ciasta kruche - 14048 przepisów (strona:312/937)

Tartaletki krówkowe z orzechami 588

skuszą wielbicieli krówek i orzeszków ziemnych. Choć można je zaliczyć do kategorii słodkich i kalorycznych przekąsek, ich niewielki rozmiar pozwala na zjedzenie takiej babeczki ze smakiem, bez efektu przesłodzenia. Ciasto kruche, z którego przygotowujemy babeczki, dzięki dodatkowi kakao ma ładną brązową barwę. Wnętrze każdej tartaletki to krówkowa masa jogurtowa oraz bardzo duża ilość prażonych orzeszków ziemnych.Z podanego przepisu można przygotować

Smakołyki Bereniki
sernik z jagodami 198

składniki na ciasto kruche: 450 g mąki 110 g cukru 250 g masła, schłodzonego 4 jajka 1 łyżka octu 1-2 łyżki śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia wykonanie: Mąkę, proszek do pieczenia i cukier siekamy z masłem. Dodajemy żółtka, ocet oraz śmietanę i zagniatamy ciasto. Formujemy kulę, dzielimy na dwie części (3/4 i 1/4). Ciasto schładzamy w lodówce. Następnie

Domowy Smak Jedzenia
Mazurek czekoladowy z masłem orzechowym 170

orzeszkami ziemnymi i czekoladą.  Mazurek jest łatwy i dosyć szybki do zrobienia. Pamiętajcie, że sam spód można zrobić nawet tydzień wcześniej a przełożyć masą dzień przed podaniem.  Ciasto kruche: 250 g mąki pszennej 100 g ziemnego masła 50 g cukru pudru jajko spora szczypta soli 1/2 słoika masła orzechowego z kawałkami orzeszków garść prażonych orzeszków ziemnych do dekoracji

Smakołyki Asi
Napoleonka na cieście francuskim 485

właściwie budyniem), kremówka natomiast ma warstwę kremu śmietanowego lub śmietanowo-budyniowego, czasem też dodatkową warstwę bitej śmietanki. Różnią się też ciastem - w jednym jest ciasto francuskie, w drugim - ciasto kruche lub półfrancuskie. Nie zamierzam rozstrzygać sporu, czyja racja jest bardziejsza, każdy niech to nazywa tak, jak mu smakuje;)  Upiekłam więc napoleonki, czyli ciastka z budyniem. I właśnie budyń

Obiad gotowy
szarlotka tatrzańska 316

składniki na ciasto kruche: 500 g mąki krupczatki 80 g cukru pudru 250 g masła, schłodzonego 2 żółtka 2 łyżki kwaśnej śmietany 2 łyżeczki proszku do pieczenia dodatkowo: ok. 3-4 łyżki bułki tartej wykonanie: Wszystkie składniki przekładamy na stolnicę, siekamy nożem a następnie zagniatamy ciasto. 2/3 ciasta wałkujemy i przekładamy do blaszki (ok. 25×40 cm) wyłożonej papierem

Domowy Smak Jedzenia
Kruche babeczki z kremem i owocami 163

Kruche babeczki to takie proste, w miarę szybkie przegryzacze, które można przygotować sporo wcześniej i nawet ewentualnie zamrozić. Można je napełniać różnymi farszami, kajmakiem, kremem, bitą śmietaną... Owocowy dodatek podkręca smak i sprawia, że nawet najmłodsi chętnie sięgną po takie babki :) Składniki: CIASTO: 500g mąki pszennej 200g masła 200g cukru pudru 4 żółtka łyżka śmietany 18% łyżeczka proszku do pieczenia(...)wycinać kółka i wylepiać nimi klasyczne, aluminiowe foremki na babeczki. Nakłuć każdy spód w kilku miejscach i piec w 180'C 10 - 15 minut. Gotowe spody wystudzić. UWAGA: To ciasto kruche jest uniwersalne - używam właśnie do babeczek, do ciasteczek, spodów do serników, szarlotki. KREM: jogurt naturalny wymieszać z cukrem pudrem. Nakładać po łyżce - dwie do każdej babeczki.  Całość ozdobić

Cakes By Kejt
Super mazurek 222

żółtka 2 łyżki kakao  1 op. cukru wanilinowego Do przełożenia: 4 białka 20 dag cukru pudru ok. 15 dag posiekanych orzechów włoskich i migdałów marmolada Dodatkowo: lukier Zagniatamy kruche ciasto.  Dzielimy je na 3 części, a do jednej dodajemy kakao. Z białek i cukru pudru ubijamy sztywną pianę. Na wysmarowanej tłuszczem blaszce układamy jedną część jasnego ciasta, smarujemy

