łyżek mąki lub bułki tartej należy dostosować do wilgotności naszej masy, tak żeby uzyskać łatwo klejącą się konsystencję. Fasolową masę wykładamy na papier do pieczenia i dłońmi formujemy prostokąt o wymiarach około 30 cm na 25 cm. Można przykryć ciasto papierem do pieczenia i wyrównać wałkiem do ciasta. Na wierzch układamy równomiernie usmażone wcześniej pieczarki, zostawiając trochę miejsca przy dłuższym
Lamarida.plktóre pozostały z obiadu (mogą być nawet z koperkiem). 2 Pozostałe składniki umieszczamy w misce i wyrabiamy na jednolitą masę (będzie ona dość rzadka). Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do momentu aż podwoi swoją objętość. 3 Ciasto wykładamy na stolnice i wałkujemy na grubość 1,5 cm. Szklanką wykrawamy krążki. Ciasto smarujemy oliwą z solą i oregano
uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisyrobiłam jedynie przy pomocy widelca i łyżki (widelcem rozgniatałam banana i łyżką mieszałam z dodatkami), jednak potem odkryłam, że masa zmiksowana blenderem jest gładsza i dzięki temu placki lepiej się smażą, mają też lepszą konsystencję. Ponadto, do tak miksowanego ciasta mogę dodawać wiele różnych dodatków, jak reszta owsianki z poprzedniego dnia czy puree z dyni i wszystko dobrze się
Chilli Czosnek i Oliwacukier i proszek budyniowy. Dokładnie wszystko wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą twarogową oraz mrożonymi porzeczkami (trochę porzeczek zostawić do dekoracji). Rozgrzać patelnię ,roztopić łyżkę oleju kokosowego i nakładać małe porcje ciasta tworząc niewielkie placuszki. Smażyć po kilka minut z każdej strony. Placuszki podawać ciepłe,prosto z patelni oprószone pudrem cukrem
Kolorowa kuchnia Elkipołączenia się składników. Następnie wlewamy wodę oraz mleko. Miksujemy. 2. Mąkę przesiewny w proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy, miksujemy do połączenia się składników. 3. W drugiej misce ubijamy pianę z białek ze szczyptą soli. Ubitą dodajemy do ciasta i labo mieszamy delikatnie drewnianą łyżką, albo miksujemy na najniższych obrotach miksera. 4. Gofrownicę nagrzewamy. Gofrownicę smarujemy pędzelkiem zamoczonym
kruche babeczkiszklanki przegotowanej wody cukier do smaku sok z cytryny- wedle uznania masa na wierzch: 330 ml śmietany 30% 250 g mascarpone dodatkowo: owoce do dekoracji Wykonanie: *Biszkopt: Białka od żółtek. Ubijamy pianę,stopniowo dosypujemy cukier, miksujemy. Dodajemy żółtka, miksujemy. Mąkę miksujemy z proszkiem do pieczenia, dodajemy do ciasta. Mieszamy. Pieczemy 25 min w formie 25 cm . Tak samo przygotowujemy drugi
Z Majeczką w kuchnimnie jeszcze zaskoczyć. Jestem tym przepisem zachwycona. Sernik jest rewelacyjny. Smak wyjątkowy. Uwielbiam serniki, które są mokre, puszyste i bardzo aromatyczne. Uważam, że jest to najlepszy przepis na ciasto jaki do tej pory jadłam. Z wielką radością dzielimy się z Wami tym sernikiem. Składniki: - 1 kg twarogu (użyłam z wiaderka) - 10 sztuk jajek - 1 duża pełna szklanka(...)proszek do pieczenia. W oddzielnym naczyniu białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do naszej masy delikatnie mieszając łyżką. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 60 min w tem. 180 st. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i nie wyjmujemy ciasta. Pozostaje w nim jeszcze przez około
Pan i Pani Smith w kuchnipołączyć z płatkami, cukrem oraz miodem. Całość chwilę podsmażyć - do momentu rozpuszczenia się cukru i przełożyć do miski. Ciepłą masę dokładnie wymieszać (najlepiej za pomocą dłoni) z mąką, wiórkami, jajkiem, kakao, cynamonem, goździkami oraz proszkiem do pieczenia. Z powstałego ciasta należy uformować kuleczki o wielkości orzecha włoskiego. Każdą kuleczkę (bez spłaszczania) umieścić na blasze wysłanej papierem do pieczenia - zachowując około
Di gotujeskładniki do suchych, delikatnie wymieszać łyżką (tylko do połączenia składników, długie mieszanie powoduje, że muffinki są twarde). 4) Gotową masę nałożyć do 1/3 wysokości foremek wysmarowanych tłuszczem lub wyłożonych papilotkami, nałożyć po 1/2 – 1 łyżeczce konfitury i przykryć resztą ciasta do 3/4 wysokości. 5) Piec 20 – 25 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. 6) Masło rozpuścić
Fitsweet.meWspaniały dodatek do ciast,deserów,lodów. Można przechowywać w zamkniętym pojemniku do 2 h w lodówce. Kiedy zastygnie robi się bardzo gęsty jak masa kajmakowa. Można używać również do smarowania tostów. Składniki 200 g dobrego masła 3/4 szklanki brązowego drobnego cukru 2 łyżki wody 1/4 łyżeczki soli 1/2-3/4 puszki mleka skondensowanego słodzonego W rondelku rozpuszczamy masło … Czytaj dalej
gotuj ze mnądelikatnie. Tortownicę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180C, podpiekamy przez 5-8 min. Wyjmujemy tortownicę i bardzo delikatnie przekładamy masę jaglaną na mus jabłkowy. Wyrównujemy i ponownie umieszczamy tortownicę w piekarniku. Zmniejszamy temperaturę do 160C i pieczemy przez 1h15min. Ciasto studzimy w uchylonym piekarniku. Dekorujemy dowolnie. Moje ciasto zostało z wierzchu delikatnie polane sosem karmelowym i ozdobione cukrowymi kuleczkami
Raj dla Podniebieniaskórkami. Białka ubijamy na sztywno z połową cukru. Żółtka ubijamy z pozostałym cukrem na puszystą masę. Dodajemy do niej stopniowo mąkę a następnie masło. Delikatnie mieszamy i łączymy z pianą z białek. Wsypujemy czekoladowe okruszki. Ciasto przekładamy do foremek, do 2/3 ich wysokości, pieczemy ok. 25 minut. Studzimy na kratce. Pyszne jeszcze ciepłe a następnego jeszcze
Dzieje kuchennej Wiewióryczasie ściągnij obciążenie i podpiekaj jeszcze chwilę aż ciasto się zarumieni. Następnie wyciągnij z piekarnika i ułóż na cieście farsz (kurczak, różyczki brokuła oraz kukurydzę)Wszystko zalej mieszanką jajeczno – śmietanową. Posyp mozzarellą. Piecz ok. 30-40 minut, aż masa jajeczna się zetnie . Podawaj najlepiej na ciepło. Artykuł Tarta z kukurydzą i brokułami pochodzi z serwisu I LOVE LIFE
I LOVE LIFEjogurt naturalny i miód (płynny) lub syrop. Mieszamy. Dodajemy płatki, proszek do pieczenia, sól i borówki w obu wariantach (masy owocowej i całych owoców). Całość dobrze mieszamy łyżką. Na koniec oddajemy mleko i również mieszamy. Powstanie nam bardzo wilgotne ciasto. Nie bójcie się tego Łyżką wykładamy je do foremek na muffiny. Pamiętamy, że babeczki lekko urosną. Wstawiamy do piekarnika
Fleksitarianizm.ploraz warzywa blendowalismy ( tutaj gościnnie Pani Kasia) do uzyskania gładkiej masy. W części wywaru namoczylismy bułki, które trafily do masy wraz z jajkami. Wszystko dokładnie wyrabiałam za pomoca ręki. W zależności od konsystencji można dolać jeszcze troche rosołu. Uzyskane "ciasto" przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Całość wylewamy do wyłożonej papierem blaszki, na górze ukladamy plasterki boczku i pieczemy
Sprawni w smakucukier waniliowy 20 dag masła bez laktozy Wykonanie: 1. Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie wbijamy po jednym jajku i ucieramy, na koniec wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia i dokładnie ucieramy. 2. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego i na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskamy okrągłe ciasteczka. 3. Ciasteczka pieczemy w temperaturze 180 stopni
Izabelawkuchniproszkiem do pieczenia. cukier waniliowy z prawdziwą wanilią i całość mieszamy. Na koniec dodajemy rozpuszczone masło, dokładnie mieszamy. Masę wylewamy do wysmarowanych tłuszczem i obsypanych kaszą manną foremek na babeczki (do 3/4 wysokości, można nawet ciut niżej, bo ciasto mocno rośnie). Babeczki wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika (grzanie góra-dół, bez termoobiegu, środkowy poziom piekarnika). Pieczemy
Słodkie okruszkipapierem do pieczenia, Piec w temperaturze 160 -170 C około 20 minut (do tzw. suchego patyczka). Po upieczeniu ciasto w pozostawić do wystudzenia. Krem W kąpieli wodnej ubijamy jajka z cukrem do momentu aż potroi swoją objętości i mas będzie bardzo puszysta, (gotową masę jajeczną można przelać do osobnej miski na 5 minuta aby odrobinę przestygła
RAROSSAcytryny. Masa musi być jasna i puszysta. Do żółtek dodajemy mąkę mieszamy, dodajemy pianę, delikatnie mieszamy lub miksujemy. Masę wykładamy do formy. Piekarnik na 170 stopni pieczemy przez około 40 minut. Możemy pod koniec pieczenia sprawdzić patyczkiem jeśli ciasto się nie przyklei wyjmujemy babkę. Posypujemy babkę cukrem pudrem. Artykuł Babka piaskowa z bakaliami pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna
MojaQchnia.plsmarujemy dokładnie masłem i posypujemy bułką tartą lub mąką kukurydzianą. Całe jajka ubijamy z cukrem na białą i puszystą masę ok. 5 minut. Następnie partiami dosypujemy przesiane mąki z proszkiem, delikatnie mieszamy łyżką. Następnie topimy masło. Ciepłe wlewamy do ciasta i bardzo krótko miksujemy, dla pewności można na końcu przemieszać łyżką. Piekarnik nagrzewamy na 160 -170 st. C ustawienie góra
Pani na desermisce mieszamy 7 łyżek mąki kukurydzianej, z mąką pszenną, 2 jajkami, mlekiem i przyprawami. Powinna nam powstać gęsta masa. Do drugiej miseczki wsypujemy samą mąkę kukurydzianą – będzie w niej obtaczać na koniec pieczarki. Kapelusze grzybów maczamy w gęstym cieście, następnie obtaczamy w mące kukurydzianej. Smażmy z obu stron na maśle. Podajemy z pikantnym ketchupem lub innym ulubionym sosem. Smacznego
