cukinii na grilla, tym razem pojechały ze mną do znajomych na grilla. Tak, jak już wspomniałam powyżej uwielbiam cukinię , można ją nafaszerować, można ją dodać do ciasta, można z niej zrobić placki. Jak widać można z niej zrobić same pyszności na różne strony. Tym razem jadąc do znajomych chciałam ją zabrać jako dodatek do dań z grilla. Pomysłów(...)cukinii na grilla 2 długie, ale nie za duże cukinie kilka suszonych pomidorów patyczki do szaszłyków sos: 2 łyżki oleju 2 łyżki musztardy francuskiej 2 łyżki musztardy ( u mnie krem z gorczycy z miodem ) pół łyżeczki pieprzu 3 ząbki czosnku szczypta chilli Cukinię umyłam zimną wodą, odcięłam końcówki. Cukinię pokroiłam w długie plastry obieraczką do warzyw, muszą być
Kuchnia na wzgórzupomocy. Bezcenny jest to czas, kiedy możemy zrobić coś razem w tym zabieganym codziennym życiu. Wtedy to właśnie człowiek docenia takie chwile... Takie na pozór proste robienie ciasta, a takie wymowne... 200 g herbatników pełnoziarnistych 60 g margaryny Palma spółki Bielmar 400 g ziarnistego serka wiejskiego 2 łyżki ksylitolu 2 łyżki nasion chia 2 galaretki agrestowe 3 szklanki(...)papierem do pieczenia. Herbatniki mielimy na drobny pył. Łączymy z rozpuszczoną, ciepłą margaryną. Ciastkami wykładamy dno tortownicy. Galaretkę rozpuszczamy we wrzątku, odstawiamy do wystygnięcia. Serki wiejskie blendujemy na gładki krem z dodatkiem ksylitolu. Wsypujemy nasiona chia i ponownie mieszamy. Na końcu wlewamy ¾ rozpuszczonej galaretki, miksujemy. Na brzegach tortownicy układamy połówki umytych truskawek. Gotową masę przelewamy powoli do tortownicy. Wstawiamy
VioletoweKucharzenieJestem wielką fanką bitej śmietany :) Dlatego postanowiłam sobie poholować i zrobiłam omlet z dodatkiem pysznego kremu i brzoskwinki . Omlet można sobie zafundować na śniadanko , albo jako deser . Ze składników które podam wyjdą ok. 4-5 omletów smażonych na małej naleśnikowej patelni.( średnica 16 cm ) Składniki 3 jajka 25 g mąki masło do smażenia śmietana kremówka 30 % cukier waniliowy(...)łyżka cukru pudru Białka ubić na sztywna masę. Żółtka utrzeć z łyżeczką cukru waniliowego, delikatnie połączyć z pianą i z mąką. Na patelni rozgrzać masło i wylewać partiami ciasto. Smażyć do zarumienienia ( uważać aby masło się nie przypalało ) Ubić śmietanę z cukrem pudrem. Schłodzony omlet wypełnić ubitą śmietaną i ozdobić pokrojoną brzoskwinką. I jedzonko mega - pyszne gotowe :) Smacznego
Różne smaki w kuchniPołączenie kawy i pomarańczy to jak dla mnie duet idealny! Dziwię się, że wcześniej nie wpadłam na to, żeby zrobić takie ciasto. W trakcie pieczenia sama do końca nie wiedziałam jakie wyjdzie, bo kombinowałam z tego co miałam ale moim zdaniem to był strzał w dziesiątkę. Choć niestety muszę powiedzieć, że dostał mi się tylko jeden maleńki kawałeczek:( *foremka(...)biszkopt: 6 jajek 1,5 szklanki cukru 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki oleju 3 łyżki zimnej wody na krem kawowy: 500 ml mleka łyżka suchej kawy mielonej 1 opakowanie budyniu waniliowego 2 łyżki mąki pszennej 3 łyżki cukru 150 g masła na krem śmietankowy: 250 g serka
