ciasta na herbatnikach - 1500 przepisów (strona:54/100)

Krówkowy sernik na zimno 23181

średnicy 18 cm:: 150 g masy krówkowej z orzechami + 50 g na posmarowanie wierzchu ciasta 0,5 kg sera trzykrotnie zmielonego 250 ml śmietany 30% 2 łyżki żelatyny 1/3 szklanki wrzącej wody 2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki kakao 150 g herbatników 80 g masła płatki migdałowe Żelatynę rozpuścić we wrzącej wodzie. Ostudzić. Herbatniki pokruszyć i wlać

Ugotować
Kokosowa tarta z bitą śmietaną i bezami 357

prawda, nie wiem do końca, czy tego typu ciasto można nazwać tartą, ale niech tak już zostanie :) Najważniejsze, że wyszło smacznie, a robota przy tym minimalna :)Składniki na formę o średnicy 24 cm:200 g bezów400 ml śmietany kremówki1 łyżka ekstraktu waniliowego - przepis >klik!<150 g herbatników (lub kruchych ciastek)3 łyżki wiórków kokosowych4 łyżki(...)masłado dekoracji:polewa karmelowawiórki czekoladoweHerbatniki pokruszyć. Wiórki kokosowe uprażyć lekko na suchej patelni. Przestudzone dodać do herbatników razem z masłem. Utrzeć razem na jednolitą masę. Można to wszystko zrobić używając blendera z dzbankiem lub pojemnikiem.Formę natłuścić lekko masłem lub wyłożyć papierem. Przełożyć masę z ciastek na dno formy, zakładając lekko brzeg. Podpiec w temperaturze 180 stopni przez około

Codzienna kuchnia niecodzienna
Sernik gotowany na herbatnikach 404

Odstawić do ostygnięcia. Można też wylać najpierw połowę masy serowej, przykryć drugą warstwą herbatników i wylać resztę masy serowej, po czym rozłożyć ostatnią warstwę ciastek. Czekoladę połamać na kawałki, dodać śmietankę i stopić na parze na bardzo małym ogniu. Lekko przestudzić i wylać na wierzch ciasta. Równomiernie rozprowadzić. Ciasto wstawić do lodówki

Z miłości do słodkości
Sernik chałwowy 149

wszystkim znanego sernika z naszym smakołykiem. W taki sposób powstał pyszny sernik. W roli głównej wystąpił jednak nie ser, a chałwa. 1,5 h 15 składniki: spód: 200 dag herbatników lub ciastek korzennych 70 dag masła masa serowa: 900 dag sera białego tłustego 350 dag chałwy (smak według uznania, u nas śmietankowa) 5 jajek 200 ml kremówki 1 łyżka(...)serową wylać na ciasteczkowy spód. Na dolnej półce piekarnika układamy garnek z wodą. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni i pieczemy sernik przez około godzinę. Następnie, po jego wystygnięciu, wkładamy ciasto do lodówki na całą noc. Smacznego! Ania

Ania i Marcin gotują
czekoladowe serniczki w szklance 162

składniki na spód: 100g herbatników kakaowych 30 g masła wykonanie: Masło roztapiamy. Herbatniki rozdrabniamy, dodajemy masło i mieszamy. Następnie rozkładamy do 6 szklaneczek. składniki

Domowy Smak Jedzenia
Tort Mleczna czekolada z karmelem 200

cukrem zacznie utrzymywać formę dodawać po jednym żółtku. Mąki przesiać z proszkiem. Partiami dodawać do jajek, mieszać delikatnie ręcznie rózgą ( bądź łyżką ). Z ostatnią porcją mąki wlać olej. Wylać ciasto do formy, piec ok. 25 minut. Wystudzony biszkopt przekroić na 4 krążki ( 2 grubsze i dwa cieńsze ) Krem: - 250 gr serka mascarpone - 2 tabliczki mlecznej czekolady - 200 ml śmietanki kremówki(...)łyżka ukru Wymieszać do rozpuszczenia cukru. Dodatki: - herbatniki - ok 16 sztuk - wiórki kokosowe  - kwaśny dżem wiśniowy - słoik 400 ml Złożenie tortu: 1. Pierwszy krążek biszkoptu ( grubszy) ułożyć na paterze, nasączyć ponczem ( ok 4 -5 łyżek), wyłożyć 1/4 dżemu, na dżem 1/3 kremu. 2. Przykryć cieńszym krążkiem biszkoptowym.Nasączyć ciasto, wyłożyć na nie kolejną 1/4 dżemu.  3. Ułożyć

