Sezonowe ciasto z pysznymi truskawkami do dzisiejszej kawki jak również na każdą okazję, polecam bo naprawdę pyszne.Ciasto kakaowe z truskawkami SKŁADNIKI:jajka - 8 sztmąka - 3 szklproszek do pieczenia -2,5 łyżeczkicukier kryształ - 2 szklolej - 1 szkltruskawki - 70 dagkakao - 2 łyżkitłuszcz do blachyPRZYGOTOWANIE:Truskawki obrać z szypułek, umyć , osączyć na sicie. Jajka o temperaturze pokojowej wybić do plastikowej miski, zmiksować mikserem(...)Następnie dodać cukier, dobrze utrzeć. Do utartych jajek dodać olej, dokładnie wymieszać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do masy jajecznej, delikatnie wymieszać. Ciasto podzielić na połowę, do jednej części dodać kakao, wymieszać. Blachę o wymiarach (23 x40) wysmarować tłuszczem, wylać białe ciasto, a następnie ciasto z kakao. Na cieście ułożyć owoce. Wstawić do lekko nagrzanego piekarnika i piec
Kuchnia Danusikakao i czekolady. Nie jest to (niestety!) powszechnie znany produkt, tak więc udostępnimy Wam sporo informacji na jego temat od samego producenta, ale najpierw coś słodkiego i przepis na ciasto z wyżej wspomnianym karobem i bananami! Zapraszamy! Składniki3 łyżki karobu w proszku2/3 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka sody1 łyżeczka proszku do pieczenia,2 łyżki brązowego cukru1 duży dojrzały banan(...)mleko, ponownie dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy dżem. Łączymy składniki suche z mokrymi, wsypujemy pokrojone orzechy i po wymieszaniu wlewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok. 40 minut - do suchego patyczka. Smacznego :) Ciasto po upieczeniu jest naprawdę mięciutkie i wilgotne, ale nie gliniaste. Można je udekorować polewą
Symfonia SmakówJeżeli lubicie oliwki i chleby z wyrazistymi dodatkami, to ten chleb będzie wam smakował. Równie smaczny wychodzi z tego samego ciasta płaski chlebek - fougasse. Zgodnie z sugestią autora przepisu, J. Hamelmana, zrobiłam tym razem jeden chleb podłużny (ok 1 kg) a z reszty ciasta płaski, prostokątny chlebek. Chleb piekłam tego samego dnia, więc nie sprawdziłam czy ciasto(...)nadal nadawał się do jedzenia.Przepis z książki "Chleb", autor Jeffrey Hamelmanskładnikizaczyn 160g mąki chlebowej pszennej200 g wody30 g aktywnego zakwasu (dokarmionego ok 12 g wcześniej)ciasto właściwe650 g mąki pszennej chlebowa90 g mąki pszenna razowej370 g wody10 g soli370 g zaczynu230g drylowanych oliwekprzygotowaniezaczynPrzygotować na 12 - 16 godzin przed końcowym mieszaniem ciasta. Wymieszać wszystkie składniki i pozostawić
Stare GaryMorszczuk w cieście to propozycja na pożywną, smaczną i nieskomplikowaną potrawę rybną. Świetny pomysł na szybki i prosty w przygotowaniu obiad. Morszczuk w Cieście - Składniki:ok. 400 g filetów z morszczukaVegetakoperekpieprzciasto:150 g mąki70 ml mleka2 duże jajkasólpieprzodrobina octuolejMorszczuk w Cieście - Sposób przygotowania:Morszczuka przyprawiamy niewielką ilością Vegety, koperku i pieprzu.Z podanych składników przygotowujemy ciasto, które powinno mieć(...)konsystencje gęstej śmietany (gdy jest za rzadkie dodajemy odrobinę mąki, gdy za gęste - mleka).Każdy kawałek ryby zanurzamy w przygotowanym cieście i od razu kładziemy na rozgrzany olej (rybę smażymy w głębokim tłuszczu po ok. 4 minuty z każdej strony).Morszczuka podajemy z ziemniakami w dowolnej postaci i ulubionymi surówkami.Moje posty
Słodka StronaŚlimaczki dyniowe z cynamonem to pyszne bułeczki zawijane z dużą ilością aromatycznego cynamonu. Przygotowałam je z mojego ulubionego ostatnio ciasta drożdżowego z dodatkiem purée z dyni hokkaido, której miąższ ma intensywnie pomarańczowy kolor.Ślimaczki przed upieczeniem zostały ułożone blisko siebie w tortownicy, dzięki temu po upieczeniu tworzą jedną całość. Nie przeszkadza to w ich porcjowaniu, wystarczy delikatnie odrywać(...)siebie wzdłuż widocznych w cieście zagłębień.Polecam również mniej słodką wersję wypieku z ciasta dyniowego - chlebek dyniowy. Ślimaczki dyniowe z cynamonemSkładniki: ciasto drożdżowe290g mąki pszennej typ 650160g purée z dyni hokkaido100ml mleka25g masła10g drożdży świeżych1 żółtko 6 łyżeczek cukru1/2 łyżeczki solinadzienie25g masła2 łyżki cynamonu3 łyżki cukrupolewa (opcjonalnie) 2 łyżki masła2 łyżki cukru pudru3 łyżki śmietanki 18% (w kartoniku)mąka