Słodkie okruszkisoli. W misce wymieszać ze sobą dokładnie obie mąki i dodać 300 g wody. Wymieszać delikatnie na jednorodną masę, tak aby nie było śladów suchej mąki i odstawić na około 4 godziny w temperaturze pokojowej (autoliza). Następnie, do ciasta dodać aktywny zakwas oraz sól i słód rozpuszczone w dodatkowych 25 g wody. Zakwas rozprowadzić po powierzchni ciasta i wgniatać delikatnie
Przepisy na domowy ser i chlebBiałka ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem,masłem, śmietaną,łyżką soku z buraków i wanilią na gładką masę, następnie ciągle mieszając przesiewać mąkę z mąką migdałową i proszkiem do pieczenia. Formę do babeczek wypełnić papilotkami, nakładać porcję ciasta do 3/4 ich wysokości. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni, piec babeczki do suchego patyczka około 20/25 minut. Upieczone babeczki
Sama słodycz i szczypta chiliskładniki do suchych, delikatnie wymieszać łyżką (tylko do połączenia składników, długie mieszanie powoduje, że muffinki są twarde). 4) Gotową masę nałożyć do 1/3 wysokości foremek wysmarowanych tłuszczem lub wyłożonych papilotkami, nałożyć po 1/2 – 1 łyżeczce konfitury i przykryć resztą ciasta do 3/4 wysokości. 5) Piec 20 – 25 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. 6) Masło rozpuścić
Fitsweet.metemperaturze 180 stopni. Po tym, czasie ściągnij obciążenie i podpiekaj jeszcze chwilę aż ciasto się zarumieni. Na tak podpieczone ciasto wykładamy przygotowane nadzienie. Na wierzch ułóż pasterki drugiej cukinii. Piecz przez 25-35 minut w temperaturze 190 stopni, aż masa jajeczna zetnie się i lekko zarumieni. Wyciągnij z piekarnika ostudź. Podawaj na zimno lub gorąco. Smacznego Artykuł Tarta z cukinią
I LOVE LIFEpowiedzieć? To jedno z lepszych ciast robionych bez kłopotu i w sumie błyskawicznie. Świetnie smakuje i podoba się biesiadnikom. Czego chcieć więcej :) Składniki : 1 puszka masy makowej 800 g 5 jabłek 6 jajek 5 łyżek oleju rzepakowego Semco 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 10 łyżek suchej kaszy manny 100 g rodzynek 100 g orzechów włoskich Dekoracja: 100 g czekolady
Gosia gotujecukru lub miodu - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 2 jajka - łyżka czekolady w proszku W/w składniki zagniatamy w jednolite ciasto, schładzamy w lodówce przez kwadrans. Wycinamy ciastka pieczemy na złoty kolor w 180 stopniach C, przez 20 minut. Studzimy. masa czekoladowa: - 2 czekolady gorzkie - 1/2 szklanki mleka - 2 łyżeczki cukru - łyżka kako W/w zagotuj w rondelku, wymieszaj na jednolitą masę
SMYKWKUCHNIprzerywając miksowania do masy dodajemy łyżka po łyżce mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kisielem, następnie do masy dodajemy cukier waniliowy oraz sok z cytryny, dalej miksujemy na koniec dodajemy serek homogenizowany całość delikatnie ale dokładnie mieszamy ciasto przekładamy do tortownicy wysmarowanej margaryną i wysypanej np. bułką tartą lub mąką ( ja użyłam 26cm, jednak na drugi raz użyję
Słodkie zapomnieniesól, nasiona chia oraz siemię lniane, wlej oliwę, a następnie dodaj wodę z drożdżami - wszystko wymieszaj najlepiej drewnianą łyżką, - masę odstaw w ciepłe miejsce na ok. 40 minut, następnie przygotuj wąską blachę i wysmaruj ją masłem, - po 40 minutach ciasto przełóż do blaszki - znów przykryj ściereczką i poczekaj aż ponownie wyrośnie - po ok. 40 minutach włóż ciasto do nagrzanego piekarnika
MintTastekakaem, dodać sodę i przyprawę do piernika i wszystko wymieszać łyżką tak żeby produkty sypkie się połączyły. Wlać masę ziemniaczano-miodową i wyrobić ciasto.Dobrze się wyrabia -można troszkę podsypać mąki.Nie trzeba wyrabiać długo - szybko jest jednolite. Ciasto nie klei się do blatu i nie trzeba w czasie wałkowania podsypywać mąką.Wałkować przez folię spożywczą lub aluminiową na grubość
Walijskie Pichceniewiórki, miksujemy do połączenia składników. W osobnej misce mieszamy obie mąki z proszkiem do pieczenia. Dodajemy do naszej kokosowej masy na przemian z mlekiem. Składniki mieszamy łyżką tylko do połączenia. Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Przekładamy do niej nasze ciasto. Pieczemy w temperaturze 160 stopni przez około 25 minut (do tzw. suchego patyczka, grzanie góra-dół). Babeczki dekorujemy przed podaniem
Słodkie okruszkipłatki zmiękły. Następnie dodać jajka, cukier, mąkę i mleko i dobrze wymieszać łyżką. Na rozgrzany olej kłaść po łyżce ciasta, a na wierzchu kłaść po 3-4 maliny. Delikatnie przekładać na drugą stronę, smażyć na złoty kolor. Rada: Jeśli masa będzie trochę za gęsta należy dolać więcej mleka. Placuszki są pyszne również bez malin. Życzę Smacznego! Zapraszam do polubienia mojego
talerz przyjemnościpodczas Świąt. Jest on gęsty, kremowy, lekko słodki i pięknie pachnie. Doskonale rozgrzewa, nadaje się jako dodatek do kawy, ciasta lub wszelkich deserów. A jako, że nadchodzą Święta Bożego Narodzenia może stanowić doskonały prezent. Składniki: 0,7l wódki puszka masy kajmakowej kakaowej 3 łyżki przyprawy do piernika (jeśli chcecie by było ją mniej czuć dodajcie jej mniej) puszka niesłodzonego mleka
Życie ze smakiemorzechy pistacjowe i czekoladę. Wymieszaj składniki. Dadaj jaja i płynny olej kokosowy. Całość wymieszaj na jednolitą masę. Następnie wyjmij masę na folię spożywcą i zrób długi rulon ( ok. 5 cm średnicy). Wstaw do lodówki na godzinę. Po godzinie wyjmij ciasto z lodówki. Odwiń z filii i przetnij na równe kawałki ( ok 1 cm). Ciasto umieść w zagłębieniu dłoni
AZgotuj!mąki ziemniaczanej 10 g masła ponad to 250 g świeżej żurawiny (na małą foremkę) 1 łyżka ksylitolu do posypania ciasta Mleczko kokosowe lekko podgrzewamy. Żółtka ubijamy mikserem razem z ksylitolem. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i nadal ubijamy aż uzyskamy jednolitą masę. Cieple mleczko wlewamy do masy jajecznej cały czas obijając mikserem. Następnie miksturę przelewamy do garnka w którym gotowało się mleczko
Przysmaki Karolkigotujemy aby jabłka zmiękły. Mieszamy. Na koniec wyjmujemy anyż. Jeżeli jest taka potrzeba odparowujemy nadmiar wody. Pozostawiamy do przestygnięcia. Ciasto filo wykładamy na wilgotny ręcznik kuchenny i warstwę po warstwie smarujemy mlekiem ( ja miałam 3 warstwy ). Na koniec wykładamy masę jabłkową. Zwijamy w rulon. Kroimy na cztery części. Umieszczamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym
Smaki Ewyczosnku Sposób przygotowania szalotkę kroimy w drobną kostkę. Czosnek wyciskamy. Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy na gładką masę. Gotowe! 4.14 http://mieszamwgarnku.pl/do-chleba/delikatny-serek-ziolowy-smarowania/ MieszamWGarnku Artykuł Delikatny serek ziołowy do smarowania pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w GarnkuCały czas mieszając, dodawać po 1 żółtku. Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i porcjami dodawać do ucieranej masy. Na końcu dodać olej i olejek cytrynowy. Wszystko dokładnie wymieszać. Formę posmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Wypełnić połową ciasta. Pozostałą połowę wymieszać z kakao i również wlać do formy. Włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. i piec
Zielona Kuchniamąkę i proszek do pieczenia, ponownie wymieszać. Na końcu dodać pianę z białek i delikatnie zamieszać najlepiej drewnianą łyżką. Masa powinna być dość gęsta, w razie potrzeby dosypać jeszcze mąkę. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju kokosowego. Łyżką wylewać porcje ciasta. Placki smażyć na mniejszym palniku grzewczym na złoty kolor z obu stron. Można podawać posypane cukrem pudrem, z ulubionym sosem
Zrób to smaczniejogurt, jak się nam połączy z jajkami, to dodajemy mąkę, sodę i proszek do pieczenia. Miksujemy, żeby powstała gładka masa i dodajemy wiórki kokosowe, jeszcze raz miksujemy i gotowe. 2. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju kokosowego, łyżką nabieramy porcje ciasta i również łyżką formujemy na patelni placuszki. Smażymy. Placuszki z obu stron powinny się nam ładnie zarumienić, Podajemy posypane cukrem
kruche babeczkidodajemy jogurt grecki oraz olej. Składniki suche dodajemy porcjami do składników mokrych i cały czas miksujemy, do uzyskania jednolitej masy. Czerwone porzeczki myjemy, osuszamy i obrywamy z gałązek. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy po 2 łyżki przygotowanego ciasta, formując 9 małych placuszków. Na wierzch układamy owoce czerwonej porzeczki. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni
Kuchnia MagdaLenyparówki cienkie wieprzowe małe 1 jajko 3 białka 400 g jogurtu greckiego sól, pieprz 1/3 pęczka koperku 1/2 masy ziemniaków księżnej olej Spód: Do miski przesiewam mąkę, dodaję sól, żółtka, pokrojone zimne masło, wodę, paprykę i zagniatam krótko ciasto. Rozwałkowuję na wielkość formy do tarty 26 cm średnica i przekładam do formy. Odcinam brzegi, nakłuwam spód widelcem. Tartę wstawiam
wesoła kuchniamleka Jajka zmiksować z solą i cukrem. Dodać olej i mleko, wymieszać. Mąkę i budyń przesiać, dodać do masy, zmiksować do połączenia. Naleśniki smażymy na dobrze rozgrzanej patelni (u mnie bez dodatku tłuszczu) z obu stron, do zrumienienia. Ciasto na naleśniki jest bardzo rzadkie. Z tej porcji wychodzi 22 placki. Podajemy z ulubionymi dodatkami, np. z serem białym
