajdziemy odrobinę bardzo zdrowej kaszy jaglanej i sporo truskawek:) Spód: 100g herbatników maślanych, 70g masła lub margaryny. Herbatniki zmiksować w blenderze na pył. Masło stopić, dodać do ciastek. Wymieszać. Masę wyłożyć na dno tortownicy o śr. 21 cm. Masa: 1/2 szklanki kaszy jaglanej, 1/2 szklanki cukru, 300 ml śmietanki 30%, szklanka wrzątku, szczypta
Z miłości do słodkości