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaTortilla pełnoziarnista może być dobrym dodatkiem do wielu dań. Możemy ją podawać do potraw meksykańskich jak na przykład gulasz, krem z kukurydzy. Możemy zrobić z niej wrapy wypełnione naszymi ulubionymi składnikami. Ja ostatnio zasmakowałam w tortilli z serem feta, oliwkami, pomidorem oraz mieszanką sałat. Jest to moim zdaniem całkiem oryginalne i na pewno jest to coś innego niż zwykłe kanapki(...)szkoły lub pracy. Składniki (6 sztuk) 2 szklanki maki pełnoziarnistej pół szklanki wrzątku łyżka oleju sól Sposób przygotowania: W dużej misce wymieszaj mąkę a olejem, solą oraz wrzątkiem. Ugnieć ciasto tak by wyszła jedna odchodząca od ręki duża kulka. Następnie podziel ją na 6 części i smaż na suchej patelni z każdej strony. Postaraj się nie przetrzymać placków zbyt długo
wysmienitymoje pierwsze podejście do brownie. Obawiałam się, że rodzina nie będzie chciała spróbować "zakalca", albo ciasto wyjdzie zbyt suche. Niepotrzebnie- ciasto lekko wyrosło, jest wilgotne w środku, dość ciężkie, ale żadna ciocia nie powie, że chyba coś nie wyszło... Smak czekolady podbija dodatek chilii. Bardzo smaczny początek jesieni, polecam :) Składniki na formę 11x37cm: 115 g masła 100 g gorzkiej czekolady(...)ciemnego kakao szczypta chilii szczypta soli 3 jajka 2/3 szklanki drobnego cukru Masło topimy. Po zdjęciu z palnika dodajemy do niego pokruszoną czekoladę.Mieszamy, aby powstał gładki krem. Mąkę przesiewamy z kakao i przyprawami. Jajka mieszamy z cukrem. Wszystkie składniki łączymy. Przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wygładzamy powierzchnię. Pieczemy 27 minut w temperaturze 160 stopni. Smacznego
Wrzosowa Polanamnie miłością. W prezencie od francy dostałam książkę kucharską (oczywiście była jeszcze z ceną 50% obniżka) ale ja nie pozostawałam jej dłużna i dostawała ode mnie w prezencie krem na zmarszczki 60+ (a miała ledwie 50), nigdy Wam nie mówiłam przecież że jestem miła, co nie? ;-). W każdym bądź razie, książka nawet kilka razy mi się przydała, bo zawiera przepisy(...)ciut przepis podrasowałam, zweganizowałam i tak oto w tym roku zamiast pierogów z kapustą i grzybami jest kulebiak na Wigilę. Ps. Zdjęcie przed pieczeniem- właśnie siedzi w piekarniku. Składniki: ciasto: 300 g mąki 80 g masła kokosowego 150 ml mleka roślinnego (sojowe) łyżeczka soli łyżeczka gałki muszkatołowej łyżeczka cukru 30 g świeżych drożdży farsz: pół kg kapusty kiszonej
greenscarfCalibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Przepis na około 10 babeczek. Składniki: Ciasto: 1 puszka białej fasoli ( 250g) 4 jajka 20g górskiego kakao 30-35g stewii 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Wierzch: [ 2 wersje] 1) Tabliczkę czekolady(...)półpłynna konsystencję. 2) Około 200g twarogu, który najpierw blendujemy, następnie dodajemy kilka łyżek mleka [ w zależności od gęstości sera], 2 płaskie łyżki stewii, ubijamy do uzyskania konsystencji kremu. Wykonanie: Fasolę wysypujemy na durszlak, płuczemy kilkakrotnie po bieżącą wodą, gdy spłynie cały płyn przekładamy do miski. Oddzielamy białka od żółtek, które dodajemy do fasoli, dosypujemy kakao. Wszystko blendujemy
Jedz zdrowo żyj zdrowo!Dziś postawiałam na to pyszne i niebanalne ciasto, które pochodzi z przepisów siostry Anastazji. Nie dość, że ładnie się prezentuje, to jeszcze wybornie smakuje :) Polecam !! Składniki: 7 jaj 1 szklanka cukru 2 pełne łyżki kakao 5 pełnych łyżek mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia S kładniki na place k II: 25 dag mielonych orzechów 5 białek(...)cukru kryształu 11/2 łyżki miodu 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 1/2 litra mleka 1 cukier waniliowy 5 żółtek 20 dag cukru kryształu 1 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 kostka masła Polewa: 1 kostka masła 1 szklanka cukru 2 łyżki kakao. 3 łyżki mleka Wykonanie : Placek I- Białka ubić
