Takie ciasto można przygotować z różnymi owocami sezonowymi. Ja dziś przygotowałam oto takie proste i szybkie ciasto z jabłkamiCiasto jabłkowo- makowe SKŁADNIKI:jabłka -1 kgmak mielony sypany - 2 łyżkimąka -2,5 szklcukier -3/4 szkljajka -6 sztsoda -1 łyżeczkaolej -3/4 szklproszek do pieczenia -1 łyżeczkacukier puder do posypania ciastatłuszcz do formy PRZYGOTOWANIE:Jabłka papierówki obrać, usunąć gniazda
Kuchnia Danusinaszym domu :) A teraz powróćmy do gruszek... Sezon jeszcze trwa, więc warto to wykorzystać. Nie da się ukryć, że świeże owoce, najlepiej nasze krajowe, a jeszcze lepiej z przydomowych ogródków to coś super smacznego. Do dzisiejszego ciasta wybraliśmy gruszki odmiany Konferencja, bardzo popularnej w Polsce. O tej odmianie oraz samych gruszkach pisaliśmy już tutaj (klik). A teraz zapraszamy(...)wystudzonej czekoladowej polewy dodajemy po jednym jajko i miksujemy. Następnie wsypujemy partiami przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia i ucieramy na jednolitą masę. Dodajemy pokrojone owoce i mieszamy łyżką. Gotowe ciasto wlewamy do blaszki. Układamy na wierzchu goździki i wstawiamy do piekarnika na 45 minut. Pozostałe 2 gruszki obieramy i kroimy w cienkie plastry. Na patelni
Kuchnia od dwojganajchętniej z dodatkiem płatków owsianych, orzechów lub mąki wieloziarnistej. W tych domowych łatwo kontrolować ilość cukru , który może być zastąpiony miodem lub zdrowszym nierafinowanym cukrem trzcinowym. Do ciasta można dodać twaróg i owoce. ( przepis na ciasteczka serowe z jabłkami ) Batoniki zbożowe z orzechami, bakaliami i masą mleczną to cenne źródło błonnika ,związków mineralnych (potas, wapń, fosfor, magnez, żelazo(...)wszystkim potrzebny jest zdrowy rozsądek i umiar. Dla własnego dobra unikajmy sklepowych żelków, pianek, batonów i ciast , szczególnie kiedy nie znamy ich składu. Domowe ciasta to dobra słodycz bo wiemy co w sobie zawiera, a z dodatkiem zbóż, orzechów, owoców, miodu staje się całkiem zdrową przekąską jak ten : Bananowy chlebek http://wpodrozyiwdomu.blogspot.com/2015/04/chlebek-bananowy.html
WYSPA SZCZĘSLIWAPrzepis powstał z nadmiaru gruszek. Mamy taką ich odmianę, że raczej nie da się z nich zrobić ciasta do którego wrzucamy te owoce i całość zapiekamy. Próbowałam je przygotować w ten sposób i ciasto zwyczajnie nie wyszło. Jak widać, idealne są do takiego rodzaju wypieków, polecam ! :) Składniki na standardową kwadratową foremkę. Składniki na ciemny biszkopt : 2 jajka(...)Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę, następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną i pszenną oraz proszek do pieczenia. Łączymy składniki mikserem. Blaszkę natłuszczamy, obsypujemy mąką lub bułką tartą i wylewamy ciasto. Pieczemy w 170st.C przez 10 - 15 min, musimy obserwować biszkopt, bo długość pieczenia zależy od naszego piekarnika. Ciemny biszkopt : Analogicznie jak w przypadku jasnego biszkoptu, ale dodatkowo razem z mąkami
charlotte gotujepołową cukru, kolejno dodajemy do nich mąkę, wodę i proszek. Białka ubijamy z pozostałym cukrem, a gdy piana będzie gęsta i sztywna mieszamy ją delikatnie z pozostałymi składnikami. Ciasto ostrożnie przekładamy do blaszki (23x33cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 25 minut w 180 st. C. Nadzienie: 1 kg jabłek 3 szklanki wody 1łyżka cukru kilka goździków kawałek cynamonu(...)łyżkę cukru, goździki i cynamon i gotujemy ok 5 minut. Następnie odsączamy na sitku owoce, a na wodzie, na której gotowały się jabłka gotujemy budynie. Proszek budyniowy mieszamy z pół szklanki zimnej wody i wlewamy do gotującej się wody. Jabłka układamy na podpieczonym cieście, a na jabłka wylewamy budyń. Masło rozpuszczamy i rumienimy na nim wiórki kokosowe z dodatkiem
Cynamonowe szczęścienasączenia ciasta dodałam syrop z kwiatów czarnego bzu - czarny bez nadał im cudnego letniego aromatu. Ciasto jest lekkie, puszyste i znika w tempie ekspresowym ! A poza tym pięknie się prezentuje na talerzu. Za co kochamy truskawki Truskawki są pierwszymi owocami w sezonie, pojawiają już się na przełomie maja i czerwca i towarzyszą nam z reguły(...)antywirusowymi właściwościami tych małych czerwonych , Wynika z nich, że są one pomocne w zwalczaniu wirusa Herpes powodującego półpaśca i opryszczkę. Niestety nie każdy może jeść te owoce, ponieważ mogą również silnie uczulić zarówno dzieci jak i dorosłych. Szczególnie nie powinny ich jadać matki, które karmią swoje maluchy piersią. Wartości odżywcze w 100 g kalorie - 28 węglowodany