Smakołyki Berenikiskładników).Mąkę, sól i cukier mieszamy. Dodajemy schłodzone masło i miksujemy mikserem, aż całość będzie przypominać kruszonkę.Dodajemy 140ml wody (musi być naprawdę zimna) i tak długo miksujemy, aż ciasto się połączy. Resztę wody dodajemy tylko jeśli będzie to konieczne. (Jeśli ciasto będzie za suche i nie będzie się chciało połączyć).Ciasto przekładamy na blat posypany mąką i szybko(...)masło bardzo się nie ociepliło) rozpłaszczamy go ręką. (Zamiast tradycyjnie formować z ciasta kulę, autorka zaleca rozpłaszczyć ciasto. W ten sposób lepiej się schłodzi). Ciasto owijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godz. (Zamrożone ciasto można przechowywać parę miesięcy). Pod koniec chłodzenia można przygotować nadzienie. Jabłka umyć, obrać, pokroić na ćwiartki i wyciąć gniazda nasienne
Pudełko rozmaitościKolejne drożdżówki, nie umiem im odmówić. Uwielbiam zapach drożdżowego ciasta i smak jeszcze ciepłej puszystej, świeżej bułeczki. W domu często przygotowuję drożdżówki, bo wszyscy uwielbiamy taką wersję kolacji. Do tego kubek mleka lub kakao i nic więcej nie trzeba. Drożdżówek wprawdzie na moim blogu nie brakuje, ale dzisiejsza wersja ciasta drożdżowego z blogu Bayaderki bardzo mnie zainspirowała. Drożdżówki z brzoskwiniami(...)przygotowałam z ciasta drożdżowego wykonanego metodą Bartineta. Jest to metoda, która wymaga zaangażowania i tego, żeby lubić chwilę pobawić się ciastem drożdżowym, ja to lubię i dlatego spróbowałam, ale nie jest skomplikowana. Drożdżówki upieczone tą metodą są pyszne, delikatne i mięciutkie. Pycha Składniki (cytuję): rozczyn: – 15 g sw. drozdzy – 80-100 ml mleka, letniego – 1,5 lyzki
dom-agi.plśrodę u nas słodkości. Skoro sezon rabarbarowy w pełni to pozostajemy w tym klimacie. Dzisiaj będzie słodko i prosto. Ucierane ciasta przede wszystkim sprawdzają się w sezonie owocowym, więc dzisiaj takie ciasto chciałyśmy zaproponować z pysznym rabarbarem i truskawkami. Upiekłam ową słodkość do kawy i na całe szczęście przygotowałam je na południe więc do wieczora jeszcze było ... na drugi dzień(...)zostały tylko wspomnienia .... Ucierane ciasto z rabarbarem i truskawkami SKŁADNIKI: 200 g masła 200 g mąki tortowej ½ szklanki cukru 4 jajka 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej 1/3 laski wanilii 1 łyżeczka proszku do pieczenia Szczypta soli 20 dag truskawek 1 szt. rabarbaru (około 10 dag) cukier puder do dekoracji tłuszcz do wysmarowania blaszki mąka krupczatka do posypania blaszki
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiPaszteciki ze szpinakiem, mozzarellą i serkiem brie w cieście francuskim to idealna przekąska zarówno na ciepło jak i zimno. Idealnie doprawiony szpinak w tym połączeniu smakuje wyjątkowo i być może przekona do siebie osoby, które dotychczas stroniły od tej zielonej rośliny. Paszteciki w Cieście Francuskim ze Szpinakiem - Składniki:opakowanie ciasta francuskiegoduża cebula350 g rozdrobnionego szpinaku 3 ząbki czosnkuok(...)masłasól, pieprz, gałka muszkatołowaok. 200g mozzarelliok. 120 g serka brie odrobina mleka Paszteciki w Cieście Francuskim ze Szpinakiem - Sposób przygotowania:Szpinak rozmrażamy (jeżeli używamy mrożonego). Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle. Następnie dodajemy posiekany czosnek i dalej smażymy do zrumienienia. Wrzucamy szpinak i wszystko razem gotujemy do momentu wyparowania ewentualnej wody.Doprawiamy solą, pieprzem
