babkę . A czego nie może zabraknąć podczas przygotowań do Świąt? Oczywiście dobrego papieru do pieczenia. Ja nie wyobrażam sobie bez niego domowych wypieków. Piekę na nim nie tylko ciasta, ciasteczka, ale też drożdżowe pierogi z kapustą i grzybami i… naszą ukochaną domową pizze. Tak, tak dobrze czytacie. Papier do pieczenia Stella jest do tego idealny. Dzięki temu spód pizzy
Słodkie okruszkistarczyć do tortu! Zrobiłam go z gotowym kremem ze słoika, ponieważ kupiłam go na spróbowanie i nie byłam w stanie zjeść bez niczego, taki jest słodki. Kupiłam też ciasteczka Speculoos i będę robić domowy krem Speculoos, ale nie wiem czy do świąt zdążę go zrobić! Składniki: 250 g serka mascarpone, schłodzonego 125 g kremu Speculoos, schłodzonego* W misce umieszczamy mascarpone
Słodki PomysłKokosanki robię, od baaaardzo dawna. Moja rodzina, bardzo je lubi. Dlatego, postanowiłam je urozmaicić, żeby zawsze nie były takie same. Tym razem czekoladowe. Okazało się, że
Agusiowe smakołykiPiekę je co roku, obdarowuję rodzinę i mam wrażenie, że nigdy nam się nie znudzą. Może dlatego, że piekę je tylko na Boże Narodzenia, bo właśnie
Obiad gotowyczas mieszamy, aby nie powstały grudki. Mieszamy do czasu, aż krem zgęstnieje. Jeśli jednak powstaną grudki, masę można przetrzeć przez drobne sito. Taki krem to idealny dodatek do kruchych ciasteczek, tortów i deserów. No i tarty oczywiście! Aby białka się nie zmarnowały, możecie wykorzystać je do omletu, który potem podany z kremem lemon curd umili poranek. Białka ubijamy na sztywną
KucharzycaKlasyka. Kruche ciasto z kremowym, słodko-kwaśnym nadzieniem. Przepisów na lemon curd przetestowałam kilka. W każdym występuje jajko, masło, cukier i sok z cytryny, jednak w
Kucharzycamąką kokosową. Bardzo lekkie, idealne na śniadanie, ale deser też Mąkę kokosową można wykorzystać na wiele sposobów – od ciast, po placki i ciasteczka. Ten przepis to pierwsze podejście – wychodzą biszkoptowe, lekkie, ale nie chrupiące gofry. Jak zwykle dodatki dowolne – oczywiście polecam owoce Biszkoptowe gofry z mąką kokosową
FitkotProste w przygotowaniu ciasteczka owsiane. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 2 szklanki płatków owsianych 3/4 szklanki cukru 1,5 szklanki mąki tortowej łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka cynamonu pół kostki margaryny tabliczka czekolady (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Margarynę rozpuścić w garnku. Pozostałe składniki wsypać do miski i wymieszać mikserem. Następnie dodać przestudzoną margarynę. Jeśli ciasto jest zbyt gęste, można
Danka Pichciserka ricotta 400 g serka homogenizowanego 200 ml śmietanki 30% 4 łyżki żelatyny 1/2 szklanki cukru pudru 300 g świeżych truskawek (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Ciasteczka pokruszyć, przełożyć do blendera. Zalać roztopionym masłem i zmiksować. Tortownicę o wymiarach 23 cm wyłożyć folią spożywczą. Na spód przełożyć masę ciasteczkową i wyrównać. Całość włożyć do lodówki na 15-20 minut
Danka PichciPierniki są nierozłącznie związane ze Świętami Bożego Narodzenia. Takie ciasteczka w kształcie choinek, gwiazdek, serduszek, itp. możemy upiec dużo wcześniej przed świętami i przechować szczelnie zamknięte w pojemniku, aby zdążyły zmięknąć i tuż przed świętami udekorować. Zachęcam do zrobienia takich pierniczków razem z dziećmi w domu! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 400 g mąki pszennej 1 jajko 1 łyżeczka proszku
Danka PichciAmerykany to ciastka, które znam z cukierni. Kupowałam je nieraz moim dzieciom jak chodziły do szkoły. Są to bardzo miękkie, pulchne ciasteczka przypominające biszkopt i polane lukrem. Robi się je szybko, jedynym utrudnieniem może być nieprzyjemny zapach amoniaku ulatniający się podczas pieczenia. Jednak mimo to warto spróbować, ponieważ Amerykany są przepyszne! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 3 jajka 1 szklanka cukru
Danka Pichciczubate łyżki miodu 3 czubate łyżki kawy rozpuszczalnej i trochę do dekoracji 50 g wędzonych śliwek lub daktyli – drobno pokrojonych 50 g orzechów nerkowca czekoladki lub świąteczne ciasteczka do dekoracji chałwa wełnista do dekoracji (opcjonalnie) gaza opatrunkowa z apteki (co najmniej półmetrowa) lub muślin do odsączenia na durszlaku Przepis na sernik na zimno z kawą Twaróg dokładnie wymieszać
Ugotowane pozamiatanesmakowitszy, że raczej nie jest jedzony na co odzień, ale w pięknych okolicznościach wigilii. Domowe kapuśniaczki – warto spróbować Jeśli nigdy nie robiliście kapuśniaczków musicie spróbować. Jest to przepyszne ciasteczko z wytrawnym nadzieniem, dość łatwe do zrobienia, jeśli będziecie trzymać się przepisu. Satysfakcja po upieczeniu – duża, zapach w domu – przepiękny, radość podczas jedzenia – gwarantowana. Zobacz też
Niedzielny kucharz