Wołs nakusić na eksperymynty. Tyn mōj je delikatny, ale arōmatyczny, a jak sie do tyj chopowyj pizzy jeszcze napijecie keliszek dobrego biołego wina, to wieczōr bydzie udany Co potrza? Ciasto na jedna łokr ō ngłoł pizza: 1 szkl ō nka m ō nki pszynny ( od 405 do 600- numer na pakiecie) 1/3 szkl ō nki mlyka 1 dkg drożdży trocha(...)drożdże zaczły robić. Joł wł ō ncz ōł na chwila piekarnik (bratruła) na 50 stopni i jak sie leko rozgrzoł, to dołem tam ta miska, bo tam lepi te ciasto rośnie. Niyskorzi dejcie do tyj miski trocha soli, 2 łeżki oliwy i wyr ō bcie jednolite ciasto- keby sie za kans 10 klejōło, to mogecie jeszcze dosuć 11 trocha
Chop w kuchnisprzyja wszelkiego rodzaju aktywnościom, także tym towarzyskim, jak wspólne grillowanie czy wypady za miasto. A skoro mamy gości, to musi też pojawić się coś słodkiego. Pieczemy więc całą gamę ciast i ciasteczek - marcepanowych ( klik po przepis ), z mahlabem ( klik po przepis ) czy daktylowych ( przepis tutaj ). Tym razem - dla odmiany zrobiliśmy ciasteczka z konfiturą z czarnej morwy, rośliny w Polsce prawie(...)wyraźnym, słodkawo - kwaśnym smaku są dużo smaczniejsze, niż nieco mdłe owoce występującej w Polsce morwy białej. Dlatego konfitura i dżem z morwy czarnej doskonale pasują jako dodatek do ciast, ciasteczek lodów i deserów. Składniki ciastek 350 g mąki pszennej krupczatki (typ 450) 250 g masła 100 g drobnego cukru białego lub brązowego, 2 duże żółtka. 2 łyżki śmietany (opcjonalnie
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataWitajcie :) zapraszam dzisiaj na pyszne i proste w wykonaniu ciasto biszkoptowe z pianką brzoskwiniową. W sam raz do kawki , moim gościom smakowało mam nadzieję że Wam też posmakuje :) Zapraszam do wypróbowania :) Składniki na biszkopt: 5 jajek 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 2 kopiaste szklanki mąki typ 550 1/2 szklanki oleju 1/2 szklanki mleka skondensowanego nie słodkiego 2 łyżeczki(...)kremówki 30 % 3 brzoskwinie z syropu pokrojone w kostkę 1 cukier waniliowy 3 łyżki cukru pudru 1 tabliczka mlecznej czekolady 3 łyżki słodkiej śmietanki 12 % płatki migdałowe do posypania ciasta Blaszka 36/25cm Wykonanie : Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na gesty kogel mogel,następnie dodać olej, mleko skondensowane oraz mąkę z proszkiem,wszystko delikatnie wymieszać. Blaszkę wyłożyć papierem
Sama słodycz i szczypta chiliLatem cukiernie kuszą klientów lekkimi ciastami z owocami, domowymi lodami i mrożoną kawą. Wielu z Was - jestem pewna! - dało się skusić więcej niż raz. Wchodzicie do środka zwabieni słodką wystawą, i już od progu otula was delikatny powiew klimatyzacji. Stoicie więc przed ladą podziwiając cukiernicze dzieła i zastanawiacie się długo, które wybrać. W końcu decyzja zapada i wychodzicie ze zgrabnie(...)najlżejszy choćby powiew wiatru, a lodówka to najprzyjemniejsze miejsce, do którego można się udać. Śmietana topi się jak szalona, miękka czekolada rozpływa się pod najdelikatniejszym dotykiem, ozdabianie ciast marcepanem to istna droga przez mękę. A w momencie, w którym okazuje się, że na jutro trzeba przygotować kilkaset tuzinów waniliowych ciasteczek, i tak już spoceni i rozdrażnieni współpracownicy, zaczynają zgrzytać