Ciasteczkowy PotwórJestem wielką fanką bitej śmietany :) Dlatego postanowiłam sobie poholowac i zrobiłam omlet z dodatkiem pysznego kremu i brzoskwinki . Omlet można sobie zafundowac na śniadanko , albo jako deser . Ze składników które podam wyjdą ok. 4-5 omletów smażonych na małej naleśnikowej patelni.( średnica 16 cm ) Składniki 3 jajka 25 g mąki masło do smażenia śmietana kremówka 30 % cukier waniliowy(...)łyżka cukru pudru Białka ubic na sztywna masę. Żółtka utrzec z łyżeczką cukru waniliowego, delikatnie połączyc z pianą i z mąką. Na patelni rozgrzac masło i wylewac partiami ciasto. Smażyc do zarumienienia ( uważac aby masło sie nie przypalało ) Ubic śmietanę z cukrem pudrem. Schłodzony omlet wypełnic ubitą śmietaną i ozdobic pokrojona dowolnie brzoskwinką. I jedzonko mega - pyszne gotowe
Słodkości i nie tylkojogurtu naturalnego 420 g mąki tortowej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej duża szczypta soli zielony barwnik masło i mąka do formy KREM: 200 g śmietany kremówki 30 lub 36 % około 2 łyżki przesianego cukru pudru śmietanfix (opcjonalnie) LUKIER: 100 g cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka wody zielony barwnik cukier puder(...)każdym razem dokładnie miksując. Do puszystej masy maślano-jajecznej dodajemy jogurt oraz barwnik i dokładnie ubijamy mikserem, na końcu dodajemy przesiane suche składniki i miksujemy na gładką masę. Gotowe ciasto przekładamy do formy, wygładzamy szpatułką i pieczemy około 50-55 minut do zarumienienia. Jeśli wbity w ciasto patyczek wyciągniemy suchy, ciasto jest gotowe. Studzimy w formie. Zimne
Rozpustne gotowaniedodać więcej cukru np. 1,5 szklanki, a zdrowiej będzie dodać np żurawinę suszoną do środka. Możecie też zrobić polewę z mlecznej czekolady a nie gorzkiej. Kolejny plus, że ciasto naprawdę szybko się robi. W czasie kiedy mój mikser ubijał jajka z cukrem a potem mieszał pozostałe składniki, ja obrałam i starłam marchew. Cała produkcja piernika, bez pieczenia zajęła coś(...)u0142y\u017cki kakao\r","3 \u0142y\u017cki przyprawy do piernika\r","3 wi\u0119ksze marchewki\r","\r","Polewa\r","2 \u0142y\u017cki mas\u0142a\r","1\/2 szkl. \u015bmietany krem\u00f3wki\r","75g gorzkiej czekolady"],"name":"Szybki i prosty piernik marchewkowy \u2013 najlepszy!","cookTime":null,"prepTime":null,"totalTime":null,"recipeInstructions":["Jajka ubijamy z cukrem na puszyst\u0105 mas\u0119
Mieszam w Garnkuświetną propozycję ! Rolada z galaretką i bananami. Prosta, niewymagająca praktycznie żadnych umiejętności, świetna na ciepłe dni, gdzie nie ma się raczej ochoty na ciężkie i bardzo słodkie kremy, a własnie na orzeźwiające i chłodzące galaretki. Jedynie trzeba poczekać aż galaretka stężeje (co nie trwa krótko. Ale warto poczekać :) Swoją roladę zrobiłam używając galaretki pomarańczowej, nie polewałam niczym ani nie nasączałam(...)wyjmujemy od razu z piekarnika i przekładamy na lnianą/bawełnianą (czystą!) ściereczkę. Zaczynami zwijać delikatnie roladę. Zwijamy tak aby ściereczka zostawała w środku, tzn. nie zwijamy samego ciasta tak, że powstaje nam rulon ciasta, a zostawiamy ściereczkę w środku tak jakby była ona częścią rolady. (Dzięki temu warstwy biszkoptu podczas stygnięcia nam się nie skleją i ciasto nie zaparuje