Kulinarne przygody Gatitypotem posmarować ją dżemem. Ale ja lubię pokombinować :) Orkiszowa chałka nadziana jest nie tylko rodzynkami, jak to bywa w wielu przepisach, ale także dżemem z owoców rokitnika i jabłek. Dzięki temu ciasto jeszcze piękniej pachnie, lepiej smakuje i jest bardziej wilgotne. Po lekkim przestudzeniu można zajadać bez dodatków, lub tak jak lubię, z dodatkiem zwykłego masła :) 200 g mąki(...)części i tworzymy z nich długie wałeczki. Każdy lekko rozwałkowujemy i smarujemy łyżką dżemu oraz posypujemy mieszanką suszonych owoców. Zwijamy jak roladkę, ponownie tworząc wałeczki. Zaplatamy z nich warkocz i końce podwijamy pod spód. Zaplecione ciasto układamy na blasze wyłożonej […] Artykuł Orkiszowa chałka nadziewana dżemem pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogcukier się rozpuścił. Brzoskwinie powinny puścić dużo soku. Po tym czasie wlać alkohol. Odstawić w nienasłonecznione, zimne miejsce, np. spiżarnia czy piwnica czy szafka. Po 2 miesiącach owoce odcedzić, zużyć do ciasta :). Alkohol na gazie przelać do butelek, szczelnie zakręcić. Odstawić w nienasłonecznione, zimne miejsce, np. spiżarnia czy piwnica czy szafka. Gotowe po 5-6 miesiącach leżakowania. Smacznego! Brzoskwiniówka
moj przepis nazwolnić miejsce na świeże owoce. Serniczek jest bardzo prosty w przygotowaniu a bardzo smaczny, warto taki zrobić. Składniki: 1 kg sera- może być z wiaderka 1 kg truskawek- mogą być mrożone 4 łyżki cukru pudru 2 łyżki żelatyny czekoladowe dekoracje- ja użyłam ze sklepu CUKIETERIA Wykonanie: Kilka truskawek odkładamy do dekoracji na wierzch ciasta, przekrawamy na połówki. Resztę
Z Majeczką w kuchnitymianek i rozmaryn mleko + cukier wanilinowy Przygotowanie: Zabieramy się za ciasto drożdżowe. Mąkę przesiewamy, łączymy z cukrem, szczyptą soli. Dodajemy jajko. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku. Łączymy całość i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy na 10-15 minut do wyrośnięcia. W tym czasie obieramy morele i myjemy zioła. Owoce kroimy w plasterki, by łatwiej je układać na drożdżówkach. Dużą blachę(...)wykładamy papierem do pieczenia, czy specjalną matą wielokrotnego użytku. Z ciasta formujemy bułeczki, lekko je spłaszczając i ponownie zostawiamy do wyrośnięcia. Przykrywamy je bawełnianą ściereczką. Zostawiamy na godzinę. Po tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni (góra-dół). Bułeczki smarujemy mlekiem, układamy morele i po 2-3 gałązki tymianku lub rozmarynu. Posypujemy cukrem wanilinowym, z prawdziwą wanilią lub trzcinowym
Karczma Honoriettymniejsze kawałki margarynę, cukier puder, cukier wanilinowy, śmietanę i żółtka. Zagniatamy ciasto. Dzielimy je na 2 równe części. Do jednej z nich dodajemy kakao i ponownie zagniatamy. Jasnym ciastem wyklejamy wyłożoną papierem do pieczenia formę (można je również rozwałkować, ale dzięki wyklejaniu nic się nie zmarnuje ). Ciasto najlepiej posmarować częścią pozostałych nam białek, dzięki temu nie wchłonie zbyt dużej ilości(...)zezłoci i lekko podpiecze. Ciemne ciasto rozwałkowujemy i dzielimy na około 32 kwadratów. Na każdym z nich układamy po jednym orzechu laskowym, łyżeczce suszonych owoców i formujemy z nich kuleczki. Na podpieczone jasne ciasto wykładamy i rozsmarowujemy całą marmoladę. Na niej układamy kuleczki z ciemnego ciasta po cztery w każdym rzędzie. Całość pieczemy w 180°C przez około
PatiGotujeSezon truskawkowy w pełni, stąd moja weekendowa propozycja to proste ciasto ucierane ze świeżymi truskawkami. Zamiast 12-tu babeczek z przepisu z bloga przygotowałam tym razem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Zapraszam Was na zmodyfikowaną wersję tradycyjnych angielskich bułeczek "scones" z kruchego ciasta, które wzbogaciłam kawałeczkami truskawek. Scones poprzez dodatek ricotty zyskują na lekkości i delikatności. Najlepiej
La grande e la piccola cuoca