kawawszklance
Czekoladowa tarta z malinami i czekoladowym kremem 202

różanej dla podbicia smaku) 100 gram masła 200 ml śmietanki 30% Ponadto: masło do wysmarowania formy 500 gram malin Ciasteczkowy spód Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej. Ciasteczka Oreo i herbatniki miksuję w malakserze na piasek. Dodaję rozpuszczoną czekoladę i ponownie miksuję. Tortownicę wykładam papierem do pieczenia wypuszczając boki na zewnątrz. Całość dodatkowo smaruję masłem (dno i boki). Dopiero(...)się rozpuści. Gotowy ganache przelewam do tortownicy i ponownie całość umieszczam w lodówce na pół godziny. Wykończenie Maliny myję, osuszam ręcznikiem papierowym i dekoruję nimi tarte. Gotowe ciasto umieszczam w lodówce na kilka godzin. Przed podaniem ciasto wyciągam z lodówki minimum 5 minut zanim zacznę je kroić, gdyż musi nabrać temperatury pokojowej by lepiej się je kroiło. Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
Banoffee 1845

Ciasto to wyglądem przypomina słynnego 3 Bita. Ale tylko wyglądem bo w smaku jest już zupełnie inne. I powiem Wam, że dla mnie i dla tych którzy je próbowali jest o wiele lepsze od 3 Bita ;-) Pierwszy raz zrobiłam je na Sylwestra i od tej pory często będzie gościć w moim domu. Zapraszam!!!   Składniki: Spód: 300 g herbatników(...)Herbatniki kruszymy, mieszamy dokładnie z masłem. Masło powinno być w temperaturze pokojowej. Gotowy spód przekładamy do tortownicy o średnicy 28 cm. Dokładnie dociskamy. Banany obieramy, kroimy w plasterki i układamy na herbatnikowy spód. Na banany wylewamy masę kajmakową. Śmietanę ubijamy na sztywną masę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i fixy do śmietany. Gotową masę przekładamy na nasze ciasto

Passion of Cooking
WANILIOWO KAKAOWY SERNIK Z TRUSKAWKAMI 179

ulubionych ciast. Wszak za każdym razem mogą smakować inaczej. Dorwałam koszyczek truskawek i postanowiłam, że wykorzystam je do sernika. Palce lizać!   Składniki: 1 kg sera w wiaderku 4 łyżki likieru waniliowego DALKOWSKI 3 łyżki kakao 5 łyżek cukru pudru 3 łyżki żelatyny 400 g ciastek maślanych 20 g masła 1/2 kg truskawek 2 galaretki truskawkowe Wykonanie: *Herbatniki drobno(...)rozpuszczenia. Kiedy przestygnie dodajemy do sera. Miksujemy. Z masy odbieramy 1/3 , do reszty dodajemy kakao, miksujemy, wykładamy do tortownicy. Do reszty masy dodajemy likier, mieszamy, wylewamy na ciemne ciasto, można delikatnie przemieszać wykałaczką. *Truskawki przekrajamy na połówki. Układamy na cieście. Galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach wody. Kiedy przestygną zalewamy truskawki, odstawiamy do lodówki do stężenia

Z Majeczką w kuchni
Ciasto MICHAŁEK Z GRUSZKAMI 466

podania składników na warstwę gruszkową z galaretką, bo jej zastyganie trwa długo ( ok. 2 godziny w zimnym miejscu) i najlepiej zrobić ją najwcześniej, żeby później nie czekać z przekładaniem ciasta. Warstwa gruszkowa: 1 kg gruszek ( waga po obraniu i wycięciu gniazd nasiennych) 1/3 szklanki wody 2 galaretki gruszkowe (lub inne zielone np. agrestowe) Obrane, oczyszczone gruszki zetrzeć na tarce(...)powietrza dostało się do ciasta. Wylać biszkopt do formy wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie wyrównać. Piec ok. 25 minut ( do suchego patyczka). Po całkowitym ostudzeniu wyjąć z formy i przekroić na dwa blaty.  3. Jeden blat wyłożyć z powrotem na dno formy. Wylać tężejącą masę gruszkową.  Od razu wyłożyć warstwę herbatników, lekko docisnąć. Odłożyć

Maślane ciasteczko
Ciasto grysikowiec bez pieczenia wg Ewy Wachowicz 1605

Dawno nie pojawiały się na blogu ciasta więc dziś łapcie to, pyszne bez pieczenia, bardzo szybkie. Składniki: 1 l mleka 1 szklanka cukru 3 łyżki kakao 200 g masła 1 szklanka kaszy manny 3 paczki herbatników polewa czekoladowa Wykonanie: Mleko, cukier, masło, kakao dodać do garnka zalać mlekiem i podgrzewać. Gdy mleko się zagotuje dodać kaszę mannę i gotować

Pychotkaaa
Orzechowiec z szyszką 229

orzechami należą do moich ulubieńców. Natomiast te z kajmakiem uwielbia mój Mąż. To ciasto to połączenie naszych smaków. Bez pieczenia, w kilka minut można przygotować pyszny deser, który zadowoli najbardziej wybredne gusta. Nam smakował bardzo!  Składniki: (na małą keksówkę) duże opakowanie kakaowych herbatników KREM: 300ml kremówki 2 śmietan-fixy 200g mielonych orzechów laskowych (bardzo drobno mielonych, na mąkę

Cakes By Kejt
Tarta z czarną porzeczką. 280

czarnej porzeczki byłem bardzo szczęśliwy, bo bardzo ją lubię, ale najlepiej mi smakuje w ciastach, tartach, jagodziankach...  Tarta z tego przepisu jest po prostu idealna: niezbyt słodka, smaczna, pachnąca wanilią, z bardzo łagodnym kremem i kwaśnymi jagódkami. Zapraszam! Składniki: Spód: 2 opakowania czekoladowych herbatników 100 g roztopionego masła Krem: 500 ml mleka 2 łyżki cukru łyżeczka cukru wanilinowego

Kuchnia Łukasza
Sernik z twarogu homogenizowanego 126

Bardzo często używam twaróg homogenizowany zamiast tradycyjnego białego sera, ze względu na jego delikatną konsystencję oraz łatwość i szybkość w przygotowaniu ciasta. Trzeba jednak uważać na producenta gotowych wyrobów homogenizowanych. Kaloryczność serka/ twarożku homogenizowanego jest często dużo wyższa niż chudego twarożku (160- 180 kalorii w 100 gramach). Jeżeli chcemy aby nasz serniczek nie był bombą kaloryczną to warto zwrócić uwagę(...)pieczenia Aromat pomarańczowy Herbatniki lub biszkopty Tłuszcz i wiórki kokosowe do formy (lub papier do pieczenia) Dowolne bakalie Wykonanie: Twarożek homogenizowany włożyć do miski i połączyć z mąką ziemniaczaną, kaszą manną i proszkiem do pieczenia. Następnie utrzeć żółtka z cukrem i wymieszać z resztą składników. Z białek ubić sztywną pianę, połączyć delikatnie z ciastem i przełożyć do formy lekko

Tradycyjna Kuchnia
Sernik pomarańczowy bez pieczenia 4634

sokiem pomarańczowym i polewą pomarańczową.Za oknem powoli zwiększa się temperatura powietrza, wiosna już przyszła, a przynajmniej zagląda do nas coraz odważniej, tak więc chętniej będziemy sięgać po ciasta bez pieczenia, które nie wymagają nagrzewania piekarnika (a przy tym nagrzewania kuchni) i są podawane na zimno, a więc chłodzą nas, gdy na zewnątrz jest coraz cieplej.Przepis można wykorzystać w tortownicy(...)cukru70g masła0,5 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 1 łyżce zimnej wody Wykonanie:- czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z mlekiem, energicznie wymieszać do połączenia się składników, dodać pokruszone bardzo drobno herbatniki, wymieszać i wyłożyć na spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać i schłodzić w lodówce- twaróg i mascarpone wymieszać z cukrem na gładką masę, wycisnąć sok z pomarańczy, przecedzić

Smakołyki Bereniki