banana i kilka malin. Słodycz sosu śmietanowo – waniliowego łamie idealnie cierpkość jabłek, czy malin. Efekt końcowy… mogłabym jeść bez końca! Składniki (3 tarty o średnicy 14 cm): Kruche ciasto: - 125 g przesianej mąki - 70g masła - 70 g cukru pudru - 1 jajko Mąkę przesiać na stolnicę lub do misy robota, dodać masło pokrojone na małe kawałki. Rozcierać, aż utworzą
dom-agi.plcórcia mojego brata - Zuzanka ;-) Która nie mogła się doczekać już publikacji tych zdjęć (a fotografie robiłam w niedzielne popołudnie). Zuzanko pozdrawiam Cię cieplutko ;-)))) cmooook ;* PRZEPIS NA KRUCHE BABECZKI: CIASTO: - 200g bardzo zimnego masła prosto z lodówki - 200g mąki krupczatki - 200g mąki pszennej babuni - 4 żółtka - 1 lub 2 łyżki śmietany (ewentualnie zimnego mleka) - płaska łyżeczka proszku do pieczenia(...)się "zagotowała" - około 1,5 do 2,5 minut. Gorącą masą nadziewamy babeczki. Ja babeczki wypełniam po brzegi, bo lubię kiedy masy w babeczce jest dużo. Możecie na kruche ciasto położyć owoce i na to masę budyniową. Lub na masę budyniową owoce - w tym przypadku owoce kładziemy od razu, póki masa jest gorąca bo tylko wtedy się "przykleją", jak masa
SMYKWKUCHNIgramów mąki krupczatki - 200 gramów masła (+ do wysmarowania foremek) - 100 gramów cukru pudru - 1 żółtko - 1-2 łyżki zimnej wody - bułka tarta (do wysypania foremek) Przygotowanie ciasta: Zagniatamy ciasto z podanych wyżej składników. Wyklejamy foremki wysmarowane masłem i oprószone bułką tartą i wstawiamy do lodówki na około 15 minut. Po tym czasie wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni(...)kożuch). Masło ucieramy mikserem na puszystą masę. Partiami dodajemy do niego chłodny budyń, cały czas miksując. Składniki do wykończenia: - dowolne owoce - syrop cukrowy Przygotowanie wykończenia: Na wypełnione kremem kruche ciasto wykładamy wybrane owoce. Całość smarujemy syropem cukrowym (można zrobić w domu z wody i cukru) dla zwiększenia wizualnej atrakcyjności i przedłużenia świeżości owoców. Smacznego i do napisania wkrótce
Życie zamknięte w smakuDziś drugie podejście do rurek, dla mnie równie smaczne jak kruche rurki z nadzieniem z musu śliwkowego , zdaniem mojego męża jeszcze smaczniejsze od wcześniejszych. Tym razem krem zrobiłam ze śmietany kremówki, masy kajmakowej z odrobiną spirytusu. Baza na rurki jest ta sama co wcześniej. Smak kremu do złudzenia przypomina mi krem ajerkoniakowy. W pracy kolegom również bardzo smakowały, więc(...)można przechować w szczelnym pudełku do 7 dni. Rurki z nadzieniem trzeba zjeść w przeciągu 3 dni i przechowywać w lodówce. Smacznego! *Można użyć innej mąki, ale krupczatka do ciast kruchych sprawdza się najlepiej. Źródło: przepis na rurki – Moje wypieki , przepis na krem autorski
moj przepis naObie wersje słodkie, chrupiące, pełne kremowego wnętrza...i obie malują tak samo duży uśmiech na twarzy rozanielonego konsumenta :) Podobnie radośnie będą prezentować się na wielkanocnych stołach lub koszyczkach :) Zagniatajcie kruche ciasto i poślijcie na świąteczne stoły trochę radości! Ciastka jajeczka na ok. 25 sztuk Potrzebujesz: Ciasto: 85g masła 1 jajko 80g cukru 210g mąki pszennej + do podsypywania 1/2 łyżeczki
Kuchnia w Słońcu SkąpanaCzas wrócić po świętach bo ostatni post to wielkanocny koszyczek. Mamy już rabarbar, szparagi, młodą kapustę, kalafiory, za chwilę pojawią się truskawki. A ciągle mam wrażenie
bistro mamałyżki octu balsamicznego 1 łyżka oleju szczypta płatków chili lub chili w proszku jedna łyżka dowolnego likieru owocowego (można pominąć) Przygotowanie: Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto: mąkę i kakao przesiewamy na stolnicę dodajemy kawałeczki zimnego masła. Składniki siekamy nożem lub rozcieramy palcami w celu jak najdokładniejszego ich połączenia. Do miseczki wlewamy żółtka, dodajemy śmietanę, aromat amaretto, cukier, cukier
Symfonia Smakówrozwijać i mam nadzieję, że widzicie to, że z roku na rok moje zdjęcia są coraz lepsze. Postanowiłam też […] Artykuł 6 urodziny bloga | Number Cake, czyli tort z kruchego ciasta pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogprodukowanego przez Agnieszkę i Marcina Bielec. Takie pyszności produkują na terenie gminy Korycin :) http://www.serykorycinskie.com.pl/ Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania bez glutenu , Dania jednogarnkowe , Dania wegetariańskie , Obiad , Tarty i kruche ciasta , Zapiekanki Tagged: brokuł , cukinia
https:KKuchniaMniamokolicach brzucha), ponieważ organizm wykorzystuje go do produkcji energii. Mózg lepiej funkcjonuje, zmniejsza się łaknienie i podatność na choroby serca. Ma także działanie antybakteryjne. Jabłko - własności tutaj Składniki na kruche ciasto: 1 szklanka mąki pełnoziarnistej (u mnie orkiszowa) 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 duże łyżki oleju kokosowego w formie stałej 1 jajko (lub jeśli chcecie ciasto mniej twarde
