części. Z każdego kawałka rozwałkuj kolejno 4 placki o średnicy około 25 cm. Pierwszy krążek ułóż na papierze do pieczenia i rozsmaruj 1/3 masy makowej pozostawiając około 1 cm wolnego brzegu. Przykryj drugim krążkiem ciasta drożdżowego i rozsmaruj drugą porcję maku. Nałóż 3 placek, rozsmaruj resztę maku i przykryj ostatnim plackiem. Przełożyć całą konstrukcję na blaszkę do pieczenia. Pokrój ciasto
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!dodać cukier i cały czas ubijać aż masa zgęstnieje - u mnie całość ubijania trwa 5 minut. Przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia do masy jajecznej i wymieszać mikserem. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto i piec do 50 minut w 180 stopniach, ja po 35 minutach sprawdzam patyczkiem czy biszkopt się upiekł. Wystudzić na kratce
Magiczne Życie Martynajlepiej urosło, miejsce w którym będzie wyrastało nie może być zbyt gorące (na kaloryferze odpada, może być za to w jego pobliżu), ponieważ masa urośnie zbyt szybko i opadnie. Gdy rośnie, z ostatniej części ciasta przygotować ozdoby. Rozwałkować ciasto, wyciąć to, co sobie życzymy i pozostawić na blacie podsypanym mąką. Gdy właściwe ciasto będzie już dobrze wyrośnięte, smarujemy jego wierzch
Kuchenna KontrrewolucyaGroszek podgotowałam w osolonej wodzie ok.10min. Kukurydzę odcedziłam. Masa jajeczna 2 jajka 0,5 szklanki mleka 4 łyżki jogurtu naturalnego pieprz, gałka muszkatołowa, sól Składniki na masę jajeczną zmiksowałam przez 2min. Na podpieczone ciasto wyłożyłam farsz warzywny (podsmażonego pora, groszek i kukurydzę), a następnie całość zalałam masą jajeczną. Powtórnie wstawiłam całość do pieczenia na 20-25min. Quiche powstało
bastalenaciasta jajko, nakłuć widelcem i wstawić na godzinę do lodówki.Upiec w nagrzanym piekarniku na złoty kolor. Krem;margarynę utrzeć do białości,dodawać porcjami masę krówkową i ucierać.Na zimnym cieście rozsmarować część kremu ,posypać orzechami,posmarować kremem.Resztą kremu za pomocą szprycy udekorować mazurek i ozdobić wg własnej wyobraźni
Ala piecze i gotujeświeżo. Do przygotowania tego pysznego jagodowego deseru użyłam mleka bez laktozy Mlekovita, a dodatkowym atutem jest biszkopt z naturalnie bezglutenowej mąki kokosowej, przełożony moim domowym dżemem z borówki amerykańskiej . Ciasto jest bez cukru, więc wyjątkowo lekkie i niskokaloryczne – naprawdę warto się skusić na kawałeczek do kawy Lekki kokosowy biszkopt z budyniem i konfiturą (bez laktozy) Biszkopt: 4 jajka(...)uzyskania bezowej puszystej piany. Dodawać po jednym żółtku, miksując na najwyższych obrotach. Mąkę kokosową wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać i wymieszać delikatnie z masą jajeczną. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto i piec w 170 stopniach około 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika przestudzić. 300 ml mleka zagotować. W pozostałych 200 ml rozmieszać proszek budyniowy i ksylitol
Fitkotwersji wytrawnej , teraz przyszła pora na jej rozpracowanie w wersji słodkiej. Brownie z kaszy jaglanej przygotowuje się bardzo szybko i nie trzeba do jego zrobienia wcale wyszukanych składników. Ciasto wyszło ciężkie i wilgotne (takie jakie powinno być brownie). Ma też jedną wadę, przyznaję nie potrafiłam poprzestać na jednym kawałku. Składniki (tortownica 26cm): 2 woreczki kaszy jaglanej szklanka mleka kokosowego(...)woreczków i zalewamy mlekiem kokosowym. Banana kroimy w plasterki. Dodajemy do kaszy. Dokładamy kakao, olej, jajka, szczyptę soli i miód. Miksujemy blenderem na jednolitą masę. Dodajemy gałkę, cynamon i wiórki kokosowe. Mieszamy łyżką. Ciasto wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. przez ok. 30-40 minut. Wyciągamy z piekarnika i studzimy. Można
