Pomidorowe serce. I historia z dreszczykiem 249jest ona potrzeba, bo niczego się najpierw nie podsmaża. Pomidorki w zalewie octowo-klonowej najpierw godzinę pieczemy, żeby wydobyć ich cudownie słodki smak i aromat, a następnie przykrywamy kruchym ciastem. Efekt, muszę przyznać, niebanalny. Danie cudownie proste w przygotowaniu, a smak zupełnie wyjątkowy. Jedyne drobne ale , to, moim zdaniem, zbyt duża ilość octu (a i tak zmniejszyłam jego ilość
Pożeraczka, czyli raz adobrze
Cynamonowe ciasteczka 180180g masła 90g cukru pudru 230g mąki pszennej 1 płaska łyżka cynamonu 40g mąki ziemniaczanej szczypta soli Przygotowanie: Wszystkie składniki łączymy ze sobą i zagniatamy gładkie ciasto. Wyrobione kruche ciasto owijamy folią spożywczą i schładzamy w lodówce ok. 1 godziny. Po schłodzeniu ciasto wałkujemy na grubość ok 4mm, podsypując delikatnie mąką. Wykrawamy ciasteczka, które układamy na blaszce wyłożonej papierem
Motylkowa Kuchnia
Sernik krakowski 322miksujemy. Przesianą mąkę ziemniaczaną dodajemy do masy. Białka ubijamy na sztywną pianę. Za pomocą łyżki delikatnie staramy się wmieszać białka w masę serową. Gotową masę serową wykładamy na podpieczone ciasto kruche. Pozostałe ciasto wałkujemy dosyć cienko i wycinamy paski, które układamy pod skosem na wierzchu masy serowej, tak by utworzyła kratkę. Na końcu smarujemy paski ciasta żółtkiem. Ciasto wkładamy
psgotujemy
Tarteletki ze śmietaną i owocami 244Małe słodkości zawsze cieszą się dużym wzięciem. My szczególnie lubimy gdy pokryte są lekkim kremem i duuuużą ilością świeżych owoców:) Kruche ciasto: 2 żółtka, 2 szklanki mąki pszennej, 175g masła, 5 łyżek cukru. Mąkę przesiać, zrobić dołek, dodać żółtka, rozkłócić nożem. Dodać cukier i posiekane masło. Zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię spożywczą
Z miłości do słodkości
Razowa tarta z brzoskwiniami i budyniem oraz analiza składu dostępnych budyni 264masła 1 łyżka jogurtu naturalnego 2 żółtka 1 opakowanie budyniu śmietankowego Winiary bez cukru 1/2 litra mleka 3 duże dojrzałe brzoskwinie Z mąki, masła, jogurtu i żółtek zagniatamy kruche ciasto, jeśli się klei to należy dosypać jeszcze trochę mąki. Ciastko obowiązkowo należy co najmniej przez pół godziny schłodzić w lodówce. Następnie wykładamy nim formę do tarty i zapiekamy przez
Cynamonowe szczęście
Szarlotka koralowa 225wypieku użyłam jabłek champion ale muszą być one twarde a w sezonie jesiennym idealna będzie szara reneta. Szarlotka jest piękna a potem jest pyszna, ma mnóstwo jabłek zamkniętych w kruchym cieście, dosłownie zamkniętych. Nie przekaże Wam smaku, mogę tylko zapewnić że jest niebiański. Przypomina mi dzieciństwo i szarlotki mojej babci. Zachęcam do zabawy w pieczenie tak pysznej szarlotki. Szarlotka koralowa
Moje Małe Czarowanie
Kruche ciasto z truskawkami 650Dzisiaj publikuję kolejny przepis z wykorzystaniem naszych pysznych, sezonowych owoców jakimi są truskawki. Tym razem coś do kawusi- ciasto! Mniaaaam! Kruche ciasto z truskawkami Składniki: Ciasto: 2 i 1/2 szklanki mąki, 250 g zimnej margaryny, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 5 żółtek, 3 łyżki cukru pudru, Masa: 5 białek, szklanka cukru, łyżeczka cukru waniliowego, 2 budynie waniliowe