Ekocozy | Naturalnie na co dzieńpiekłam. Strasznie żałuję tej późnej decyzji, bo jest tak pyszny, że oblizuję talerz, aż do ostatniego okruszka :-). I smaku dodają mu czarne porzeczki... po prostu uwielbiam kwaskowe ciasta! Na kruche ciasto 200 g masła, schłodzonego 5 żółtek, z dużych jajek 400 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki drobnego cukru szczypta soli 1 łyżka kwaśnej
Mała w garnku mieszamigdałowe ciasto ze śliwkami. Na rynku można spotkać coraz to inne gatunki. Uwielbiam ciasto ze śliwkami. Śliwki to kolejne sezonowy owoc, który idealnie nadaje się na ucierane ciasto owocowe , kruche ciasto czy crumble . Przepis na migdałowe ciasto ze śliwkami jest bardzo prosty, a samo ciasto zachowuje długo świeżość. Dodatkowo przygotowałam kruszonkę z migdałów. Do ciasta można wybrać dowolne śliwki
codojedzeniaPomidory z mozzarellą i pesto to błyskawiczna przystawka, która świetnie sprawdzi się na każdą okazję. Delikatna i bardzo aromatyczna. Składniki oraz szybki przepis są poniżej…
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!tart ą galette. Tarta o francuskim rodowodzie odróżnia si ę od zwykłych tart tym, ż e nie wymaga użycia formy do pieczenia. Wystarczy wyłożyć na środek kruchego ciasta truskawki, następnie zawinąć brzegi ciasta do środka i już jest gotowa do pieczenia. Dodatkiem do ciasta może być kwaśna śmietana, bita śmietana lub lody
La grande e la piccola cuocaStrasznie się cieszę, że z tego rabarbarowego sezonu! To już kolejne ciacho, które królowało w mojej kuchni! Ucierane z rabarbarem zrobiło prawdziwą furorę zarówno na blogu
Ostra na SłodkoKwaśny rabarbar i słodka beza,połączenie idealne. Kruche ciasto: 240 g mąki tortowej 200 g masła 2 żółtka 100 g cukru (dałam mniej) 2 łyżki gęstej śmietany szczypta soli Beza: 5 białek 350 g cukru 1 łyżka mączki ziemniaczanej szczypta soli 50 g płatków migdałowych ponadto: 500 g rabarbaru 2 łyżki mączki ziemniaczanej Ciasto zagnieść, owinąć
Kolorowa kuchnia ElkiPyszne kruche ciasto z rabarbarem i bezą, wyczekiwane i nasmaczniejsze z majowych ciast. Nadają się do niego praktycznie każde owoce, lecz beza w towarzystwie kwaśnych owoców jest szczególnie smaczna. Także rabarbar, czerwona porzeczka, agrest czy jeżyny są tu połączeniem idealnym. Bardzo lubię wszelkie słodkości, nie wyobrażam sobie niedzieli bez kawałka domowego ciasta do kawy. Nie przepadam jednak za skomplikowanymi przepisami
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!szklanki cukru pudru 140 g masła 2 żółtka 2 łyżki śmietany 1 kg delikatnego twarogu 200 ml śmietany 12% 1 szklanka cukru pudru 6 łyżeczek żelatyny wykonanie: Składniki na kruche ciasto łączę na stolnicy i zagniatam do powstania gładkiego, jednolitego ciasta. Wałkuję na placek o grubości około 4 mm i wycinam okręgi nieco większe, niż górny obwód foremek. Ciastem dokładnie
babka w formieksylitolu/cukru 2 ugotowane żółtka Składniki na nałożenie: 4 pomarańcze 1/2 szklanki ksylitolu/cukru 3/4 szklanki wody sok z 1/2 cytryny dodatkowo: płatki migdałów, rodzynki do dekoracji Przygotowanie: wszystkie składniki na kruche ciasto umieścić w misie robota i przy pomocy płaskiego mieszadła zagnieść ciasto. Gdy składniki połączą się w kulę, owinąć ciasto w folię spożywczę i mieścić w lodówce na 30 minut
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Pleśniak jest jednym z moich ulubionych ciast. Połączenie kruchego ciasta z lekką pianką i słodkim dżemem to coś niesamowitego Samo ciasto jest stosunkowo proste w przygotowaniu i składa się z popularnych w polskiej kuchni składników a więc spokojnie można je zrobić na niedzielny podwieczorek. Jest ono również idealne na święta Bożego Narodzenia oraz Wielkanocne, ale również i na każdą inną
Blog kulinarny S9.PL160g mąki orkiszowej tortowej typ450 (lub 700, typ750 ok.180g) - 80g zimnego masła (pokrojonego na mniejsze kawałki) - 150 cukru lub ksylitolu Z mąki, cukru (ksylitolu) i zimnego masła zagnieść energicznie kruche ciasto. Gdyby nie chciało się rozkruszyć dosypać trochę mąki, ale nie powinno być problemu. Kruszonkę wstawić do lodówki na czas przygotowywania śliwek. Dno formy wyłożyć śliwkami (bez pestek), pokrojonymi
Smaczne ZdroweWrzesień to zdecydowanie czas śliwek i śliwkowych przysmaków. Dziś kruche ciasto ze śliwkami i bezą. ciasto: 2 szkl. mąki tortowej 250 g masła 60 g cukru 4 żółtka 1 łyżka cukru z wanilią 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli beza: 4 białka szczypta soli 1 szkl. cukru 2 łyżeczki mączki ziemniaczanej ponadto: 400 g śliwek
Kolorowa kuchnia Elkimoja pierwsza tarta, nie wspominając o kremie. I trafiłam na świetną stronę – From movie to the kitchen, gdzie Paulina zdobyła moje serce przepisem na tą tartę. Idealne kruche ciasto, plus przygotowanie masy czekoladowej na mleku […] Artykuł Tarta z kremem czekoladowym pochodzi z serwisu Pink Envelope
Pink Envelopejabłecznik według przepisu Ewy Wachowicz. Bardzo łatwy w przygotowaniu, jednak ma jedną wadę, zresztą jak wszystkie szarlotki, które robiłam, zdecydowanie za szybko się kończy! :) blaszka 23x33cm Kruche ciasto: 2jajka+1żółtko, 500g mąki pszennej, 150g cukru, 200g masła lub margaryny, łyżka cukru waniliowego, czubata łyżeczka proszku do pieczenia, 3 łyżki kwaśnej śmietany. Mąkę przesiać wraz
