Takim efektownym tortem można podbić nie tylko serca dzieci. Bezglutenowy tort RENIFER Drukuj przepis Drukuj ze wszystkimi zdjęciami Drukuj tylko tekst Składniki kilka kostek czekoladybiszkopt7 dużych
CoolinarniePLPrzepyszne babeczki o smaku piernika i marcepanu i bakalii Ozdobione w świątecznie renifery dodatkowo dodają babeczkom uroku Składniki • 2 szklanki mąki • 2 jajka • 1 szklanka cukru
W królestwie smaków Beatyciastem może być nieco uciążliwa; jest ono dość miękkie i lepkie, bez podsypywania mąką się nie obejdzie. Najlepiej wałkować je już na blasze, inaczej ciężko może być przenieść cieniutkie ciasteczka z blatu. A im cieńsze, tym lepsze i bardziej chrupiące! Moja pierwsza partia wyszła zbyt pulchna, później opanowałam system i każda blaszka wyglądała lepiej. Pierniczki nieco rosną, należy więc(...)zachować odstępy. I jeszcze jedno - użyłam foremek z Ikei różnej wielkości: od malutkich ślimaczków, jeży i wiewiórek, przez średniej wielkości niedźwiadki i lisy, aż do całkiem pokaźnych łosi (tudzież reniferów). Nie wiem więc, ile pierniczków wyjdzie, jeśli - tak jak Signe - postawicie na bardziej tradycyjne kształty. Pepperkaker Składniki: (na 60-65 sztuk) 150 g miękkiego masła 150 g cukru
Pożeraczka, czyli raz adobrzeforemkami ciasteczka. "Jest mnóstwo rzeczy, które przyniosły mi wiele dobrego, choć nie przyniosły mi żadnego zysku. Taką rzeczą są właśnie święta Bożego Narodzenia. Oczywiście, jest to czas hołdu i czci dla samego wydarzenia, ale dla mnie te święta to także miły czas dobroci, wybaczania i miłosierdzia." * * * "W najcudowniejsze rzeczy trzeba wierzyć, żeby móc je zobaczyć. W latające renifery i anioły
Kuchnia Pani WiosnySkładniki: Ciasto: 220g mąki pszennej ( ja użyłam tortowej), 180g cukru, 5g proszku do pieczenia ( 1 łyżeczka), 24g kakao ( 4 łyżeczki), 5 jaj, 125ml oleju, 125g wody
W kuchni u MonikiW zeszłym roku podczas świątecznych wyprzedaży kupiłam sobie piękne czerwone foremki do pierników. To co różniło je od tych, których używałam wcześniej to rozmiar. Są zdecydowanie
CiastkozercySłodkie renifery już od kilku lat przemierzają blogi kulinarne i strony o tematyce świątecznej. Najbardziej utkwiły mi w pamięci stąd , ale widziałam je również na wielu innych stronach. Dzisiaj zawitały także na mojego bloga. Może były już prawie wszędzie, ale trzeba przyznać, że za każdym razem wywołują zachwyt wśród Maluszków. Tym razem upiekliśmy je wspólnie z moim 5-letnim synkiem(...)specjalnie z okazji Mikołajek w "zerówce". Do przygotowania tych ciasteczek nadaje się każde ciasto na kruche ciasteczka np. maślane lub korzenne. Ja tym razem wybrałam wersję maślano-waniliową. Składniki na ok. 30 ciastek: 360 g mąki 180 g zimnego masła 140 g cukru pudru 1 żółtko 2 łyżeczki esencji waniliowej dodatkowo czerwone i ewentualnie białe drażetki ok. 6 kostek czekolady
Pełny talerzkostkę masło, połączyć. Wlać jogurt, szybko zagnieść gładkie ciasto.Schłodzić w lodówce przez 1 godzinę.Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 2-3 mm, wycinać foremkami dowolne kształty, układać ciasteczka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować mlekiem.Piec w 180 st. C. przez 10-12 minut, do zezłocenia.Ostudzić na kratce.Smacznego!U mnie są wiewióry, z kilku powodów. Po pierwsze - cały(...)Ikei. Ostatnio były ślimaczki - słodko-pikantne, rozkoszne. C. jednak stwierdził, że bardziej przypominają... Walenie. Nie doszliśmy do konsensusu, choć osobiście nie mam pojęcia, co waleń miałby robić pomiędzy wiewiórką, reniferem a jeżem. Cóż... Duńczycy...Poza tym namiętnie oglądam Pingwiny z Madagaskaru, gdzie jedną z postaci pobocznych jest niezbyt rozgarnięta wiewióra, która oczywiście też ma swój urok. Nie mam foremki