kulinarnyswiatdomicukier się rozpuści. Zdjąć garnuszek z palnika, dodać mąkę, wymieszać najpierw łyżką, a następnie zagnieść ciasto dłońmi. Ciastem wylepić foremki. Piec w 175 st. C. przez 10-15 minut. Ostudzić. Rokitnik z wodą zagotować, przetrzeć przez sitko. Masę bez pestek z powrotem przełożyć do garnka, dodać cukier, jajko, żółtka i mąkę, dokładnie wymieszać. Zagotować, dolać olej i gotować jeszcze
Pożeraczka, czyli raz adobrzeszklanki jogurtu Greckiego 1 jajko szczypta soli PRZYGOTOWANIE : Wszystkie składniki miksujemy za pomocą miksera na gładką masę. Formę na babeczki smarujemy olejem (wtedy nie ma potrzeby wykładania ich papilotkami, bo babeczki łatwo wyjąć po upieczeniu). Nakładamy ciasto za pomocą zwilżonej łyżki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez ok. 20-25 min, bez termoobiegu. Gotowe muffinki
Marcepanowa kuchniamleka Jajka zmiksować z solą i cukrem. Dodać olej i mleko, wymieszać. Mąkę i budyń przesiać, dodać do masy, zmiksować do połączenia. Naleśniki smażymy na dobrze rozgrzanej patelni (u mnie bez dodatku tłuszczu) z obu stron, do zrumienienia. Ciasto na naleśniki jest bardzo rzadkie. Z tej porcji wychodzi 10 placków. SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomiroztrzepujemy z odrobiną soli. Dodajemy mannę, mąkę ziemniaczaną, po dokładnym wymieszaniu, dodajemy pszenną, tyle ile zabiorą jajka. Masa ma być gęsta i zwarta, ale bez śladów suchej mąki. Łyżeczkę maczamy w wrzącym rosole, i nakładamy niewielkie porcje ciasta, aż do wyczerpania ciasta. Zaś mąka ziemniaczana nada im takiego fajnego połysku, jakiego nie uzyskamy z samej pszennej. Gotujemy wolno, pięć
Dieta moja pasjazimową porą. Czas trwania: 2 h 30 min Ilość porcji: 16-20 kawałków (forma 22 x 27 cm) Składniki: Ciasto: 500 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 250 g margaryny (1 kostka) 2 jajka 3/4 szklanki cukru Masa jabłkowa: […] Artykuł Budyniowiec z jabłkami pochodzi z serwisu KuchniaWeDwoje.pl
KuchniaWeDwoje.plbudyniowy połączony z masłem orzechowym i herbatnikami tworzy fantastyczna całość , której ciężko się oprzeć! Zawsze sięgam po dokładkę! Takie ciasto jest fantastycznym pomysłem na każda rodzinną imprezę albo na weekend do popołudniowej kawki! Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: ( tortownica 20 cm ) MASA: * mleko – 500 ml * żółtko – 2 szt * cukier – 4 łyżki * mąka pszenna – 3 łyżki * mąka ziemniaczana – 2 łyżki * masło
Ostra na SłodkoSernik inaczej z babcinego przepisu🙂 Składniki ciasto: 1/2 kg mąki 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 margaryna 3/4 szklanki cukru pudru 1 cukier waniliowy masa serowa: 0,7 kg … Czytaj dalej Sernik gotowany
czarrna od kuchnicukierki, posypki lub pisaki cukrowe do ozdabiania foremka do wycinania pierników Przygotowanie: Masło z cukrem utrzeć mikserem na gładką masę. Dodać jajka i krótko wymieszać. Syrop, cynamon, imbir, pieprz, proszek do pieczenia i sól wymieszać z mąką. Zagnieść elastyczne ciasto, które lekko klei się do rąk. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na około 3 godziny
Tagebuch po polskupiekarniku przez 10-15 minut mascarpone i twaróg przekładamy do dużej misy i ucieramy na gładką masę dosypując cukier oraz wbijając jajka dolewamy Baileys oraz dorzucamy rodzynki. Całość mieszamy, a następnie wykładamy na wcześniej podpieczony spód. Ciasto pieczemy w piekarniku przez ok. 45 min. w temperaturze 180°. Po upieczeniu zostawiamy w piekarniku do ostygnięcia a przed podaniem
Luźna Kuchniamiód, mąkę, cynamon, proszek do pieczenia wymieszać na gładką masę. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Do masy serowej wrzucić jabłka, wymieszać. Dodać ubite białka, płatki migdałów i delikatnie znowu wymieszać. Na patelni rozgrzać tłuszcz. Łyżką nakładać ciasto na patelnię, tworząc małe placuszki. Smażyć na średnim ogniu. Jak już będą wystarczająco przesmażone to odwracamy na drugą stronę. Teraz
Kuchnia PokoleńUcierać tak długo aż masa mniej więcej podwoi swoją objętość a masa jajeczna będzie blado żółta. Następnie przesiać do masy przez sitko mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Wymieszać. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia łyżką nakładać małe porcje ciasta formując koło (ciasto powinno być dobrze rozsmarowane by było cienkie). Wstawić do piekarnika na grzanego
Zrób to smaczniesamo wiórki kokosowe. Jak sami widzicie, zużyłam całe opakowanie, po zrobieniu ciasta zostało troszkę, ale mąż się skusił :D TRUDNOŚĆ: średnie CZAS: powyżej 60 minut ILOŚĆ: 20 Kokosowo-makowy z masą adwokatową BISZKOPT KAKAOWY 4 jajka 4 łyżki cukru 2 łyżki mąki
Gotuję TestujęWykonanie: Mąkę i cukier puder przesiać. Dodawać po kolei, masło, śmietanę, proszek do pieczenia i aromat migdałowy. Zagnieść ciasto. Wyłożyć na wysmarowaną olejem i wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę, piec przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni. Masa serowa: 1.20 kg sera białego tłustego szklanka cukru pudru (moje szklanki maja po 250 ml) 2 budynie śmietankowe
Krakowskie smaki Anispód ciasta 2 szt. ulubione galaretki u mnie cytrynowa 3 szt galaretki z pianką cytrynowe z Winiar na górę ciasta Wykonanie: 2 zwykłe galaretki rozpuścić w gorącej wodzie, odstawić do wystudzenia. Ser utrzeć razem z cukrem pudrem na gładką masę. Śnieżki ubić ze śmietaną i połączyć z serem. Dokładnie wymieszać. Następnie dodać wystudzoną galaretkę. I znów dokładnie wymieszać. Ciastka wyłożyć
W garach u Gosiszklanki mąki gryczanej polewa: 100 gram czekolady, płatki migdałów Banany miksuję z puree, masłem i jajkiem na gładką masę. Do miski przesiewam mąkę i sodę. Mieszam z cukrem, solą i szafranem. Składniki mokre mieszam z suchymi do połączenia. Ciasto przekładam do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piekę w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 55-60 minut. Po upieczeniu
Mango Papajawbić jajko, a następnie stopniowo dodać syrop klonowy. (Opcjonalnie w tej chwili można dodać odrobinkę aromatu pomarańczowego.) Do powstałej masy wsypać mąkę, kakao, kawę, proszek do pieczenia i sodę. Całość wyrobić do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Na końcu do ciasta wmieszać posiekaną czekoladę i skórkę pomarańczową. Z ciasta uformować kulki o wielkości orzecha włoskiego. Każdą kuleczkę ułożyć (bez spłaszczania
Di gotujecoś z czekoladą (jakżeby inaczej), a ja miałam ochotę na coś z chałwą. Nie planowałam na ten dzień żadnego ciasta, więc padło na deser. Jako kompromis zdecydowałam się na połączenie obydwu smaków. A w związku z tym, że obie masy są słodkie połączenie ich z malinami było strzałem w dziesiątkę. Strasznie przypadł mi do gustu ten krem chałwowy, ponieważ był
Relaxtimecukrem i odstawić, aby puścił sok. Przed samym rozpoczęciem robienia ciasta włączyć piekarnik na 170°C i odsączyć rabarbar na sitku. Powstały sok można zagotować z dodatkiem wody i użyć jako kompotu. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i odstawić. Masło utrzeć z cukrem na pulchną masę, dodać po jednym jajku i zmiksować. Zmniejszyć obroty miksera do minimum (lub zamienić
Posadzone i zjedzonedalszym ciągu puszcza wodę. I nic tu nie pomoże sypanie mąki – za dużo mąki to twarde, niesmaczne placki. Do masy wkruszamy ser feta, całości dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy bardzo niewielką ilość oleju – wystarczą 2-3 łyżki. Nakładamy porcje ciasta łyżką, placki rozsmarowujemy na grubość około 5-7mm i smażmy na średnim ogniu do zrumienienia z obu stron
Karo in the Kitchenbiałek. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę i dodajemy po 1 żółtku i dalej ucieramy. Następnie do masy dodajemy kefir na przemian z mąką i ucieramy dalej. Białka ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli, wykładamy na ciasto i delikatnie łyżka mieszamy. Formę smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą, przekładamy ciasto i pieczemy w nagrzanym piekarniku przez
Camilla w kuchniwody. Włączyć piekarnik na 180 stopni. Ciasto znów zostawiamy na chwilę, by odpoczęło. Nie zapominajmy przykryć go ściereczką, by nie wyschło. Do kruszonki potrzebujemy stopione masło, które wlewamy do przesianej mąki z cukrem. Mieszamy łyżką. Jeśli konsystencja nam nie odpowiada, dosypujemy mąkę. Powinna nam powstać gładka masa, która łatwo się rozwałkuje. Jednakże jest miękka i nie pozwoli się
Karczma HonoriettyKozi serek zmiksować z jajkiem i tymiankiem. Ewentualnie dodać szczyptę soli jeśli serek nie jest słony. Natłuszczoną formę wyłożyć ciastem i nakłuć gęsto spód widelcem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni (termoobieg) na 10 minut. Wyjąć i wyłożyć masą serowo-jajeczną. Ułożyć w niej pomidory. Wstawić ponownie do piekarnika i piec około 25 minut. 5 minut przed końcem
zadanie-gotowaniemasy serowej. Na ser za pomocą łyżeczki wykrawać kawałeczki galaretek i układać jedną obok drugiego lekko dociskając do masy, czynność powtarzamy do momentu wypełnienia powierzchni tortownicy. Na wyłożoną galaretkę wylać drugą połowę sera i wyłożyć pozostałą część galaretki. Ciasto włożyć do lodówki do schłodzenia. Na schłodzony ser wylać tężejącą galaretkę cytrynową
