Prezentuję Wam dziś przyjemność dla oka i rozkosz dla podniebienia delikatny krem z dużą dawką orzechów. Dzięki życzliwości marki Dom Akcesoria i Bogutynmlyn w mojej kuchni
Podróż w kulinariaWitajcie Grudzień zaczyna się mroźni i szaro, a na taką aurę najlepsze jest pyszne ciacho czekoladowo kokosowe. Lekko gorzkawy biszkopt jest przełamany słodyczą masy kokosowej, a
Cynamonowe szczęściepisze na opakowaniu jest NAJWYŻSZEJ JAKOŚCI! Do tego pyszny i idealnie pomógł w przygotowaniu ciasta. Tak samo wiórki kokosowe. Jak sami widzicie, zużyłam całe opakowanie, po zrobieniu ciasta zostało troszkę, ale mąż się skusił :D TRUDNOŚĆ: średnie CZAS: powyżej 60 minut ILOŚĆ(...)rozpuszczamy obie mąki, żółtka i cukier wanilinowy, a resztę mleka zagotowujemy w większym naczyniu. Gdy się mleko zagotuje wlewamy rozpuszczone mąki i mieszamy aż zgęstnieje. Odstawiamy do schłodzenia. Margarynę ucieramy z cukrem i dodajemy stopniowo zimny budyń, pod koniec wlewamy adwokat. SKŁADANIE Ciepłą masę kokosową wykładamy na zimny biszkopt kakaowy. Połowę masy adwokatowej smarujemy po masie kokosowej, na nią
Gotuję TestujęNa moim blogu znajdziesz przepisy na potrawy domowe, proste, łatwe i bez wyszukanych produktów oraz porady kulinarne. Cenię sobie NORMALNOŚĆ – codziennie i od święta. Dziękuję
Pysznosci Babci BasiDelikatny biszkopt, masa budyniowa z dodatkiem ajerkoniaku, truskawki i galaretka, to pyszne ciasto, idealne na tę porę roku. Cieszmy się z dostępności truskawek, póki jeszcze są. A w tym roku truskawki są wyjątkowo pyszne! Osobiście, jeśli chodzi o ciasto z truskawkami, to ja najbardziej lubię właśnie biszkopt z masą budyniową i truskawkami. To taka klasyka, którą muszę przygotować chociaż(...)roku… a najlepiej kilka razy, bo się nie nudzi Dopiero potem mogę przygotować inne. A jakie jest Wasze ulubione ciasto z truskawkami? Jestem ciekawa. Biszkopt przygotowuję bez proszku do pieczenia, ubijając wpierw całe jajka z cukrem. Dla mnie to idealna metoda, bo raz, że unikamy możliwości przebicia białek, a dwa, możemy w tym czasie przygotowywać już krem budyniowy. Oczywiście
Smaki Na TalerzuDzisiaj Światowy Dzień Pieczenia ,którego sponsorem jest Kasia.. "Podarowanie komuś domowego ciasta to świetny sposób, aby okazać jak bardzo nam tej osobie zależy. Często zapominamy mówić ludziom, którzy najwięcej dla nas znaczą, dlaczego nasze życie dzięki nim jest łatwiejsze, bardziej zabawne i niebywale interesujące!W Światowy Dzień Pieczenia chcemy sprawić, aby ludzie na całym świecie piekli dla swoich bliskich(...)cały czas ucierając. Później małymi porcjami dodawać maślankę wymieszaną z barwnikiem. W drugiej misce wymieszać wszystkie sypkie składniki, i małymi porcjami dodawać powstałą mieszankę do składników mokrych. Cały czas ucierać, aby nie powstały grudki. Kiedy wszystkie składniki połączą się w gładką, jednolitą masę, dodać nasiona z laski wanilii i wszystko jeszcze raz wymieszać.Masę nakładać do papilotek
Moje domowe kucharzenieMam coś pysznego dla fanów wszelkich odmian serników, jego najprostsza postać – tradycyjny, udekorowany roztopioną czekoladą, z dodatkiem orzechów. Jest pyszny, delikatny, a czekoladowa skorupka rozpływa
Pink EnvelopeTort zrobiłam na urodziny męża, goście byli zachwyceni, bardzo się podobał i wszystkim smakował. Składniki: Biszkopt jasny: 6 jajek 1 szklanka cukru 2 szklanki
Bajeczna KuchniaOto idealna propozycja na jesienny sernik. Został upieczony z dodatkiem pure z pieczonej dyni. Natomiast na jego spód posłużyły zmielone płatki owsiane. Moim zdanie sernik
Kulinarne przygody Gatity" Kolejnym szybkim pomysłem na deser jest zdecydowanie Crumble. Jest to deser iscie Brytyjski - no dobra,powiązany jest również z kuchnią amerykańską. No ale, nie to jest
Słodkie PrzyjemnościPodoba rozpieszcza nas totalnie, już drugi tydzień ciepła i słońca. Taka rekompensata za miesiąc deszczu to ja rozumiem, oby tak dalej było. Niech lato oczywiście
ciastkarnia na kruchym spodzieSernik, który podbija serca i żołądki wszystkim miłośnikom wypieków 🍰 Jest mega puszysty i delikatny, a w smaku - rewelacyjny! Wykonany jest na spodzie z kruszonych biszkoptów
Kuchnia MagdaLenyJest to - powiem nieskromnie - najlepszy sernik jaki jadłam! Do tego myślałam nad nim chyba ze 3 dni aż w końcu sama go wymyśliłam co dodaje mu
sierotka maRysia w kuchniKolejne ciasto, które na święta przygotowała Mama- stąd brak zdjęć z etapów. Mam jednak nadzieję, że szczegółowy opis Wam to wynagrodzi, a dodane na zachętę zdjęcia gotowego wypieku sprawią, że sami zapragniecie go upiec na najbliższą okazję ;) Składniki: Na blaszkę 24x36cm Placek kokosowy: 7 białek 150g cukru kryształu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200g wiórek kokosowych 1 łyżka bułki tartej(...)wyłożoną papierem blaszkę i pieczemy do suchego patyczka ok pół godziny w temp. 180st C. Ostudzony placek orzechowy również dzielimy na dwa blaty. 3. Kremy: Czekoladowy Margarynę ucieramy do białości wraz z cukrem pudrem. Stopniowo dodajemy po 1 łyżce kremu aż do całkowitego wykorzystania. Na końcu wcieramy w masę spirytus. Orzechowy Zmielone lub drobno posiekane orzechy zalewamy
Kuchnia w czekoladzieNa przepis na ten sernik trafiłam, odwiedzając blog Izabela w kuchni. Krówki i masę krówkową uwielbiam do tego stopnia, że jem nawet lody o tym smaku
Weekendy w domu i ogrodzieListopad skończył nas rozpieszczać, zrobiło się szaro, mgliście i sennie w takie dni zawsze mam ochotę na czekoladę. Nie mogłam się zdecydować czy bardziej mam ochotę
Cynamonowe szczęście