Pożeraczka, czyli raz adobrzewiecznie żywe" wartości... Nic to, zjem sobie ciasteczko na pocieszenie :) Dawka słodyczy na podły humor to zawsze skuteczne lekarstwo :) Składniki na 1 blachę ciasteczek: 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego 1 słoik domowego dżemu z czarnej porzeczki - musi być gęsty, mięsisty, odparowany 1 jajko - roztrzepane do posmarowania po wierzchu przed pieczeniem Z ciasta francuskiego powykrajać kieliszkiem małe koła. Połowę(...)nich zostawić tak jak są. Drugą połowę ponacinać podłużnie w kilku miejscach nożem, ale tak, aby nie dociąć do brzegów. Na mini-blaty z ciasta wyłożyć po połowie łyżeczki gęstego dżemu. Przykryć ponacinanymi okręgami. Zacisnąć nadzienie między płatami ciasta za pomocą widelca, tworząc charakterystyczny rant. Tak uformowane ciasteczka poukładać na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować
Grunt to przepis!www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Inspiracja z: klik . Zdrowe i smaczne ciasto? Tak, właśnie te! Szarlotka jest pyszna i idealnie nadaje się dla osób będących na diecie, ograniczających cukier lub unikających glutenu. Kusi cynamonowo-orzechowym aromatem i doskonale się kroi - nie kruszy. Dzięki jabłkom - zachowuje swą wilgotność i do jej wypieku nie potrzeba żadnego tłuszczu. Zwykły cukier zastąpiłam brzozowym(...)można użyć zwykłego lub brązowego) 2 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo (opcjonalnie): 1/3 szklanki orzechów włoskich Umyte jabłka zetrzeć na tarce - o grubych oczkach. Wszystkie składniki ciasta dokładnie wymieszać (łyżką lub mikserem). Na końcu dodać starte jabłka i posiekane orzechy. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem. Piec (w rozgrzanym piekarniku) około
Di gotujeCiasta na zimno- bez pieczenia Ciasto Kinder cuntry Cytrynka z jabłkiem Ciasto grysikowe z truskawkami Ciasto adwokat- bez pieczenia Sernik na zimno z truskawkami Sernik na zimno na serkach homogenizowanych Sernik z musem truskawkowym 3 bit Ciasto bananowe Jabłecznik z bitą śmietaną
Aga w kuchniwierzch jajecznej masy przesiać mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia, dodać skórką z pomarańczy, zmieloną czekoladę, aromat i delikatnie wymieszać łyżką lub szpatułką ( patrz FILM ). 4. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 20-21cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 45 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia(...)Ostygnięte ciasto przekroić w poziomie dwa razy ( patrz FILM ). Jedną część biszkoptu włożyć z powrotem do blaszki. Do nasączenia: 6. Sok pomarańczowy przelać do rondelka, dodać cukier i zagotować. Trzymać na małym ogniu przez około 2-3 minuty. Zdjąć z ognia i odstawić do całkowitego ostygnięcia. Środek: 7. Czekoladę rozpić na parze lub w mikrofali. Odstawić do ostygnięcia na około
Mała Cukierenkazamiast kukurydzy cieciorkę wzięli. Pszenne podpłomyki z nią już robiłam to teraz chleb sobie wymyśliłam. Kartkę i długopis tradycyjnie wzięłam do składników zapisywania i podjęłam się tego zadania. Ciasto fajnie się wyrabiało, potem wyrastało, tylko na efekt smakowy z niecierpliwością czekałam i ciekawość wielką miałam, czy będzie smakowity, ale okazał się wyśmienity! Chleb wilgotny, w lekkim żółtym kolorze dla mnie(...)odstawiamy na 15 min w ciepłe miejsce. Cieciorkę odsączamy z zalewy, miksujemy za pomocą blendera. Do wyrośniętego zaczynu dodajemy cieciorkę i całość miksujemy. Stopniowo dodajemy mąkę, miksujemy. Kiedy ciasto będzie stawiało opór, wyrabiamy go ręcznie. Ma być elastyczne, lekko klejące. Ciasto przekładamy do podłużnej foremki o wymiarach ok. 25/12 cm (mała keksówka)wysmarowanej olejem i podsypanej mąką. Wierzch
