Kolejny raz postanowiliśmy w naszym daniu wykorzystać szparagi. Carbonara ze szparagami to dość nietypowe połączenie składników – kto by się spodziewał, że boczek, szparagi i jajko
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Bardzo lubię Raffaello, a przyznam, że to domowe bardzo mi smakuje. Dzisiaj bardzo proste ciasto. Atutem tego deseru jest to, że przygotowuje się go bez pieczenia. Dzisiejsza wariacja smaków to kokos, masa puddingowa i najzwyklejsze herbatniki. Z prostych składników możemy w kilka chwil wyczarować takie bajeczne cudo :) Mam nadziej,ę że i Wy lubicie to połączenie :D Domowe Raffaello(...)wykładam folią aluminiów (można spożywczą), wykładam dno herbatnikami. Następnie warstwą masy budyniowej, kolejno warstwę herbatników i masę budyniową z wiórkami, którą przykrywam trzecią warstwą herbatników. Wierzch smaruję pozostałym kremem, oprószam obficie wiórkami kokosowymi. Wstawiam na minimum 3h do lodówki
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiMoje pierwsze Tiramisu i już teraz wiem, dlaczego Włosi tak uwielbiają ten deser :) Składniki: - 500 g serka mascarpone - 200 ml mocnego naparu kawy - 5 żółtek - 100
Zainspirowana w kuchniAch, truskawki! I rabarbar. Duet nierozłączny, zgrany tak, jak idealnie zestrojone dwie pary skrzypiec. Słodko-kwaśne połączenie, symbol czerwcowych upalnych dni. Na niebie
W kuchni Karmel-itkiSezon na maliny trwa, więc korzystam ile tylko mogę. Pięknie pachną, nieziemsko smakują i w dodatku działają leczniczo. Doceniam je przede wszystkim za dostępność w moim
Niezły MłynekRozgrzewamy olej do temperatury 170°C. Łyżeczką nabieramy porcje ciasta i przy pomocy drugiej wkładamy do gorącego tłuszczu. Łyżeczki odkładamy do miseczki z zimnym olejem, co zapobiegnie przyklejaniu się ciasta. Pączki smażymy na złoty kolor, na średnim ogniu. Usmażone przekładamy na papierowe ręczniki, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Jeszcze ciepłe oprószamy cukrem pudrem. Pączki jogurtowe – Fritule to małe umilacze(...)jabłkami Lukrowane pączki z serka mascarpone nadziewane marmoladą Pączki hiszpańskie Racuchy drożdżowe jak pączki Pączki z budyniem Pączki z serka mascarpone Puszyste racuchy drożdżowe Chrusty na winie Markizy z kremem ajerkoniakowym Pudrowane poduszeczki Sycylijskie cannoli z ricottą Faworki robione mikserem Oponki z twarogu Wydrukuj przepis The post Pączki jogurtowe – Fritule appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko
mojewypiekiinietylkoklasyczne tapas: plastry szynki iberyjskiej, lomo (polędwica dojrzewająca, oczywiście ze świń rasy iberyjskiej*), plasterki sera. Następnie na stół wjechał smażony na oliwie szpinak z ciecierzycą, dorsz w cieście, łopatka ze świni iberyjskiej z frytkami i smażonymi Pimientos de Padron (papryczki z Padron). I oczywiście słodycze, które dla mnie są jednak za słodkie. Ostatnim punktem programu pobytu(...)tylna część łopatki, tak zwana secreto, ze świni rasy iberyjskiej karmionej żołędziami, ziemniaki ze szpinakiem oraz biszkopt o smaku mojo picon. No i oczywiście deser – creme caramel, lody jogurtowe, krem cytrynowy. o innych tapas barach w części drugiej
królestwo garówRozgrzewamy olej do temperatury 170°C. Łyżeczką nabieramy porcje ciasta i przy pomocy drugiej wkładamy do gorącego tłuszczu. Łyżeczki odkładamy do miseczki z zimnym olejem, co zapobiegnie przyklejaniu się ciasta. Pączki smażymy na złoty kolor, na średnim ogniu. Usmażone przekładamy na papierowe ręczniki, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Jeszcze ciepłe oprószamy cukrem pudrem. Pączki jogurtowe – Fritule to małe umilacze(...)jabłkami Lukrowane pączki z serka mascarpone nadziewane marmoladą Pączki hiszpańskie Racuchy drożdżowe jak pączki Pączki z budyniem Pączki z serka mascarpone Puszyste racuchy drożdżowe Chrusty na winie Markizy z kremem ajerkoniakowym Pudrowane poduszeczki Sycylijskie cannoli z ricottą Faworki robione mikserem Oponki z twarogu Wydrukuj przepis The post Pączki jogurtowe – Fritule appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko
