Cudowne kruche ciasteczka serduszka W sam raz na walentynki Składniki: ( Na małą porcje -jak na zdjęciu) 1/2 kostki masła / margaryny 1,5 szklanki mąki pszennej 2 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru pudru 3 krople olejku waniliowego bądź paczka cukru z prawdziwą wanilią Dodatkowo: foremki posypka do dekoracji lukier (cukier puder + woda) Wykonanie: Wszystkie składniki
W Moim Magicznym DomuPrzeglądając ostatnio blogi natrafiłam na przepis na chrust lany . Postanowiłam go wybróbować bo nigdy czegoś takiego nie robiłam ani nie jadłam. Bardzo szybko się robi bo
Monia miesza i gotujepekińskiej z zielonymi oliwkami, fasolka w sosie pomidorowo-daktylowym (zaskakująco dobre połączenie) i kotlety warzywne z ziarnami. Desery: szarlotka z żurawiną (ok, ale tarta cytrynowa o wiele lepsza) i ciastko owsiane. Restauracja zrezygnowała z dwóch opcji drugiego dania (kiedyś można było dostać mniejszą i większą), obecnie jest tylko jedna, większa lub raczej średnia. Poniżej pozostałe (stałe) propozycje w menu (obiadowe
Qlinarnie i QlinarnieRozpoczynamy Nowy Rok 2016r., a tym samym karnawał. Na naszych stołach nie może zabraknąć faworków - wspaniałych, kruchych ciasteczek. Smakują wybornie. Składniki: 4 żółtka pół szklanki gęstej śmietany 1 łyżka spirytusu lub octu mąki tyle, ile "zabierze ciasto" (ok. 40 dag) szczypta soli cukier puder do posypania tłuszcz do smażenia Z żółtek, śmietany, spirytusu lub octu, mąki, soli zagniatamy ciasto
Pyszności Słodkościzimowe wieczory, kiedy za oknem zimno, najlepsze hiszpańskie churros. Churros to pyszne ciasteczka z ciasta parzonego, chrupkie na wierzchu, a w środku mięciutkie. Najsmaczniejsze są ciepłe i posypane cukrem pudrem, ale również smakują z gorącą czekoladą. Składniki: 250 ml wody 3 jajka 2 łyżki cukru 30 g masła szczypta soli cukier puder do posypania olej do smażenia Wodę gotujemy
Pyszności Słodkościkokosowym. Wierzch ciasta smarujemy cienką warstwą kremu. Posypujemy grubą warstwą uprażonych wiórek kokosowych. Na górze ciasta, niesymetrycznie wciskamy kilka kulek kokosowych. Pozostałe trzymamy w lodówce i mamy dodatkowe ciasteczka do zjedzenia. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Wlewamy do rękawa cukierniczego lub tubki papierowej i wyciskamy zygzaki po wierzchu ciasta. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli
W kuchennym oknie Ewyciastem. W garnku rozgrzać tłuszcz. Lać do niego ciasto przez lejek (ja przekładam ciasto do worka cukierniczego) „sznureczkiem” poruszając lejkiem spiralnie. Powstaną wówczas jak gdyby gniazdka. Ja smażę mniejsze ciasteczka, bardziej poręczne. Gdy zrumienią się z jednej strony, odwrócić i zrumienić drugą stronę. Wyjmować na półmisek przykryty ręcznikiem papierowym, następnie posypać cukrem pudrem lub polewać miodem. Najlepsze są świeże
królestwo garówW tym tygodniu Tłusty Czwartek, czyli dzień, który rozpoczyna ostatni tydzień karnawału. W tym dniu dozwolone jest objadanie się. Oprócz pączków i faworków można przygotować również
Tradycyjna kuchnia KasiDziś zapraszam Was na obłędne szwedzkie bułeczki kardamonowe (kardemummabullar), które upiekłyśmy w tym tygodniu w naszym cyklu Wypiekaniu na śniadanie . Przepis z bloga Moje wypieki
Kulinarne przygody GatityCategory: Product #: Regular price:$ (Sale ends ! ) Available from: Condition: Good ! Order now!
Eksplozja smakuTłusty czwartek już tuż, tuż. Proponuje Wam dzisiaj gniazdka poznańskie, trochę się bałam czy wyjdą. Nie robiłam ich nigdy, mam ten przepis od dawna ale nigdy
Kuchnia PokoleńSzukasz oryginalnego przepisu na faforki?Właśnie tutaj on jest i czeka na Ciebie drogi czytelniku.Dziś świetny przepis na kruche faworki z wisniówką,lekkie i
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkijest budynek w którym obok siebie mieści się kancelaria prawna i cukiernia. Mijając je zauważyłam, że szczególnie panie po drodze do pracy zaopatrują się w cukierni w smaczne ciasteczka. A ja dziś zabiorę ze sobą moje tiramisu :) Do pysznej kawy będzie w sam raz... Składniki : 25 dag serka mascarpone 2 żółtka 4 łyżki cukru ewentualnie 2 łyżki likieru amaretto
Proste PotrawyPolecam eklerki - idealne na właśnie trwający karnawał. Ekler to podłużne ciastko z parzonego ciasta, po upieczeniu przekrojone na pół i wypełnione kremem lub bitą śmietaną. Po raz pierwszy zmierzyłam się z ciastem parzonym i sama nie wiem czemu nigdy wcześniej nawet nie próbowałam. Pewnie dostojnie puszące się ptysie w cukierniach sugerowły, że to prawdziwy cukierniczy majstersztik. A to jedno
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Tawa-Tawas to popularne boliwijskie ciasteczka w kształcie rombów, których nazwa oznacza "cztery". Smaży się je na głębokim tłuszczu na rumiano. Jeszcze letnie polewa się płynnym miodem i posypuje cukrem pudrem. W smaku trochę podobne do pączków, ale zdecydowanie szybciej się je robi. Składniki: 1,5 szkl mąki pszennej Młyn Kopytowa 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli
Ala piecze i gotuje