odpoczynek po ciężkim dniu zmienia się w chwilę relaksu i odprężenia. Herbata została wykorzystana do namoczenia owoców. Dzięki temu stały się miękkie i dodatkowo aromatyczne. Dodanie potem jeszcze tego naparu do ciasta daje nam efekt mocnego aromatu. Można kombinować i nie dodawać bakalii. Wtedy, zamiast 2 szklanek wody dać tylko 1 i wlać ostudzoną do ciasta(...)Składniki: ciasto ▸ 2 szklanki mąki (u mnie pełnoziarnista) ▸ 4 jajka ▸ 1 łyżeczka proszku do pieczenia ▸ 1 łyżeczka sody ▸ 3/4 szklanki słodzika/cukru ▸ pół szklanki oleju (u mnie rzepakowy) ▸ 2 łyżki herbaty+2 szklanki gorącej wody ▸ pół szklanki orzechów (u mnie włoskie) ▸ 400 g suszonych owoców (morele, żurawina, śliwka wedle uznania) polewa ▸ pół tabliczki gorzkiej czekolady ▸ łyżka masła
zdrowo i aktywnieżółtka i całe jajko – mieszamy. Wlewamy gorącą wodę zarabiając ciasto poczatkowo nożem, następnie wyrabiamy ręką. Gdy składniki się dobrze połączą, a ciasto jest gładkie dzielimy je na 4 porcje, zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy na ok. 30 minut, aby „odpoczęło”. W dużym garnku zagotowujemy wodę z solą. Gotowe ciasto porcjami cienko wałkujemy i foremką w kształcie koła lub szklanką(...)woreczków na mrożonki i ponownie umieszczamy w zamrażarce. Pierogi z borówkami, czy też z innymi owocami, są potrawą uwielbianą przez dzieci… i nie tylko. Żadna kupna wersja nie przebije domowego wyrobu. Warto „zakasać rękawy” i poświęcić trochę czasu na ich przygotowanie. Ciasto z tego przepisu jest bardzo elastyczne i delikatne. Gorąco polecam i życzę smacznego. Chętnych zapraszam po przepisy
mojewypiekiinietylkoodmian truskawek. Najlepsze odmiany truskawek to: DUKAT - to odmiana średnio późna. Owoce są duże i średnie. Owoce smaczne i jędrne o barwie intensywnie czerwonej z silnym połyskiem, aromatyczne i soczyste. doskonale nadają się do ciast, na kompoty i mrożonki, ale nie na soki, gdyż są mało soczyste. Jest to odmiana polska, raczej przemysłowa niż deserowa. ELKAT(...)CAMAROSA - to odmiana amerykańska. Polecana jako odmiana deserowa nr 1 na południu Europy. Posiada owoce duże, stożkowate, intensywnie czerwone, z silnym połyskiem, bardzo jędrne, odporne na uszkodzenia mechaniczne, soczyste, aromatyczne i smaczne. wyróżniają się twardością w transporcie i dobrą jakością handlową. Doskonałe do ciast, na kompoty i mrożonki. MURZYNKI - zwane purpuratkami lub malinówkami. Ciemnowiśniowe, soczyste i słodkie, stanowią
Ciastka - domowe słodkościKochani dziś mam dla Was pomysł na pyszną przystawkę. Ślimaczki z ciasta francuskiego z łososiem świetnie sprawdzają się na każdej domowej imprezie. Jest z nimi tylko
PatiGotujejajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 160 g mąki ananasy w puszce kandyzowane wiśnie lub czereśnie Przepisy Thermomix. Placek pomarańczowy z ananasem. Wykonanie: Ananasy odsączamy na sicie. Kandyzowane owoce przekrawamy na pół. Do naczynia Thermomix zakładamy motylek. Dajemy masło, cukier, skórkę z pomarańczy i ekstrakt z wanilii . Ubijamy czas 3 min/obr.4. Następnie nastawiamy czas na 4 min/obr.3(...)blachę o wymiarach 25×30 dajemy papier do pieczenia. Masę rozprowadzamy (będzie gęsta) na całej blaszce. Ananasy kroimy na 4 części i kładziemy na ciasto. Na środek każdego plastra dajemy kandyzowany owoc. Pieczemy w nagrzanym piekarniku 180 stopni z funkcją termoobieg 30-40 minut. Thermomix przepisy. Placek pomarańczowy z ananasem. The post Placek pomarańczowy z ananasem appeared first
Themo przepisyZdecydowanie rozpoczął się najlepszy okres w roku - sezon owocowy. W mojej kuchni królują wypieki z dodatkiem naturalnej słodyczy - właśnie z owoców. Dziś jedno z tych banalnych, bardzo smacznych ciast z dodatkiem jakże popularnych latem czereśni. Niewiele przy nim zachodu, więc można je przygotować nie mając zbyt dużo czasu. Zapraszam na Ciasto Czereśniowe!"Składniki:135 g masła4 jajka180
Słodkie Przyjemnościchałwy jest jednocześnie ciastem bardzo szybkim do przygotowania. Serdecznie polecam: sernik chałwowy z całymi kawałkami chałwy . 2. CIASTO JABŁKOWE Z CHAŁWĄ I MIGDAŁAMI Ciasto z jabłkami, chałwą i migdałami Niesamowicie wilgotne i aromatyczne ciasto dla wielbicieli takich słodkich połączeń. Mamy tu kakao, jabłka, chałwę i migdały. Polecam kwaskowate jabłka, które uwydatnią smak słodkiej chałwy. W skład ciasta wchodzi olej, maślanka(...)pianę, reszta to praktycznie wymieszanie jednych składników z drugimi i gotowe Ciasto jabłkowe z chałwą i migdałami. 3. DESER TRUFLOWO – CHAŁWOWY Deser truflowo chałwowy Jako przerywnik od ciast polecam pyszny deser czekoladowo chałwowy z malinami. Ja miałam pod ręką maliny, ale truskawki, borówki czy inne owoce też będą tu pasować. Nie powiem deser nie ma mało kalorii
Relaxtimeowoce wg uznania) Wykonanie: W pierwszej kolejności zmiksować blenderem płatki owsiane, następnie dodać pokrojone banany i jajka. Całość jeszcze raz dokładnie zblendować. Ciasto odstawić na 10 minut. W tym czasie przygotować owoce, umyć, obrać, pokroić. Na patelni rozgrzać olej kokosowy, rozetrzeć go ręcznikiem papierowym i smażyć po 4 placuszki, z każdej strony na rumiano. Podawać z miodem
Trufelkowocukru Przygotowanie: Ciasto Mieszamy suche składniki w jednej misce, a w drugiej mokre. Dodajemy suche do mokrych i mieszamy intensywnie. Na koniec wrzucamy kandyzowane owoce. Pieczemy 65-70 minut w temp. 170 stopni. Ciasto studzimy w formie. Polewa Masło rozpuszczamy z mlekiem i cukrem. Podgrzewamy nie doprowadzając do wrzenia. Dodajemy mleko w proszku i mieszamy - najlepiej trzepaczką, żeby
Lena GotujeLato rozpieszcza nam przepysznymi, świeżymi owocami sezonowymi, których aż żal nie wykorzystać w kuchni. Tak więc dziś prezentuję przepyszną tartę z malinami i białą czekoladą. Smacznego! Składniki: Ciasto na tartę: 150g mąki pszennej (u mnie pełnoziarnista) 50g zimnego masła pokrojonego w kosteczki 50g cukru pudru 1 jajko szczypta soli Wykonanie: Mąkę przesiewamy z cukrem i szczyptą soli. Dodajemy dobrze