Ciastka - domowe słodkościprzesianą mąkę, pozostały cukier, szczyptę soli, oraz stopione, letnie masło. Ubijać do momentu, aż nie będzie żadnych grudek a masa będzie wystarczająco gęsta. Rozgrzać patelnię do naleśników, wlać dosłownie kapkę oleju, rozprowadzić na całej powierzchni i nakładać łyżką porcje ciasta tworząc małe, okrągłe placuszki. Smażyć na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor. Podawać ułożone w wieżę, polane
Z miłości do słodkościjajko oraz banany. Gdy wszystko się połączy dodajemy ekstrakt z wanilii, a następnie mąkę i proszek do pieczenia. Do masy na sam koniec dodajemy płatki owsiane i wszystko dokładnie mieszamy. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy kuleczki z ciasta wielkości orzecha włoskiego. Spłaszczamy je delikatnie dłonią. Pieczenie: Temperatura - 170ºC Czas - ok. 15-17 minut Po upieczeniu
Cooking Monsterpieczenia. Całość mieszamy do gładkiej dość gęstej konsystencji. 3. Rozgrzewamy suchą patelnie i wylewamy po 1-1,5 łyżki masy: - pierwsze placuszki robimy bez dodatków, weszło mi na patelnie 4. - do drugich dajemy pokrojone w plasterki truskawki ( kiedy wylejemy ciasto na patelnie, natychmiast układamy na plackach po 2-3 plasterki truskawek, pamiętajmy aby przykręcić kurki gdyż truskawki szybko się przypalają
Gotowanie...to proste !zetrzeć na tarce o średnich oczkach, a cebulę drobno posiekać. Jajka zmiksować z mąką, proszkiem do pieczenia i przyprawami. Masę połączyć z serem i cebulą. Na patelni rozgrzać sporą ilość oleju i za pomocą łyżki stołowej wykładać większe porcje ciasta. Placki smażyć (na średnim ogniu) z obu stron. (Powinny być zarumienione.) Odsączyć z nadmiaru tłuszczu - na ręczniku kuchennym. Podawać
Di gotujepieczenia, a na koniec po łyżce majonezu. Miksujemy chwilę, tylko do połączenia się składników na małych obrotach. Masę dzielimy na 2 części. Do jednej dodajemy kakao, delikatnie mieszamy. Formę smarujemy masłem i obsypujemy mąką. Wlewamy najpierw jasne ciasto, na nie ciemne. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok 25 minut. Następnie temperaturę zmniejszamy do 150 stopni
Walijskie Pichcenieajerkoniak, a na końcu wymieszane mąki. Formę na babkę wysmarować masłem i oprószyć mąką lub bułką tartą, Masę przelać do formy i piec w temperaturze 180°C przez około 50 minut. Pod koniec pieczenia sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest już gotowe. Smacznego
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataszklanki oleju, 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Przygotowanie: Jajka ubijamy z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodajemy masę krówkową i miksujemy dalej. Następnie dodajemy wymieszane obie mąki z proszkiem do pieczenia. Na samym końcu dolewamy stopniowo olej. Ciasto przelewamy do formy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą. Pieczemy ok. 50 minut w 180 stopniach. Babkę polałam rozpuszczoną gorzką czekoladą
Aga w kuchnioraz przyprawy, prażony słonecznik i posiekaną bazylię. Wszystko dokładnie mieszamy. Ewentualnie doprawiamy do smaku solą/pieprzem/ulubionymi przyprawami. 5. Ciasto rozwałkowujemy i wycinamy (np. kubkiem) nieduże koła, z których będziemy lepić nasze pierożki. Do środka takiego koła wkładamy sporo masy i dokładnie zlepiamy brzegi. 6. Pierożki smażymy na rozgrzanym oleju, aż się zarumienią. Wcinamy je od razu na ciepło
Bananowe PoleCiasto francuskie układamy na blaszce, jeden kawałek na drugim. Upieczoną gruszkę odwijamy z folii i delikatnie układamy na środku ciasta francuskiego. Pieczemy przez 15 minut w temperaturze 200*C. W rondelku rozpuszczamy czekoladę, dodajemy mleko i mieszamy na gładką masę. Na koniec dodajemy advocaat i mieszamy do połączenia. Gotową czekoladą polewamy upieczoną gruszkę. *W wersji dla dzieci należy pominąć
Gotowanie i blogowaniepomieszać z cukrem i cukrem waniliowym. Kiedy cukier się rozpuści dodać mąkę oraz jaja. Połączyć łyżką na jednolitą masę. Na patelni rozgrzać tłuszcz (musi być dobrze rozgrzany), nakładać łyżką stołową porcje które następnie rozpłaszczyć zmoczoną w wodzie łyżką (ciasto się wtedy nie przyklei do niej) formując okrągłe placuszki. Rumienić najpierw z jednej strony, przełożyć za pomocą dwóch łyżek na drugą
Poezja Smaków - blog kulinarnydigotuje.blogspot.com To ciasto pamiętam jako wielki hit końca lat 90-tych. Było moim pierwszym ciastem na zimno, które jako nastolatka robiłam setki razy. Przepis pochodzi z moich własnych, dawnych notatek. (Tortownica około 21 cm) Masa: 200-250g masła śmietankowego (w oryginale jest kostka, ale śmiało można dodać 200g; nie zastępujcie go margaryną) 4 żółtka 3/4 szklanki cukru
Di gotujeskładniki dodajemy do siebie min. mąkę, mąkę ziemniaczaną, mleko, jajko, cukier. Wszystko razem miksujemy bądź roztrzepujemy trzepaczką na jednolitą masę - odstawiamy na jakiś czas aż zgęstnieje, jak będzie za gęste można dodać odrobinę wody, ale nie za dużo ponieważ ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Banany kroimy w wzdłuż i na pół. Jak widać ja zrobiłam mniejsze kawałki
W Moim Magicznym Domujedną masę. Dodajemy posiekane składniki i wszystko razem już mieszamy ręcznie :) chyba, że ktoś zaryzykuje mikserem ;) ... Mając już gotową masę, formujemy ciasteczka w wielkości orzecha włoskiego i lekko spłaszczamy. Wykładamy na blachę, oczywiście nie zapominając o papierze do pieczenia ciast :) nasze ciasteczka pieczemy w temperaturze 180*C około 10-13 minut :) Smacznego
W Moim Magicznym Domupołączyć z jajkami. Dodać miód i dokładnie wymieszać. Następnie wsypać mąkę z dodatkami - a na końcu suszone owoce. (Masa powinna delikatnie się kleić, ale niezbyt mocno. W razie czego dodać minimalną ilość mąki.) Ręce delikatnie zwilżyć i z ciasta formować kulki o wielkości orzecha włoskiego. Kulki delikatnie spłaszczać i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Zachować
Di gotujetabl. czekolady gorzkiej lub mlecznej ok 1/2 słoiczka kremu kanapkowego czekoladowo-orzechowego Miękkie masło zmiksować z cukrami na gładką masę. Dodać jajka, zmiksować. Następnie wymieszać z mąką, proszkiem do pieczenia i solą. Czekoladę bardzo drobno posiekać i wymieszać z ciastem. Mamy otrzymać elastyczne ciasto. Ciasto nabierać łyżką i formować na dłoni cienkie placuszki, na środek nakładać łyżeczkę kremu czekoladowego. Zlepić
Smakołyki Asimiodem oraz kawą. Śliwki blendujemy z orzechami. Jajka ubijamy z cukrem na puszysta masę. Do ubitych jajek dodajemy masę miodową. Mieszamy. Mąkę z proszkiem i przyprawami powoli dosypujemy do mieszanych składników. Wsypujemy śliwki z orzechami i dalej mieszamy. Ciasto przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 st.C ok 40 minut. Po tym czasie ciasto przykrywamy folia aluminiową
Dzieje kuchennej WiewióryPołączyłam mąkę, jajka i masło. Drożdże rozpuściłam w ciepłym mleku i połączyłam z resztą składników, które ugniotłam na jednolitą masę. Na koniec wsypałam całe opakowanie kminku,sól i pieprz do smaku. Odstawiłam je na około 0,5 godziny aby ciasto urosło. Można oczywiście dodać samą sól i pieprz jeśli nie lubicie kminku, albo zrobić paluszki na słodko dodając
potrawyregionalnemigdalow Wykonanie; Mąkę, cukier, sól mieszamy i dodajemy masło. Zagniatamy ciasto. Odkładamy do lodówki na 30 minut.Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy i wypełniamy nim tarteletki.Wkładamy do zamrażalnika.Robimy nadzienie. Masło ucieramy z cukrem, jajkiem,mielonymi migdałami.Tarteletki napełniamy masą. Na masę lekko wciskamy kawałki śliwek.Robimy kruszonkę mieszając wszystkie składniki. Tarteletki posypujemy kruszonką i migdałami. Pieczemy okolo
Anioły w kuchnitrzy minuty ( jabłka mają się tylko zrumienić). Żaroodporne naczynie (może to być pokrywa od brytfanki), smarujemy grubo masłem. Do masy z mąki, jaj i mleka dodajemy przesmażone cząstki jabłek, całość ponownie mieszamy i wlewamy do wysmarowanej formy. Naczynie z ciastem wstawiamy na 25-30 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni . Po upieczeniu omlet od razu kroimy i podajemy
Miód i pieprzmąką, dodać pozostałe składniki, wymieszać dokładnie, doprawić do smaku. 3. Łyżką nakładać porcje masy ziemniaczanej na rozgrzany olej (masa jest gęsta więc należy ją "ugnieść" na patelni formując placuszki - ja robię to łyżką maczaną w zimnej wodzie - wtedy ciasto nie przykleja się do niej) i smażyć na złoto z obu stron. Podawać z ulubionym sosem - u mnie z pieczarkowym
Kto ugości moich gości?ubić białka z ksylitolem i zobaczę, co z tego wyjdzie ;) I tak ciasto pięknie rośnie, mimo że jest na samej mące orkiszowej pełnoziarnistej, co uważam za wielki plus :) Orkiszowe ciasto na białkach z orzechami i karobem 4 białka niecałe 0,5 szklanki curku trzcinowego 200 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 0,5 szklanki orzechów włoskich mielonych (niezbyt drobnych) 0,5 szklanki(...)proszku Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i nadal ubijać do osiągnięcia sztywnej masy. Mąkę zmieszać z karobem, proszkiem do pieczenia i orzechami. Dodać do mąki, a następnie suche składniki dosypywać partiami do białek, na przemian z olejem, lekko mieszając łopatką albo łyżką. Ciasto przełożyć do foremki (u mnie mała keksówka) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 30 minut
