niektórzy członkowie rodziny, którzy kręcili nosem na wieść, że będzie ciasto z kokosem, nie mogli się go nachwalić:) Biszkopt: 6 dużych jajek 1 szklanka cukru 1 op. cukru wanilinowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka octu 10% 1 szklanka mąki tortowej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej szczypta soli Krem: 500 ml śmietany 30% 250 g sera mascarpone 3 łyżki cukru
Smaki Na Talerzulodowce 45 minut Foremkę posmarować masłem i obsypać sezamem. Schłodzone ciasto rozwałkować i przełożyć na przygotowaną foremkę. Nakłuć widelcem, przykryć papierem do pieczenia i obciążyć ceramicznymi kulkami. Piec w temperaturze 180 stopni przez 15 minut. Następnie zdjąć papier z obciążeniem i ponownie podpiec 5 minut, na złoty kolor. Krem cytrynowy 5 jaj 120 g drobnego cukru do wypieków
Piekarz-Kucharz-Garkotłukdżem z czarnej porzeczki, który idealnie komponuje się z całością. Ciasto jest proste w przygotowaniu i na pewno warte wypróbowania. Najlepsze jest na 2 i 3 dzień po przygotowaniu, kiedy wszystkie warstwy dobrze się przegryzą. Składniki: 600 g kakaowych herbatników Petit Beurre 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki Krem chałwowy: 1 litr mleka 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki
Świat Ciastaspleść ze sobą jak sznurek i ułożyć na brzegu wokół ciasta. Nie sposób zrolować jeden długi rulonik, najlepiej wykonać go w kilku kawałkach, następnie połączyć. Piec w 180`C 15 -20 minut do zrumienienia. Studzić na kratce mazurek posmarować kwaśnym dżemem (niekoniecznie, choć wzbogaci smak), następnie rozsmarować przygotowany krem daktylowo-chałwowy. Udekorować płatkamimi gdałowymi wg własnej fantazji
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno). Przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 160 – 170 stopni przez około 20 - 25 minut do tzw. suchego patyczka. Gorące wyjąć z piekarnika, z wysokości około 30 - 40 cm upuścić je (w formie) na podłogę, wystudzić. Przekroić na 3 blaty. Krem budyniowy: 6 żółtek 100 g cukru 40 g mąki tortowej
kulinarnyswiatdomischładzamy przez ok. 60 min. w lodówce. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy (w razie potrzeby podsypujemy mąką). Wykrawamy foremką lub szklanką, wylepiamy natłuszczone foremki i pieczemy w 179 st. C na złoty kolor. Po upieczeniu możemy pozostawić w foremkach do wystudzenia. Gotowe kruche korpusy babeczek nadziewamy np. dowolnymi kremami i owocami
Domowy Smak Jedzeniaużyjemy Nutelli i odrobiny wyobraźni. Na ową kromkę posmarowaną pysznym kremem z orzechów laskowych i kakao możemy położyć różnego rodzaju owoce – banany, truskawki, borówki i wiele innych. Przygotowanie takiego kolorowego posiłku nie zajmie więcej niż kilka minut! Nutella doskonale komponuje się zarówno z naleśnikami, jak i goframi. Przygotowanie ciasta na kilka gofrów/naleśników nie zajmuje wiele czasu, a ciepły
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!śliwek (świeżych lub z kompotu) - moje z kompotu Składniki na ciasto naleśnikowe dokładnie miksujemy ze sobą. Wlewamy po jednej nalewce na rozgrzaną patelnię. Smażymy na okrągłe naleśniki. Twaróg ucieramy z cukrem. Musi nam powstać gładka masa serowa. Śliwki możemy użyć świeże lub z kompotu. Blednujemy je na gładki krem. Na każdym naleśniku układamy ser oraz śliwki, zwijamy w dowolny sposób
VioletoweKucharzeniegalaretce.Cudo nie ciasto. Gorąco polecam. Jest wspaniałe!!! Jak wszystkie ciasta Siostry Anastazji Składniki : 1 kostka margaryny 1/2 l. mleka 2 budynie śmietankowe 4 łyżki cukru 1 cukier waniliowy 2 żółtka Masa z galaretką : 1 puszka brzoskwiń 2 galaretki pomarańczowe, 3/4 szkl wody Masa z nutellą 40 gad kremu Nutella 1 pokruszony wafel Bita śmietana: 1/2 l. śmietany kremówki 3 łyżki
Ciasteczkowy Potwórjaja kilka kropli likieru anyżkowego oraz -olej do smażenia -krem czekoladowy/nutella/ lub waniliowy/budyniowy/ do nadziewania -czerwony likier do dekoracji/można pominąć -cukier puder/ lub drobny /kryształ/do posypania Wykonanie: -Zagotować wodę z masłem, dodać szczyptę soli. -Wsypać mąkę i mieszając drewnianą łyżką gotować ok. 2 min. -Ciasto przełożyć do miski, a kiedy przestygnie dodać aromat i stopniowo
Zakamarki mojej kuchnimleka 60 g drożdży 2 łyżki cukru masło orzechowe (lub krem orzechowy) 2 łyżki cukru pudru orzechy włoskie W ciepłym mleku rozpuszczamy cukier z drożdżami i odstawiamy do wyrośnięcia. Margarynę rozpuszczamy na małym ogniu i odstawiamy do przestudzenia. Do mąki dodajemy wyrośnięte drożdże, przestudzoną margarynę i zagniatamy. Wyrobione ciasto wkładamy do szczelnego foliowego worka, wiążemy na supeł i zanurzamy
Ciastkozercydigotuje.blogspot.com Rolada jest bardzo smaczna i jednocześnie prosta w przygotowaniu. Galaretka daje fajny efekt wizualny. Do środka można również dodać świeże owoce, warstwę dżemu, czy ulubiony krem. Biszkopt: 3 jajka 50g cukru 3,5 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szczypta soli Dodatkowo: 1 galaretka truskawkowa (może być inny smak) masło(...)szybko zwinąć razem z ręczniczkiem (zaczynając zwijanie od krótszego boku) i odłożyć do wystudzenia. (Należy to zrobić póki biszkopt jest jeszcze ciepły, wystudzony biszkopt mógłby popękać.) Po tym czasie ciasto odwinąć ze ściereczki. Wyłożyć na nie warstwę galaretki i zwinąć z taki sam sposób jak była zwinięta z ręczniczkiem - zaczynając od krótszego boku. Zwiniętą roladę schłodzić w lodówce przez minimum
Di gotujeWyłożyć papierem do pieczenia. Odstawić w chłodne miejsce. Migdały podsmażyć na patelni bez tłuszczu, ostudzić.Masło ubić z połową cukru na krem.Oddzielić białka od żółtek i wymieszać z kremem maślanym. Dodać mąkę, migdały, skórkę z pomarańczy oraz twaróg.Ubić lekko białka ze szczyptą soli, wsypać resztę cukru i ubić na sztywną pianę.Wszystko razem połączyć. Wylać do formy.Wyrównać(...)temp. 180°C ok. 45 min. Po upieczeniu lekko ostudzić w formie, następnie wyjąć z niej.Czekoladę zetrzeć na drobnej tarce. Dżem nagrzać z 50 ml wody. Posmarować ciasto. Ostudzić. Posypać tartą czekoladą
kulinarnajamka.blogspot.com