Z miłości do słodkościRustykalna tarta to bardzo proste kruche ciasto, nie potrzebujesz do niego nawet foremki. Wystarczy blacha z wyposażenia piekarnika. Moje ciasto jest ogromne, o średnicy ponad 30 cm. Dzisiejsza tarta jest pełna aromatycznych wiśni, midałowego kremu frangipane, dodatkowo rant i wnętrze tarty obsypałam płatkami migdałowymi. Ciasto przygotowałam z mąki orkiszowej wymieszanej pół na pół z mąką pełnoziarnistą. Zapraszam do przepisu
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Wszystkie przepisy, które moja mamcie przyniesie od koleżanek z pracy ja oczywiście natychmiast próbuje! Ostatnio „przywlokła” sernik z brzoskwiniami . Brzmi banalnie, ale podobno dziewczyny
Ostra na Słodkodrugim;) Żałowałam jedynie, że w lodowce zabrakło lodów waniliowych lub śmietankowych, żeby porcja szczęścia była jeszcze pełniejsza. Tarta z truskawkami ma w sobie wszystko, żeby podbić każde podniebienie: niesamowicie kruche ciasto, dużo soczystego aromatycznego nadzienia i przeuroczą kratkę z migdałami. Zachęcam do upieczenia! Truskawki do wypieków lepiej wybierać twardsze i jędrne, które nie zawierają dużo soku, żeby ciasto nie było
Obiad gotowyPowoli rozpoczynamy sezon rabarbarowy. Rabarbar to roślina mająca wiele cennych właściwości leczniczych. Ja najczęściej wykorzystuje go do przygotowania ciast lub kompotu. Tym razem wykorzystałam rabarbar do przygotowania ciasta krucho- drożdżowego. Ciasto wyszło przepyszne. Jest warte polecania. SKŁADNIKI: Ciasto: ½ kg mąki, 1 jajko, 2 żółtka, 250g margaryny, ½ szklanki cukru, 2,5 łyżki śmietany 18%, 30g drożdży, 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Tradycyjna kuchnia KasiPrzepyszny sernik na kruchym cieście. Delikatny, pyszny, wilgotny, polecam wypróbować. Ja serniki uwielbiam i piekę ich całe mnóstwo, zapraszam zobaczcie jakie, jest ich ponad setka, coś znajdziecie dla siebie - Serniki . Teraz kupujemy ser i do pieczenia zapraszam. Sernik z czekoladą i żurawiną. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanierazem tarta z jabłkami, sezon na nie w pełni więc pora coś z nich zrobić :) Kruche ciasto idealnie pasuje do karmelizowanych jabłek a miękka beza uzupełnia ich smak. Tarta jest szybka i bardzo prosta, dość słodka ale można ograniczyć ilość miodu w jabłkach. Składniki na formę 26cm Ciasto: - 200g mąki krupczatki - 80g masła - 50g cukru pudru - 2 duże łyżki
Wypieki Renekońcu się za nie zabrać Zaczeliśmy od szarlotki z połówkami jabłek, wydawała się najciekawsza. I jak się potem okazało to była najlepsza szarlotka jaką kiedykolwiek jadłam – idealne, kruche ciasto, pyszne jabłka, czego chcieć więcej? Jednak żeby osiągnąć ten efekt, potrzebujemy odpowiedniej odmiany jabłek. Ja ze swojej strony polecam tutaj Szarą renetę, chyba najlepiej sprawdza się do tego typu wypieków
365 dni dookoła kuchnizdobi październik czyli tarta z rydzami. W moich lasach nie ma rydzów i zbierać ich nie mogę, natomiast na straganach jest ich pełno więc zakupiłam i zrobiłam tartę. Pyszne kruche ciasto i całe kapelusze rydzów, do tego sery i obiad na stole ale po kolei. Tarta z rydzami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieFrancuska tarta z żółtą cukinią w plasterkach. Durbuy- najmniejsze miasteczko w Belgii Przepis na francuską tartę z żółtą cukinią w plasterkach z pewnością się Wam spodoba. Kruche ciasto pachnące masełkiem, chrupiące plasterki cukini, a wszystko zalane sosem śmietanowo-jajecznym i pięknie zapieczone w piekarniku. Przepis pochodzi z kuchni francuskiej, więc dodatkowo zapraszam
dolcevitainmykitchenZaczęła się jesień więc pora na tarty, dziś ze śliwkami bo właśnie na nie mamy sezon. Delikatne kruche ciasto i kwaskowate śliwki zapieczone w słodkim, waniliowym budyniu... Polecam na jesienne wieczoru lub do popołudniowej kawy... Składniki na formę 24cm Ciasto: - 200g mąki krupczatki - 100g masła - 50g cukru pudru - 1 żółtko - 2 łyżki śmietanki 12% lub 18% (u mnie
Wypieki Renesię za progiem norki. A na końcu takiego żywopłotu (a więc w połowie drogi do domu) dopadał człowieka głód! Ukochane pieczarki zamknięte w poręcznej formie pajów - słonych ciastek z kruchego ciasta - były wtedy jak znalazł! Składniki: Ciasto: 250 g mąki 125 g masła w temperaturze pokojowej 1 łyżka skrobi 2 żółtka duża szczypta soli Nadzienie: 600 g dużych pieczarek
zadanie-gotowanieUwielbiam kruche ciasto, tak samo mocno jak jagody. Dziś zapraszam Was na połączenie obu tych smaków. Jagodowa tarta z budyniem , to pyszny prosty wypiek idealny na weekend lub do popołudniowej kawy czy herbaty. Konfitura z jagód jest wspaniałym letnim akcentem. Aż chce się jeść i jeść Polecam Wam taką jagodową tartę z budyniem. Spróbujcie. Składniki: (na formę na tartę