mojewypiekiinietylkoczęsto robić kiedy papryka jest najtańsza i najlepsza. Zdecydowanie mogę ją Wam polecić, ze względu na walory smakowe i kremową konsystencję. Zapraszam i życzę przyjemnego piątku! ZUPA - KREM Z PIECZONEJ PAPRYKI. Składniki: 5 - 6 mięsistych papryk czerwonych 2 ząbki czosnku 1 jabłko około 600 ml bulionu estragon sól pieprz czarny pieprz cayenne(...)ognia, zmiksować blenderem, posypać estragonem, w razie potrzeby doprawić przyprawami i jeszcze chwilę pogotować. Zupę podawać z pieczonymi grzankami i jogurtem greckim lub czystą z mini tartami z ciasta francuskiego. Smacznego
Zakątek rozkoszy kulinarnychKakaowe scones z kremem awokado-daktyle */nutellą i bananem *awokado-daktyle-kakao-cynamon-gorzka czekolada Takich jeszcze nie jadłam ;) Bo czasami można "wziąć sobie wolne od szkoły" ;) (kalkulacja, dojazd, a czas tam spędzony.. nie w żaden sposób to nie wychodziło xd :) Czasami wystarczy zwykły uśmiech, by było jakoś tak raźniej. Czasami wystarczy po prostu dobra myśl(...)łyżeczki proszku do pieczenia cynamon, szczypta soli coś do posłodzenia do posypania płatki owsiane/starta czekolada/ surowe kakao Mąkę przesiewamy, rozgniatamy z zimnym masłem. Dodajemy resztę składników i zagniatamy jednolite ciasto. Formujemy bułeczki, smarujemy je mlekiem, można czymś posypać. Układamy na blaszce i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok.25min
More food, love and dreamsOstatnio na moje urodziny tort postanowił przygotować mój mąż. Z racji, że prawie nigdy nic nie piekł, postawił nieco na gotowca, a dokładnie postanowił wykorzystać gotowy
Kuchnia co dniaŚmietanowy tort motylek Moja mała księżniczka jutro kończy 5 lat. Ależ ten czas leci...Szykują się więc 2 imprezy, jedna dla koleżanek, druga dla rodziny. Przed
na moim stole...ciast, które w zasadzie robią się same :) Ja takie uwielbiam. I zawsze staram się robić właśnie takie. A gdy się uda zrobić takie, które jeszcze jest przepyszne to już zwycięstwo. Ciasto jest przepyszne i znika w mgnieniu oka. To chyba jest własnie jego atut. Składniki: 350 g kakaowych herbatników 400 g mleka w proszku 1 szklanka mleka 1 szklanka cukru(...)następnie już tak samo blachę o wymiarach 25x25 wykładamy papierem do pieczenia orzechy prażymy na patelni :) na spód układamy warstwę herbatników następnie połowę masy mlecznej na kremie kolejną warstwę herbatników następnie połowę masy kajmakowej na kasie kajmakowej kolejna warstwa herbatników następnie reszta masy mlecznej na masie mlecznej kolejna warstwa herbatników następnie reszta masy kajmakowej ostatnia warstwa
Gotowanie z pasjąciast, które w zasadzie robią się same :) Ja takie uwielbiam. I zawsze staram się robić właśnie takie. A gdy się uda zrobić takie, które jeszcze jest przepyszne to już zwycięstwo. Ciasto jest przepyszne i znika w mgnieniu oka. To chyba jest własnie jego atut. Składniki: 350 g kakaowych herbatników 400 g mleka w proszku 1 szklanka mleka 1 szklanka cukru(...)następnie już tak samo blachę o wymiarach 25x25 wykładamy papierem do pieczenia orzechy prażymy na patelni :) na spód układamy warstwę herbatników następnie połowę masy mlecznej na kremie kolejną warstwę herbatników następnie połowę masy kajmakowej na kasie kajmakowej kolejna warstwa herbatników następnie reszta masy mlecznej na masie mlecznej kolejna warstwa herbatników następnie reszta masy kajmakowej ostatnia warstwa
Gotowanie z pasjąpołowie grudnia miałam przyjemność uczestniczyć w drugiej już degustacji zorganizowanej przez LuxItalyWine ( pierwsza oprócz win koncentrowała się na wędlinach oraz ciastach) w warszawskiej restauracji CONCEPT. Podczas kameralnego lunchu oprócz win gwiazdą była toskańska biała trufla. Pochodziła ona od producenta SAVINI TARTUFI z podflorenckiego San Miniato. Miasta, w którym w 1954 roku znaleziono największą na świecie ważącą 2520 gramów(...)Polsce ale mam nadzieję, że to się szybko zmieni. Do poszczególnych win szef kuchni proponował dania MANICARDI – “Vigna Ca’ del Fiore” DOC Lambrusco Gasparossa 2012 Crostino Toscano z kremem truflowym COLLE SANTA MUSTIOLA - „Poggio ai Chiari” IGT Toscana Sangiovese 2005 BOSCARELLI - Vino Nobile di Montepulciano DOCG 2010 GIACOMO FENOCCHIO – „Bussia” Barolo DOCG 2009 TAVERNA – Aglianico del Velture DOC 2009 Roladki