Pobite gary Barbarymożna go zrobić z różnymi miękkimi owocami. Bez kruszonki też smakuje. Jeden przepis a tyle możliwości. Lekkie, puszyste, zawsze ładnie wyrasta, rewelacyjnie smakuje z mlekiem lub kubkiem herbaty. Ciasto które zawsze wychodzi. Czego chcieć więcej ? Składniki: Blacha 25/30 cm 25 dag masła 15 dag cukru pudru 30 dag mąki tortowej 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 32 g cukru(...)wbijać po jednym jajku, miksując po każdym około 2 minut. Mąkę tortową wymieszać z proszkiem i mąką ziemniaczaną, po łyżce dodawać stopniowo do masy jajecznej cały czas ucierając , aż do skończenia. ¾ gotowego ciasta wykładamy do wyłożonej wcześniej pergaminem blaszki, do reszty dodać odrobinę czerwonego barwnika, zmiksować i wyłożyć na ciasto białe, widelcem lekko przemieszać warstwy, rozsypać świeże suche
Wanilia i Kardamonkawą i kawą rozpuszczalną zagotować. Dodać masę z żółtkami i energicznie mieszając, zagotować gęsty budyń. Gdy budyń zacznie się gotować zmniejszyć ogień i mieszając, gotować go jeszcze przez około 1 minutę. Zdjąć z ognia i przykryć folią spożywczą, odstawić do całkowitego ostygnięcia (ma mieć temperaturę taką samą, jak masło). Kruche ciasto: 2. Piekarnik nastawić na 180oC na funkcji góra-dół(...)masa się zważy podczas dodawania budyniu, proszę pozostały budyń krótko podgrzać, żeby był ciepły, ale nie gorący i dodać go do maślanej masy, wymieszać). 9. Na placek z bezą wyłożyć połowę kremu, wyrównać. Na wierzch położyć ciasto z miodem i posmarować je resztą kremu. Na końcu położyć drugi placek z bezą. Ciasto odstawić na całą noc. Udanych wypieków
Mała Cukierenkaprzepis na placek dyniowy z cynamonowym nadzieniem. Cynamonowe nadzienie jest podobne do tego w cynamonowych ślimaczkach. To co właśnie lubię w dyniowych wypiekach to przyprawy korzenne, które nadają ciastu charakter. Placek dyniowy, espresso, niedziela…Czyli jest po prostu w dynię! Placek dyniowy Składniki: 100 g serka philadephia 125 g masła, miękkiego 100 g trzcinowego cukru mała puszka skondensowanego mleka(...)przyprawami i solą, wsyp do masy maślanej i wymieszaj szpatułką. Foremkę o wymiarach 20 cm x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Rozprowadź równomiernie masę. Wymieszaj cynamon z masłem i cukrem. Posyp kruszonką ciasto i lekko dociśnij. Wstaw placek do piekarnika nagrzanego na 180ºC. Piecz ciasto przez 45 minut lub do suchego patyczka. Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika, ostudź
codojedzeniasłodkich jagód i kwaśnego rabarbaru nadaje mu wyjątkowości. Dodam jeszcze, że przygotowanie trwa mniej niż 10 minut, więc jeśli macie ochotę na coś słodkiego, to do dzieła! Składniki na kefirowe ciasto z jagodami i rabarbarem: na formę 24x28 cm lub tortownicę o średnicy 26-28 cm 3 duże jajka 1 szklanka cukru 1/4 szklanka oleju 1/2 szklanki naturalnego kefiru (maślanki(...)następnie dolewamy olej, kefir i jeszcze chwilę miksujemy. Proszek do pieczenia, sól oraz mąkę mieszamy i wsypujemy do ubitych jajek, wszystko razem miksujemy na gładką masę. Na koniec dodajemy jagody i mieszamy łyżką. Gotowe ciasto przekładamy do formy, wyrównujemy, a na wierzch równomiernie rozkładamy rabarbar (można go dodatkowo posypać 1 łyżką cukru). Pieczemy do zarumienienia i suchego patyczka, czyli około