Słodkie okruszkischłodzenie ciasta, ich przygotowanie jest błyskawiczne. Ciasto półkruche, z którego zostały przygotowane ciastka, nadaje się również na babeczki, mazurki, spody do tart, jabłeczników, serników, makowców… i nie tylko. Ciasto jest bardzo kruche dzięki użytej mące krupczatce. Goraco polecam – do kawy, herbaty czy kubka mleka. Smacznego. Przepis na ciastka maślane z cukrem dodaję do wydarzenia „Błyskawiczny piątek
mojewypiekiinietylkokruszonka: 25 g zmielonych migdałów 25 g mąki 25 g masła 25 g cukru Przygotowanie Nagrzejcie piekarnik do 180 st (piekłam z termoobiegiem). Ze składników na ciasto zagniećcie kruche ciasto (mąka, masło, żółtka, cukier, śmietana). Wylepcie nim okrągłą (lub kwadratową) formę razem z brzegami. Nakłujcie spód i wstawcie do nagrzanego piekarnika na kwadrans. W międzyczasie przygotujcie pianę z białek
OliveandThymePleśniak to jedno z moich ulubionych ciast dzieciństwa. Kruche, słodkie i tak smakowite, że znika w kilka chwil. Łączy w sobie maślane, kruche ciasto, powidła śliwkowe i słodką bezę. Piekłam go pod wieloma postaciami, z owocami, rabarbarem, makiem, różnymi dżemami, ale w tej tradycyjnej, niemalże rustykalnej formie, smakuje zawsze znakomicie. Bardzo polecam! Składniki na pleśniaka: forma o wymiarach
Rozpustne gotowaniewytrawny wypiek okazał się strzałem w dziesiątkę! 😻 Połączenie smakowe raczej tradycyjne, proste, dlatego też najlepsze. Świeży szpinak i świeży łosoś w połączeniu z białym serem na idealnie kruchym cieście. Łososia najlepiej przygotować wcześniej, przed pieczeniem tarty. Danie idealne na wszelkie te bardziej i te mniej uroczyste przyjęcia, na szaloną domówkę, na romantyczną kolację z ukochanym
Kuchnia EllieDziś znów przepis na klasyka. Nie wiem jak Wy, ale ja po prostu kremówkę uwielbiam i nie mogę się jej oprzeć. Delikatne, kruche, ciasto i budyniowy krem - prosto i elegancko. Ciasto: 3 szkl. mąki 1 szkl. kwaśnej śmietany szczypta soli kostka margaryny Mąkę siekamy z margaryną. Dodajemy śmietanę i sól, zagniatamy. Schładzamy co najmniej godzinę
Cynamonowe szczęścieMacie ochotę na coś słodkiego? Śliwki jeszcze w sklepach można dostać więc beż problemu upieczecie to ciasto. Czekoladowe kruche ciasto, lekko cynamonowo śliwkowe nadzienie ułożone na budyniowej chmurce... ja nie odmówię kawałka, a Ty?! Składniki na ciasto; 2,5 szkl mąki pszennej 1 szkl cukru 2 budynie czekoladowe (bez cukru) 20 dag miękkiego masła 4 żółtka 1,5 łyżeczki proszku
Radość kipiąca uśmiechem.zmysłów i podniebienia. Aromatyczny kokos idealnie pasuje do wiśni dlatego polecam tartę gorąco do kawy czy herbaty. Wiśnie miałam świeże ale równie dobrze sprawdzą się mrożone czy ze słoika. Kruche ciasto, kwaskowate wnętrze i beza kokosowa dopełnia całości, pyszne połączenie. Tarta wiśniowa z kokosem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieJest tak smaczna i w zasadzie mało pracochłonna, że postanowiłam przymknąć oko na średnio fajne zdjęcia. Mam nadzieję, że mi wybaczycie i uwierzycie: warto upiec to smaczne ciasto. Składniki kruchego ciasta: 1 szklanka mąki pszennej 100 g zimnego masła szczypta soli 1 żółtko 2 łyżki kwaśnej śmietany 1/3 szklanki drobnego cukru Mąkę przesiać, dodać sól, cukier i masło. Posiekać nożem
Codzienna kuchnia niecodziennaprzepyszny wilgotny sernik nadziany soczystymi wiśniami w kisielu osadzony w kruchym cieście, był inspiracją stworzoną specjalnie dla mojego brata, który jest wielbicielem serników w każdej postaci. Wsad wiśniowy, jak i dodatek dżemu truskawkowego na wierzchu obrazuje zbliżające się lato, dzięki czemu od samego patrzenia można przenieść się do słodkiej krainy leniuchowania w ciepłych promieniach letniego słońca :D Składniki
Kulinarna (nie)codziennośćŚwięta wielkanocne dobiegają końca, jednak przepis może Wam się przydać w przyszłym roku :) Mazurek jest bardzo łatwy i tani w przygotowaniu, a do tego jeszcze smaczny! Kruche ciasto: 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej, 2 jajka, 1/3 szklanki cukru, 50g suszonych śliwek, 200g masła lub margaryny, szczypta soli, Mąkę przesiać, dodać cukier
Z miłości do słodkościPleśniaka każdy zna, a dziś chcę Wam zaprezentować taką tam moją modyfikacje, bardzo łatwą i szybką w przygotowaniu - pleśniak z makiem. Łatwy i szybki w przygotowaniu, bo wystarczy kruche ciasto i gotowa masa makowa i mamy makowiec last minute ;). Pyszny i elegancki, idealnie nada się na wielkanocny stół. Ciasto: 3 szklanki mąki 250 g masła (lub margaryny) 5 żółtek
Cynamonowe szczęścieBardzo lubimy tiramisu, jednak przyrządzony w tradycyjny sposób zdecydowanie za szybko znika. Dlatego postanowiłam wypróbować przepis Oli i upiec kruche ciasto przełożone kremem a'la Tiramisu i podłużnymi biszkoptami. Ciasto wyszło naprawdę bardzo smaczne. Troszkę jednak przypiekła mi się górna warstwa ciasta, bo nie wyłączyłam piekarnika o czasie:) I przez to niestety nie zmiękła tak jak trzeba
Z miłości do słodkościsera w wiaderku (ważne aby ser nie był za rzadki ) 1 szklanka cukru pudru 5 jajek 0,5 kostki masła Wykonanie Z podanych składników na ciasto wyrabiamy kruche ciasto , wszystko razem zagniatając i uzyskując jednolitą masę, którą wkładamy na około godziny do lodówki Formę o wymiarach 37 x 23 cm smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą / mąką. Wyciągamy ciasto
