Ciasteczka orzeszki z kremem, to ciastka przypominające swoim wyglądem orzechy włoskie. Ciastka robimy w specjalnej patelni, smażąc je obustronnie. Jest możliwość wykonania skorupek również w elektrycznej maszynce, jednak nie miałam możliwości spróbowania tego wariantu ciastek i nie wiem jaka jest różnica w smaku. Jeszcze nie spotkałam osoby, która by nie lubiła orzeszków. Chrupiące skorupki wypełnione ulubionym kremem. Najlepiej przechowywać(...)puszce w lodówce. Wraz z przechowywaniem, ciasteczka miękną, co nie znaczy, że stają się gorsze. Ja robię je od kilku lat i na stałe wpisały się u nas w okres Adwentu. Robię je zwykle kilka razy w tym czasie, bo znikają tak szybko, a często dzielę się nimi ze znajomymi. W internecie znajdziecie kilka przepisów na orzeszkowe skorupki. Jedne przepisy
Mieszam w GarnkuPamiętam, że gdy kupiłam książkę kulinarną “Opowiadania drewnianego stołu” Moniki Waleckiej zacierałam rączki z radości, że może nauczę się piec jej pyszne chleby na
Poezja smakuNa chwilę przed świętami mam dla Was super wiosenny przepis! Do cake pops miałam już kilka podejść, część z nich mogliście zobaczyć na blogu. I choć
Ciastkozercyskładniki na ciasto półkruche: 200 g mąki 80 g cukru pudru 80 g masła lub margaryny 1 żółtko 1-2 łyżki śmietany 18% 1 łyżeczka proszku
Domowy Smak JedzeniaZ okazji Dnia Dziecka warto przygotować naszym dzieciakom jakąś słodką niespodziankę. Ja upiekłam mojej Oliwce mega duże ciastko z kolorowymi orzeszkami w czekoladzie. Była zachwycona bo
Smakołyki Asiformie deseru! Jest to świetny sposób na… ZOBACZ PRZEPIS Kokosowy deser Banoffee Wersja deseru Banoffee z ubitym mleczkiem kokosowym, zamiast bitej śmietany. Karmel przygotowałam z dodatkiem masła orzechowego, co przyniosło bardzo smaczny… ZOBACZ PRZEPIS Najprostszy zdrowy deser z truskawkami! Proste, szybkie, zdrowe, a do tego smaczne – takich przepisów zwykle szukamy. Mam dla Was inspirację na najprostszy deser(...)przygotowanie deseru bez pieczenia. Tym razem zainspirowałam się ciastem „Malinowa chmurka”… ZOBACZ PRZEPIS ZOBACZ EBOOK Oto kilka pomysłów na desery w pucharkach: Truskawkowy krem z warstwami ciasteczek: Na dnie pucharka umieść pokruszone kruche ciasteczka, a następnie warstwę kremu truskawkowego. Powtarzaj te warstwy, aż do osiągnięcia pożądanej wysokości. Udekoruj świeżymi truskawkami i listkami mięty. Tiramisu w pucharku
Via GustoSmażone banany w cieście to bardzo prosty deser lub przekąska. Z zewnątrz chrupiące, w środku mięciutkie… Najlepiej smakują na gorąco posypane cukrem pudrem lub polane
Oryginalny smakciastami jest ten mankament, że chociażby nie wiadomo jak piękne i pyszne były, moje dzieci obchodzą je szerokim łukiem, oprócz oczywiście kilku moich perełek, typu wszelakiego rodzaju muffiny , andruciaki, ciasteczka , babeczki itp. czyli wszystkie smakołyki, które można porwać ze stołu i pogonić w głąb domu i nikt nie krzyknie – weź sobie talerzyk i łyżeczkę!W przypadku tarty z białą(...)może spokojnie być ciastem podawanym na Święta Wielkanocne ! Bo któż oprze się czekoladzie, migdałom, a z dziewczyńskiej perspektywy – różowej słodkości! Tarta to taki glam shine na stole wśród orzechowych i standardowych wypieków. TARTA Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ I MALINAMI NA MIGDAŁOWYM SPODZIE Składniki na spód tarty migdałowej: 100g sparzonych i obranych ze skórki migdałów 1/2 kostki miękkiego masła + mały kawałeczek
W KawiarenceCzasami zdarza się brak możliwości wyjścia do sklepu, brak chęci na wielkie pieczenie, jedno jajko w lodówce, niespodziewani goście lub apetyt na małą pyszność i wtedy
Di gotujeskładniki na ciasto: 180 g mąki pszennej 15 g mąki ziemniaczanej 165 g cukru 6 jajek (białka oddzielone od żółtek) 150 g maku (suchego) 1 łyżeczka
Domowy Smak JedzeniaCiasto jabłkowo-budyniowe – kuchnia podkarpacka O przekładańcach podkarpackich pisałam już kilka razy. W naszym regionie najczęściej piecze się je z ciasta drożdżowego – i przekłada przed pieczeniem
Trzeci talerzBanalnie proste do przygotowanie, aromatyczne i bardzo smaczne ciasto miodowo – pomarańczowe z jabłkami i orzechami włoskimi . Robi się je w mgnieniu oka Nie trzeba nic
Oryginalny smakZawsze lubiłam wszystko co migdałowe bądź kokosowe, uwielbiam też chrupać całe migdały. Migdały i beza to idealne połączenie tworzące bezowy torcik migdałowy. Blaty bezowe mają w
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięGwiazdki czyli pyszne kruche ciasteczka budyniowe o smaku śmietankowym. Te ciasteczka zrobiłam na patelni, a więc są to ciasteczka smażone, a nie pieczone, ale w smaku nie czuć tej różnicy. Zrobiłam je zachęcona sukcesem ostatnich moich ciastek z patelni - śnieżynek. Tamte ciasteczka zniknęły tak szybki i tak smakowały zwłaszcza dzieciom (mi też :-)), że postanowiłam zrobić następną porcję. Tym razem(...)ciasta dodałam proszek budyniowy. Zamieniłam zwykły cukier na cukier puder, no i zrobiłam inny kształt. Te ciasteczka wyszły delikatniejsze w smaku i strukturze i bardziej miękkie niż śnieżynki. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1szkl. mąki pszennej tortowej 40g budyniu śmietankowego bez cukru 1 jajko 1/3szkl. cukru pudru 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia ok. 90g masła cukier puder
Waniliowe Improwizacjezarówno makowce jak i serniki. Tym razem na spodzie z herbatników, kakao i masła. Pyszne, proste ciasto, które trzeba wypróbować :) U nas królowało na świątecznym stole zaraz obok babki orzechowej i piernika staropolskiego :) Ciasto można przygotować również bez kruchego spodu (czas pieczenia taki sam). Składniki na b laszkę o wymiarach ok 25 x 36 cm : Masa makowa(...)pełna łyżka gorzkiego kakao 200 g masła Przygotowanie: Spód ciasteczkowy: Masło roztopić na małym ogniu. Herbatniki rozdrobnić w blenderze na drobny proszek. W większym naczyniu połączyć masło z ciasteczkami i przesianym kakao. Tak przygotowaną masę wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (nie większą niż ok 25 x 36 cm) równomiernie rozprowadzić i ugnieść palcami. Masa makowa
Ze smakiem i z pasją