Moniki Smakołykifont-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Wspaniałe delikatne pączki z ciasta parzonego, których smak przywołuje wspomnienia z dzieciństwa. Jedyną ich wadą jest to, że zbyt szybko znikają :-) Myślałam , że są pracochłonne i trudne do wykonania, ale nic bardziej mylnego. Przepis(...)smażenia i papier do pieczenia Sposób wykonania pączków: Masło lub margarynę rozpuścić na małym ogniu razem z wodą dodać mąkę zmieszaną z solą i energicznie mieszać do momentu aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek naczynia. Zdjąć z ognia i wystudzić. Do wystudzonego ciasta dodać po jednym jajku cały czas miksując. Papier do pieczenia pociąć na 20 kwadratów o boku
Na słodko lub wytrawnieformy (może być wyłożona papierem lub nasmarowana masłem/olejem i później obsypana bułka tartą) i wkładamy do nagrzanego piekarnika na około 30 minut. Najlepiej upewnić się czy ciasto jest już gotowe wkładając patyczek do ciasta. Gdy patyczek jest suchy to znaczy ze ciasto jest gotowe. Wykładamy ciasto z piekarnika i odkładamy pod przykryciem np. ściereczki do ostudzenia(...)ciasto jest ostudzone można wyłożyć z formy. Odkładamy do wystudzenia. Składniki na mus czekoladowy: 245 g mleka 55 g żółtek jaj 50 g cukru 20 g skrobi ziemniaczanej 40 g mlecznej czekolady 80 g gorzkiej czekolady 2 łyżeczki żelatyny 280 g ubitej śmietanki kremówki 36% Przygotowanie: Robimy krem budyniowy - dodajemy do garnka mleko, żółtka, cukier i skrobię. Podgotowujemy. Odstawiamy
Gotowanie, czyli hobby dla każdegoJest to ciasto bez pieczenia, budyniowy przysmak. Warstwa pierwsza – ciastka pokruszyć, masło roztopić dodać czekoladę, podgrzewać tak długo, aż czekolada się rozpuści. Dodać kakao, rodzynki, orzechy pokruszone ciastka i dżem, dokładnie wszystko wymieszać. Rozłożyć masę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Masę lekko przygnieść i wstawić do lodówki na godzinę. Warstwa druga – ugotować budyń z dwóch paczek. Odstawić(...)wrzącej wody i odstawić tak długo, aż zacznie tężeć. Gęstniejącą galaretkę wymieszać z zimnym budyniem. Najlepiej użyć malaksera, blendera lub thermomix. Musi być dokładnie rozmieszane , następnie rozłożyć na górze ciasta. Wstawić do lodówki. Blaszka o rozmiarach
Kuchnia Pokoleńwystarczy... Bardzo się pomyliłam ;) Teraz robię już całą partię i na drugi, czy trzeci dzień wrzucam na chwilę do mikrofalówki - są jak prosto wyjęte z pieca :) SKŁADNIKI Na ciasto: 700 g mąki pszennej 70 g cukru 1/2 łyżeczki soli 21 g drożdży instant (lub drugie tyle świeżych) 100 g masła 400 ml mleka 1 jajko Na nadzienie(...)masła 100 g brązowego cukru 2 czubate łyżeczki cynamonu kilka kropelek aromatu waniliowego Dodatkowo 1 jajko do posmarowania PRZYGOTOWANIE Przygotowujemy ciasto- mieszamy w misce mąkę, cukier, sól oraz drożdże. Masło roztapiamy i mieszamy z mlekiem i jajkiem. Wlewamy wszystko stopniowo do mąki i mieszamy. Następnie zagniatamy ciasto. Dzielimy na pół i każdą część wyrabiamy (oprószamy ręce i ciasto mąką
Moje Kuchenne Rewelacjeciekawość Stasia ” a jaki kolor wyjdzie jak połączę ten i ten” jest nieposkromiona. Ale malujemy. I tak dwie niedziele z rzędu robiliśmy dekoracje z masy solnej. Na ciasto : Szklanka mąki pszennej Szklanka soli 125 ml wody ( jeśli masa nie będzie się kleić dolać jeszcze wody) Składniki umieścić w misce, wyrobić do połączenia i gotowe. Stolnicę podsypać mąką(...)gotowej masy wycinać dowolne kształty : u nas gwiazdki, choinki, skarpetki, serduszka i dzwonki. Jeśli chcecie dekorować np. pestkami z jabłek to należy to robić przed wysuszeniem ciasta – wystarczy powtykać pestki w ciasto. Jeśli chcecie malować to według mnie lepiej już na przesuszonym cieście. Ciasto można suszyć w piekarniku w niskiej temperaturze 50-70 stopni przez około
Niebieski kubek z kawa