W Moim Magicznym Domuprzesiać wraz z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodać szczyptę soli, cukier waniliowy, posiekane masło, jajko oraz żółtko i rozpuszczone drożdże. Wszystko posiekać nożem, po czym zagnieść gładkie, kruche ciasto. Owinąć w folię spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki. Następnie ciasto rozwałkować na kształt prostokąta o wym. ok. 20x35cm. Rozsmarować masę orzechową, zostawiając po bokach około
Z miłości do słodkościmojprzepisna.pl | Szarlotka z jabłek prażonych Szarlotka prosta i szybka. Składa się z kruchego ciasta i prażonych jabłek ze słoika. Polecam wykorzystać jabłka własnej produkcji, możecie je zrobić z tego przepisu ( klik, klik ). Inspiracja z blogu Moje Wypieki . U mnie wersja nieco zdrowsza bo z mąki orkiszowej i ryżowej, wy oczywiście możecie wykorzystać zwykłą mąkę pszenną, np. krupczatkę. Składniki na wysoką
moj przepis namleka 1/2 szklanki oleju 4 żółtka 2 jajka cukier waniliowy 1 budyń śmietankowy piana 3/4 szklanki cukru 6 białek 20 dag wiórek kokosowych Wykonanie: Z składników na ciasto zagnieść kruche ciasto, następnie wyłożyć je na brytfankę (w czasie gdy robię ser zazwyczaj podpiekam delikatnie ciasto). Składniki na ser zmiksować ze sobą i wylać na ciasto, całość piec 60 minut
Pychotkaaajest szarlotka, jednak bardzo często piekę też takie malutkie sakiewki wypełnione kleksem śmietany i jabłkami. Są niebywale kruche i naprawdę przepyszne! Gwarantuję, że na jednym nie skończycie:) Kruche ciasto: 225 g mąki pszennej tortowej, 225 g masła, 2 łyżki cukru, 3/4 łyżeczki soli, łyżka soku z cytryny, 6 łyżek lodowatej wody
Z miłości do słodkościPyszna tarta o wilgotnym nadzieniu. Bardzo smaczny spód na bazie mąki pełnoziarnistej. Oczywiście możemy użyć dowolnego, ulubionego,kruchego ciasta. Tym razem żeby ułatwić sobie pracę, ciasto rozwałkowałam zaraz po zagnieceniu i wyłożyłam nim formę. Tak przygotowane wstawiłam do lodówki. Dzięki temu nie trzeba męczyć się z wałkowaniem schłodzonego ciasta. Moja cukinia była mocno wyrośnięta, obrałam ją i pozbawiłam pestek. Jeżeli
Stare Garymasy makowej i sera z wiaderka, ale naprawdę warto poświęcić mu nieco więcej czasu. Jest to idealne połączenie - ser, mak i śliwka cieszy podniebienie i oczy! Składniki: Ciasto na kruchy spód: 450 g mąki, 300 g masła, 150 g cukru pudru, 3 żółtka, 3 duże łyżki kwaśnej śmietany, ½ torebki cukru waniliowego, szczypta soli, 1 łyżeczka kakao (opcjonalnie) Masa makowa(...)odstawiamy. Dodajemy pozostałe składniki: kwaśną śmietanę, sok z cytryny, skórkę otartą z cytryny. Na końcu dodajemy ubitą śmietanę i delikatnie mieszamy. Śliwki myjemy i drylujemy rozcinając je całkowicie. Kruche ciasto wyjmujemy z lodówki, cienko wylepiamy nim blaszkę 24 x 36 cm i nakłuwamy widelcem. Na tak przygotowany spód wykładamy w poprzecznych rzędach masę makową. Paski masy makowej wygładzamy umoczoną
Nie tylko w kuchniSzarlotka wielu z nas kojarzy nam się z Babcią , rodzinnym domem i ciepłą kuchnią – mi również! No i dziś mam dla Was przepis na taką
Ostra na Słodkoplastry). Dodajemy cukier, cukier waniliowy i cynamon. Mieszamy. Po 10 minutach wyciągamy blachę z piekarnika posypujemy ja pokruszonymi herbatnikami i wykładamy na nią jabłka. Posypujmy startym na tarce pozostałym ciastem kruchym. Wstawiamy na 50 minut do piekarnika. Pieczemy w 180 stopniach. Po przestudzeniu posypujemy cukrem pudrem. Smacznego
ChilliJemyDebiut w mojej kuchni . Jabłuszka zapiekane w cieście. Postanowiłam wziąć udział w akcji Ciasto na Niedzielę . Postanowiłam wypróbować swój przepis, połączenie ciasta kruchego i ciasta ucieranego . W każdym razie wyszło bardzo smacznie :) Składniki zapiekane jabłka w cieście 4 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 300 g zimnego masła, pokrojonego
Różowa kuchniaKolejna odsłona szarlotki :) Tym razem do delikatnego, kruchego ciasta i całej masy jabłkowego nadzienia dołączyła puszysta bezowa pianka. Kwaśne jabłka i słodka beza - połączenie idealne! Polecam! Składniki: Ciasto: 250 g mąki pszennej 150 g zimnego masła 50 g cukru pudru 2 żółtka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Mąkę wsypać do miski, dodać cukier puder, wymieszać. Masło pokroić na małe kawałki
maniapieczeniaKruche kokosowe ciasto z dodatkiem jabłek,bardzo smaczne, proste w wykonaniu i co również ważne może dość długo stać i z każdym kolejnym dniem staje się coraz lepsze. Przepis pochodzi z tej strony. Składniki na ciasto kakaowe: 5 szklanek mąki pszennej 250 g margaryny 1 szklanka cukru 5 żółtek 3 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Słodka Kraina WypiekówDziś będzie wytrawnie :) Pyszna tarta z wybornym kurkowym nadzieniem na kruchym cieście z dodatkiem ostrego sera, czyli propozycja na letni obiad. Kurki uwielbiam! W lato zawsze czekam niecierpliwie, aż się pojawią. W tym roku przez upalną pogodę i brak deszczu nie jest ich niestety tak dużo jak w zeszłym roku, ale są i naprawdę warto się na nie choć