FitKotDopiero początek czerwca, a ja już chciałabym aby to była końcówka miesiąca - nie mogę doczekać się sezonu jagodowego! Póki co opróżniam zamrażakę i podrzucam Wam mięciutkie i wilgotne ciasto z tymi owocami, któremu winno nadaje nieco intrygującego posmaku. Zapraszam :) Składniki: 250 g mąki tortowej, 200 ml czerwonego wina (użyłam półsłodkiego), 300 g cukru, 150 g miękkiego masła, 4 jajka(...)puszystą masę. Następnie do masy dodawać po jednym jajku i dalej ucierać. Do tak przygotowanej masy wsypać mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia oraz wlać wino - miksować do chwili aż składniki dokładnie się połączą. Na koniec wsypać jagody i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem i wysypanej kakao formy (ja użyłam dwóch średnich keksówek
Nie tylko w kuchnimisy wsypujemy ziarna, płatki, nasiona. Dodajemy sól, miód, tłuszcz. Mieszamy ze sobą składniki i wlewamy wodę, kontrolując konsystencję masy. Konsystencja powinna być zwarta i lekko wilgotna. Formę keksówkę smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy do środka ciasto, ugniatając je łyżką i wyrównując wierzch chleba. Formę przykrywamy ściereczką i zostawiamy na minimum 2 godziny w ciepłym miejscu. Piekarnik
Bon Appetit Małgorzatyskładniki połączą się z sobą dodawać stopniowo mąkę i powoli wymieszać. Na powierzchni powinny powstać pęcherzyki powietrza wtedy jest masa jest gotowa.Jeśli zajdzie potrzeba należy dodać łyżkę bądź dwie wody. W garnku zagotowujemy osoloną wodę. Na wrzącą wlewamy ciasto cienką strużką. Po chwili mieszamy i po minucie od wypłynięcia na powierzchnię, wyławiamy łyżką cedzakową. Gulasz podawać gorący z kluseczkami
Smaczne Potrawy1cytryny sok z 1 cytryny Do polania 1 czekolada mleczna lub gorzka Masło miksujemy na gładką i jasną masę. Dodajemy cukier puder i ubijamy na puszysto. Potem dodajemy resztę składników i wszystko jeszcze raz miksujemy. Na tym etapie ciasto jest już dosyć zwarte i ciężko jest go mieszać mikserem. Ja wolę po prostu dokładnie wymieszać łyżką. W zasadzie to tyle
Smaki Przyprawy i Koloryprzesiać mąkę z proszkiem , dodać masło lekko twardawe, cukier , cukier waniliowy i jajko. Wszystkie składniki wyrobić mikserem na grudkowatą masę. Przełożyć na stolnicę i szybko zagnieść formując wałek. Wałek podzielić na 3 części , do jednej dodać kakao i zagnieść. ciasto zawinąć w folię i włożyć każde osobno do lodówki na około 15 minut. Z jednej części ciasta zrobić dwa wałeczki
Sama słodycz i szczypta chiliWszystkie pozostałe składniki (żółtka, proszek budyniowy, jogurt i olej) dokładnie wymieszać. Połączyć delikatnie z pianą z białek i przelać masę do przygotowanej tortownicy. Piec przez ok. 70 min. Po upieczeniu uchylić piekarnik i zostawić do całkowitego wystudzenia. Następnie wstawić ciasto do lodówki na kilka godzin, najlepiej
Domowa Cookierenka Agimokre czyli jajka, mleko, olej. Następnie łączymy zawartość obu misek i mieszamy łyżką (tylko do połączenia się składników). Następnie masę dzielimy na 2 części, do jednaj dodajemy kakao, mieszamy. Formę do muffinek wykładamy papilotkami. Do każdej nakładamy na zmianę ciasto ciemne i jasne do 2/3 wysokości papilotek. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 185st i pieczemy 20 minut
Walijskie Pichceniemisce rozmieszaj „pasta madre” z wodą i zaczynem z pierwszego etapu. Dosyp przesianą mąkę. Wymieszaj wszystkie składniki do uzyskania masy o jednolitej strukturze, ale mieszaj tak krótko, jak to możliwe. Odstaw pod przykryciem do fermentowania przez 20 - 24 godziny. Ciasto chlebowe (1 duży bochenek): cały zaczyn z etapu II 250 g mąki pszennej typ 450 150 g wody o temp
Grahamka, weka i kajzerkaszafce znalazłam budyń. Pomieszałam dwa przepisy i wyszło mi dobre ciasto, którym zajada się cała rodzinka. Tak wygląda ciasto: A tutaj jest przepis: Biszkopt: 4 jajka pół szkl. mąki pszennej pół szkl. mąki ziemniaczanej łyżeczka proszku do pieczenia Masa budyniowa: budyń śmietankowy 1 i 1/2 szkl mleka 1/2 kostki margaryny (ja dodałam masło) plus: śliwki Przygotowanie: Biszkopt: Oddzielić żółtka
Motylkowa Kuchniaszczypta soli 4 jajka Dodatkowo: 1białko cukier Wykonanie: Wodę zagotowujemy z solą i masłem, następnie dosypujemy mąkę energicznie mieszając. Ciasto jest gotowe, kiedy zrobi się delikatnie szkliste i łatwo odchodzi od ścianek i dna. Odstawiamy do wystudzenia. Do zimnej masy wbijamy po jednym jajku stale ucierając. Przekładamy je do rękawa z tylką i wyciskamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia
Malinowe PocałunkiCiasto: 1,5 szklanki mąki razowej pszennej 1 jajo 1/3 kostki masła zimnego 1 łyżka greckiego jogurtu łyżeczka soli Ciasto zagniatamy i schładzamy w lodówce 30 minut. Potem wylepiamy foremki wysmarowane masłem i pieczemy 10 minut w 200 stopniach. Masa do połączenia z warzywami: 340 gram greckiego gęstego jogurtu 3/4 opakowania fety ( tej najzwyklejszej) 2 jaja ząbek czosnku odrobina soli
AZgotuj!schłodzić w lodówce przez 30 minut. Po tym czasie rozwałkować ciasto na wielkość formy 24cm x 30 cm, przenieść ciasto, ponakłuwać widelcem. Podpiec w temperaturze 190 stopni przez około 20 minut. Wyjąć z piekarnika i odłożyć na czas przygotowywania masy serowej. Masa serowa: 1 kg sera na serniki 100 ml śmietany 30% lub 36% 5 dużych jajek 180 g cukru
Moja Galeria Smakuprzesiewamy do misy, dodajemy posiekane masło, 3 zółtka, 1/3 szklanki śmietany, szczyptę soli oraz kieliszek octu. Wyrabiamy na jednolitą masę, zbijamy w kulkę i wsadzamy na 15 minut do lodówki. Po tym czasie ponownie wyrabiamy i wałkujemy - tak, aby ciasto było prawie przezroczyste - bardzo cieniutko... Następnie kroimy w cienkie pasy, które dzielimy na prostokąty - które nacinamy pionowo nożem
dlaSmaQpołączyć ze sobą, uformować kulę i jeśli mamy czas schłodzić w lodówce przynajmniej 30 minut. Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia i przełożyć do tortownicy. Podpiec 10-15 minut w 180 st. C do zarumienienia. Masa serowa 750 g - twarogu (ja użyłam presidenta z biedronki) 4 - jajka 200 g - cukru 1 łyżka - cukru waniliowego szczypta soli
Cynamonowe szczęściejednym żółtku. Dolać wodę, wymieszać mikserem. W osobnym naczyniu wymieszać mąki z proszkiem do pieczenia. dodać ostrożnie do masy jajecznej i wymieszać bardzo delikatnie (ale dokładnie) drewnianą lub plastikową łyżką. Piec w temperaturze 180 stopni ok. 40 minut (ciasto musi wyrosnąć i zrobić się złote, czas pieczenia zależy od piekarnika, więc trzeba kontrolować). Ciasto wystudzić. Moja rada: tort warto
Kulinarne Inspiracjesojowego (waniliowego) 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki mąki ziemniaczanej Przygotowanie: banana zblendować z esencją waniliową na idealnie gładką masę. Połączyć cukier z miękkim masłem i cukrem, można za pomocą malaksera ale ja robiłam wszystko ręcznie, dodać banana, zagnieść ciasto( powinno być miękkie ale idealnie gładkie), zawinąć w filię spożywczą i włożyć. do lodówki na godzinę. Sekretem udanego ciasta kruchego
greenscarfrozgniecionego banana. Wymieszać, przykryć czystą (oczywiste szmatką i odstawić w ciepłe miejsce na co najmniej godzinę do wyrośnięcia, ciasto musi podwoić swoja objętość. Po wyrośnięciu dodać truskawki, wymieszać i smażyć racuchy na maśle kokosowym lub oleju rzepakowy nakładając masę łyżką, podawać z cukrem pudrem, można też polać syropem trzcinowym. Smacznego
greenscarfubitej piany oraz dobrze posiekaną drobniutko miętą -same listki bez łodyżek, dodać kilka kropel zielonego barwnika i wymieszać. Ciasto wylać do wyłożonej pergaminem tortownicy o śr 26 cm piec 20 minut w temp 160*c. Po upieczeniu wystudzić. MASA: Truskawki umyć osuszyć część zostawić do dekoracji a część odszypułkować i przekroić na połówki. Żelatynę rozpuścić w 3 łyżkach
Wanilia i Kardamonkwadratowej foremki. Biszkopt należy piec ok. 20 - 25 minut w temp. 180 st. do złotego koloru. Z przygotowanego, ostudzonego ciasta, należy wykrawać szklanką okrągłe placuszki. Krem: Śmietankę 30 % (250 ml) ubijamy z cukrem pudrem (4 łyżki) do powstania gęstej masy. Wykonanie: Biszkopt nasączamy herbatą z cytryną. Na krążek układamy bitą śmietanę, kawałki pokrojonych truskawek. Przekładamy kolejnym biszkoptowym krążkiem
Mój Smak na Życiemiksując dodawać po 1 żółtku. Ucierać aż masa będzie gęsta i puszysta. Dalej miksując po dodaniu kolejnego składnika do masy dodać kolejno: część mąki, połowę śmietany, resztę śmietany, resztę mąki a na koniec spirytus i całość jeszcze raz zmiksować. Ciasto przykryć folią spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki żeby zgęstniało. Ciasto rozwałkować dość grubo na stolnicy posypanej mąką. Wycinać
Mama Gotujeubić na sztywno. W drugiej misce utrzeć miękkie masło razem z żółtkami. Następnie do masy dodać bakalie. Do przygotowanej masy dodać ubite białka, które łączymy na przemian z wcześniej wymieszaną mąką. Na koniec dosypujemy cukier waniliowy i cynamon, wymieszać Ciasto przekładamy formy na babkę. Wstawiamy do nagrzanego do 180C piekarnika i pieczemy około 30 minut, następnie temperaturę podwyższyć