królestwo garówubić jajka z cukrem do momentu zbielenia. Na koniec dodać przesianą z mąkę pszenną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia, za pomocą różdżki lub łyżki drewnianej delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm wyłożyć papier do pieczenia, zaś boki posmarować masłem i obsypać bułką tartą. Piec około 25 minut w temperaturze 180 - 200 stopni(...)ucierając dodawać wystudzony budyń. Na koniec dodać serek mascarpone. Przełożenie - na spód tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm włożyć biszkopt i nasączyć esencją herbaciano - cytrynową. Następnie wyłożyć połowę kremu waniliowego, na który ułożyć przekrojone na pól truskawki (lekko docisnąć w krem). Na krem wyłożyć biszkopty zanurzone pojedynczo na bardzo krótko w esencji herbaciano - cytrynowej z obu stron i układamy
Ciastka - domowe słodkościDziś namawiam was do spróbowania oryginalnego, jesiennego deseru z moim ulubionym warzywem tego sezonu- dynią, którą lubię przygotowywać zarówno na słono, jak i na słodko. To
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskacukierników. Niestety; w tym roku moja piekarnia nie dostała się do finału, ale i tak było na co popatrzeć. I czego spróbować! Tarty, ciasta i kransekage , czyli tradycyjne ciasto na masie marcepanowej w całkiem nowej odsłonie. Wyglądały jak marzenie, a smakowały jeszcze lepiej. Poza tym spotkałam nauczycieli ze starej szkoły i kilku znajomych piekarzy/cukierników, z którymi miło się gawędziło(...)bardziej jabłkowy, a mniej słodki. Zredukowałam więc znacząco ilość cukru i czekolady, dorzuciłam też kardamon, którego aromat i smak pasuje do tej mieszanki znakomicie. Wyszło coś pomiędzy dżemem a kremem; gładkie, intensywnie jabłkowe smarowidło, które sprawdzi się nie tylko na kanapkach, ale też w naleśnikach, a także wyjadane prosto ze słoiczka... Spróbujcie teraz, kiedy jabłka są najsmaczniejsze. Mus jabłkowy
Pożeraczka, czyli raz adobrzewww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Naleśniki z serem, owocami, bitą śmietaną, czekoladą, różnymi kremami... - były. To może galaretka? W moim domu taka wersja stała się wielkim hitem. W sumie cieszy mnie ten fakt, bo są przepyszne, ale.. teraz jestem zmuszona przyrządzać je baaardzo często. Nie wiem czy tak szybko się znudzą, ponieważ dają wiele możliwości na zabawę z dodatkami. Przyrządziłam(...)przygotować wg przepisu z opakowania (wody dodałam o 50 ml mniej) i przelać do płaskiego naczynia (najlepiej o kształcie prostokąta). Po ostudzeniu wstawić do lodówki, aby całkowicie zastygła. Przygotować ciasto na placki naleśnikowe. Mąkę przesiać do miski, dodać jajka, sól i cukier puder. Cały czas mieszając - powoli wlać mleko i rozpuszczone masło. Ciasto odstawić na 1 h (dzięki temu naleśniki
Di gotujeowoców morza. Do rybnego rosołu pasuje zarówno makaron, grzanki jak i pierożki tortellini, które wzbogacą jego smak. Takie pierożki można przygotować też jako dodatek do innych zup. Mój krem z dyni z takimi właśnie pierożkami podbił serca i podniebienia Jurorów w finale konkursu dla blogerów A jak ciebie inspiruje Almette. Jeśli macie ochotę skosztować mojego zwycięskiego dania, to zapraszam(...)rybą do garnka. Dodajemy przyprawy i wlewamy 2,5 l wody. Gotujemy na średnim ogniu, zbieramy pojawiającą się szumowinę. Zmniejszamy ogień i gotujemy 30 minut. Pozostawiamy do wystudzenia. Przecedzamy. Ciasto na tortellini: Natkę pietruszki i listki bazylii drobno siekamy i umieszczamy w kielichu blendera, wlewamy ciepłą wodę i miksujemy blenderem. Na stolnicy mieszamy mąkę z żółtkiem, stopniowo
Smakowity Blog Kulinarny