maniapieczeniarabarbar oraz orientalne azjatyckie smaki, czyli imbir. Ciasto jest słodkie, kwaśne i korzenne. Działa zdecydowanie orzeźwiająco i nie ciąży na żołądku tak, jak to bywa z niektórymi ciastami. Mniam! KRUCHE CIASTO Z RABARBAREM I IMBIREM Składniki na ciasto: - 175 gram mąki - 100 gram masła - 2 łyżki wody Przygotowanie ciasta: W misce umieszczamy mąkę i dodajemy do niej pokrojone w kostkę
Życie zamknięte w smakuKrokodyle oczy Na pierwszy rzut oka, ciasto to wydaje się być bardzo skomplikowane. Jest i ciasto kruche i ciasto biszkoptowe, jest i oczywiście masa budyniowa, są owoce rzecz jasna, jest i polewa. Jest wszystko co być powinno w dobrym cieście. Jednak skomplikowane to ciasto wcale nie jest, jedyną żmudną pracą jest kulanie kulek z owocami, pozostałe czynności są banalnie proste
na moim stole...Tarta Jabłkowa Kruche ciasto w połączeniu z jabłkami i cynamonem, najlepiej na ciepło a do tego lody śmietankowe, mmm... chyba nie ma osoby, która mogłaby się oprzeć takiemu połączeniu. Składniki 300 g mąki pszennej 150 g masła 1 żółtko 4 łyżki wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 kg jabłek cukier waniliowy 1 łyżka cynamonu Mąkę wymieszaną z proszkiem
Słodka Kraina WypiekówPyszne kruche ciasto z bardzo dużą ilością kruszonki, do tego słodkie morele w sam raz na gorące letnie popołudnie. Składniki : 250 g mąki 125 g masła 75 g cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko Zimne masło siekamy, dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, cukier, jajko i szybko zagniatamy ciasto. Zawijamy w folię i wkładamy na minimum 30 minut
Słodka Kraina Wypiekówjest ona potrzeba, bo niczego się najpierw nie podsmaża. Pomidorki w zalewie octowo-klonowej najpierw godzinę pieczemy, żeby wydobyć ich cudownie słodki smak i aromat, a następnie przykrywamy kruchym ciastem. Efekt, muszę przyznać, niebanalny. Danie cudownie proste w przygotowaniu, a smak zupełnie wyjątkowy. Jedyne drobne ale , to, moim zdaniem, zbyt duża ilość octu (a i tak zmniejszyłam jego ilość
Pożeraczka, czyli raz adobrze180g masła 90g cukru pudru 230g mąki pszennej 1 płaska łyżka cynamonu 40g mąki ziemniaczanej szczypta soli Przygotowanie: Wszystkie składniki łączymy ze sobą i zagniatamy gładkie ciasto. Wyrobione kruche ciasto owijamy folią spożywczą i schładzamy w lodówce ok. 1 godziny. Po schłodzeniu ciasto wałkujemy na grubość ok 4mm, podsypując delikatnie mąką. Wykrawamy ciasteczka, które układamy na blaszce wyłożonej papierem
Motylkowa Kuchniamiksujemy. Przesianą mąkę ziemniaczaną dodajemy do masy. Białka ubijamy na sztywną pianę. Za pomocą łyżki delikatnie staramy się wmieszać białka w masę serową. Gotową masę serową wykładamy na podpieczone ciasto kruche. Pozostałe ciasto wałkujemy dosyć cienko i wycinamy paski, które układamy pod skosem na wierzchu masy serowej, tak by utworzyła kratkę. Na końcu smarujemy paski ciasta żółtkiem. Ciasto wkładamy
psgotujemyMałe słodkości zawsze cieszą się dużym wzięciem. My szczególnie lubimy gdy pokryte są lekkim kremem i duuuużą ilością świeżych owoców:) Kruche ciasto: 2 żółtka, 2 szklanki mąki pszennej, 175g masła, 5 łyżek cukru. Mąkę przesiać, zrobić dołek, dodać żółtka, rozkłócić nożem. Dodać cukier i posiekane masło. Zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię spożywczą
Z miłości do słodkościmasła 1 łyżka jogurtu naturalnego 2 żółtka 1 opakowanie budyniu śmietankowego Winiary bez cukru 1/2 litra mleka 3 duże dojrzałe brzoskwinie Z mąki, masła, jogurtu i żółtek zagniatamy kruche ciasto, jeśli się klei to należy dosypać jeszcze trochę mąki. Ciastko obowiązkowo należy co najmniej przez pół godziny schłodzić w lodówce. Następnie wykładamy nim formę do tarty i zapiekamy przez
Cynamonowe szczęściewypieku użyłam jabłek champion ale muszą być one twarde a w sezonie jesiennym idealna będzie szara reneta. Szarlotka jest piękna a potem jest pyszna, ma mnóstwo jabłek zamkniętych w kruchym cieście, dosłownie zamkniętych. Nie przekaże Wam smaku, mogę tylko zapewnić że jest niebiański. Przypomina mi dzieciństwo i szarlotki mojej babci. Zachęcam do zabawy w pieczenie tak pysznej szarlotki. Szarlotka koralowa
Moje Małe CzarowanieDzisiaj publikuję kolejny przepis z wykorzystaniem naszych pysznych, sezonowych owoców jakimi są truskawki. Tym razem coś do kawusi- ciasto! Mniaaaam! Kruche ciasto z truskawkami Składniki: Ciasto: 2 i 1/2 szklanki mąki, 250 g zimnej margaryny, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 5 żółtek, 3 łyżki cukru pudru, Masa: 5 białek, szklanka cukru, łyżeczka cukru waniliowego, 2 budynie waniliowe
paapilotkaaSezon na rabarbar w pełni, trzeba więc z niego korzystać! Ja polecam przepis na naprawdę pyszne kruche ciasto pokryte kwaśnym rabarbarem i słodka, wilgotną bezą. Smakiem troszkę przypomina popularne ciasto o nazwie Pleśniak. Nam bardzo przypadło do gustu! Ciasto: 500g mąki pszennej, 300g masła lub margaryny, 5 żółtek, 125g cukru, 2 łyżeczki proszku
