Przepis znalazłam w książce niezawodnej Doroty z bloga moje wypieki. To chyba pierwszy blog kulinarny, który mnie zaczarował. Podziwiałam zdjęcia, testowałam wypieki. Cieszę się, że
W kuchni wieczoremJako, że Święto Trzech Króli tuż, tuż postanowiłam poszukać jakiejś potrawy przygotowywanej specjalnie na tę okazję. W książce „Kuchnia Polska. Ciasta i desery” Ewy Aszkiewicz trafiłam na staropolski deser przygotowywany właśnie na to święto. Oczywiście przepis został zaadaptowany do bardziej współczesnych czasów. Składa się on z 3 budyniowych kremów: czekoladowego, waniliowego i śmietankowego wzbogaconych dodatkowo o kakao, szafran, wiórki kokosowe(...)zdejmujemy z ognia, przykrywamy go folią spożywczą, którą lekko dociskamy do powierzchni kremu (zapobiegnie to powstaniu kożucha) i studzimy (najlepiej wstawiając garnek do zimnej wody). Krem waniliowy: Dwa żółtka ucieramy w miseczce z 2 czubatymi łyżeczkami cukru pudru na gładką masę. W wódce (lub innym alkoholu) rozprowadzamy szczyptę szafranu (jeśli chcemy pominąć alkohol wówczas szafran dodajemy bezpośrednio do żółtek). Wódkę
MyCookBook.plNa serniki zawsze mam głowę pełną pomysłów! Najchętniej cały mój blog „zapchałabym” przepisami na serniki właśnie, zachwycając Was codziennie nowym przepisem! Serniki klasyczne, serniki
Ostra na SłodkoTen sernik to jest najlepszy sernik jaki kiedykolwiek jadłam i kiedykolwiek robiłam. A robię go często! Pojawia się kilka razy w miesiącu do popołudniowej kawki i
Ostra na SłodkoMamine ;) ploteczki z ciocią Basią zwykle skutkują przywiezienie do domu kolejnego smakowitego przepisu do wypróbowania.Zleceniodawca jest … ale dzieło jak zawsze mam wykonać ja , co
Ostra na Słodkoprzejeżdżający ludzie, siadali przy stoliku, gawędzili z właścicielem, drapali jego psiaki, wypijali sok i jechali dalej. Kolorowe skały i sklepik Nie tylko nas skusiły owoce Oto i to cudo- ciasto z mango we własnej osobie To miejsce urzekło nas tak, że wróciliśmy tam za drugim razem, kiedy wypożyczyliśmy samochód. Wtedy padła wiekopomna kwestia, używana przez nas do dziś(...)ziół (u mnie tymianek, cząber, pietruszka, koperek, lubczyk, szczypiorek) bułka tarta do posypania formy sól i pieprz do smaku Ziemniaki obieramy i gotujemy. W międzyczasie siekamy drobno zioła i ucieramy ser. Od razu po ugotowaniu i odcedzeniu ubijamy ziemniaki tłuczkiem, dodajemy półtora łyżki masła, trzy jajka, przyprawy i zioła. Uzyskaną, gładką masę przekładamy do żaroodpornego naczynia nasmarowanego masłem i posypanego
les mirabellesPonoć po serniku potrójnie cytrynowym to najlepszy sernik na blogu - tak przynajmniej stwierdziła moja Teściowa. No a z Teściową, jak wiadomo, kłócić się nie można, prawda
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Wiadomo jest weekend, zatem musi być coś słodkiego, a że jeszcze się goście zapowiedzieli, tym bardziej obudziła się we mnie chęć by coś pysznego stworzyć. Miałam
Cynamonowe szczęścieSą różne Teściowe. Kawały o nich krążą niesamowite, a niektóre wręcz groteskowe. Dowcipy z tej serii - choć czasem bardzo śmieszne są fantastycznym źródłem i
Kuchnia po mojemuWszystkich i wszędzie zaczyna ogarniać świąteczna gorączka, nie wiem jak w Polsce ale tutaj mamy już pełen asortyment rzeczy niezbędnych lub zbędnych na święta:) Jednym
ciastkarnia na kruchym spodzieZaskakujący smak ciasta, mimo pewnych składników w kremie.. jesteście ciekawi? Koniecznie spróbujcie! Smacznego! :) Łabędzi puch Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-qformat:yes; mso-style-parent(...)minut. Odstawić masę do wystygnięcia (od czasu do czasu wymieszać łyżką - szybciej ostygnie i bułka lepiej się rozprowadzi). Masło utrzeć mikserem na puch, dodając po łyżce masy bułkowej. Ucierać do dokładnego połączenia się składników. Biszkopt przekroić na 2 placki. Oba placki posmarować dżemem i wyłożyć połowę masy (u mnie trochę więcej), przykryć drugim plackiem i wyłożyć resztę kremu. Można zostawić
Smaki NataliiSzarpana wieprzowina Ze względu na to, że jej przygotowanie zajmuje najwięcej czasu, przygotowujemy ją dzień albo nawet dwa dni wcześniej. Mięso myjemy, oczyszczamy i dokładnie osuszamy. Gorczycę i kolendrę ucieramy w moździerzu i dodajemy pozostałe przyprawy. Mieszankę łączymy z olejem i nacieramy nią mięso. Cebulę kroimy w piórka, układamy ją równomiernie na całym mięsie, które następnie zawijamy szczelnie w folę(...)Następnie przyprawiamy do smaku płatkami chili, solą oraz odrobiną oregano. Gotowy sos odstawiamy do wystudzenia i przekładamy do słoiczków. Można go przechowywać przez kilka tygodni w lodówce. Bułeczki bao Ciasto zagniatamy na około 2h przed końcem pieczenia mięsa. W tym celu w misce łączymy mąkę wraz z solą. W garnuszku zaś przygotowujemy zaczyn z drożdży. Rozpuszczamy je w letniej wodzie
Food SquareKolejny weekend majowy a u mnie kolejny serniczek , tym razem z pysznym ,delikatnym musem czekoladowym ....przepyszny ,bardzo słodki dla
Wypieki ReneDziś zapraszam na tort inny niż wszystkie, na pewno sprawdzi się na wyjątkowe okazje. To bardzo ciekawe połączenie smaków lekka masa śmietanowo szampańska i krem z
Cynamonowe szczęścieZapach czekolady uderza do głowy, o zawrót jej przyprawia. Gorzka, mleczna, deserowa, z orzechami czy nadziana... Czekolada już od rana dzisiaj gości. Świętujemy Światowy Dzień Czekolady
W kuchni Karmel-itki