Jedzeniomaniaognia i dodajemy roztrzepane w misce jajka. Ubijamy trzepaczką uważając aby jajka się nie ścięły i wstawiamy ponownie na ogień. Gotujemy , aż masa zgęstnieje. Krem odstawiamy do ostudzenia. Ostudzony kremu miksujemy z 90 g miękkiego masła w temperaturze pokojowej. masa czekoladowa: 100 g czekolady gorzkiej 125 g śmietany 30%, 40 g masła 50 g cukru W rolndlu podgrzewamy śmietanę(...)wyrównujemy. Pokrywamy ją warstwą herbatników czekoladowych, a te smarujemy dżem porzeczkowy. Dżem przykrywamy warstwą jasnych herbatników. Na wierzch herbatników wykładamy masę czekoladowa zostawiając 2 łyżki masy (posmarujemy boki ciasta). Wierzch posypujemy pokruszonym biszkoptem,który odcieliśmy wcześniej aby uzyskać płaski blat. Boki ciasta smarujemy pozostałą masa czekoladową i obsypujemy okruszkami biszkoptowymi
Bon appetit mon amieDzisiaj mam dla Was przepis na zupę krem z pieczonej dyni i czosnku. To najbardziej podstawowy przepis, jeśli nigdy nie robiliście zupy z dyni to koniecznie zacznijcie od tego przepisu, jestem pewna, że tą zupę pokochacie, jest bardzo prosta, pyszna, mocno rozgrzewająca, sycąca i aromatyczna. Nie wymaga też wielu składników. Ale od początku, najważniejsze to wybór dyni(...)łączą się idealnie z każdym składnikiem, można je przygotować i połączyć z wieloma składnikami takimi, jakie lubimy najbardziej i tym samym stworzyć przepyszne dania. Dlatego z dyni możemy zrobić ciasto, sernik, ciasteczka, placuszki, zupy, dania główne czy syrop do kawy! No to jedziemy, najważniejsza tak jak już wspominałam jest odmiana dyni, wybierz na początek dynię piżmową, Hokkaido lub Muskat. Dynię
SMYKWKUCHNIPączki są bardzo smaczne,wychodzą pulchniutkie i bardzo szybko się je robi :).Po usmażeniu można je nadziać za pomocą szprycy jakimś dżemem lub kremem lub po prostu posypać cukrem pudrem. SKŁADNIKI 2 serki waniliowe po 150g 2 jajka sól 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej cukier waniliowy łyżeczka proszku do pieczenia olej do smazenia cukier puder do posypania WYKONANIE Serek(...)resztę składników i dokładnie mieszamy łyżką.Do tego przepisu nie musimy używać miksera :).Olej wlewamy do garnka dobrze rozgrzewamy i na początku maczamy samą łyżkę w oleju potem nabieramy ciasta i nakładamy ciasto na olej - bez problemu ciasto zsunie się do garnka :).Smażymy na małym ogniu na złoty kolor,jeśli pączki mają dużo miejsca w garnku potrafią się same obrócić
Mała w garnku mieszaTym razem chciałbym Wam zaproponować delikatny, biszkoptowy torcik z nadzieniem budyniowym. Nie jest skomplikowany w przygotowaniu choć, jak każdy tort, czasochłonny. Ten powstał na urodziny mojej
Ania i Marcin gotująPrzepis na biszkopt Składniki: -4 jajka -1 szklanka cukru -1/2 szklanki mąki -1/2 szklanki kartoflanki -proszek do pieczenia Sposób przygotowania: Jajka ubijamy z cukrem
Magia jedzenia.Przepis na biszkopt Składniki: -4 jajka -1 szklanka cukru -1/2 szklanki mąki -1/2 szklanki kartoflanki -proszek do pieczenia Sposób
Magia jedzenia.mieć w kulinariach szczęście w nieszczęściu, ale mnie właśnie spotkało coś takiego z tym tortem. Wszystko wyszło mi idealnie, łącznie z dekoracją, ale w tym czasie robiłam jeszcze inne ciasto i włożyłam tort na chwilę do lodówki. Żeby było mi go łatwiej przełożyć na paterę, to ułożyłam go na papierze do pieczenia. Śpieszyłam się i nie pomyślałam, że może(...)prawie spadł, poderwałam rękę do góry... i tort wbił się (dosłownie) w lodówkę :/ Cóż plus taki, że nie spadł. Minusów też kilka... Po pierwsze dekorację szlag trafił, a więcej kremu nie miałam. Po drugie tort był krzywy, bo go delikatnie mówiąc zmiażdżyłam z jednej strony. Ale z dwojga złego lepiej taki, niż gdyby miał spaść. Udekorowałam go galaretkami, które przygotowałam