MarciochaKucharzyubijam na sztywną pianę dodając porcjami cukier. Obie mąki przesiewam z proszkiem do pieczenia i po trochu dosypuję do masy białkowej. Na końcu wlewam chłodne masło, mleko oraz rodzynki. Formę do babki smaruję masłem, posypuję mąką i wykładam moje ciasto. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do temperatury 180'C na 40 min. Cukier na karmel wsypuję do rondelka
Ciasteczkowy PotwórPotem kolejno dodać żółtka, lekko wymieszać, dodać mąkę z proszkiem do pieczenia (przesiane przez sito) i lekko wymieszać. Wyłożyć ciasto do formy o wymiarach 25x35 cm i piec w temperaturze 175 0 C około 15-20 minut. Składniki na masę serową: 1,5 kg zmielonego sera białego; 30 dkg cukru kryształu; 12 jaj; 1 budyń śmietankowy lub waniliowy
In my kitchenutrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać po jednym żółtku, aż masa będzie gładka. Następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Dodać posiekane bakalie (niezbyt drobno). Delikatnie wmieszać pianę z bialek. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia lub użyć gotowych papierowych keksówek (użyłam keksówki firmy Papilart ). Ciasto przełożyć do formy. Natłuszczonym nożem naciąć ciasto po środku, wsdłuż dłuższego boku
CookYourselfpieczenia. Jajka wybić do miski, ubić na parze na puszystą masę. Podczas ubijania dodać cukier, ubijać do gęstości masy. Zdjąć miskę z pary, dodawać po łyżce margaryny, ucierać. Następnie przesiać mąki, dodać mak, wymieszać. Wysmarować formę tłuszczem, wylać ciasto do formy. Piec w nagrzanym piekarniku ok.45 minut w 180 stop. Najlepiej sprawdzić patyczkiem, jak jest suchy to babka upieczona
Kuchnia Danusiwysokiego naczynia wbić jajko, wsypać cukier puder i za pomocą miksera wszystko ze sobą połączyć. Następnie wlać przygotowaną masę z rondelka i łyżkę mąki. Ponownie wszystkie składniki połączyć ze sobą. 3. Każdą foremkę wysmarować masłem. Następnie dodać przygotowane ciasto. Piec około 12-14 minut w 200°C. Po upieczeniu od razu podawać
Ugotowaćmasy z bułek. Poczekaj aż przestygnie. Dosyp posiekaną natkę pietruszki. Wymieszaj bardzo dokładnie, do uzyskania jednolitej masy . Przykryj masę i odczekaj minimum 30 minut. Teraz wstaw wodę, osól ją i gdy zacznie wrzeć zrób mokrymi rękoma kulkę z ciasta i wrzuć do gotującej się wody. Gotuj na średnim ogniu 15 minut. Jeżeli Twoja kulka po tym czasie nie rozpadła się
Pasje JolkiAustriacki tort z Linzu, może wygląda dość niepozornie, ale za to jak smakuje :) Zawsze chciałam go upiec, jednak jakoś odwlekło się to nieco w czasie. Gdy spróbowałam surowego zarobionego ciasta, już byłam pod wrażeniem, że to takie dobre. Po upieczeniu jest jeszcze lepszy. To połączenie malin i migdałów z cynamonem i goździkami tworzy niesamowity smak. Dodam jeszcze może(...)waniliowym i solą. Następnie dodajemy jajko, żółtka, mielone migdały, cynamon i goździki. Na koniec dodajemy mąkę. Gotową masę wkładamy do lodówki, na co najmniej godzinę. Blaszkę do tarty lub tortownicę o średnicy 26 - 28cm, smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą. Wystudzone ciasto dzielimy na dwie części. 2/3 ciasta wylepiamy spód i boki blaszki, tworząc rant wysokości około 1.5cm, następnie
Smakowy Rajwaniliowym, cynamonem, kakao oraz proszkiem do pieczenia. w drugiej misce łączymy ze sobą jajka (całe) i śmietanę. Masę jajeczną wlewamy do suchych składników i mieszamy. Na końcu wlewamy rozpuszczoną czekoladę i szybko mieszamy. Do kolorowych foremek wlewamy ciasto na 2/3 wysokości i pieczemy około 30 minut w 180 stopniach. Wstawiamy je do nagrzanego już piekarnika. I czekamy
Lawendowe NieboPiekarnik nagrzewamy do 180*C i umieszczamy papilotki w formie na muffiny. Cukier i masło ubijamy mikserem na gładką masę. Dodajemy stopniowo jajka, wciąż ubijając. Dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia i gałkę muszkatołową, następnie śmietankę i dobrze mieszamy. Ciasto umieszczamy w foremkach, wierzch każdej babeczki dekorujemy kawałkami śliwki i pieczemy 20-25 minut do suchego dźgulca. Anglicy radzą jeść
les mirabelleskakao - 1 jajko Przygotowanie: 1. Powyższe składniki mieszamy. W pierwszej kolejności suche, potem dodajemy mokre. 2. Uzyskaną gładką masę przelewamy do foremki posmarowanej tłuszczem. 2. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 45 min. Uzyskujemy bardzo ciemne ciasto, które najlepiej jest jeść np. z dżemem mailowym własnej produkcji. Jest bardzo kakaowe, jak gorzka czekolada :) i ma dużo magnezu. Jest
Kwarek - mocno minimalistyczne przepisylnianego łyżka maku mniej niż 1/2 łyżeczki sody ewentualnie słodzidło Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i odstawiamy na chwilę. Jeśli masa będzie za gęsta (u mnie była) możemy dodać trochę maślanki/kefiru. Rozgrzewamy lekko natłuszczoną patelnię, wykładamy na nią porcje ciasta (1 łyżeczka = 1 placuszek) i smażymy placuszki po kilka minut z każdej strony. Przekładamy na talerz. Podajemy z dowolnymi dodatkami
Kuchenny Skrawek Niebacukrem waniliowym na puszystą masę. Pod koniec ucierania nie przerywając dodajemy stopniowo po jednym żółtku. Do utartej masy dodajemy zmielony ser, mąkę, budyń i wszystko dokładnie mieszamy. Z 5 białek ubijamy sztywną pianę i dodajemy ją do ciasta delikatnie mieszając. Na koniec wsypujemy rodzynki lub żurawinę i skórkę pomarańczową. Dużą tortownicę smarujemy tłuszczem i posypujemy tartą bułką
Na słodko lub wytrawnieciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na placek o wielkości dużej blachy. Blachę natłuścić lub wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć ciasto na blachę i wstawić do nagrzanego piekarnika żeby podpiec. Piec 12 minut w temperaturze 180 stopni C. Składniki na masę serową: 400 g gotowej masy kajmakowej 1 kg sera trzykrotnie mielonego ( dałam ser wiaderkowy z Piątnicy) 80 g masła
Na słodko lub wytrawniepieczenia, położyć rozwałkowane ciasto. Brzegi ciasta zaokrąglić tak aby były wyższe niż reszta ciasta ( żeby polewa nie uciekła). Ciasto po nakłuwać widelcem a następnie wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 25 minut w temperaturze 200 stopni C. Składniki na masę kajmakowo – kakaową 300 – 400 g masy kajmakowej 1 łyżka kakao 2 łyżki miękkiego masła. Dodatkowo do przybrania: płatki migdałowe migdały całe
Na słodko lub wytrawniepianą. Obie mąki przesiać, dodać proszek do pieczenia. Dosypywać stopniowo mąkę do piany i wymieszać całość drewnianą łyżką Masę przełożyć na wyłożoną pergaminem blachę z wyposażenia piekarnika i piec w nagrzanym piekarniku 160 stopni 10 - 12 minut. Z ciasta zdjąć papier, przełożyć je na wilgotną ściereczkę i zwinąć w rulon, pozostawić na 15 minut. Śmietanę ubić na sztywno
Kuchnia w opałachpomarańczy 150 ml soku z pomarańczy A jak to zrobić: Formę do tarty wysmarować masłem i wyłożyć dokładnie ciastem. Ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika 180 stopni na 10 minut. W tym czasie zmiksować wszystkie pozostałe składniki. Masę (uwaga rzadka) wylać na podpieczoną tartę. Wstawić znów do pieca na około 30 minut, aż masa się zetnie
Kuchnia w opałachsody oczyszczonej słodzidło* + dowolne dodatki *jak już pisałam, ja do swoich nie dodałam Wszystkie składniki dokładnie mieszamy (do powstałej masy możemy dodać pokrojone w kostkę jabłko/gruszkę lub inny dowolny owoc). Na rozgrzaną, lekko natłuszczoną patelnię, wykładamy porcje ciasta i smażymy z obu stron po kilka minut. Wykładamy na talerz, podajemy z dowolnymi dodatkami
Kuchenny Skrawek NiebaChyba nie ma nic lepszego, jak domowe dodatki do ciast. Szczególnie przed świętami, gdy ich przygotowywanie dodatkowo nastraja domowników i wprowadza ten świąteczny klimat. A co powiecie na domową masę makową? Robiliście kiedyś swoją własną, aromatyczną mieszankę smaków? Ja przygotowuję ją co roku, zawsze taką samą. Jeżeli szukacie inspiracji smaków - proszę, częstujcie się :)Składniki:1 kg maku250 g cukru pudru3
Słodkie Przyjemnościkukurydzianejstarta skórka z 1cytrynysok z 1 cytrynyDo polania 1 czekolada mleczna lub gorzkaMasło miksujemy na gładką i jasną masę. Dodajemy cukier puder i ubijamy na puszysto. Potem dodajemy resztę składników i wszystko jeszcze raz miksujemy. Na tym etapie ciasto jest już dosyć zwarte i ciężko jest go mieszać mikserem. Ja wolę po prostu dokładnie wymieszać łyżką.W zasadzie to tyle
Kulinarna rozmowaposiekany koperek i śmietanę. Wyrabiamy robotem z hakami. Ubijamy pianę z 3 białek, dodajemy do masy i delikatnie mieszamy. Masę nakładamy do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (lub matą) wyciskamy porcje ciasta formując rozetki. Przy użyciu pędzelka smarujemy roztrzepanym białkiem. Pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C.Puszyste, mięciutkie i bardzo
mojewypiekiinietylkojajkami i maka ,oraz ze startym na tarce zoltym seremi posiekana natka pietruszki.Nie zalujcie zoltego sera.On bowiem spowoduje dobre zwiazanie masy cukiniowej i dzieki jego dodatkowi brzegi placuszkow stana sie chrupiace.Smazyc male placuszki na rozgrzanym oleju.Nakladac naprawde male porcje ciasta ,poniewaz placki sa bardzo delikatne i wieksze ,beda sie po prostu lamaly podczas odwracania.Gotowe ukladac na papierowym reczniku do odsaczenia