psgotujemyCiasto drożdżowe, zawsze jest u mnie mile widziane. Tym bardziej, teraz kiedy jest dostęp do świeżych owoców. Zrobiłam z truskawkami, bo chcę je wykorzystać póki są, a niestety są za krótko. Chyba się ze mną zgodzicie(...)Bardzo lubię ten przepis. Ciasto wyrabiam mikserem z hakami i od razu przekładam na blaszkę, do wyrośnięcia. Szybko, a pysznie :) Składniki na ciasto: 500 g. mąki 50 g. drożdży 1 szklanka ciepłego mleka 5 łyżek cukru 2 jajka 1/3 szklanki oleju Kruszonka: 50 g. masła 4 łyżki mąki 3 łyżki cukru Dodatkowo: truskawki, lub inne owoce Wykonanie: Drożdże wkruszyć
Agusiowe smakołykibrzoskwiniami, morelami, śliwkami, gruszkami czy też jabłkami. Nie robiłam go nigdy przyznam szczerze z malinami czy borówkami. Możliwe, iż i z tymi owocami postaram się je wypróbować, zwłaszcza teraz gdy jest na nie sezon. Przy ucieranym cieście ważne jest aby składniki miały temperaturę pokojową. Zwłaszcza masło czy margaryna nie powinno być wyjęte bezpośrednio z lodówki, gdyż nam się(...)się zdjęciami w zakładce Komentarz. Smacznego Składniki Przygotowanie Wskazówki Owoce przygotowanie: 500 gr moreli 2 łyżki cukru brązowego 200 ml wody 3 gałązki tymianku Masa serowa: 250 gr białego sera 5 łyżek cukru pudru 2 jaja 2 dkg masła 2 łyżki budyniu śmietankowego 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego szczypta soli Ciasto składniki: 3 jaja 200 gr mąki 100 ml soku
mecooksświeżych 1 jajko 2 żółtka pół kostki masła(rozpuścić) szczypta soli masa serowa 25 dkg sera półtłustego 2 łyżki proszku budyniowego 2 łyżki cukru 1 żółtko dowolne owoce: u mnie jagody lukier 1 szkl.cukru pudru,dobrze wymieszana z dużą łyżką kwaśnej śmietany 18 %. Mąkę, drożdże, sól, cukier wymieszać, dodać jajko i żółtka, ciepłe mleko i wyrobić mikserem(...)cukier. Podgrzać 3 min/37° C/obr.2. Dodać resztę składników. Wyrobić 3 min/Interwał.] Przykryć ,odstawić do wyrośnięcia, musi podwoić objętość. Składniki masy serowej wymieszać widelcem. Po wyrośnięciu ciasto rozwałkować na kwadrat, posmarować serem , posypać owocami, zwinąć w roladę, pokroić, wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Włączyć piec na 180 stopni. Do czasu nagrzania pieca, drożdżówki podrosną. Piec 30 minut
Moje domowe kucharzeniedłużej ,tym lepiej. Przepis pisany takim śmiesznym językiem. Ręcznie. Placek jest super, mówię Wam. Potrzebowałam na imprezę do przedszkola. Idealnie się kroi i każdemu smakuje! Składniki na ciasto 500 g mąki pszennej 2 jaja 150 g cukru trochę przyprawy do piernika , ok łyżeczki przyprawy korzennej do piernika 150 g margaryny lub masła łyżeczka proszku do pieczenia, płaska szczypta sody(...)łyżki kaszy manny 250 g masła 1 szklanka cukru pudru 1 jajko Dodatkowo powidło śliwkowe. U mnie konfitura jabłkowa z konfiturą z wiśni, z kawałkami owoców ,domowej roboty. Połączyć wszystkie składniki na ciasto , wyrobić i włożyć na godzinę do lodówki. Podzielić ciasto na 3 porcje, każdą wałkować na prostokątny placek i piec na złoty kolor. W zeszycie
Z Kuchni Do Kuchni