Rozpustne gotowaniePrzeglądając blogi kulinarne natrafiłam na blog Trochę inna cukiernia , a w nim na przepis na ciasto buraczkowe. Z sympatii do buraków postanowiłam przepis wypróbować. Ciasto jest bardzo ciekawe w smaku, z każdym kęsem pozwala na odkrycie kolejnego aromatu. Nie udało mi się jednak uzyskać pięknego buraczkowego koloru wewnątrz, ale i tak polecam. SKŁADNIKI: 1 szklanka tartych buraków (surowych, startych(...)kwasku cytrynowego A jak to zrobić: Białka ubić z połową cukru na sztywna pianę, dodać żółtka. Buraczki zmieszać ze składnikami sypkimi i olejem. Połączyć z masą jajeczną i octem, kwaskiem i sokiem z cytryny. Ciasto wylać do wysmarowanej, małej tortownicy (18 cm.). Piec w 180 stopniach przez ok. 30 minut (do suchego patyczka). Ciasto polałam lukrem cytrynowym białym
Kuchnia w opałachśrodku lata to właśnie jesień jest moją porą roku. Lubię jesienne słońce, drzewa, kwiaty. Uwielbiam też jesienne deszcze i pochmurne dni bo zawsze można się pocieszyć kawałkiem pysznego wilgotnego ciasta udającego brownie;)PrzepisCiasto:1 duża marchewka1 mała cukinia2 szkl mąki3/4 szkl cukru1 łyżeczka sody1 jajko2 czubate łyżki kakao1/2 szkl oleju1 szkl mlekaPolewa:50g margaryny6 łyżek kakao50 ml mleka1 szkl cukruSposób(...)marchewkę. Przełożyć do natłuszczonej foremki i piec ok 30 min w 180st. Mleko wymieszać ze szklanką cukru i dodać do ostudzonej wcześniej masy kakaowej. Tak przygotowaną polewą posmarować jeszcze ciepłe upieczone ciasto. Odstawić do ostygnięcia
happycreatiff.blogspot.comPyszny deser "do ręki", to dwie masy zawarte pomiędzy herbatnikami z miodowymi płatkami śniadaniowymi w środku. Ze względu na wygodę trzymania, doskonale sprawdzi się podczas karnawału i nie tylko. Inspiracji zaczerpnęłam z Internetu na popularne ciasto Kinder Country, które zmodyfikowałam. Idealnie z tym deserem komponuje się słodkie wino Monte Santi , o harmonijnym owocowym aromacie. Podczas imprezy karnawałowej(...)wykładamy folią, układamy 6 herbatników. 2. Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy. 3. 150 g śmietany ubijamy na sztywno. Dodajemy serek, mieszamy delikatnie, na końcu dodajemy płatki, mieszamy. Masę wykładamy na herbatniki, wyrównujemy. 4.Mleczną czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Resztę śmietany ubijamy na sztywno, dodajemy rozpuszczoną mleczną czekoladę. Rozsmarowujemy na jasnej masie. 5. Na wierzchu układamy herbatniki
słodki bratekcukru pudru Diamant ok. 2 łyżek soku z cytryny Zielona posypka 50 g herbatników zielony barwnik spożywczy ( u mnie Wilton) Wykonanie: Składniki ciasta powinny mieć temperaturę pokojową. W misce ucieramy masło z cukrem na puszystą masę, cukier powinien się całkowicie rozpuścić. Następnie dodajemy po jednym jajku, dokładnie miksując po wrzuceniu każdej sztuki. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy(...)patyczkiem, jeśli jest suchy, ciasto jest gotowe. Po upieczeniu ciasto wyjmujemy z piekarnika, studzimy przez 10 minut po czym wyjmujemy z foremki i studzimy na kratce. W międzyczasie szykujemy zielona posypkę. Niewielką ilość - dosłownie na czubek noża - barwnika rozpuszczamy w 2 łyżkach wody. Herbatniki blendujemy wraz z rozpuszczonym barwnikiem . Gdyby masa była za sucha, dodajemy nieco więcej wody. Gdy babka