Z miłości do słodkościJedno z doskonałych połączeń smakowych: kwaśny rabarbar i słodka beza. Słodycz kruchego ciasta i chrupkiej bezy powodują, że dodatek cukru do rabarbaru jest naprawdę zbędny. Tartę lubię również z dodatkiem lodów waniliowych. Poezja smaku! Polecam :-) Składniki: Ciasto: 225 g mąki pszennej 150 g zimnego masła 50 g cukru pudru 1 duże żółtko 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 łyżeczka cynamonu Mąkę
maniapieczenialokalne specjały starając się zapamiętać ich smak by móc potem odtworzyć je w mojej kuchni :-) Crostata to bardzo popularna włoska tarta. Genialna w swej prostocie bo składa się z kruchego ciasta z nutką cytryny, cienkiej warstwy migdałów i konfitury owocowej, najczęściej z moreli, brzoskwini lub owoców leśnych. Crostata di marmellata ma zwykle na swym wierzchu kratkę ułożoną z paseczków
maniapieczeniasoli Budyń: 1 szklanka mleka 3 łyżki masła 3 łyżki mąki krupczatki 1 laska wanilii 3 łyżki cukru 2 żółtka opcjonalnie suszone wiśnie Wykonanie: Ze składników na ciasto zagniatamy kruche ciasto. Ja robię to przy pomocy malaksera. Formujemy kulę i wkładamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie na lekko omączonym blacie wałkujemy ciasto na grubość
Kulinarne przygody GatityKruche ciasto, udekorowane kwiatuszkami z bitej śmietany i pomarańczowym kremem. Nie wymaga dużego nakładu czasu i pracy. Krem jest tak pyszny, że ciężko jest się powstrzymać od wyjadania go prosto ze słoiczka ;) Polecam! Kochani! Życzę Wam radosnych, spokojnych i rodzinnych Świąt Wielkanocnych, mokrego dyngusa i bogatego zajączka :-) Wszystkiego co najlepsze na ten szczęśliwy czas! :* Składniki na ciasto: 175 g mąki
Domowa cukiernia EwyPleśniak, czyli kruche ciasto z „rosą”, można zrobić z dowolnymi owocami. Oczywiście trzeba uważać, by dodane owoce nie miały zbyt wiele soku, który sprawi, że konsystencja ciasta nie będzie zbyt ciekawa. W każdym razie kompozycja z jabłkami się jak najbardziej sprawdza :) Ciasto: 200g margaryny lub masła ½ szklanki cukru 5 żółtek 500g mąki 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Masa bezowa
Smakowy RajUwielbiam kwaskowaty smak rabarbaru w połączeniu z delikatnym kruchym ciastem. Przepis na ciasto jest dość prosty, a zarazem uniwersalny, bo zawsze można zamiast rabarbaru dodać inne owoce, na które aktualnie jest sezon. Składniki: 4 jajka 1 szklanka cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 180g masła lub margaryny 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 500 - 600g rabarbaru Dodatkowo: Cukier
Smakowy RajKruche ciasto, chrupiące migdały i masa owocowa. Zapewniam, że to znakomite połączenie ;) Całość zwieńczona cukrem pudrem. Smakuje doskonale. Ciasto, które można upiec zarówno latem jak i teraz, korzystając z mrożonych owoców. Polecam! :) Składniki na ciasto: 250 g mąki pszennej 100 g masła 100 g cukru szczypta soli 2 jajka Mąkę przesiać na stolnicę, dodać posiekane masło, cukier i sól. Dodać
Domowa cukiernia EwyPyszne,delikatne nie za słodkie, idealnie kruche ciasto:) Słodycz ciasta przełamana kwasowością borówek, dla nas idealne połączenie. Mam nadzieję, że i Wam posmakuje;) Przepis pochodzi ze strony Moje Wypieki . U mnie w wersji z borówkami. Składniki: 250 gram masła 3 łyżki cukru 5 żółtek 2,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie: Mąkę,masło, żółtka,proszek
Krakowskie smaki Anitylko. Nie powiem, że jest to dietetyczny deser bo takim nie jest ale raz na jakiś czas możemy sobie pozwolić na chwile rozpusty;) Serdecznie polecam;) Składniki: Kruche ciasto: 2 żółtka 220 gram maki tortowej pszennej 100 gram cukru pudru 2 łyżki gorzkiego kakao 100 gram masła łyżka oliwy 3 łyżki lodowatej wody Wykonanie: Wszystkie składniki zagnieść na jednolite i gładkie
Krakowskie smaki AniDostałam od rodziców jabłka papierówki więc mimo upału ochoczo zabrałam się za pieczenie szarlotki. Z podanego przepisu wychodzi jedna duża blacha ciasta. Delikatne kruche ciasto z prażonymi jabłkami wymieszanymi z cukrem i cynamonem dało przepyszny efekt.. Polecam.. :-) Przepis wzięłam z strony TEJ z małymi modyfikacjami. Składniki na ciasto: 4 szklanki mąki 1 szklanka cukru pudru 1 łyżeczka
Na słodko lub wytrawnietortu, bo za tortami nikt u nas nie przepada, a serniki za to uwielbiamy.Poza tym w przekroju prezentuje się jak tort właśnie :)Mam zamiar powtórzyć go na święta, ale ciasto kruche zastąpię ciastem miodowym, będzie bardziej świątecznie.Czytaj więcej
bistro mamaPrzepis na jabłecznik z budyniem znalazłam u Kasi. W zasadzie, początkowo miałam zamiar upiec placek z mieszanymi owocami i pod tym kątem szukałam przepisu. Jednak, gdy
mojewypiekiinietylkoJesień od zawsze kojarzyła mi się z szarlotkami.A szarlotki od zawsze z odwiedzinami u babci.Tym babcinym co prawda nie udało mi się dorównać , ale z wielką
Ostra na SłodkoOjj sezon truskawkowy rozpoczął się u mnie pełną parą!Ciasta … naleśniki … zapiekanki … koktajle i …. i tarty!Tak – tarty!Dziś mam dla
