ciasteczka upiec? Słodkie, na jeden kęs? Na to przecież zawsze znajdą się chętni. Niewiele się zastanawiając, poszłam do kuchni i wymieszałam, co wpadło mi w ręce. Kiedyś robiłam ciasteczka z proszkiem budyniowym - pamiętałam(...)były pyszne. Miałam jeszcze trochę jogurtu, więc postanowiłam go wykorzystać. Ciasteczka wyszły mocno waniliowe, słodkie, kruchutkie. Zniknęły w tempie błyskawicznym - czemu wcale a wcale się nie dziwię. Kruche ciasteczka jogurtowo-budyniowe Składniki: (na 20-25 sztuk) 100 g mąki pszennej 40 g cukru 35 g budyniu waniliowego bez cukru (proszek) 50 g zimnego masła 50 g zimnego jogurtu waniliowego
Pożeraczka, czyli raz adobrzeBrazyliankaKeks na białkachKruche babeczki z makiemCiasteczka pomarańczoweKostka kokosowa Cynamonowe ciasteczkaRogaliki budynioweMakowo kokosoweKuleczki śliwkoweTort makowo kawowyCiasteczka z maszynkiPiernik staropolskiTort piernikowyCiasteczka z kremem karpatkowymKokosankiCzerwononose rudolfyPierniczki z marcepanemCiasteczka misieBarszcz
Ala piecze i gotujeprzed świętami, ale niestety zabrakło mi czasu i musiały zaczekać na swoją realizację, aż rok :) Ciasteczka warszawskie, znane również pod nazwami aspirynki lub słoneczka - to dwa niezwykle kruche ciasteczka, przełożone masą budyniową, obtoczone mielonymi orzechami lub wiórkami kokosowymi i zwieńczone cieniutką warstwą bezy z obu stron. Ciasteczka są wyjątkowo mało słodkie i niestety dosyć pracochłonne. Z podanych składników wychodzi około(...)warstwą lukru (fot.1) . Piec w nagrzanym piekarniku przez około 15 minut w temperaturze 180°C (z termoobiegiem), jedną blachę po drugiej. Po upieczeniu ciasteczka zdjąć z papieru i pozostawić do całkowitego ostygnięcia (fot.2) . Przygotować masę budyniową. Połowę mleka zagotować z cukrem. Drugą połowę wymieszać dokładnie z mąkami. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając trzepaczką, aby nie powstały grudki
Świat Ciastapowstanie gęsty budyń. Odstawić do wystygnięcia. Masło utrzeć na puszystą masę i dodawać stopniowo wystudzony budyń. Galaretki przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu Składanie ciasta Upieczony biszkopt z ciasteczkami Masa budyniowa Ananas, środku każdego nakładamy powidła Galaretka biszkoptowy uśmiech
O kuchni z uczuciemreceptura przypraw i słodkości z samego serca kuchni przywoła na myśl niezapomniane świąteczne chwile. Christmas Cookie Świąteczne ciasteczko to maślane, pachnące wanilią cukrowe świąteczne ciasteczka. Taki budyniowy, waniliowy zapach sprawdzi się w kuchni podczas ostatniej przedświątecznej krzątaniny. Zrelaksuje i wprowadzi w cudowny klimat świąt. Christmas Eve Ten zapach łączy w sobie aromaty
Magiczne Życie Martyzalewie Ryba po grecku Ciasteczka z powidłami Ule orzechowe Piernik z powidłami i masą kokosową Pierniczki alpejskie z powidłami Cynamonowe ciasteczka Kostka kokosowa - lamingtony Kruche babeczki z makiem Ciasteczka pomarańczowe Rogaliki budyniowe Makowo kokosowe z żurawiną Kuleczki śliwkowe bez pieczenia Brazylianka Keks na białkach Kasztanki Drożdżowe kapuśniaczki Amoniaczki Lebkuchen Ciasteczka z maszynki Kruche babeczki z powidłami i orzechową bezą Rogaliki
Ala piecze i gotujelukrem 11. Wafle z masą z dodatkiem galaretki 12. C iasteczka budyniowe 13. Rogaliki z nutellą 14. Kruche ciasteczka z posypką orzechową 15. Budyniowe wersja II 16. Wafel z masą kajmakową i petitkami 17. Kulki mocy 18. Kruche ciasteczka z dżemem 20. Kruche rogaliki z budyniem