Pożeraczka, czyli raz adobrzebłyszczało, a na stole czekały rzędami ustawione świąteczne krasnale i inne dekoracje, czekające na odpowiednie zaaranżowanie. Gdy więc dzisiaj piszę te słowa, otaczają mnie Mikołaje, bałwanki, elfy, świeczuszki, dwa renifery (które były prezentem z okazji znalezienia praktyk) oraz świąteczne puszki (w części już zapełnione). I choć widok za oknem nijak Świąt na myśl nie przywodzi, ja zamiast herbaty piję kakao(...)łakocie z migdałami i... Liofilizowanymi jeżynami. Tak, tak, takie cuda. Przepis znalazłam na stronie Kager til kaffen , i od razu mnie zaintrygował. Szukałam czegoś szybkiego i prostego, i te ciasteczka takie właśnie są. Składniki razem miksujemy, formujemy rulonik, chowamy do lodówki na czas, którego potrzebujemy na sprzątanie, kąpiel, wyjście z psem (niepotrzebne skreślić), a potem kroimy w plasterki i pieczmy
Pożeraczka, czyli raz adobrzeinnego, więc czas minął nam bardzo szybko. W planie mieliśmy frokost ; wyszła z niego raczej kolacja przy świecach, ale nikt nie narzekał. My wzbogaciliśmy kolekcję świątecznych dekoracji o nowego renifera, a kuchenne szafki o wędzoną sól, suszoną aronię, salami i palone migdały, które już niemal całkowicie zniknęły i poważnie rozważam możliwość przygotowania domowych (bo nie może to być przecież(...)proste bułeczki znalezione w Den store Julebagebog wydanej przez Amo, jednego z największych producentów mąki w Danii. W książeczce można znaleźć całe mnóstwo świątecznych przepisów na pieczywo, ciasta i ciasteczka, a także propozycje dekoracji. Te akurat bułeczki to lekko tylko zmieniony przepis na bardzo tutaj popularne bułeczki babci , którymi dzieci zajadają się podczas urodzin i wszelkich innych dziecięcych imprez. Ułożone
Pożeraczka, czyli raz adobrzeprosto w nos, a ja gapiłam się na nią z lekko tylko rozchylonymi ustami intensywnie myśląc, cóż ja takiego znowu palnęłam. Tutaj czas na krótką lekcję języka: po duńsku renifer to rensdyr , a ja powiedziałam rensedyr . Tak, wczytajcie się uważnie - dodałam jedną, niemal niesłyszalną w potocznej mowie, literkę. I już - wystarczyło, żeby wywołać lawinę. Rense bowiem znaczy czyścić, czyli wyszło(...)wszystko, co napisałam na początku, o delikatności i wyczuciu Duńczyków, to prawda. Dopóki Was dobrze nie poznają... Na osłodę deprymującego życia emigranta (i nie tylko), mam dla Was duńskie ciasteczka. Nie są takie zupełnie tradycyjne, ale znalazłam je w świątecznej książeczce Den store Julebagebog wydanej przez Amo. Połączenie kawy i orzechów laskowych od razu mi się spodobało. Już zaopatrzyłam się
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDzisiejszy wpis traktuję na wesoło, gdyż jest on bardziej inspiracją na umilenie czasu i świetną zabawę dla dzieci wtedy, kiedy My rodzice jesteśmy zajęci poważnym przygotowaniem
Kraina Miodem PłynącaMikołaja. Jedna z nas siedziała "na baranach" u Dziadka, by mieć lepsze pole widzenia na zauważenie Mikołaja, a reszta brodziła w głębokim po kolana śniegu, wypatrując jego sań i reniferów. Czasem Dziadek wołał "dziewczyny, coś czerwonego!", a wtedy my przepychałyśmy się jak szalone, by tylko dostrzec to, co udało się dostrzec Dziadkowi. Jednak najlepszy, kluczowy moment każdej "wyprawy(...)łyżki śmietany i wanilię, miksuj na wolnych obrotach. Po chwili zwiększ obroty na średnie i mieszaj masę aż będzie blada i puszysta, ok, 4-5 minut. Nakładaj na ciasteczka. (Jeśli chcesz, by frosting był bardziej czekoladowy, zwiększ ilość cukru pudru do 4 szklanek, a kakao do 1/2 szklanki) Smacznego! PaulinaPopularne posty :Muffinki marchewkowe na troskiSuper prosta pizza na miękkim
Gotowanie to kochanieSprawdź inne wyszukiwania: