Dawno, dawno temu… Sama szukałam odpowiedzi na pytanie jak zrobić idealne ciasto na pierogi. W moim domu rodzinnym jedyne robione to
Kolorowy PrzepisownikTradycyjny sernik idealny - przepis rodzinny, sprawdzany od wielu już lat. Ciasto jest soczyste, bardzo wyczuwalny twaróg, a nie jakieś tam serki homogenizowane. Polecam! Czytaj więcej »
Ana Mari's worldTradycyjny sernik idealny - przepis rodzinny, sprawdzany od wielu już lat. Ciasto jest soczyste, bardzo wyczuwalny twaróg, a nie jakieś tam serki homogenizowane. Polecam! Czytaj więcej »
Ana Mari's worldPiernik staropolski w innym wydaniu bo w połączeniu z kremem kawowym. Ciasto przypadnie do gustu miłośnikom kawy i piernika. Rodzina będzie zachwycona jak ugościmy ich w
wesoła kuchniaNa blogu mam dwa makowce: makowiec z jabłkami na kruchym cieście i tradycyjną struclę . Ten pierwszy posmakował nam tak bardzo, że nie próbowałam kolejnych przepisów. I
bistro mamaO dziwo dzisiaj nie na słodko ;). Wytrawne kapuśniaczki z pieczarkami w cieście francuskim. Takie jedzonko schodzi w moim domu migiem. Wiem, że do świąt jeszcze trochę
Nastoletnie WypiekanieNie wyobrażam sobie Świąt bez sernika. To jedno z moich ulubionych ciast, wciąż na nowo przeze mnie odkrywane. Dzisiejsza wersja idealnie nadaje się na bożonarodzeniowy stół
Fitsweet.meRogaliki takie idealnie będą pasowały do czerwonego wigilijnego barszczu. Zrobione z ciasta krucho-drożdżowego zachowają świeżość na dłużej. SKŁADNIKI Ciasto: ½ szkl. kwaśnej śmietany
słodki bratekCzytaj więcej » Blog kulinarny pełen przepisów na codzienne posiłki, dania wykwintne, ciasta, torty, babeczki i sosy. Potrawy z ryb i mięs.
Ekspansja smakuCzytaj więcej » Blog kulinarny pełen przepisów na codzienne posiłki, dania wykwintne, ciasta, torty, babeczki i sosy. Potrawy z ryb i mięs.
Ekspansja smakuMoje weekendowe ciasto to wytworny świąteczny seromakowiec. Aromat pomarańczowy i mak z bakaliami to typowe bożonarodzeniowe smaki i zapachy. Paza
To co kochamDziś podam przepis na pierniczki z których zrobiłyśmy serca na Walentynki. Ciasto jest dobre, ponieważ nie wyrasta i pierniki są równe i idealne do zdobienia. Składniki
Lili w kuchniNadziewane pierniczki z ciasta na piernik staropolski już gotowe, więc teraz czas na docelowy wypiek :) Robienie piernika staropolskiego składa się z trzech etapów- przygotowania ciasta, pieczenia
DefinicjaSmakuOj działo się u mnie w kuchni, działo. A raczej pierniczyło :) Ciasto dojrzewające na pierniczki przygotowałam w połowie listopada, wczoraj stwierdziłam, że dobrze by było coś
Domowa Cookierenka AgiSezon piernikowy już się zaczyna. Chcę wam pokazać jak można z ciasta piernikowego, ususzonej pomarańczy zrobić mały prezencik.Piernikowy prezentPodstawą jest ciasto piernikowe , które
W kuchennym oknie EwyPóźną wiosną, zanim jeszcze pojawiły się świeże owoce, postanowiłam zrobić ciasto z malinami. Kupiłam więc mrożone, ale...ciasta i tak nie zrobiłam. Po wysypaniu
Codzienna kuchnia niecodziennaPierniczenie rozpoczęte...pierwsze pierniczki upieczone w ramach wspólnego pieczenia Ciasta na niedzielę ..znalazłam u Dorotki przepis na szybkie pierniczki i takie własnie zrobiłam..Robi je
Moje domowe kucharzeniePyszna rybka..do ciasta którym obtoczyłam rybkę dodałam trochę ziaren sezamu..ilość sezamu wedle gustu..rybkę smażyłam na oleju rzepakowym, który jest naturalnym źródłem
Moje domowe kucharzenieŚwieżo upieczone ciasto jest bardzo twarde, a jego jedzenie nie sprawi nikomu przyjemności. Część ciasta tradycyjnie już odkładam do przygotowania Moczki , która dzięki niemu nabiera niepowtarzalnego smaku. 2. Barszcz czerwony Trudno mi wyobrazić sobie święta Bożego Narodzenia bez barszczu na tradycyjnym zakwasie . Barszcz, który pamiętam miał wyjątkowy smak właśnie dzięki(...)Wandy, która uparcie powtarzała, że to nie pierogi ruskie, a polskie. I rzeczywiście, w Rosji danie to tak jest właśnie nazywane. Przygotowane ciasto na pierogi dzielić będziemy na 3 części (po jednej części na pierogi ruskie , z kapustą i na uszka ). Ugotowane pierogi możemy przelać warstwą oleju
kuron.com.plnałożyć farsz i zawinąć. Białka lekko ubić widelcem i posmarować górę ciasta. Posypać sezamem. Pieczenie – nagrzać piekarnik do 220 C i piec do momentu aż paszteciki nabiorą złotego koloru. Piec 15-20 minut. Pokroić na mniejsze kawałki i gotowe. Zrobię je na pewno na Święta Bożego Narodzenia
Kuchnia Pokoleń