kruche babeczkiUrzekająca wyglądem i zachwycająca smakiem tarta na czekoladowym spodzie z ciasteczek oreo, wypełniona czekoladowym kremem budyniowym i zwieńczona świeżą żurawiną, która nie tylko wygląda niczym rubiny, ale przede wszystkim przełamuje słodkość tarty swoją kwaskowatością. Teraz z kupnem świeżej żurawiny nie ma problemu- akurat sezon w pełni, niestety szybko mija więc warto choć raz przemycić te zdrowe kuleczki chociażby w wypiekach(...)Spód: * ciasteczka Oreo- 200 g * masło- 50 g Czekoladowy krem budyniowy: * śmietana 36 %- 400 ml * jajka- 2 szt. * cukier trzcinowy- 2 czubate łyżki * kakao- 2 czubate łyżki * laska wanilii- 1 szt. * sól- szczypta Dodatkowo: * świeża żurawina- 1 szklanka Ciasteczka zmiksować z miękkim masłem, przełożyć na spód małej tortownicy, wyrównać i wstawić do lodówki na 30 minut. W międzyczasie przygotować czekoladowy
Kraina Miodem Płynącaorzechami i z kokosem. PS Brak bezy to o wiele mniej cukru, więc wyszło to wszystkim na zdrowie Ciasteczka warszawskie (słoneczka) Via Gusto Na pewno kojarzycie kruche ciasteczka warszawskie, znane też jako “słoneczka”. Rzuciłam sobie wyzwanie, aby przerobić je na wegańską wersję. Z moich poszukiwań wynika, że jeszcze nikt nie podjął się tego… Drukuj Proporcje(...)całości dodaj też olej kokosowy (może być stężały, rozpuści się w trakcie gotowania). Całość podgrzewaj na małym ogniu do zagotowania, cały czas mieszając. Zostaw do przestudzenia. Ciasteczka przełóż marmoladą. Boki posmaruj kremem budyniowym, a następnie obtocz je w wiórkach kokosowych lub posiekanych orzechach (użyłam włoskich
Via GustoPrażone jabłuszka oprószone cynamonem, pokruszone ciasteczka i pyszny budyniowy krem ze śmietanką - kompozycja doskonała! To jeden z deserów, które wywołują efekt Wow! a przy tym nie wymagają dużego nakładu pracy (pod warunkiem, że budyń ugotujemy dzień wcześniej). Składniki (na 4 porcje): 4 jabłka (antonówka, szara reneta) 2 łyżki cukru łyżeczka cynamonu 8 ciastek pełnoziarnistych typu digestive 200ml śmietanki(...)cukrem i dusić aż będą miękkie, ale nie rozpadną się całkowicie. Jabłka oprószyć cynamonem, ostudzić. Śmietankę mocno schłodzić, ubić na sztywno, ciągle miksując dodawać po łyżce zimnego budyniu. Ciasteczka pokruszyć. Płatki migdałowe zrumienić na suchej patelni. Przygotować 4 pucharki lub szerokie szklanki. Na dno każdej wyłożyć jabłka, posypać ciasteczkami, wyłożyć krem. Czynność powtórzyć, żeby w każdym pucharku było
Obiad gotowyłyżkę cukru pudru i za pomocą miksera połączyć składniki ze sobą. Dodawać po 1 łyżce budyniu. Masę cały czas miksować, aż uzyskamy dosyć gładki krem. Na każde ciasteczko nałożyć krem budyniowy. Całość posypać cukrem pudrem i przyozdobić serduszkami z ciasta francuskiego oraz malinami. Pomysł na przepis ze strony słodkastrona
UgotowaćDomowe ciasteczka markizy to mój dzisiejszy pomysł na podwieczorek. Zrobiłam je z kruchych maślanych ciasteczek i waniliowego kremu budyniowego, do tego odrobina kolorowych koralików i voila! deser gotowy :) W wersji super ekspresowej kruche ciasteczka można zamienić na okrągłe biszkopciki - wtedy przygotowanie całości nie powinno zająć nam więcej niż 20 minut. Składniki na ciasteczka Składniki na krem +cukrowe kolorowe koraliki Ciasto
Ciastkozercykolorystycznie pasuje tu coś bardziej czerwonego… Przepis z tej strony. Bardzo polecam, bo schłodzona w lodówce smakuje pysznie. Lekka tarta brzoskwiniowo-budyniowa Składniki na spód: 200 g ciasteczek 80 g stopionego masła/ margaryny Kasia Masa budyniowa: 2 budynie na 0.5l 600 ml soku 3 łyżki cukru 3 dojrzale brzoskwinie 250 ml śmietany 36% 3 łyżki
Mia Cucina Sofieta