łyżek cukru pudru, 750 ml śmietany kremówki, cukier waniliowy, usztywniacz do śmietany* 600 g owoców –borówki amerykańskiej, Wodę zagotować z masłem i szczyptą soli – gotować aż zacznie się dobrze pienić. Zdjąć z ognia, wsypać mąkę. Drewnianą łyżką wyrabiać ciasto - w tym czasie garnek stoi na najmniejszym ogniu. Wyrabiać aż ciasto będzie gładkie i lśniące. Chwilę przestudzić i dodawać(...)pozostałymi częściami ciasta postąpić tak samo. Śmietanę ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na sztywno. Jeżeli używamy usztywniacza, dodać go według instrukcji na opakowaniu. Owoce umyć, osuszyć. Jeden płat ciasta położyć na paterze/talerzu, ułożyć na nim 2/5 śmietany, na śmietanie rozsypać owoce, docisnąć. Przykryć drugim płatem, na którym ułożyć 2/5 śmietany, na śmietanie rozsypać owoce, docisnąć
królestwo garówProste ciasto mocno owocowe, na bazie maślanki. Delikatne, wilgotne i lekko cytrynowe. W sam raz na letnie popołudnie. 1 szklanka maślanki (ok. 240g) 2 szklanki mąki (ok. 300 g) 2 jajka 2 łyżeczki sody oczyszczonej 80 masła 1 cytryna 70 g ksylitolu ok. 200 g truskawek ok. 200 g borówek 2 łyżki mąki ziemniaczanej Z cytryny wyciskamy sok. Mąkę mieszamy(...)wyjątkowo soczyste, możliwe, że będzie trzeba dodać jeszcze jedną łyżkę mąki. Masa odstawiona na chwilę powinna delikatnie zgęstnieć. Do formy o średnicy ok. 25 cm przekładamy połowę masy ciasta, następnie wykładamy owoce i na nie wykładamy pozostałą część ciasta. Pieczemy ok. 40-45 minut w 180 st. C. Dzieląc ciasto na 8 porcji, każda ma ok. 275 kcal
KucharzycaDrożdże rozpuścić w mleku, a następnie dodać wszystkie pozostałe składniki i bardzo dokładnie wyrobić ciasto. Odstawić na ok. 1-1,5 godziny do wyrośnięcia, potem ciasto wyłożyć na blachę i znowu pozostawić do wyrośnięcia, ok 40 minut. Wyrobić kruszonkę. Na ciasto wyłożyć owoce i kruszonkę. Piec przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Nie wiem(...)inne piekarniki, ale ja ciasto drożdżowe zawszę piekę tylko na górnej grzałce, dolną wyłączam gdyż ciasto zbyt mocno się spieka od dołu
Jadło i czytadłosuchymi na gęste ciasto (jeśli będzie zbyt gęste można dolać więcej mleka). Ciasto podzielić na pół. Jedną część pozostawić jasną, a do drugiej wlać kawę (wcześniej rozpuszczoną w minimalnej ilości wody) i wymieszać. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Do każdej nałożyć po sporej łyżeczce jasnego ciasta. W ciasto wcisnąć czereśnie. Następnie nałożyć porcję ciasta kawowego i znowu włożyć czereśnie. Muffinki(...)suchego patyczka). Celowo nie podaję ilości czereśni. Użyjcie tyle, ile lubicie. Ja do każdej wkładałam po 3-4 sztuki, ale śmiało możecie użyć tyle, jak dużo owoców lubicie w takich ciastach. Lubię muffinki. Nie jestem jakoś specjalnie wielką ich wielbicielką, ale te akurat trafiają na liste moich ulubionych wypieków :) Polecam każdemu łasuchowi ;) Lubicie muffinki
Codzienna kuchnia niecodziennaSłodkości z owocami -wspólna akcja wypiekania ciast...Miało być z owocami, na zimno , pieczone , do wyboru , do koloru..Ja w sumie planowałam zrobić coś na zimno, ale akurat robiłam porządki w piwnicy i znalazłam jeszcze kilka słoików jabłek i tak więc zrobiłam roladę.Polecam.jest pyszna..Kiedyś już robiłam podobnie,ale do jabłek nie dawałam galaretki. 5 jajek(...)łyżek mąki 5 łyżek cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1 słoik jabłek 1 galaretka [ u mnie owoce leśne] Jabłka ze słoika wymieszać z galaretką i przełożyć na blaszkę [ tą dużą z piekarnika] wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. W tym czasie jak jabłka są w piekarniku żółtka oddzielić
Moje domowe kucharzenieCiasto drożdżowe-francuskie, delikatne, wspaniałe i na nim owoce pokryte skameralizowanym cynamonowym cukrem. Pycha :) 500 g mąki krupczatki, 80 g cukru, 15 g drożdży, 170 ml mleka, 2 jajka, 60 g masła, 160 g masła, 1 jajko do smarowania ciasta, 700 g śliwek (u mnie węgierki), 300 g cukru, cynamon, Mąka powinna być w temperaturze pokojowej. Drożdże rozetrzeć
królestwo garówprzekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto wykładamy śliwki, pozostawiaj ą c ok. 4 cm wolnego brzegu. Zawijamy ciasto na śliwki, dociskając je delikatnie do owoców. Brzegi ciasta smarujemy białkiem i oprószamy cukrem trzcinowym Galette pieczemy ok. 45-55 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika, odstawiamy do wystygnięcia