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!gotowe z puszek niekoniecznie są zdrowe i smaczne, mimo że nie wymagają od nas żadnych przygotowań. A domowa masa jest idealna do świątecznego makowca, strucli makowej czy chociażby drożdżówek. Zapraszam. A i można ją zamrozić i użyć do ciasta po rozmrożeniu. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikWbić jajko, zmiksować. Wlać czekoladę, połączyć. Mąkę wymieszać z sodą, proszkiem, chilli, cynamonem, goździkami i solą. Partiami dodawać do masy maślanej, miksując na najniższych obrotach. Na końcu dodać mleko, połączyć.Dodatkowy cukier dokładnie wymieszać z cynamonem i chilli.Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Każdą obtoczyć w cukrze z przyprawami, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy
Pożeraczka, czyli raz adobrzemaślano-miodowej wbić jajka, utrzeć na gładką masę drewnianą łyżką. Partiami dodawać mąkę, mieszając, a następnie wyrabiając dłonią. Gdy masa stanie się jednolita, uformować z niej kulę i schłodzić w lodówce przez minimum 1 godzinę (można przez noc).Schłodzone ciasto partiami rozwałkowywać na grubość 4-5 mm, ewentualnie lekko podsypując mąką. Wycinać koła nieco większe od foremki, którą chcemy nadać
Pożeraczka, czyli raz adobrzemiksera) wrzucić mąkę, drożdże, cukier, sól, olej i wodę i wymieszać mikserem przy pomocy mieszadła, aż do uzyskania jednolitej masy. Pod koniec miksowania dodać słonecznik.Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia lub natłuścić olejem roślinnym. Do tak przygotowanej formy wlać ciasto, przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę.Wyrośnięte ciasto posmarować olejem po wierzchu
Gospodyni Miejskapokroić na mniejsze kawałki. Pomarańcze, limonkę, liczi i miód gotować na małym ogniu do zredukowania płynu o 1/3.Do schłodzonego ciasta naleśnikowego dodać Kwas Chlebowy tyle, żeby uzyskać konsystencję śmietanki. Usmażyć cienkie naleśniki.Z ugotowanych cytrusów usunąć kawałki limonki, pozostałą masę zmiksować blenderem.Ser wymieszać ze skórką pomarańczy, ekstraktem wanilii i niewielką ilością cukru lub syropu z agawy. Każdy naleśnik złożyć
SzczyptaSmaQdalej zmiksować - dodać cukier brązowy i zmiksować, wbić całe jajko i dalej miksować- do tak przygotowanej masy wsypać resztę składników i wszytko razem zmiksować- dodać czereśnie i wymieszać łyżką drewnianą - blachę wyłożyć papierem do pieczenia.- z ciasta robić kulki wielkości orzecha włoskiego (lub większe, wedle uznania), spłaszczyć je łyżką- układać na blaszce z sporych odstępach.- piec
Basia w kuchniUformuj z masy kulę, owiń w folię spożywczą i wstaw na 1,5-2 godziny do lodówki, aby masa stwardniała, smaki składników się przemieszały, a mąka się uwodniła.Nastaw piekarnik na temperaturę 180 °C. W tym czasie wyjmij ciasto z lodówki, odetnij kawałek, a resztę schowaj do lodówki. Rozwałkuj na grubość około 1,5 cm, następnie wykrawaj szklanką, albo jakąś
Grahamka, weka i kajzerkaproszku do pieczenia - 3 łyżki oleju rzepakowego - 3 łyżki mąki ziemniaczanej - 1 cukier waniliowy - 1 łyżka kakao do dekoracji ciasta + orzechy bądź migdały Wykonanie: Do miski wbij żółtka, dodaj brązowy cukier, cukier waniliowy i przyprawy. Zmiksuj blenderem na gładką masę, dodaj olej i białka. Miksuj blenderem przez 3 minuty. Dodaj pozostałe składniki, wszystko miksujemy przez około 5 -8 minut
SMYKWKUCHNItwarogu trzykrotnie zmielonego aromat cytrynowy skórka pomarańczowaWykonanie:Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym oraz jajkami . Do utartej masy dodawać stopniowo przesianą mąkę z proszkiem, sok i skórkę z cytryny, wymieszać. Ja uzyłam do tego drewnianej łyżki, gdyż ciasto jest bardzo gęste. Następnie dodać zmielony ser i ponownie bardzo dokładnie wymieszać calość. Dorzucić skórkę pomarańczową, przełożyć do formy wysmarowanej
Walijskie Pichceniemleko. Podgrzewamy 5 minut nie mieszając. Zdejmujemy z ognia masę. Dodajemy masło orzechowe, ziarenka wanilii. Mieszamy. Do takiej masy dodajemy przesiany cukier puder. Energicznie mieszamy, żeby nie powstały grudki. Wylewamy na formę. Wyrównujemy i wkładamy do lodówki. źródło " Ciasta i ciasteczka"Twój Styl
Anioły w kuchnijasny karmel. Następnie dolać mleko i wymieszać. Odstawić do wystudzenia. Masło utrzeć z 25 dkg cukru. Do masy maślanej dodać trzy żółtka i trzy całe jajka. Wsypać mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszać mikserem. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać płynny karmel i wymieszać a do drugiej kakao, łyżkę sypkiej kawy i kawę
Z Kuchni Do KuchniMąkę, proszek, sodę i wiórki mieszamy razem w jednej misce. Całe jajka ubijamy wraz z cukrem aż otrzymamy puszystą masę. Następnie dodajemy jogurt i olej, miksujemy do połączenia składników. Wszystko wlewamy do przygotowanych uprzednio suchych składników i delikatnie mieszamy. Ciasto nakładamy do papilotek do 3/4 wysokości. Pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut.Czekoladę rozpuszczamy na parze, smarujemy każdą babeczkę
Czerwona Porzeczkakilka śliwek Co robić? 1. Piekarnik nagrzać do 220 C w opcji góra - dół 2. Przesianą mąkę, cukier, masło i żółtko zagnieść na jednolitą masę 3. Formę posmarować masłem, posypać bułką tartą i wyłożyć ciasto, równo rozgnieść je palcami. Ułożyć umyte i pokrojone owoce skórką do dołu 4. Piec 40 minut 5. Po wystygnięciu posypać cukrem pudrem - koniecznie
Matka Żywicielkalepiej pasują..takie na jeden, dwa kęsy.. 3 szkl. mąki 250 g margaryny 250 g serka homogenizowanego dowolne nadzienie [ u mnie masa makowa z puszki] Wszystkie składniki zagnieść ze sobą.Następnie ciasto podzielić na kilka części, rozwałkować na kształt koła .Przełożyć na rogalomanię , wyciąć trójkąty, nałożyć farsz i zwijać rogaliki.Układać na przygotowanej blaszce.Piec aż do uzyskania pięknego
Moje domowe kucharzeniemożna pominąć. Wciąż ucierając dodajemy mąkę a następnie wodę. Jeśli dodamy wody gazowanej naleśniki będą bardziej miękkie. Łączymy pianę z białek i masę z żółtek. Dodajemy łyżkę oleju i porządnie mieszamy. Z ciasta smażymy naleśniki na rozgrzanej patelni z małą ilością oleju. Nalewam ciasto wielką łyżką (chochlą do zupy) z jednej strony patelni i przechylając powoli patelnię rozprowadzam
prawdziwe jedzeniejajko - 1 żółtko - 1/2 proszku do pieczenia Z podanych składników zagniatamy ciasto. i wykładamy blaszkę. Spód pieczemy przez 15 min w 180 stopniach Celsjusza. Ciasto ma być jasne, nie musi się zarumieniać. Składniki na masę jogurtowo-malinową: - 1 szklanka malin - 2 duże jogurty naturalne (u mnie 330 ml) - 3 łyżki cukru - 5 płaskich łyżeczek żelatyny Jogurt z cukrem
Słodka sielankaniebyło grudek. Gdy masa wystygnie dodaj drożdże, wymieszaj i zostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. 5 żółtek utrzyj ze szklanka cukru na gładką masę, dodaj do wyrośniętego rozczynu. Wsyp resztę mąki. Staranie wyrabiaj ciasto, wybijając je ręką, aby było pulchne i puszyste. Gdy pojawią się pierwsze pęcherzyki powietrza i ciasto zacznie odchodzić od ręki, wlewaj powoli stopiony tłuszcz i dalej
RAROSSAPyszne ciasto np.na Dzień Babci i Dziadka też.....Lubicie ciasta z kokosem? jeśli tak ,to polecam..pycha...Pomysł z masą kokosową podpatrzyłam u Dorotki. Zdjęcia po rozkrojeniu niestety zabrakło.. Biszkopt: 4 jajka 1 szkl.mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3/4 szkl.cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa kokosowa: 0,5 l mleka 1/2 szkl.cukru
Moje domowe kucharzenieskładniki: jogurt, roztopione masło, olej, aromat różany i roztrzepane jajka. Do drugiego naczynia przekładamy przesianą mąkę, brązowy cukier i sodę. Łączymy ze sobą obie masy i miksujemy na niskich obrotach, tylko połączenia się składników. Ciasto powinno być dość gęste. Wszystkie składniki na kruszonkę łączymy ze sobą. Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Wypełniamy papilotki ciastem do 1/3 wysokości. Nakładamy po łyżce
Mania Gotowaniaskosztowałam jej będąc małą dziewczynką: przyjaciel mojego taty przywiózł nam z Niemiec czekoladki "After eight". Zakochałam się w ich smaku! Dzisiejsze ciasto to klasyczne i ciężkie brownie połączone z lekką lukrową masą miętową. Polecam przepis wszystkim amatorom moich ulubionych czekoladek :). Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię
Przepisy AleksandryUwielbiamy w rodzinie kawowe ciasta. Latte macchiato okazało się przepyszne! Jest wilgotne, delikatne, a masa z mleka w proszku smakuje wprost nieziemsko. Na święta będzie idealne :). Gorąco polecamy ten wypiek. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło). CZYTAJ
Przepisy Aleksandrykeksówce 12x22. Czekoladę i galaretki posiekałam dość drobno, ciastka pokruszyłam. Dodałam pozostałe składniki, wymieszałam ręcznie (można mikserem, ale ja nie mam haków do mieszania ciasta i wyszedłby mi mix kompletny) Keksówkę wyłożyłam folią, wlałam masę, zawinęłam folię i włożyłam do zamrażalnika na całą noc. Przed podaniem przełożyłam na godzinę z zamrażalnika do lodówki. Następnym razem zrobię w 2 mniejszych pojemniczkach
Zdrowa Kuchnia Sowyspód: 2 szkl. musli, np. SANTE 1 łyżka masła 2 łyżki wody Płatki zmielić, dodać masło i wodę. Połączyć. Powstałym ciastem wyłożyć tortownicę śr. 20 cm. Wstawić do lodówki. Czekoladowa masa: 2 szkl. napoju czekoladowego ALPRO 2 żółtka 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki cukru 1 łyżeczka czubata żelatyny 70 ml gorącej wody W wodzie rozpuścić żelatynę. Napój czekoladowy