Kulinarne przygody Gatityzagotowaniu zdejmuje się naczynie z ognia i do płynu wsypuje przesianą mąkę, mieszając drewnianą łyżką, aby nie powstały grudki. Dokładnie wymieszaną masę ponownie stawia się na ogniu , aby ją podgrzać, ustawicznie mieszając. Podgrzewanie powinno trwać tak długo, aż ciasto uzyska wygląd szklisty(...)wykazuje zapachu surowizny oraz odstaje od ścian naczynia i od łyżki, co następuje zwykle po upływie 2-3 min. podgrzewania. Gorącą masę należy wyłożyć do miski, wbijać do niej pojedynczo jajka i ucierać tak długo, aż otrzymamy ciasto ciągliwe i elastyczne, które nie powinno rwać się i rozlewać. Następnie odstawia się je na 10-15 min. do ostudzenia, po czym
Proste Potrawywyjmijcie z lodówki masło oraz maślankę i jajka. Jajka, maślanka i olej muszą mieć podobną temperaturę, by się nie zważyły podczas miksowania. Składniki (na formę (36 x 23) cm): Ciasto 300 ml maślanki 3 jajka 1/2 szklanki oleju 220 g (szklanka) cukru 10 g cukru waniliowego 430 g (ok. 3 szklanek) mąki pszennej tortowej 11 g (ok. 3 łyżeczek) proszku(...)misce zmiksować ze sobą jajka, maślankę i olej na jednolitą masę. Do miski z mokrymi składnikami wsypywać mieszankę suchych składników i ponownie zmiksować na jednolitą masę (na małych obrotach). Nie miksujcie zbyt długo, by ciasto po upieczeniu nie opadło . Ciasto wyłożyć na blachę. Na wierzchu ciasta ułożyć owoce (niezbyt gęsto, by sok nie spowodował zakalca
Weekendy w domu i ogrodziedodajemy cukier, a następnie żółtka. Jeszcze chwilę ubijamy. Po czym dodajemy po trochu przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość przekładamy na blaszkę wyłożoną pergaminem. Ciasto pieczemy w temperaturze 180°C około 20 minuty. Masa budyniowo- bananowa: 6 żółtek ½ szklanki cukru 2 budynie waniliowe 750 mleka 200g masła 82% (bez dodatku oleju) 3 banany 1/3 szklanki spirytusu lub wódki Odlewamy(...)Banany kroimy w kosteczki około 5mmx5mm, a następnie skrapiamy alkoholem i mieszamy. (Alkohol powoduje, że banany nie czernieją). Następnie dodajemy je do gotowego kremu budyniowego i całość mieszamy łyżką. Masa makowo- kokosowa: 6 białek 1 szklanka cukru 1 szklanka maku 1 szklanka kokosu Białka ubijamy na sztywną pianę, a następnie dodajemy cukier i miksujemy do czasu, aż się rozpuści
Smakowy Rajzacznij dodawać partiami cukier, łyżka po łyżce, cały czas ubijając. Teraz dodaj po kolei żółtka, ubijając dokładnie po każdym dodaniu.Przesiane mąki dodaj do masy i całość bardzo ostrożnie wymieszaj szpatułką.Delikatnie przełóż ciasto do tortownicy. Piecz je w temperaturze 160 - 170 stopni C przez około 35 - 40 minut lub do tzw. suchego patyczka.Gorący biszkopt wyjmij z piekarnika(...)wymieszaną mąkę ziemniaczaną z wodą, zagotuj całość, nie doprowadzając do wrzenia.Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie i dodaj do truskawek. Zdejmij garnek z ognia i dobrze zamieszaj całość, aż masa osiągnie konsystencję żelu (w lodówce poźniej odpowiednio zgęstnieje). Pozostaw do całkowitego ostygniecia.KREM KOKOSOWY:Wszystkie składniki na krem powinny być bardzo dobrze schłodzone w lodówce, najlepiej dzień wcześniej. Mleko kokosowe powinno
Słodko-Słony Świat Ilony