Ostra na Słodkoblache sernika a jego migdałowy aromat kusił niesamowicie... Teraz ja kuszę moich chłopaków tym pysznym serniczkiem, którym nigdy nie pogardzą:) A jaki jest Wasz ulubiony sernik? Forma 25x36cm Kruche ciasto:2 i 1/2 szklanki mąki pszennej, 250g margaryny Palma z murzynkiem,szklanka cukru,jajko,2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,3 łyżki kakao,kilka kropel olejku migdałowego.Mąkę
Z miłości do słodkościWiem nie te święta... Ale są fajne. Dzieciaki szalały! Wystarczy każde kruche ciasto, opcjonalnie czerwony barwnik spożywczy, dżem, i obrane migdały. Do ciasta dodajemy barwnik (nie jest to konieczne ale fajnie wygląda), formujemy palce, nacinamy na zgięciach. Miejsce na paznokieć smarujemy odrobina dżemu truskawkowego i wciskamy pół migdała.Pieczemy i gotowe
Malinowe PocałunkiKruche ciasto, soczysty rabarbar i pyszny budyń... Takie właśnie ciasto piecze moja mama, nie mogło go więc zabraknąć i u mnie w sezonie rabarbarowym. Ja uwielbiam ten kremowy budyń, gdy ciasto jest jeszcze ciepłe... Możecie użyć dowolnych owoców;) Składniki:200g masła lub margaryny, 3 szklanki mąki pszennej, jajko + 2 żółtka, 1 i 1/4 szklanki drobnego cukru do wypieków, łyżeczka
Z miłości do słodkościDoskonałe połączenie kruchego ciasta, truskawek i bezy... Ciasto bardzo podobne do pleśniaka, jaki robi moja mama, jednak pierwszy raz robiłam je z truskawkami i muszę Wam powiedzieć, że idealnie tu pasują. Inspirowałam się przepisem Majany :) Ja tego typu ciasta uwielbiam jeszcze ciepłe, oprószone cukrem pudrem... Ciasto:3 szkl. mąki pszennej, 4 łyżki cukru, 375g masła lub margaryny, 6 żółtek
Z miłości do słodkościOstatnio sporo potraw robiłam z truskawkami, a mam przecież jeszcze mnóstwo pysznego rabarbaru... Tym razem przygotowałam tartę z przepisu Kasi . Doskonałe połączenie jabłek, rabarbaru i kruchego ciasta. Do tego ta kruszonka z chrupiących płatków owsianych... Nie jest mocno słodka, a dzięki owocom nie jest też sucha. Polecam! Ciasto:jajko, 150g masła lub margaryny, 300g mąki pszennej, 3 łyżki cukru
Z miłości do słodkościSezon na maliny trwa w najlepsze, muszę więc go dobrze wykorzystać. Zawsze obowiązkowo piekę kruche ciasto z dodatkiem malin, ale tym razem dodałam do niego twaróg. Ciasto wyszło fantastyczne:) Jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, dzięki malinom odpowiednio soczyste, a kruszonka nadaje mu wspaniały migdałowy posmak... InspiracjaCiasto:400g mąki pszennej, 250g półtłustego twarogu, jajko, 120g drobnego cukru
Z miłości do słodkościPołączenie kruchego ciasta, słodkiego sernika i kwaśnych czerwonych porzeczek okazało się rewelacyjne! Zazwyczaj nie używam gotowego twarogu we wiaderkach, jednak tym razem się skusiłam. I dobrze zrobiłam, bo w tym połączeniu świetnie się sprawdziło:) Ciasto jest wilgotne, słodko-kwaśne. Idealne na lato... Spód:300g mąki pszennej, 150g masła, 150g cukru pudru, łyżka cukru waniliowego. Mąkę przesiać
Z miłości do słodkościłyżki mąki pszennej sól, pieprz olej rzepakowy do smażenia Wykonanie: Zimne masło pokroić w kostkę. Dodać jedno jajko, starty żółty ser, szczyptę soli oraz mąkę pełnoziarnistą - szybko zagnieć kruche ciasto. Ciasto uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i schować na 40 minut. W tym czasie umyć grzyby, osuszyć. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju rzepakowym. Dodać kurki - dusić
kolorowotorcikowoBardzo łatwa w przygotowaniu, pięknie wygląda i wyśmienicie smakuje. Tarta jabłkowa z budyniem to wspaniały pomysł na deser. Składniki: * na kruche ciasto: 150 g margaryny 2 łyżki cukru pudru łyżka śmietany 18% 250 g mąki pszennej 1 jajko * na nadzienie: 2 budynie waniliowe bez cukru 4 łyżki cukru 600 ml mleka 5 średnich jabłek łyżeczka cynamonu * dodatkowo: cukier puder
Kulinarny Pamiętnikłyżki cukru 80g masła 1 jajko 250 g czerwonych porzeczek – 2 garście Przygotowanie: Wszystkie składniki (mąkę, masło, cukier, płatki owsiane i jajko) przełożyć do miski i zagnieść ciasto (jak kruche). Ciasto powstanie grudkowate i dosyć miękkie. Ciasto odłożyć do lodówki na ok. 15 minut. W tym czasie porzeczki opłukać, wysuszyć i przebrać. Formę (najlepiej do tarty, ale może być
Fabryka pomysłówcukru 2 łyżki zimnej wody 1 biała czekolada 0,5 l śmietany 36 % dżem malinowy Mąkę przesiać ,wymieszać z cukrem, dodać zimną wodę wodę i margarynę .Szybko zagnieść kruche ciasto, schłodzić w lodówce .Następnie wykleić wysmarowane tłuszczem foremki do tartaletek. Na ciasto położyć folię aluminiową i wysypać na dno np. fasolę.Piec w temp.190 stopni przez 15 potem zdjąć
Moje domowe kucharzenieWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Tartaletki z najlepszym kruchym ciastem. Na pewno będę do niego wracać. Ciasto wychodzi kruche, delikatne i chrupiące. Krem wykonany z serka mascarpone, śmietany kremówki i białej czekolady. Zrobione z sezonowych truskawek ale równie dobrze można zrobić z innymi owocami np: malinami lub jagodami. Z przepisu wychodzi
Marta Gotuje