paapilotkaa
Ciasto rabarbarowe z bezą 222Sezon na rabarbar w pełni, trzeba więc z niego korzystać! Ja polecam przepis na naprawdę pyszne kruche ciasto pokryte kwaśnym rabarbarem i słodka, wilgotną bezą. Smakiem troszkę przypomina popularne ciasto o nazwie Pleśniak. Nam bardzo przypadło do gustu! Ciasto: 500g mąki pszennej, 300g masła lub margaryny, 5 żółtek, 125g cukru, 2 łyżeczki proszku
Z miłości do słodkości
Tarta z rabarbarem i bezą 197Jedno z doskonałych połączeń smakowych: kwaśny rabarbar i słodka beza. Słodycz kruchego ciasta i chrupkiej bezy powodują, że dodatek cukru do rabarbaru jest naprawdę zbędny. Tartę lubię również z dodatkiem lodów waniliowych. Poezja smaku! Polecam :-) Składniki: Ciasto: 225 g mąki pszennej 150 g zimnego masła 50 g cukru pudru 1 duże żółtko 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 łyżeczka cynamonu Mąkę
maniapieczenia
Crostata (włoska tarta) 204lokalne specjały starając się zapamiętać ich smak by móc potem odtworzyć je w mojej kuchni :-) Crostata to bardzo popularna włoska tarta. Genialna w swej prostocie bo składa się z kruchego ciasta z nutką cytryny, cienkiej warstwy migdałów i konfitury owocowej, najczęściej z moreli, brzoskwini lub owoców leśnych. Crostata di marmellata ma zwykle na swym wierzchu kratkę ułożoną z paseczków
maniapieczenia
Babeczki z budyniem waniliowym 221soli Budyń: 1 szklanka mleka 3 łyżki masła 3 łyżki mąki krupczatki 1 laska wanilii 3 łyżki cukru 2 żółtka opcjonalnie suszone wiśnie Wykonanie: Ze składników na ciasto zagniatamy kruche ciasto. Ja robię to przy pomocy malaksera. Formujemy kulę i wkładamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie na lekko omączonym blacie wałkujemy ciasto na grubość
Kulinarne przygody Gatity
Pleśniak z jabłkami 430Pleśniak, czyli kruche ciasto z „rosą”, można zrobić z dowolnymi owocami. Oczywiście trzeba uważać, by dodane owoce nie miały zbyt wiele soku, który sprawi, że konsystencja ciasta nie będzie zbyt ciekawa. W każdym razie kompozycja z jabłkami się jak najbardziej sprawdza :) Ciasto: 200g margaryny lub masła ½ szklanki cukru 5 żółtek 500g mąki 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Masa bezowa
Smakowy Raj
Delikatne kruche ciasto z rabarbarem 193Uwielbiam kwaskowaty smak rabarbaru w połączeniu z delikatnym kruchym ciastem. Przepis na ciasto jest dość prosty, a zarazem uniwersalny, bo zawsze można zamiast rabarbaru dodać inne owoce, na które aktualnie jest sezon. Składniki: 4 jajka 1 szklanka cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 180g masła lub margaryny 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 500 - 600g rabarbaru Dodatkowo: Cukier
Smakowy Raj
Kruche ciasto z borówkami i delikatna pianką 223Pyszne,delikatne nie za słodkie, idealnie kruche ciasto:) Słodycz ciasta przełamana kwasowością borówek, dla nas idealne połączenie. Mam nadzieję, że i Wam posmakuje;) Przepis pochodzi ze strony Moje Wypieki . U mnie w wersji z borówkami. Składniki: 250 gram masła 3 łyżki cukru 5 żółtek 2,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie: Mąkę,masło, żółtka,proszek
Krakowskie smaki Ani