Passions hobbies lifezawsze coś się wymyśli. Czasem po prosu pochłonie się je ot tak, jako przekąskę w czasie oglądania filmu na przykład. Częściej jednak nachodzi mnie pomysł, i owoce lądują w ciastach i deserach. Mniam. Tym razem inspirację znalazłam w Cheesecakes baked and chilled wydawnictwa The Australian women's weekly. Uwielbiam te gazety - są pełne smakowitych przepisów opatrzonych wyjątkowo apetycznymi zdjęciami. Pyszności(...)biszkopt. Ja poszłam troszkę na łatwiznę, chcąc wykorzystać to, co miałam w lodówce. I muszę przyznać, że wyszło naprawdę smacznie - słodkie, gąbczaste biszkopty o lekko alkoholowym aromacie, delikatnie aksamitny krem z mascarpone, soczyste nektarynki, kwaśna marakuja i chrupiące płatki migdałowe - czyż to nie brzmi wspaniale...? Taki leniwy w sumie deser z tego, co akurat jest pod ręką. W dodatku
Pożeraczka, czyli raz adobrzeumila filiżanki pysznej kawy jak kruche ciasteczka z pysznym czekoladowym kremem. Związek idealny. Ja uwielbiam takie połączenia. Ciasteczka rozpływają się w ustach zostawiając delikatny maślany smak i najlepszy na świecie czekoladowy. Składniki: 250 g mąki pszennej 200 g masła 100g cukru pudru 2 żółtka szczypta soli ziarenka wanilii lub zapach 100 g czekolady deserowej 80 ml śmietany(...)Wykonanie: Do przesianej z cukrem pudrem i solą mąki dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło i rozcieramy je palcami. Dodajemy żółtka i szybko zagniatamy ciasto. Owijamy w folię i wstawiamy na ok 2 godz do lodówki. Następnie podsypując mąką wałkujemy dość cienko wycinając ulubione wzory. Pieczemy ułożone na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w temp 180 stopni przez
Malinowe PocałunkiPozwala to zaoszczędzić nieco gotówki i gwarantuje dobrą zabawę ;) Dodatkowo starannie dobrane menu i drinki potęgują zabawę do niezapomnianej nocy! Jako przekąski proponujemy parówki w cieście francuskim , roladki z ciasta francuskiego z wędzonym łososiem lub szpinakowe naleśniki z serem i łososiem Dla pań ceniących świeże witaminy proponujemy sałatke z rukolą, serkiem camembert i gruszką, sałatka z kurczakiem, rukolą i cytrusami(...)podane z barszczykiem , nuggetsy w panierce z chipsów i kuleczki ziemniaczane . Można również przygotować kilka rodzajów pizzy :) Jako deser proponujemy galaretki cytrusowe według Gordona Ramsay’a , ptysie z kremem śmiatanowo-czekoladowym , czy tort czekoladowy Dla dzieci Większe dzieci noc sylwestrową traktują w specjalny sposób bo mogą wtedy posiedzieć z „dorosłymi”, nikt nie goni ich do łóżka, a na zakończenie
Kolizje Smakówgładkiej masy, będzie ona miała dość rzadką konsystencję, po przygotowaniu możemy ją schłodzić w lodówce lub zamrażarce - formę na muffiny smarujemy niewielką ilością tłuszczu i posypujemy mąką - kwadraty z ciasta wkładamy do wgłębień w formie lekko wypełniając je, brzegi zostawiamy na zewnątrz - do tak przygotowanych foremek przekładamy masę kremową tak, by wypełniła się cała powstała kieszonka - brzegi kwadratu zaklejamy(...)stopniach przez 30-40 minut Wykorzystanie formy na muffiny sprawia, że sakiewka pod wpływem temperatury nie rozlewa się na boki, tylko utrzymuje zwarty kształt, po wyjęciu przypominający babeczkę. Do kremu z mascarpone można dodać więcej cukru, jeżeli ktoś lubi słodkie nadzienia, moje sakiewki mają delikatny w smaku, lekko kremowy środek. Najlepiej przechowywać je w lodówce
Smakołyki Bereniki