Pyszności Słodkości
Tarta z kremem śmietanowym z mascarpone i białą czekoladą z sezonowymi owocami 94

soli Na krem: 500 ml śmietany kremówki (36%) 250 g serka mascarpone 1,5 tabliczki czekolady białej Dodatkowo: sezonowe owoce - jeżyny, truskawki, maliny, porzeczki Przygotowanie: Składniki na kruche ciasto - mąkę, sól, cukier, jajka, masło, wyrobić na gładką masę. Owinąć w folię i wstawić na minimum 30 minut do lodówki. W tym czasie można przygotować krem.  Rozpuścić

Gotowanie, czyli hobby dla każdego
Szarlotka z budyniem 199

łyżeczka proszku *ponadto -1 kg jabłek (najlepiej o winnym smaku) -2 budynie waniliowe -750 ml mleka -3-4 łyżki cukru -bułka tarta -cukier puder Wykonanie: Ze schłodzonych składników przygotowujemy ciasto kruche. Gdy będzie idealnie wyrobione, dzielimy je na 2 części: jedną umieszczamy w lodówce, a drugą w zamrażarce na ok. 2 godziny. Umyte i obrane jabłka kroimy w grubsze plastry

KasiekGotuje
Tarta gruszkowo- orzechowa 140

posiekanych orzechów 5 dag słonecznika 2 łyżki cukru pudru Tłuszcz i wiórki kokosowe do formy Sól Wykonanie: Z mąki, 3 żółtek, margaryny, cukru, proszku i śmietany wyrabiamy ciasto kruche z dodatkiem odrobiony soli. Odstawiamy na pół godziny do lodówki. Z jednego żółtka i cukru pudru ucieramy kogel-mogel. Gruszki obieramy, ścieramy na grubej tarce i skrapiamy sokiem z cytryny. Formę

Tradycyjna Kuchnia
Kruche pierożki z jaglaną i pieczarkami 107

Pozostałe jajka ugotować na twardo, pokroić w drobną kostkę, tak samo pieczarki i wymieszać z pokrojoną natką pietruszki i ugotowaną kaszą, całość doprawić do smaku i dokładnie wymieszać. Rozwałkować kruche ciasto na wysypanej mąką stolnicy- kroić na kwadraty o boku 10 cm, nakładać po łyżce farszu na jeden kwadrat i skleić widelcem pierożki. Wierzch posmarować rozmąconym żółtkiem. Ułożyć na blasze

Tradycyjna Kuchnia
Sernik idealny z kajmakiem 156

Zawsze wychodził zbyt zbity i za mało puszysty. Aż w końcu udało mi się zrobić sernik idealny, lekki, puszysty i mega smaczny :) Prawdziwa rozkosz dla podniebienia :) Gorąco polecam !!! Kruche ciasto : 120 g miękkiego masła 1/4 szklanki cukru 1 jajko 1 1/4 szklanki mąki Masa serowa: 1 kg twarogu  1 1/4 szklanki cukru 1/4 szklanki mąki 3 jajka 1 łyżka

Ciasteczkowy Potwór
Tarta ze szparagami 125

smażenia bułka tarta – do posypania Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 180°C bez termoobiegu. Składniki na ciasto zagnieć i rozwałkuj. Foremkę na tartę posmaruj olejem i posyp bułką tartą. Ciasto kruche przełóż do foremki. Cebulę pokrój w kostkę, szparagi pokrój w nieduże kawałki. Smaż na rozgrzanym oleju przez kilka minut. Dodaj pokrojony szpinak i posiekany koper. Śmietanę wymieszaj z jajkiem

wiecejwarzyw.pl
sernik z wiśniami i kokosem 97

składniki na ciasto kruche: 300 g mąki 3 – 4 żółtka 110 g cukry 150 g masła, schłodzonego 1-2 łyżki śmietany 1 łyżka octu 1 łyżeczka proszku do pieczenia wykonanie: Mąkę, proszek do pieczenia i cukier siekamy z masłem. Dodajemy żółtka, ocet oraz śmietanę i zagniatamy ciasto. Formujemy kulę, wkładamy do woreczka spożywczego i schładzamy w lodówce. Schłodzone rozwałkowujemy

Domowy Smak Jedzenia
Kruche ciasto kokosowe z bananem, truskawkami i kruszonką 122

jeszcze ciepłe, wyjęte prosto z piekarnika oraz po całkowitym ostygnięciu. Kokos, truskawki i banan to świetne połączenie, którego musicie spróbować. Polecam! (Forma o wymiarach około 22 x 26 cm) Kruche ciasto: 300g mąki pszennej 100g wiórków kokosowych 150g cukru pudru 200 g masła/margaryny 2 jajka 2 łyżki cukru wanilinowego (płaskie) 2 łyżeczki proszku do pieczenia (płaskie) Dodatkowo: 2 łyżki

Di gotuje