kolorowotorcikoworoztrzepujemy jajka, mieszamy z mlekiem i masłem. 4. Czekoladę siekamy na drobne kawałki. 5. Sypkie składniki łączymy z płynnymi i mieszamy łyżka na jednolitą masę. 6. Dodajemy czekoladę i krótko mieszamy łyżką. 7. Nakładamy ciasto do foremek, do ok. 3/4 wysokości. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 25 minut. 8. Wyjmujemy z piekarnika i delikatnie wystawiamy z foremek do ostygnięcia
Pasja SmakuSpód bardzo się kruszy i ciężko wyjąć go z fantazyjnej w kształcie blaszki ;) Najlepiej piec na zwykłej, płaskiej kwadratowej, wtedy spokojnie można upieczone ciasto zsunąć na paterę. Moje nadzienie do mazurka: - 300 g masy kajmakowej - 100 g orzechów włoskich bez łupiny - 100g migdałów - 2 duże suszone figi - dwie duże łyżki miodu gryczanego - kilka kwiatków śliwki mirabelki, która właśnie
Sajkofanka smakuopakowanie delicji z nadzieniem o smaku malinowym, 3 łyżki likieru z malin, 200g malin. Krem czekoladowy zmieszać z likierem, rozsmarować na masie serowej. Następnie, ciasno ułożyć delicje. Wierzch posypać świeżymi malinami. Ciasto przechowywać w lodówce
Z miłości do słodkościMazurek z wiśniami i masą kawową Mazurek kokosowo - czekoladowy z nutką pomarańczy Wielkanocny mazurek z masą krówkową Mazurek fistaszkowy z czekoladą Mazurek kokosowy na kruchym cieście Mazurek z białek Mazurek orzechowy na andrucie Mazurek migdałowo - czekoladowy Sernik waniliowo - czekoladowy Sernik czekoladowy
Z miłości do słodkościłyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka spirytusu lub octu 3 jajka 1 op cukru waniliowego Wykonanie : Wszystkie składniki połaczyć ze sobą na jednolita masę. W rondlu rozgrzać olej. Nakładać na olej łyżką porcje ciasta wielkości orzecha włoskiego. Smażyć z obu stron do zrumienienia Obsypać obficie cukrem pudrem Smacznego :) Polecam
Malinowa Kawiarenkakruszonkę. Nie dodaję cukru - gotowe płatki mają go sporo. Dodatkowo zawierają mleko w proszku, co spulchnia kruszonkę. Dodajemy mąkę, w zależności od lepkości masy. Musi być wilgotna, ale łatwo odchodząca od dłoni. Rozkruszam ciasto na owocach, delikatnie dociskając, by się nieco zlepiło - tworzę takie małe "czapeczki". Dla ozdoby można posypać grubym cukrem. Wstawiam foremki do pieca rozgrzanego
W kuchni Karmel-itkiPiecz ok. 40 minut. Ciepłe ciasto drobno pokrój lub pokrusz. Mleko wymieszaj z marmoladą, kakao, rumem i dodaj kilka kropel zapachu migdałowego . Zalej kawałeczki ciasta. Dodaj rodzynki , orzechy i pokruszone herbatniki. Wyrób na jednolitą masę. Uformuj z niej równe kuleczki. Ułóż je na deseczce i odstaw na noc do lodówki. Nastepnego dnia kulki oblej polewa czekoladową ( klik ) i posyp wiórkami
Słodkości i nie tylkosernika? Ten deser powstał na podstawie przepisu na Sernik gotowany na herbatnikach . Pyszna kremowa, lekko klejąca się masa w dwóch smakach: waniliowym i czekoladowym, maliny, czekolada i beziki, które są nowością marki Brześć. Można powiedzieć, że jest to takie ciasto deser , bo w rzeczywistości bardzo przypomina właśnie ciasto, ale zrobione jest w niezwykle prosty sposób, bo w pucharkach, dzięki(...)dokładnie połączymy wsypujemy proszek budyniowy i również dokładnie mieszamy, tak żeby nie było grudek. Całość podgrzewamy do momentu aż zacznie bulgotać i wyraźnie zgęstnieje. Pamiętajmy, aby podczas podgrzewania mieszać masę, by się nie przypaliła. Masę serową dzielimy na 2 części. Jedną mieszamy dokładnie z posiekaną czekoladą. Do pucharków nakładamy po 3 łyżki jasnego kremu, na to kilka malin, następnie krem
MamaOskarkakwiaty listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Przygotowujemy formę ok. 25×30 cm lub podobną np.: ciut większą – może być także tortownica 26 cm (ciasto nie może być zbyt wysokie). Wykładamy ją papierem do pieczenia. Masło miksujemy na puch dodając stopniowo cukier trzcinowy. Dodajemy po jednym jajku na zmianę z mąką (ostatnią porcję mąki mieszamy(...)ucieramy mikserem z kremowym serkiem dodając cukier puder. Miksujemy do czasu, aż cukier się rozpuści. Próbujemy czy masa jest odpowiednio słodka (serki w zależności od firmy różnią się rodzajem słoności i czasem trzeba dodać dodatkową łyżkę-dwie cukru pudru). Smarujemy wierzch ostudzonego ciasta. Na wierzch wtykamy borówki. Ozdabiamy miętą i skórką z cytryny (pięknie wygląda przystrojone także jadalnymi kwiatami, miechunką
Poezja smakuserników mogę Wam powiedzieć, że jest rewelacyjny w smaku. Mleczko skondensowane nadaje mu zupełnie inny smak, Świetnie się kroi i z podanego przepisu wychodzi nam cała duża blacha wspaniałego ciasta. 1 kg sera twarogowego (dałam wiaderkowy) 6 jajek 150 g masła 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki kaszy manny 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego 3/4 szklanki(...)Wsypać skórkę pomarańczową i wymieszać. Blaszkę o wymiarach 23x38 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wlać masę serową (jest rzadka). Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 20 minut, a następnie temperaturę zmniejszyć do 150 piec około 40 minut. Jak ciasto będzie rumiane wyłączyć piekarnik lekko uchylić piekarnik i pozostawić tam ciasto do wystudzenia. Lukier 1 szklanka cukru
O kuchni z uczuciemciastek. W składzie mało skomplikowane, w wykonaniu jeszcze mniej. Nie powstrzymał mnie nawet potworny ból kręgosłupa, który mnie dopadł, więc musiały być szybkie w wykonaniu. Polecam zrobienie podwójnej porcji ciasta, bo ciastka znikają w zastraszającym tempie. Są pyszne, kruche i delikatne. Przepis wygrzebałam oczywiście u Doroty z Moich Wypieków. Na koniec chciałabym podziękować firmie Eterno za kolejne miłe zaskoczenie smakowe(...)soli kilka łyżek np. Śliwelli Eterno , czyli śliwki z czekoladą :) Wykonanie: Masło zmiksowałam mikserem na puszystą masę. Miksując dodałam cukier puder, potem żółtka i ekstrakt z wanilii. Nie przerywając miksowania dodałam partiami mąki i sól. Powstało mi fajne, miękkie i bardzo plastyczne ciasto, które przełożyłam do maszynki do ciastek i wyciskałam sobie takie coś w stylu kółek. Na środku każdego
Blondynka Gotujeherbaty. Z dużą ilością orzechów i gęstą polewą z gorzkiej czekolady. Proste do przygotowania, z kilku podstawowych składników. Jest świetnym sposobem na wykorzystanie białek pozostałych z pieczenia np. ciast drożdżowych. Trzymane pod przykryciem pozostanie świeże i wilgotne przez kilka kolejnych dni. SKŁADNIKI KEKS 220 g (1 i 1/2 szklanki) mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 7 białek(...)cały czas miksując, łyżka po łyżce dosypujemy cukier. Kolejną porcję dodajemy, gdy poprzednia połączy się z masą. W 3-4 partiach, dodajemy, na przemian, przesianą mąkę i rozpuszczone masło. Miksujemy krótko, tylko do połączenia składników. Pod koniec dodajemy posiekane orzechy. Ciasto przekładamy do formy, wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 45 minut do tzw. suchego patyczka. Studzimy
cool and mintypergaminem spód ciasta. W tym czasie przekładamy połowę truskawek ( większe kroimy na cząstki) do niewielkiego rondelka, a następnie podgrzewamy na płycie, tak by puściły skok. Do truskawek dodajemy cukier całość mieszamy, gotujemy minutę i studzimy. Do miski wkładamy serek mascarpone, wbijamy dwa jajka, dolewamy mleko i za pomocą trzepaczki mieszamy składniki na jednorodną masę. Teraz(...)dodajemy truskawki z cukrem i ponownie mieszamy. Na upieczony spód wykładamy masę utartą z jaj oraz mascarpone i całość ponowie wstawiamy do piekarnika. Pieczemy kolejne 20 minut w temp 180 stopni, po tym czasie sprawdzany stopień wypieczenia wierzchu tarty i jeżeli nam odpowiada wyjmujemy ciasto z piekarnika. Tartę studzimy, dekorujemy jej wierzch pozostałymi truskawkami i podajemy
Miód i pieprzktóry z pewnością każdemu posmakuje ;-) Przepis pochodzi z książki "Serniki słodkie i wytrawne" . Znajdziecie w niej mnóstwo smakowitych i wcale nietrudnych w wykonaniu przepisów na jedno z ulubionych ciast Polaków ;-) Teraz na każdej imprezie i podczas każdego święta sernik może smakować inaczej ;-) Zapraszam do wykonania! :-) SKŁADNIKI: - 1 kg twarogu z wiaderka - 3 łyżki śmietanki 36% - 1 szklanka cukru pudru(...)podgrzewam żelatynę z 3 łyżkami wody. Studzę, ciągle mieszając. Wlewam powoli do masy serowej i krótko miksuję. Masę przekładam delikatnie do tortownicy. Wyrównuję i schładzam w lodówce. Stężałą galaretkę kroję na kawałki i wykładam na schłodzony sernik. Tuż przed podaniem serwowany kawałek ciasta można delikatnie skropić sokiem z cytryny. Sernik jest bardzo lekki, puszysty, orzeźwiający w smaku, lekko kwaskowaty. SMACZNEGO
Wielopokolenioworobotem. Ubijając dodawać, małymi porcjami, cukier z cukrem waniliowym. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, wsypać do masy jajecznej. Połączyć wszystkie składniki na wolnych obrotach robota, dodając 1 łyżkę rumu, esencję waniliową i skórkę pomarańczową. Roztopić masło i gorące wlać do ciasta. Delikatnie połączyć, na najniższych obrotach robota lub – mieszając łyżką. Dużą formę babkową z kominkiem wysmarować dokładnie masłem
mojewypiekiinietylko