Słodka StronaKolejna wersja "maślankowego ciasta". Jest bardzo smaczne, wilgotne i szybko się robi. Porcja przewidziana jest na średniej wielkości blachę, ale mnie pokusiło, aby tym razem zrobić je w tzw. keksówce. No i po jakiś 15 min., kiedy zerknęłam przez drzwiczki piekarnika do środka, oczom moim ukazał się szokujący widok... ciasta wyciekającego z mojej zbyt małej foremki... stąd też nazwa(...)szczęście po wystudzeniu okazało się, że ciasto jest pyszne, wilgotne, równiutko upieczone , mimo tego, że spora część czmychnęła mi z blaszki :))) Składniki:2,5 szklanki mąki3/4 szklanki cukru2 jajka1/2 szklanki oleju1 szklanka maślanki2 łyżeczki proszku do pieczeniadowolne owoceNa kruszonkę:2 szklanki mąki3/4 kostki masła (roztopić i przestudzić)1 łyżeczka proszku do pieczenia1/2 szklanki cukrucukier wanilinowy - do posypania na wierzchuWykonanie
Walijskie Pichceniehakiem w robocie wymieszać, palmę roztopić i wlać do niej zimne mleko i można od razu wlać do misy z jajkami i dalej mieszać wsypać mąkę, suche drożdże i ciasto wyrabiać z 10 minut, misę nakryć ręcznikiem kuchennym i zostawić na 1 godzinę lubimy ciasto nie za wysokie dlatego te ilość rozdzielam na 2 foremki tortownica 20 cm i keksówka(...)wysmarować masłem i posypać tartą bułką do blaszek dodać ciasto w odpowiedniej ilości do foremek i poukładać gęsto śliwki i posypać je cukrem ciasto piec w 200C około 40 minut i z blaszek dopiero wyjąć jak wystygną ciasto jest lekkie, dzięki sokowi z pieczonych śliwek nie jest suche..............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięminuty na dużych obrotach - masa będzie "zważona" ale to ma tak być wsypać mąkę z proszkiem i uytrzeć mikserem ze 2 minuty na dużych obrotach na dość gęste ciasto tortownica 24 cm- wysmarować masłem i posypać tartą bułką, do blaszki rozsmarować ciasto owoce umyć i osuszyć, śliwki wypestkować, ogonki gruszek owinąć folią gruszki postawić do ciasta i powkładać śliwki piec(...)200c około 40-45 minut, ciasto wyjąć z blaszki dopiero jak wystygnie i posypać je pudrem cukrem ciasto jest pysznie aromatyczne piernikiem i dobrze smakuję z gruszkami, śliwkami....................SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięutrzeć z 4 minuty wsypać mąkę z proszkiem i zmiksować z 1 minutę pomarańczę dużą sparzyć i zetrzeć skórkę na tarce, mikserem wszystko zmiksować z 1 minutę na gęste ciasto tortownica 24cm- wysmarować masłem, posypać tartą bułką, do blaszki rozsmarować ciasto, wsypać gruszki, dodac pokrojone na kawałeczki cząstki pomarańczy KRUSZONKA: po 10 dag: cukru, miękkie masło, maka krupczatka mikserem zmiksować(...)drobną kruszonkę i wsypać na ciasto piec w 200C około 45 minut, ciasto z blaszki wyjąć wystudzone ciasto jest rewelacyjne smakowo.............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubiękawałki i podsmażamy w garnku, aż się rozpadną. Dodajemy cynamon i odrobinę cukru (do smaku). Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy cukry, masło pokrojone w kostkę i żółtka. Siekamy nożem ciasto. Na koniec dodajemy śmietaną i zagniatamy szybko kruche ciasto. Dzielimy je na dwie części, zawijamy i odkładamy na około 20 - 30 minut do lodówki, aby odpoczęło. Prostokątną formę wykładamy papierem(...)pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Jedną część ciasta rozwałkowujemy. Wykładamy na dno formy. Wstawiamy do piekarnika i podpiekamy przez 10 minut. Na podpieczone ciasto wykładamy prażona jabłka. Rozwałkowujemy drugi kawałek ciasta. Wykładamy go na jabłka i nakłuwamy widelcem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy jeszcze około 30 - 40 minut. Gotową szarlotkę posypujemy cukrem pudrem
Sto kolorów kuchniMetrowiec to ciasto, które robiłam już kilka razy i za każdym razem z ogromną przyjemnością do niego wracam. Dlaczego? Przecież to tylko dwa ciasta (jasne i ciemne) przełożone najprostszym kremem budyniowym i oblane czekoladą... Zatem co jest w nim takiego magicznego? Chyba sposób podania i to, jak się pięknie prezentuje na talerzu! Upieczone ciasta kroi się w kromeczki i smarując(...)wyglądzie! Nazywa się metrowiec, ponieważ z podanych niżej składników wychodzą dwa długie metrowce mające w sumie ok. 1 metra długości :) Serdecznie polecam! Składniki: (na dwa metrowce) Ciasto jasne: 4 jajka 1/2 szkl cukru 60 ml oleju rzepakowego 60 ml wody 250 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Ciasto ciemne: 4 jajka
Nastoletnie Wypiekanie