La grande e la piccola cuocaGruszki w tym roku obrodziły, więc trzeba korzystać, dlatego dziś proponuję pyszne, a zarazem bardzo proste i szybkie ciasto czekoladowe z tymi owocami właśnie. Dużo soczystych gruszek zanurzonych w cieście i do tego obowiązkowo polewa czekoladowa, mówię Wam rewelacja. Gdyby jeszcze podać je z bitą śmietaną i kulką lodów waniliowych, to dopiero byłaby rozpusta, ale samo też smakuje
Cynamonowe szczęścienoworocznych związanych z blogiem, a jednym z nich jest przygotowanie dla Was wielu sprawdzonych przepisów na ciasta. Jakie ciasta są moimi ulubionymi? Tradycyjne klasyki – szarlotka, sernik, kruche ciasta z owocami. Jeśli macie dobry przepis to takie ciasto wygra z nawet najbardziej wymyślnymi i pięknie wyglądającymi smakołykami z cukierni. Ponadto wiecie co jest w środku, dodajecie tylko składniki najlepszej
nietylkopasta.pljego słodka odmiana z pewnością ma również wielu swoich zwolenników😏 Takie chlebki są doskonałym rozwiązaniem na zastąpienie słodyczy. Ten przepis jest połączeniem chleba na słodko i ciasta jabłkowego. Owoc dodaje tu wilgotności i smaku (chodź jest go niewiele, dlatego nie jest to ciasto). Wypróbowałam go z dodatkiem domowego śliwkowego dżemu a innym razem z masłem orzechowym i przyznam
Zdrowie i pysznie na talerzuSzybkie, proste i do tego smaczne ciasto truskawkowo -migdałowe. Takie ciasto możemy na szybko przygotować z różnymi owocami sezonowymi. Ciasto migdałowo- truskawkowe Składniki : jajka - 7 szt ( średnich ) cukier - 1 szkl cukier waniliowy - 1 łyżka masło
Kuchnia Danusiczekoladowa (niekoniecznie) 1. Wszystkie składniki oprócz sody, soku z cytryny i oleju, dajemy do miski i mieszamy. 2. W szklance mieszamy sok z cytryny z sodą, wlewamy do ciasta, dodajemy owoce, orzechy, olej, sprawdzając przy tym gęstość ciasta (czasami wystarczy tylko 1/4 szkl oleju) mieszamy i szybko wylewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego
Gotowanie...to proste !wiśni z syropu ( KLIK ) Sposób przygotowania: 1. Jajka ucieramy z cukrem na puch. 2. Dodajemy porcjami mąkę przesianą z sodą i cynamonem, a na końcu olej. 3. Do ciasta dodajemy owoce, orzechy i bakalie, mieszamy łyżką. 4. Ciasto przekładamy do dowolnej foremki, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i pieczemy ok 40-50 minut (do suchego patyczka
Kuchnia domowa Aniwydajna (np. w przepisie na biszkopt używamy 40 g). Ciasta są lekkie i delikatne w smaku, zupełnie inne niż te na mąkach glutenowych. Tym razem szukałam przepisu na ciasto z owocami, a że obecnie wszędzie widuję świeże figi, to postanowiłam spróbować upiec z nimi ciasto ;) Fit ciasto kokosowe ze świeżymi figami foremka 21 x 27 cm 6 jajek
FitKotAmpedSense.OptimizeAdSpot('AP'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('IL'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('IR'); Opis: Sernik jest to jeden z najprostszych ale i najpyszniejszych ciast jakie kiedykolwiek piekłam. Sernik z dodatkiem owoców jagód to idealna propozycja dla tych, którym tradycyjny sernik się znudził. Jagody dodają niesamowitego smaku. Sernik możemy wykonać na dwa sposoby: możemy upiec spód lub zrobić ciekawszą wersję z ciasteczek. Sernik z jagodami również wizualnie
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnenieco większą, ciasto jest wysokie) wyłożyć papierem do pieczenia. Rozwałkować ciasto z lodówki i wyłożyć do formy, ponakłuwać widelcem. Na ciasto wyłożyć śliwki( skórką do dołu). Na owoce zetrzeć ciasto z zamrażarki. Piec około 45 minut w tem. 200 st. Po ostudzeniu oprószyć cukrem pudrem
Smaki Nataliiczasu do czasu lubię ciasto bez żadnych dodatków czyli bez kremów, owoców. Takim ciastem jest np. murzynek. Idealny do kawki. Nie za suchy, nie za słodki. Nie jest to taki typowy przepis na murzynka, ponieważ jest to wersja przyśpieszona. Dodatkowym plusem tego ciacha jest to, że nie wymaga miksera :) Składniki: 350g mąki
Amatorka kuchennaDziś mam dla Was pyszne i proste ciasto. Truskawki, rabarbar ale możecie użyć innych owoców. Na pewno też będzie smacznie. Choć na dworze upał to coś słodkiego jednak by się zjadło. I korzystając z tego, że mam jeszcze trochę rabarbaru i kupiłam truskawki wyszło ciacho właśnie takie. Oczywiście uda się każdemu nawet początkującej pani domu. Więc do dzieła
Ewa w kuchnikilka kęsów. Z nadzieniem, które można dowolnie modyfikować dostosowując je do własnych upodobań. Z lukrem lub bez. Do wyboru, do koloru :P Zmodyfikowany przepis z gazety "Pyszne ciasta z owocami", nr 8/2003. Składniki na 12 sztuk Ciasto: 125 g chudego twarogu 1 jajko 50 g cukru 250 g mąki 4 łyżki oleju 4 łyżki mleka 1 łyżeczka cukru waniliowego
My simple kitchen